Wielokrotnie prosiliście nas o umożliwienie oceniania wypowiedzi innych użytkowników publikowanych w komentarzach oraz na forach. Jest nam niezwykle miło móc poinformować Was, że obecnie pracujemy nad wprowadzeniem takiej funkcji i już wkrótce będziemy mogli oddać ją w Wasze ręce. W temacie tym chcielibyśmy podzielić się z Wami szczegółowymi informacjami o planowanych zmianach.

Wszystkie komentarze opublikowane przez użytkowników oraz tematy założone na forach będzie można ocenić pozytywnie lub negatywnie. Wraz z wprowadzeniem tej funkcji zmieni się także domyślne sortowanie wypowiedzi. Na pierwszych miejscach widoczne będą komentarze oraz tematy cieszące się największą popularnością. Zostanie ona określona w oparciu o liczbę ocen pozytywnych i negatywnych oraz świeżość wypowiedzi. Oczywiście w dalszym ciągu możliwe będzie sortowanie wypowiedzi według daty ich publikacji.

Powyższe zmiany mają na celu wyeksponowanie najbardziej wartościowych wypowiedzi, które często giną pośród setek innych. Wiemy jednak, że nie byłoby to możliwe bez Waszej pomocy. Wierzymy, że to właśnie Wy najlepiej wiecie, które komentarze i tematy powinny zostać wyróżnione, a dzięki nowej funkcji będziecie mieli możliwość wyrażenia tego. Mamy również nadzieję, że zachęci to także innych użytkowników do aktywnego udziału w prowadzonych dyskusjach, a ich jakość będzie jeszcze lepsza.

Koniecznie dajcie znać, co sądzicie o nowej funkcji! My tymczasem dokładamy wszelkich starań, aby móc ją udostępnić jak najszybciej.

[EDIT: 13 marca 15:44]
Odpowiadając na Wasze obawy związane z możliwymi nadużyciami nowej funkcji, informujemy, że wraz z nią wprowadzony zostanie szereg zabezpieczeń uniemożliwijących tego typu działania. Niestety, w chwili obecnej nie możemy zdradzić więcej szczegółów na ten temat.

Ponadto od dziś zakładka "wypowiedzi" w profilu użytkownika dostępna jest wyłącznie dla właściciela konta oraz moderatorów.

21kamilka21

:D Popieram!

filmweb

Przy tym to nawet poprzednie zmiany były stosunkowo sensowne.
Widzę , że wzorowanie się na facebooku idzie pełną parą. Kiedy mam oczekiwać własnej tablicy lub opcji zaczepek?
Sakra , czy ten portal może upaść jeszcze niżej?

filmweb

hm, czyli de facto wprowadzacie cenzurę, którą sterować będą tłumy. Brawo. Kontrowersyjne komentarze utoną pod masą ohów zwolenników Igrzysk śmierci i innych Zaćmień (umysłów) - po co ta opcja, która nic nie wnosi poza triumfem głupoty masowej? Przypomnę, że obieliście wiele różnych funkcji, których nie wprowadzacie od lat - m.in sortowanie filmów "do obejrzenia". Po co ta głupota?

jos_fw

obiecaliście

użytkownik usunięty
jos_fw

To w ogóle zachwieje ideę forum.

masz rację, to właściwie jest idea antyforumowa

jos_fw

Nic dodać, nic ująć, Nie rozumiem kto zarządza tą stroną. O wiele pożytecznych funkcji ludzie proszą tutaj od lat a oni wprowadzają tylko te najgorsze (najwygodniejsze dla siebie) pomysły. To będzie tak jak pisałeś "triumf głupoty masowej"

WRMUFC

Chyba zapomnieli, że ich funkcja de facto jest usługowa - że mają dostarczać ułatwień innym, a nie sobie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
bjolog

Ze Szczecina jesteś bo tam tylko chyba sieć MAK KWAKÓW jest:P

bjolog

Nie no tak pytam, bo to typowa sieciówka(sieć kebabów) dla Szczecina:P
http://static1.money.pl/i/msp/znaki_towarowe/53/434573
http://www.makkwak.pl/

hehehe

bjolog

Hehehe true:)

użytkownik usunięty
filmweb

"Na pierwszych miejscach widoczne będą komentarze oraz tematy cieszące się największą popularnością. Zostanie ona określona w oparciu o liczbę ocen pozytywnych i negatywnych oraz świeżość wypowiedzi. Oczywiście w dalszym ciągu możliwe będzie sortowanie wypowiedzi według daty ich publikacji. Powyższe zmiany mają na celu wyeksponowanie najbardziej wartościowych wypowiedzi, "

No i ZABILIŚCIE forum w tym momencie. Do tej pory, nawet przy zalewie trolli, można było dyskutować, bo liczyło się to co zostało napisane, a teraz najważniejsza będzie ilość łapek przy danym wpisie.
Faworyzowane będą tematy pochwalne, nawet jeśli dotyczą filmów słabych i nie są w najmniejszym stopniu poparte argumentami. A jeśliby człowiek wyraził mało popularną opinię, to choćby się rozpisał na kilkadziesiąt zdań i wszystkie swoje zastrzeżenia sensownie uargumentował, to i tak zostanie zminusowany, a jego temat spadnie na sam dół.
I jeszcze śmiecie taką zmianę nazywać eksponowaniem wartościowych wypowiedzi... Od kiedy wartościowe jest synonimem popularnego?

Poczekam jak to wszystko będzie wyglądać w praktyce i zobaczę jak zamierzacie zniszczyć profil użytkowników (a że zniszczycie to rzecz pewna, bo wszystko tutaj popsuliście w ostatnim czasie).
A później spakuję manatki i się przerzucę na IMDB, ewentualnie wrócę do starego i sprawdzonego sposobu oceniania w notesie. Po zapoznaniu się z treścią tego tematu FW przestał się dla mnie liczyć jako wartościowy portal i będę z satysfakcją patrzył jak moja poniższa diagnoza się sprawdza.

1. Zniszczycie profil użytkownika.
2. Forum stanie się kółkiem wzajemnej adoracji zwolenników filmów i seriali. Głos krytyczny będzie łapkowaniem spychany w dół, cenzurowany.
3. Odpłyną wam przez to wartościowi użytkownicy.
4. Trolle zaczną zakładać multikonta aby minusować wpisy nielubianych użytkowników.
5. Facebookowy moduł łapkowania przyciągnie bardzo młode i raczej niezainteresowane kinematografią osoby.
Chwilowy skok w statystykach, ale długoterminowa porażka.

6.
I wtedy pojawi się inny portal o tematyce filmowej. Portal który oferować będzie wszystko to, czego wy się pozbawiliście - atrakcyjną szatę graficzną, przyjemny interfejs, normalną społeczność. Dojdzie do tego brak trolli i nachalnych modułów społecznościowych.
7. 2-3 lata od pojawienia się poważnego konkurenta i tracicie pozycję lidera.

Ja nigdy nie odszedłem od notesu. Stare metody okazują sie najlepsze

Chyba też tak zrobię

Ja jednak od notesu odszedłem, ale wszystkie oceny wrzucam na IMDB. Tak na wszelki wypadek :)

Grifter

Ja też na imdb mam oceny

użytkownik usunięty

No i pewnie tak to się skończy...

Podoba mnie się ta wypowiedź. Ode mnie by poszedł "lajk". :)

>3. Odpłyną wam przez to wartościowi użytkownicy.
Heh ilu już wartościowych użytkowników spaliło stąd wrotki to głowa mała.

Myślę tak samo. Popieram. Brawo!

W pełni zgadzam się. Znaleźć teraz wartościowy post lub temat?
https://www.youtube.com/watch?v=8k5oAaXINX8

filmweb

My prosiliśmy? Gdzie, kiedy, jak? Bo nie pamiętam. Za to widać mnóstwo głosów, które wręcz krzyczą o skrzynkę nadawczą i inne ważne rzeczy. Co za dziecinada - plusiki, minusiki. Czy przewidujecie także jakieś nagrody i kary? Podsumowanie:
- Użytkownicy dostaną minusy od osób, które je po prostu nie lubią.
- Minusowanie ludzi o o odmiennych poglądach i opiniach.
- Wojny będą się tworzyć i poziom dyskusji spadnie.
- Doprowadzicie do tego, że osoby, które piszą sensowne rzeczy przestaną się udzielać w gorących dyskusjach.

Jeśli wypowiedź nam się nie podoba lub nie zgadzamy się z nią, to możemy ją skomentować i wiadomo kto ma jakie zdanie w temacie, rozwija się dyskusja. Rany, co się dzieje z FW.... Kiedyś było tu tak fajnie.

filmweb

Mam w d... czy mi ktoś da minusa czy plusa za wypowiedź na forum, ale proszę żebyście mnie o tym zwyczajnie nie informowali w powiadomieniach. Chciałbym za to móc sobie porządnie posortować filmy do obejrzenia.

Mercyful85

popieram

użytkownik usunięty
filmweb

Żenada. Kółko adoracji będzoe sobie nawzajem plusować i minusować resztę. Bezsens. Niepotrzebne. No ale jeśli ktoś chce się na tym dowartościować..

filmweb

"Wraz z wprowadzeniem tej funkcji zmieni się także domyślne sortowanie wypowiedzi. (...) Oczywiście w dalszym ciągu możliwe będzie sortowanie wypowiedzi według daty ich publikacji."

I teraz najważniejsze pytanie ze wszystkich: czy wybór sortowania będzie możliwy JEDNORAZOWO (specjalnie to podkreślam) ze strony ustawień profilu (jak to ma miejsce z odcieniem tła portalu), czy może za każdym razem byłaby konieczność niepotrzebnego klikania? W pierwszym przypadku - róbta, co chceta, każdy będzie miał wybór i łatwo przewidzieć, jaki on będzie w przypadku sporej liczby osób. Przy drugiej opcji można się jedynie teatralnie popukać w czoło.

Yammamoto

Jeśli za każdym razem trzeba będzie klikać, żeby posortować sobie tematy na forum filmu, to ja już chyba w ogóle zrezygnuję z przeglądania tych tematów. I tak poziom dyskusji na FW spada sukcesywnie od kilku lat, a teraz - przy "łapkach w górę, łapkach w dół" i co tam jeszcze genialnego wymyślą odechce się szukać igły wartościowych wypowiedzi w stogu siana śmieciowych dyskusji.

"Powyższe zmiany mają na celu wyeksponowanie najbardziej wartościowych wypowiedzi, które często giną pośród setek innych" - taaak, jasne. Weźcie nam nie wciskajcie kitu przynajmniej, jest tu jeszcze trochę inteligentnych ludzi.

Następnym krokiem będzie opcja "polub polubienie oceny komentarza do oceny"?

Fangorn

"Następnym krokiem
będzie opcja "polub
polubienie oceny
komentarza do oceny"?"

taka opcja już jest jak oceniasz aktora za grę aktorską danego filmu! Pod ocenami też jest "lubię to"

Fan_Lady_Galadrieli

A da się polubić polubienie? Nie oceniam ról, to jestem do tyłu.
Niedługo zdejmą gwiazdki w skali 1-10, a zostaną tylko łapki w górę i w dół.

filmweb

Funkcja dobra ale na tym portalu zacznie się cyrk na kółkach. :D

Będzie widać kto dał "Lajka" a kto zminusował?

użytkownik usunięty
STAMiNA

A kogo to obchodzi?

>A kogo to obchodzi?
Mnie. Jak ktoś mnie zminusował bądź zplusował z czystej ciekawości chciałbym widzieć kim była ta osoba.

Na świętej pamięci grono.net'cie też była funkcja lajkowania bądź minusowania wypowiedzi i można było podejrzeć kto był autorem danych kliknięć.

STAMiNA

Na PPE.pl jest podobnie i przyznaję, że to jest lepsze rozwiązanie, gdyż nikt wtedy nie wali bezmyślnie minusami, tylko dlatego, że zobaczył nielubianego przez siebie użytkownika, czując się przy tym anonimowy. Dwa razy się zastanowi zanim bezmyślnie kliknie.

Grifter

Otóż to. Wyjąłeś mi to z ust.

Grifter

Podpisuję się. Mam nadzieję, że tak będzie

Grifter

Też się podpisuję

STAMiNA

Mnie też obchodzi!

filmweb

Super, czyli na forum główne już tylko trolle będą zaglądać, bo chyba tylko naiwniak będzie sądził, że lajkowanie postów będzie promować wartościowe posty :/
To samo zresztą będzie się dziać na stronach filmów, albo będzie totalny zalew fangirlsów albo totalny hejt (chyba liczycie na średnią wypadkową lajktów i minusów).

PS
Te nowe ikonki są serio ohydne.

użytkownik usunięty
diana6echo

"Te nowe ikonki są serio ohydne." - wyjątkowo prymitywne, prawda? Szkoda, że Ty nie pracujesz dla FilmWebu, bo jesteś bardzo utalentowana. Jakże pięknie by wtedy mogło tu być i gustownie.

użytkownik usunięty
filmweb

Zmiana na plus, przynajmniej w końcu coś innego niż tylko kosmetyka.

użytkownik usunięty
filmweb

Przy okazji jak już majstrujecie przy wypowiedziach to może by tak dłuższy czas na edycję? To chyba nie jest wielki problem, a te 5 minut to naprawdę śmiech na sali.

filmweb

Na dużych portalach (takich jak Filmweb) z dużą ilością osób takie coś nigdy nie będzie spełniało swojej funkcji. Ok, może spamerskie wątki typu "Super film, podobał mi się 10/10" będą spadać w dół, ale razem z nimi lecięc będzie też konstruktywna krytyka lubianych pozycji. A już prawdopodobnie najbardziej będzie to widoczne przy serialach, na forach których przez cały czas siedzą fani. Wyobraźcie sobie, co się stanie, gdy pojawi się negatywna wypowiedź o "Breaking Bad"?

Lepiej poszukać innych rozwiązań.

filmweb

Weźcie w końcu wprowadźcie coś pożytecznego.Nadal nie można usuwać swoich komentarzy,albo zmienić nicku,a wprowadzacie coś,co z pewnością przyniesie wiele kłótni,będzie idealną opcją dla trolli.

xxKasiurkaxx

Akurat usuwanie postów nie byłoby dobre, bo gdyby jakiś troll się zagalopował, to by po prostu usunął tego dowody. Pisać należy z sensem.

Ketosz

Typowe myślenie komunistyczne.
Nawet jakby usunął,to dzięki temu przecież nie byłoby żadnego problemu.

filmweb

Widzę, że zlikwidowaliście możliwość patrzenia na czyjeś wypowiedzi- pewnie w ramach walki z trollami podążającymi za niektórymi użytkownikami. Nowa funkcja też ma być pewnie próbą ograniczenia ilości trolli. No zobaczymy, jak wam ta walka wyjdzie....

Sheilad

Heh, a ja często sprawdzałem czyjeś wypowiedzi, jak mi dana osoba wysyłała zaproszenie, a jej nie kojarzyłem. A teraz umcyk zbity, już nie sprawdzę, czy ktoś warty uwagi - będę zaproszenia od razu ignorował :)