Wielokrotnie prosiliście nas o umożliwienie oceniania wypowiedzi innych użytkowników publikowanych w komentarzach oraz na forach. Jest nam niezwykle miło móc poinformować Was, że obecnie pracujemy nad wprowadzeniem takiej funkcji i już wkrótce będziemy mogli oddać ją w Wasze ręce. W temacie tym chcielibyśmy podzielić się z Wami szczegółowymi informacjami o planowanych zmianach.
Wszystkie komentarze opublikowane przez użytkowników oraz tematy założone na forach będzie można ocenić pozytywnie lub negatywnie. Wraz z wprowadzeniem tej funkcji zmieni się także domyślne sortowanie wypowiedzi. Na pierwszych miejscach widoczne będą komentarze oraz tematy cieszące się największą popularnością. Zostanie ona określona w oparciu o liczbę ocen pozytywnych i negatywnych oraz świeżość wypowiedzi. Oczywiście w dalszym ciągu możliwe będzie sortowanie wypowiedzi według daty ich publikacji.
Powyższe zmiany mają na celu wyeksponowanie najbardziej wartościowych wypowiedzi, które często giną pośród setek innych. Wiemy jednak, że nie byłoby to możliwe bez Waszej pomocy. Wierzymy, że to właśnie Wy najlepiej wiecie, które komentarze i tematy powinny zostać wyróżnione, a dzięki nowej funkcji będziecie mieli możliwość wyrażenia tego. Mamy również nadzieję, że zachęci to także innych użytkowników do aktywnego udziału w prowadzonych dyskusjach, a ich jakość będzie jeszcze lepsza.
Koniecznie dajcie znać, co sądzicie o nowej funkcji! My tymczasem dokładamy wszelkich starań, aby móc ją udostępnić jak najszybciej.
[EDIT: 13 marca 15:44]
Odpowiadając na Wasze obawy związane z możliwymi nadużyciami nowej funkcji, informujemy, że wraz z nią wprowadzony zostanie szereg zabezpieczeń uniemożliwijących tego typu działania. Niestety, w chwili obecnej nie możemy zdradzić więcej szczegółów na ten temat.
Ponadto od dziś zakładka "wypowiedzi" w profilu użytkownika dostępna jest wyłącznie dla właściciela konta oraz moderatorów.
Też właśnie robiłam coś w tym rodzaju. Moim zdaniem mogli zamiast tego wszystkiego po prostu wprowadzić sugerowaną już przez wielu funkcję "ignoruj".
Trollerska mniejszość, która nie potrafiła z tej zakładki normalnie korzystać "załatwiła" kulturalną większość, która straciła możliwość przeglądania wypowiedzi innych. Super.
Hah! :) Nawet tej zmiany, że już nie można obejrzeć czyichś wypowiedzi, nie zauważyłem.
Gdy na pewnym forum bardzo, bardzo logicznym i przekonującym ciągiem przyczynowo-skutkowym uzasadniłem w pewnym poście, czemu podejrzewam kogoś o bycie "ruskim trollem" (z całym szacunkiem dla Rosjan). Właśnie tego samego dnia nastąpił krach całego filmwebu, w wyniku którego usunęło kilka ostatnich postów, w tym ten z moimi wiarygodnie brzmiącymi oskarżeniami. Jednym z nich (nie jedynym) było "Konto od niedawna i mnóstwo wypowiedzi prokremlowskich, bo sprawdziłem"...
Pozytywnie oceniam pomysł zablokowania dostępu do zakładki "wypowiedzi" dla każdego. Moglibyście jednak pozostawić do niej dostęp dla znajomych właściciela konta...
Mnie się nie podoba. Co to znaczy tak lub nie przy wypowiedzi? Czy chcecie konkurować z idiotycznym facebookiem?
Krok bezsensowny. Lubiłem czytać wypowiedzi niektórych osób, które pisały ciekawie lub merytorycznie, a teraz od tej możliwości zostałem odcięty. Przecież to jest podstawowa funkcja nawet na prostych forach dyskusyjnych.
Ja również, wtedy wiadomo czy masz do czynienia z kimś konkretnym, czy z trollem, teraz już tego nie sprawdzę.
A ja głupi, myślałem, że chociaż ta zakładka będzie widoczna przy moich znajomych, z którymi przecież lubię sobie pogadać i mieć wgląd do ich tematów (przecież syfu im nie zrobię), ale NIE - nie ma. Stado debili zrobiło syf, to zamiast rozgonić stano debili (ban dla wszystkich rozwiązał by problem, ale zapomniałem - za dużo klikają i się nie opłaca w finansowego puntu widzenia) to wprowadzono restrykcje dla normalnych użytkowników. Ten portal jest tak debilny, że to ludzkie pojęcie przechodzi...
Teraz ciężko będzie się domyślić gdzie trolluje czosnako jedynym wyjściem jest obserwuj forum. Fw się kompromituje co raz bardziej!
Odpowiem sobie (schizofrenia zaawansowana?), bo jeszcze coś mi do głupiego łba wpadło. Zamiast zabierać się do tego od dupy strony i bawić się w odpowiedzialność zbiorową uprzykrzając życie normalnym użytkownikom trzeba było strząsnąć tych, którzy robią smród. Jak ktoś rzeczywiście nie potrafił korzystać z zakładki "wypowiedzi" (ja potrafiłem, wielu innych też, wątpicie w nasze dobre intencje, kim dla was jesteśmy w tym wypadku??) to...nie, nie dawać mu nawet bana - zablokować możliwość pisania na dzień/tydzień/ miesiąc.
Taki delikwent będzie mógł czytać, klikać, ale co najwyżej w brodę sobie pluć, bo przez swą głupotę nie może nic napisać. Za tydzień by mógł i zaręczam, że niejeden by się uspokoił, A jak nie - to pościł by od klawiatury drugi tydzień. Proste.
Trudne w przygotowaniu? Nie sądzę. Chyba, że tradycyjnie chodzi o ilość kliknięć, bo z tych debili, którzy jadą po sobie nieustannie pod newsami o komiksowych filmach pewnie ma się korzyść. Zamiast zajmować się normalnymi użytkownikami zajmijcie się nimi. Ale nas nie kopcie w dupę!!
Wystarczyło proste dodanie przycisku "ignoruj użytkownika" i nikogo by trolle nie męczyły, a usunięcie tej zakładki nic nie da, a tylko zaszkodziło.
Dlaczego usuneliscie zakladke wypowiedzi przeciez to najbardziej przydatna funkcja portalu lubialem sobie przejrzec wypowiedzi użytkownika mozna bylo odpowiedziec na jakies pytanie moze niedlugo calkiem wylaczycie profil uzytkownika .
Mam nadzieję, że powiadomienia o nowych lajkach / dislajkach trafią do asystenta, który i tak już bombarduje śmieciowymi informacjami. A może szykuje się jakaś nowa ikonka, na jeszcze nowszym pasku użytkownika?
Niestety, ale Kamilek jest na obozie harcerskim, więc w najbliższych dwóch tygodniach nie ma kto narysować w paincie nowej ikonki ;(
Mogę narysować w Logo Komeniuszu, za jakiś kolorowy łebek pełen filmów, albo prostokątny avatar :P. Jak Kamilek wróci to najwyżej poprawi w pejncie.
fejsbukowe lajki znaczy?... nie wiem, nie uzywam, nie widze zadnych korzysci - ale to pewnie taki "nju ejdz" jest...
ale schowanie "wypowiedzi" w profile to kiszka... jak mam fantazje komus cos napisac to chcialbym o nim wiedziec cos wiecej niz tylko ten jeden post, ktory komentuje - a jak to lepiej zrobic niz czytajac jego poprzednie wypowiedzi? strasznie dzwiacznie to sobie wymysliliscie...
smieszne, bo ja wlasnie w sprawie "wypowiedzi" na forum przyszedlem... jaka logika przyswiecala tworcy ustawienie tego w postaci: temat (OK), forum (OK), tresc inicialnego posta watku(WTF??? - tresc pierwszego posta watku - a NIE tresc pierwszej wypowiedzi danej osoby????)... w efekcie nie widze co dana osoba chciala powiedziec w danym watku - czy sie z nim zgadza, czy wrecz przeciwnie - do tego jesli watek jest duzy - powodzenia w znalezieniu tej konkretnej wypowiedzi...
no ale jak jakis genius wymyslil sobie teraz blokade tej zakladki - to faktycznie problem znika...
1.Ukryte "wypowiedzi" : (
2.Trochę to kłopotliwe z tym szukaniem ostatniej wypowiedzi w temacie (duży wątek - parę stron) : (
3.Poprzestawiali mi się znajomi z opcji " W kolejności dodania" na opcje "Alfabetycznie" i nie mam na to wpływu -nie mogę zmienić. : (
Idźmy za ciosem: proponuję ocenianie użytkowników tak jak filmów! Myślę, że taka opcja pomogłaby w totalnym uspołecznieniu bazy filmowej.
Kilka lat temu dla żartów postulowałam możliwość oceniania znajomych, coś czuję, że to się w końcu ziści...
Jestem za. Zawsze chciałem możliwości oceniania komentarzy. Podobny system jest na Reddicie i dobrze się to sprawdza
Sądząc po natłoku multitrollli na tym jakże zacnym i prestiżowym portalu, to raczej nie będą najwartościowsze wpisy C:
A kiedy zamierzacie naprawić rekomendacje? Od początku wprowadzania zmian nie działają one prawidłowo, pokazując na topie filmy z mniej niż 20 ocenami.
Ja tylko ładnie proszę, przywróćcie "stary" Filmweb. Średnią aktorów z którymi obejrzało się filmy. Informacje o liczbie odcinków danego serialu. Fajny czarno-bordowy wygląd. Najlepiej cofnijcie wszystko do stanu z nie wiem 2009 roku i będzie super. Fajną opcją byłoby też żeby nie zmieniały się daty obejrzanych przeze mnie filmów. W końcu mógłbym zrezygnować z długopisu i notatnika.
A zmieniają się daty? Zauważyłam, że czasem przeskakuje kolejność filmów oglądanych tego samego dnia, ale błędną sekwencję można jeszcze wybaczyć (choć nie rozumiem czemu tak się dzieje). No i filmów ocenionych w czasach bez daty nie można ruszać, jeśli chce się ten stan zachować.
Wierz mi, zapisuję sobie wszystkie daty w notatniku :D Raz na rok sprawdzam i połowa dat (ostatnio z 2010) różniła się od tych, które mam zapisane długopisem. To były różnice typu dzień, dwa. W przypadku 2 na 90 filmów w ogóle zniknęła ocena i data. Czyli wyszło, że jakiegoś filmu nie oglądałem.
Ale oldschool, swoją drogą godne podziwu badania statystyczne przeprowadzasz :). Filmweb mógłby mieć opcję exportu bazy danych do postaci jakiegoś arkusza, byłoby to lepsze niż ów notatnik, albo łatwiej by się z nim porównywało. Ale pewnie boją się, że sporo osób wyprowadziło by się wówczas z Filmwebu, albo chociaż rzadziej zaglądało. U nich to każda decyzja zmierza do jednego - wyciskania większej kasy z tych CPClicków, PPMów itd.
Popieram, świetny pomysł, importowani bazy filmów na dysk, żeby później sprawdzić czy nic nie zniknęło...
Tym bardziej, że porównanie takich danych w excelu to kwestia paru kliknięć. Ale to kolejna idea, której filmweb nigdy nie wprowadzi bo nie zwiększa emisji reklam.
A może zamiast lajkowania rodem z FB, zająć się wreszcie możliwością wysyłania prywatnych wiadomości? To jest niepojęte, że na tak dużym portalu nie ma tej możliwości, a teraz jeszcze zostałą usunięta możliwość kontaktowania się ze znajomymi. Paranoja.
Ale można wciąż wysyłać PW, tylko trzeba stronę z profilem adresata odświeżyć - wówczas to przycisk cudownie się objawi.
Wiem, coś mi się przez weekend zablokowało. Ale sam wymóg posiadania czegokolwiek, żeby móc wysłać wiadomość KOMUKOLWIEK jest wg mnie naprawdę paranoiczny. To jest portal o filmach - dyskusje, wymiany zdań, więc opcja wiadomości powinna być dla całego ludu, a nie arystokracji :p Absurd.