Alan RickmanI

Alan Sidney Patrick Rickman

8,9
93 197 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Alan Rickman

Od dłuższego już czasu noszę się z napisaniem tego postu. Oglądając ostatnimi
czasy francuskie filmy z pewnym francuskim aktorem nie mogłam oprzeć się wrażeniu,
iż ten francuski aktor jest łudząco podobny do Alana Rickmana. Z tą różnicą, iż jest
młodszy o 20 lat. Jeżeli więc wielbicielki Alana, które widziałam na tym forum w dużej
liczbie, czasem narzekają, że Rickmanowi latka lecą to radziłabym im zwrócić uwagę
na Edouarda Baera http://www.filmweb.pl/person/Edouard+Baer-49906# :)
Na zdjęciach nie są może do siebie aż tak uderzająco podobni, ale w filmach są niemal identyczni. Moim zdaniem mają takie same rysy twarzy, identyczną mimikę, ten sam uśmiech... I obaj są utalentowanymi aktorami z małą różnicą. Alan jest aktorem znanym na świecie, a Edouard jak na razie bardziej na skalę krajową, czyli we Francji.
Co zaś się tyczy samego Alana to... Ameryki nie odkryję - świetny aktor :) Jeden z
najlepszych. Pierwszy raz zobaczyłam go wiele lat temu w filmie "Rozważna i
romantyczna" i już wtedy przykuł moją uwagę. Bardzo często wracam do tego filmu i
tej kreacji. Potem po drodze był m.in. film "To właśnie miłość", który też dość często
odświeżam. Mam nadzieję, że przed Alanem jeszcze wiele tak wspaniałych ról.

Johanna

Niestety kojarzę go tylko z roli Otisa, aczkolwiek bardzo fajnej i zapadającej w pamięć:) Widziałam tego pana jeszcze w jakimś filmie, bo "z widzenia" jest mi jakoś znajomy. Skoro piszesz, że u Ciebie wywołuje skojarzenia z Rickmanem, to ja chętnie przybliżę sobie jego filmografię, a że to Francuz to mnie tylko podwójnie cieszy:D

The_Carnival_Is_Over

"Z widzenia" jest Ci jakoś znajomy? Może to przez to, że jest tak podobny do Alana :)
Napisałam podobny wątek na stronie E. Baera i odezwała się tam osoba, której również Alan przypomina Edouarda, więc chyba coś w tym musi być :)
Doskonale Cię rozumiem, ja też mam słabość do Francuzów :D

Johanna

Zauważyłam, że uśmiech mają niemal identyczny, po prostu kolana miękną:D W "Zakochanym Molierze" Baer ma świetną rolę,a co do innych filmów, to te które mnie interesują są raczej mało dostępne:( No ale nie można mieć wszystkiego;)

The_Carnival_Is_Over

Rzeczywiście, jak mówi, to podobnie układa usta i uśmiech też podobny......