Alan RickmanI

Alan Sidney Patrick Rickman

8,9
93 186 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Alan Rickman

Role Harry'ego w "To właśnie miłość" i Severus'a Snape'a w "Harry'm Potter'ze" wedłód mojej satysfakcji były najlepsze jak wy sądzicie piszcie w którym filmie najbardziej wam sie podobał Alan Rickman ? ^^

olamanolax

Ciężko powiedzieć, w którym najbardziej, dlatego, że wszystkie jego role bardzo mi się podobają. Niezależnie od postaci, którą gra, zawsze robi to fantastycznie. W filmach kreuje naprawdę różne charaktery i z każdego zadania aktorskiego wychodzi obronną ręką. Jego charyzma i talent dodają klasy nawet nieco słabszym filmom (Blow Dry). Podsumowując, nie potrafię wybrać jego najlepszej roli...

meAlancholic

No to ja powiem tak, gdy pierwszy raz przeczytałam Pottera od razu spodobała mi się postać Severusa i gdy poszłam na film Alan był moim Severusem ze snu ( tak właśnie sobie go wyobrażałam):P Co do filmu "to właśnie miłość" to go nie oglądałam gdyż nie lubię komedii romantycznych i tak sobie myślę, że ten film uratował Alana od śmierci z zanudzenie. No ale raczej nie będę się wypowiadać bo nie widziałam filmu i uważam, że Alan był lepszy w roli Severusa :) Zresztą postać czarnego charakteru jest trudna do zagrania na dodatek trafił się Snape do zagrania i Alana pokazał klasę jak ogólnie nie lubię zagranicznych aktorów to Alan jest najlepszy:)

Moja wypowiedz jest trochę zagmatwana ale mam nadzieję, że wszystko jasne:D

olamanolax

A ja myślałem, że każdy [Polak] uważa, iż najlepszą rolą Alana był szeryf z Nottingham ;P Wygląda na to, że myliłem się... (rzadko to mówię, zazwyczaj mam rację... ;D). Rickman zawsze jest perfekcyjny, ale w Robin Hoodzie przeszedł sam siebie XD W „To właśnie miłość” oraz w filmach o Harrym Potterze prawie w ogóle go nie ma, więc moim skromnym zdaniem... są to kiepskie role dla niego (nie miał szansy zabłyszczeć...). Ja Snape’a wyobrażałem sobie inaczej. Rowling opisała go jako mężczyznę chudego, z pożółkłą cerą, o czarnych oczach, włosami sięgającymi ramion... Te cechy się nie zgadzają, choć kilka innych owszem, „braki” w wyglądzie/charakteryzacji Alan wprawdzie nadrobił swoją grą (mam na myśli sposób poruszania się, mówienia, który był iście snape’owy) jednakże nie jest to Snape „taki jak w książce”... (ale ja zawsze czepiam się szczegółów... ;P)

sugmanik

sugmanik masz nowy avatar znowu?? szalejesz

sugmanik

(nie miał szansy 'w pełni' zabłyszczeć...)* -żeby nie było... XD

olamanolax

Hm...trochę trudno wybrać najlepszą rolę tak perfekcyjnego aktora. Zagrał w tak zróznicowanych filmach i tak bardzo odmienne, charakterystyczne osobowości, że sprawia problem wybór najlepszej. No bo jak np z tak diametralnie różniacych się od siebie rzeczy wybrać tę najlepszą? Robin Hood-sarkastyczny, wredny, wpatrzony w siebie i z genialną mimiką szeryf; Dogma- cyniczny anioł, po którym można zwątpić w anioły; Rasputin- wschodni temperament, Mesmer- rola teatralna, ALE JAK ZAGRANA! Napisałam w ten sposób, te najbardziej różniące się. Chociaż dla mnie każda jego rola jest najlepsza. Idealnie zagrana:)

Mittron

Mittron Ty żyjesz już tak dawno nic nie pisałaś:P

olamanolax

W Rasputinie. Stworzył taką...kreację. Taki przekonujący, i zupełnie inny niż w innych filmach. Szkoda, że mi ten film gdzieś wcięło, bo bym obejrzała jeszcze raz.

kaczy_dziup

koleżanko wyżej fajny masz nick taki oryginalny ale nie jestem pewna czy politycznie poprawny

sunshine_7

"To właśnie miłość"

"Rozważna i romantyczna"

Teledysk zespołu Texas do piosenki In Demand

olamanolax

więc jeśli o to chodzi to ja ostatnio jestem zauroczona rolą w Pachnidle ;)) Może dlatego, że jest to film który ostatnio oglądałam, zawsze tak mam:)Dziwna ze mnie istota, ale cóż lajf is brutal:)
A tak jeśli chodzi o całokształt to "Rozważna i romantyczna" ( po tym filmie znienawidziłam Kate Winslet ale już mi przeszło)
a tak nie na temat:
Mam trudności ze zdobyciem filmów z panem Rickmanem. Nie wiem czy już kiedyś ktoś nie wpadł na taki pomysł ale może zorganizowałybyśmy jakąś poczte filmową, wymieniałybyśmy sie filmami i tym samym wspaniałomyślnie siały epidemię Alanholizmu ( troche nie po polskiemu to zabrzmiało, ale chyba rozumiecie;))
pozdrawiam :))
aaa i jeszcze przypominam, iż głos naszego ulubieńca został uznany za idealny ;) wreszcie ktoś odkrył to, co my uznałyśmy za oczywiste już jakiś czas temu :) lepiej późno niż.. później

olamanolax

Ja Alana najbardziej lubię za role Snape'a w HP, Alexa w Snow Cake i w Love Actually :)

fickowa

Ja podobnie jak Sugmaniak, najbardziej sobie cenię jego rolę w "Robin Hoodzie" ;)

użytkownik usunięty
Pride

"Snow Cake". Filmem i jego rolą w nim jestem oczarowana wciąż i wciąż od nowa.

żałuję ale nie miałam okazji zobaczyc tego filmu :( Jednak mam nadzieje, że wkrótce uda mi się to nadrobic. Widziałyście kalendarz z Alanem?? Piękny jest. Alan na każdy miesiąc. och...
pozdrawiam

tynka19xx

tynka to bardzo proste wystarczy kupić ten film nie jest drogi
jak ja kupowałam snow cake kosztował chyba z 8 zł
jaki kalendarz??

sunshine_7

tak wiem.
kalendarz ;P
piękny
Alanowy

sunshine_7

tak wiem.
kalendarz ;P
piękny
Alanowy
jak znajde link to podam
no chyba że nie znajde to nie :)

tynka19xx

http://cgi.ebay.co.uk/Alan-Rickman-2009-Desktop-Calendar_W0QQitemZ360073667971QQ cmdZViewItem?IMSfp=TL0807251214a20240#ebayphotohosting

tynka19xx

przypuszczałam że tak odpowiesz

sunshine_7

więc po co pytałaś?
pozdrawiam