Wielokrotnie prosiliście nas o umożliwienie oceniania wypowiedzi innych użytkowników publikowanych w komentarzach oraz na forach. Jest nam niezwykle miło móc poinformować Was, że obecnie pracujemy nad wprowadzeniem takiej funkcji i już wkrótce będziemy mogli oddać ją w Wasze ręce. W temacie tym chcielibyśmy podzielić się z Wami szczegółowymi informacjami o planowanych zmianach.
Wszystkie komentarze opublikowane przez użytkowników oraz tematy założone na forach będzie można ocenić pozytywnie lub negatywnie. Wraz z wprowadzeniem tej funkcji zmieni się także domyślne sortowanie wypowiedzi. Na pierwszych miejscach widoczne będą komentarze oraz tematy cieszące się największą popularnością. Zostanie ona określona w oparciu o liczbę ocen pozytywnych i negatywnych oraz świeżość wypowiedzi. Oczywiście w dalszym ciągu możliwe będzie sortowanie wypowiedzi według daty ich publikacji.
Powyższe zmiany mają na celu wyeksponowanie najbardziej wartościowych wypowiedzi, które często giną pośród setek innych. Wiemy jednak, że nie byłoby to możliwe bez Waszej pomocy. Wierzymy, że to właśnie Wy najlepiej wiecie, które komentarze i tematy powinny zostać wyróżnione, a dzięki nowej funkcji będziecie mieli możliwość wyrażenia tego. Mamy również nadzieję, że zachęci to także innych użytkowników do aktywnego udziału w prowadzonych dyskusjach, a ich jakość będzie jeszcze lepsza.
Koniecznie dajcie znać, co sądzicie o nowej funkcji! My tymczasem dokładamy wszelkich starań, aby móc ją udostępnić jak najszybciej.
[EDIT: 13 marca 15:44]
Odpowiadając na Wasze obawy związane z możliwymi nadużyciami nowej funkcji, informujemy, że wraz z nią wprowadzony zostanie szereg zabezpieczeń uniemożliwijących tego typu działania. Niestety, w chwili obecnej nie możemy zdradzić więcej szczegółów na ten temat.
Ponadto od dziś zakładka "wypowiedzi" w profilu użytkownika dostępna jest wyłącznie dla właściciela konta oraz moderatorów.
fajnie, dajcie jeszcze skrzynke nadawczą, zakładka wypowiedzi widoczna tylko dla znajomych siebie i wszystkich opcje do wyboru, tak samo z blogiem, opcje "ignoruj uzytkownika". I bedzie bardziej git.
Wcale nie tak fajnie.
"Wielokrotnie prosiliście nas o umożliwienie oceniania wypowiedzi innych użytkowników..." - nie przypominam sobie, by to było wielokrotnie. Były może jakieś pojedyncze głosy za tym, by wprowadzić ocenianie komentarzy userów. Za to na pewno wielokrotnie, a nawet nieustannie prosiliśmy (prosimy) o skrzynkę nadawczą (i kilka innych o wiele bardziej potrzebnych funkcji), ale jakoś dalej nie widzę żeby ją zapowiadali. Może dlatego, że skrzynka miałaby służyć Nam i być faktycznie pomocą, natomiast ocena komentarzy służyć będzie portalowi, który więcej kliknięć sobie odnotuje. No to chyba forum się zrobi już całkowicie nieczytelne jak dojdą jeszcze na nim łapki: pozytywne, negatywne, słowo daję - istne szaleństwo. A serduszka także?
Co do opcji ukrycia wypowiedzi zgadzam się z Tobą - nikomu poza Nami samymi nie jest to do niczego potrzebne a służy, z tego co wiem, jak na razie tylko do tego żeby userzy, którzy się nie lubią mieli ułatwione zaczepianie się wzajemnie. No a komentarze w taki sposób zamieszczone ciężko nazwać wartościowymi, co?
W sumie masz racje, załóżmy, że masz ileś osób, które za tobą lata i cokolwiek byś nie napisała będą Ci negatywnie oceniać wypowiedzi, tak jak niektórzy to robią z recenzjami Katedry ( czysta zwykła złośliwość). Nie czytałam całości tamtego wątku może było sporo głosów za tym, może ludzie też słali do nich jakieś privy z zapytaniem o to, nie wiem można se gdybać. A skrzynka nadawcza powinna być, a chociażby nawet jakieś powiadomienie, że wiadomość została na pewno wysłana do osoby do jakiej chcieliśmy.
No albo opcja że sama moglabys dodac kogos do blokowanych osob z ktorymi nie chcesz miec tu kontaktu, wtedy rowniez nie mialyby dostepu do Twoich wypowiedzi.
Tak jak zaproponowałaś, czyli "widzą wszyscy", "widzą znajomi", "widzę tylko ja" byłoby całkiem ok.
Co do skrzynek powinno być raczej coś takiego: 'odbiorcza", "nadawcza" oraz "wysłane, które nie zostały dostarczone, ponieważ zaginęły w przestrzeni".
Jeśli chodzi o te oceny wypowiedzi, to mam poważne obawy czy to faktycznie będzie takie miarodajne jak Oni tu zakładają. Bo już przeczuwam, że to nie będzie żadne ocenianie wypowiedzi, a ocenianie usera. Lubią Cię - dadzą łapę w górę, nie lubią Cię - dadzą w dół.
No z tym ostatnim może to niestety wyglądać tak jak piszesz, bardzo prawdopodobne
Wraca stare i niekoniecznie przemyślane. Kiedy przez pewien czas ranking recenzentów bazował na procencie ocen pozytywnych doszło do manipulacji dla podniesienia pozycji jednego z nich (nie wiem, czy za jego wiedzą). Wystarczyły wtedy trzy konta (widziałem to po ilości głosów), aby zmienić układ pierwszej dziesiątki. Ocenianie jedynie tematów miałoby sens i służyło eliminacji wybryków niezwiązanych z filmem. Jednak w przypadku postów umożliwi nękanie, zwłaszcza w przypadku multikont czy zmowy. Osobiście uważam, że możliwość dostępu do listy wypowiedzi pomagała przy decyzji o zgodzie na bycie znajomym, bo jak mam poznać zapraszającego jeżeli w dodatku nie ma blogu?
"załóżmy, że masz ileś osób, które za tobą lata"
Miewam takie przypadki :). I tu muszę pochwalić filmweb (choć tylko w przypadku tych skrajnych trolli to jest plus) bo wywalił z profilu możliwość podglądu archiwum wypowiedzi. Z drugiej strony może i szkoda, lepiej pewnie byłoby pozostawić decyzję użytkownikowi - z możliwością włączenia / wyłączenia widoczności w ustawieniach prywatności.
Co do nowej funkcjonalności to trochę martwi mnie to sortowanie postów po lajkach... Już i tak wyrzucili z filmografii aktorów twórców średnią ocen (można to włączyć sortowaniem), wydaje mi się, że to nowum to kolejna ujma na funkcjonalności portalu. Układ wg dat jest naturalny i powinien pozostać 'defaultowy'.
Jak bardzo chcecie podnosić ciśnienie na forum jakimiś ocenami wypowiedzi to może postawcie na wyróżnienie kolorystyczne boxa z postem, np. przezroczysta, delikatna czerwień, czy zieleń, jakaś jakieś obramowanie czy coś takiego. Nie róbmy z FW jakiegoś allegro.
Łaaaaa tem sam rocznik co ja :D jest co powspominać xD ja tu pamiętam, że nie było privów kiedyś, powiadomień i innych tego typu...i jakoś człowiek dawał rade...teraz jesteś bombardowany powiadomieniami, że user XY polajkował ci 76 film, albo powiadomienia bo YX odpowiedział na 50 twoich wypowiedzi w celach prowokatorskich ( najczęściej)...
opcja "ignoruj" zalatwilaby wsio i już :)
Dwa tysiące siódmy - najlepszy (choć brzmi to trochę jak reklama odcinka mody na sukces :).
Fajne też jet bombardowanie ocenami ról od znajomych (zwłaszcza, gdy wprowadzili to novum, ludzie początkowo bardzo szczodrze, wręcz seryjnie w to klikali). Nie ma co - zmiany, zmiany, zmiany, ale wcale nie na lepsze. A kiedyś to nawet nie było dat przy ocenach filmów (boję się czasem dotykać takich starych ocen bez dat bo traktuję je jak relikwie zawieszone w próżni bezczasu).
Ten pomysł nie przejdzie, głównie z powodu zmasowanych ataków fanatyków i hejterów.
Pospieszcie się lepiej z funkcją "ignoruj".
Obawiam się, że takiej opcji tutaj nigdy nie zobaczysz, bo ten portal nie chce niczego ukrywać ani zamykać dostępu, a wręcz przeciwnie - zmierza w kierunku większego uspołecznienia. Przykłady proste: kiedyś nie mogłeś zobaczyć ile filmów oceniła dana osoba jeśli jej nie miałeś w znajomych, teraz nasuwasz myszkę na wypowiedź takiego usera na forum i masz informację o nim, a tam przybliżona liczba ocenionych pozycji daje Ci jakieś wyobrażenie o jego aktywności. Inny przykład: teraz dzięki opcji polubienia komentarza pod oceną filmu nie znając kogoś, nie mając go w znajomych możesz mu coś polubić i skierować do takiej osoby praktycznie bezwartościowe powiadomienie tak jak w moim przypadku gdy regularnie dostaję śmieszne lajki od pewnego admina.
Cuda wianki, Panie Kolego.
Jak nie trollingiem to moja skrzynka odbiorcza będzie zaspamowana jakimiś powiadomieniami o lajkach...
"[...]wręcz przeciwnie - zmierza w kierunku większego uspołecznienia."
Dobrze napisane. W ogóle podzielam całą opinię - wszelkie tego typu 'upiększacze' upodabniają FW do choćby portali społecznościowych typu fejsbuk i im podobnych, tak jakby sama idea portalu z początku miała gdzieś czy np. oceny filmów znikają czy też nie (bo i po co to naprawiać, lepiej portal "uspołeczniać"..).
Już widzę jak ktoś napisze krytyczną opinię jakiegoś filmu, a fani wzajemnej masturbacji momentalnie zaczną go minusować. Na takim ułomnym portalu jak FW, podobny system oceniania nie ma najmniejszego sensu, ale może się mylę.
Pomysł z opcją "lubię to" przy postach - jeszcze przejdzie, ale nigdy w takim wydaniu jakie chcą nam sprezentować oświeceni władcy. Tak jak piszesz, głąby zaminusują wartościowe wypowiedzi, bo obrażają ich szmirę. Wystarczy wejść na forum średniaków z rankingowego topu. Ktoś merytorycznie krytykuje film - to go kamienują jak trolla. Dojdzie do tego, że aby poznać ciekawą opinię, trzeba będzie dokopać się do "najgorszych" postów.
Właśnie tak będzie. To, że na dno listy wypadną jakieś nic nie znaczące wypierdki typu "gówno, 1/10", to tylko jedna strona medalu, ale druga też istnieje - pewnie jakiś uber-post na 5000 tysięcy znaków też poleci, bo nie wychwalał w niebiosa najnowszego filmu idola tłuszczy.
I zamiast poprawy jakości będą tylko kółka wzajemnej adoracji, a przecież w dyskusji o kinie chodzi o coś zupełenie innego - nie o wzajemne lizanie się po jajach, ale o burzy mózgów w porządnej kłótni (oczywiście na poziomie) z osobą, która ma inne zdanie. Fajnie wtedy widzieć, jak ktoś zupełnie inaczej odbiera dany film i dlaczego - i to jest dopiero fajne!!
Pewnie nic z tego nie będzie, ale niech próbują. Zawsze powtarzam, że trzeba próbować (tylko tchórze boją się zmian). Nie wyjdzie to nie wyjdzie. Trudno. Najwyżej ich wtedy zmieszamy z błotem :)
Ta opcja zniszczy filmweb! I normalnych użytkowników. A trolke, alterkonta, hejterzy, fanatycy i prowokatorzy, będą nas deptać
Trafiłeś w sedno. Ja również uważam, że to chybiony pomysł. Jednak administracja i tak ma gdzieś nasze sugestie...
Gdybym nie znał filmwebowiczów, uznałbym ten pomysł za świetny. Niestety wyobrażam sobie jak to będzie wyglądało. Ba, ja to wiem, bo już nieraz oceniano moje recenzje tylko na podstawie ilości gwiazdek, które wystawiłem. Jest jednak pewne lekarstwo względem tego systemu, które moim zdaniem by go trochę usprawniło: gdyby komentarze można oceniać jedynie pozytywnie. Na lubimyczytać spełnia to swoje zadanie: Ci z którymi się zgadzamy są zadowoleni, a opinie z którymi się nie zgadzamy ignorujemy. Bo jak wiadomo "likeing" jest mniej krzywdzący niż "hejting". Choć oba nie są oczywiście niczym fajnym, bo lepiej by ludzie wyrażali swoje opinie, niż ograniczali się do "lajknięcia" czegoś.
Chyba zwariowaliście. Przecież to zniszczy fora. Ludzie będą pisać wszystko pod publikę, np. jakieś ogólnie przyjęte opinie, żeby dostać więcej plusów, lajków czy co tam wymyślicie. A trolle nim więcej minusów dostaną, tym bardziej się będą cieszyć. JEDYNY pozytyw jest taki, że spoilery i durne tematy wylądują z minusami gdzieś na dołach forów
Ale mądry. proponuję zatem dać dwie oceny, jedna będzie oceniała wartości merytoryczne, druga estetyczne.
To kiedy będzie włączona funkcja żeby można było dać minus temu debilnemu pomysłowi i wciskaniu kitu, że my tego chcieliśmy ?
Hehe, trafiłaś w samą "dziesiątkę" ;) Twój komentarz bez wątpienia zasługuje na jak największą ilość polubień ;)
heheh cieszy mnie to że się ze mną zgadzacie :D normalnie wygrałam internety :P hehehhe
ale teraz tak na serio, kiedy ją wprowadzają bo nie mogę się doczekać zminusowania tej wypowiedzi FW :D