Alan RickmanI

Alan Sidney Patrick Rickman

8,9
92 765 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Alan Rickman

Według mnie nikt nie pasowałby tak jak on do roli Snape'a. A jak wy myślicie?

eveline27

Jestem wielka fanka Alana Rickmana i uwazam go za znakomitego aktora. Niestety uwazam, ze jest do roli Snapa zbyt dojrzały(czyt: stary:-P) Ostatni spodkalam sie na jakims forum z tematem JEŚLI NIE RICKMAN TO KTO? Moim typen jest Adrien Brody, ten aktor ma cos w sobie i pasuje nawet do opisu J.K Rowling z HP. Wiekiem tez pasuje, oczywiscie nie ma takiego wspanialego jedwabistego glosu co Rickman ale tez by sie nadawał.
A WY JAK MYŚLICIE JEśLI NIE RICKMAN TO KTO???

NUsIKA

nikt. zgadzam się, że jest o 20 lat za stary, ale mimo wszystko jest genialny i całkowicie nie przeszkadza mi sprawa wieku. wielu aktorów w potterze dotyczy ten problem, czy jęcząca marta, czy sama matka harrego są o wiele za dojrzałe, jednak alan akurat w tej roli sprawdza się doskonale.

ktoś kiedyś się zapytał, co takiego zrobił ten pomarszczony staruszek. odpowiedź brzmiała: z marudnego, nudnego, złego profesora zrobił marudnego, złego, seksownego profesora. zgadzam się z tym.

eveline27

No słuchajcie. Jestem nieuleczalna alanholiczką i NIE MA kogos kto zagrałby Snapea lepiej. Alan mimo swego wieku jest idealny. Nawet tych zmarszczek tak nie widać, a i jesli to nie rażą. Z przykrością patrze jak z roku na rok Alan siwieje i staje się co raz bardziej "zdziadziały".
Ale w POtterze- mógł pokazać, ze jeszcze tę znakomita formę ma. I z tego rada jestem i chcę go oglądać aż do siódmej części w kinach. Nie zniosłabym tego, ze ktos mógłby Go zastąpić.
Nie. to juz ponad moje wszelkie wyobrażenia :)
irreplaceable!
(czy jak sie to tam pisze)
NIEZASTĄPIONY! Ot co!
^^

Kaliope

A Adrien Brody według mnie pasowałby, lecz te oczy... On ma takie... niewinne, łagodne oczy. A do tego potrzebne sa oczy zimne, takie jakie potrafi zrobić tylko Alan (tak myślę) i GŁOS!
Jej. Ten głos jest wspaniały ^^

Kaliope

Hmm... Czytając książkę wyobrażałam sobie Severusa zupełnie inaczej... Fakt, może kogoś mlodszego...
Ale teraz już nei umiem sobie wyobrazić nikogo innego w tej roli. On jest świetny :D

Moim zdaniem Adrien Brody by zbytnio nie pasował... Jakos tak po prostu nie :/

fretten

O nie!!!!! Nie Brody!!!!!! Jak dla mnie to Rickman jest stworzony do tej roli!!!!!!! Nikt nigdy tak by nie pasował!!!!!!! w ogóle nie widzę nikogo innego w tej roli. Taki Snape jest genialny!!!!!!!! W 100% taki jak go sobie wyobrażałam ;D

eveline27

Alan Rickman, może i pasuje do roli Snape'a, na pewno nadaje tej postaci charakteru, ale zdecydowanie nie jest to jego życiowa kreacja :)

eveline27

Z wyglądu wg mnie najlepszy do tej roli byłby Adrien Brody i wcale nie uważam, że ma zbyt delikatne oczy. To jest dobry aktor i uważam, że poradziłby sobie z tą rolą bardzo dobrze. Także pasowałby wiekiem lepiej niż Alan (zwiastun HP5). Ale chyba nie jest Anglikiem, co od razu go wykluczyło...

eveline27

Ba! Adaptacje Harry'ego Pottera.. zwłaszcza pierwsze dwie, nie były i raczej nigdy nie będą dziełami sztuki. Nie wiem czy oglądałabym je gdyby nie Alan. Nie mogliśmy wymarzyć sobie lepszego Snape;a, dlatego szkoda,że w tych filmach jest go tak mało. No, ale śmiem się spodziewać, że w piątym i szóstym (zwłaszcza szóstym, bo przecież tytuł tej książki równie dobrze mógłby brzmieć "Harry Potter i Severus Snape" zamiast "Książe Półkrwi ;)) poświęcą panu Rickmanowi dużo więcej uwagi :)

wmartucha

ja sądzę, że zaczynają mnie ostro wkurzać ludzie, którzy postrzegają Alana Rickmana, jedynie przez pryzmat Harrego Pottera. A godni zamordowania są tacy, którzy śmią twierdzić, że to jego najlepsza rola. Ludzie, przejrzyjcie sobie jego filmografię i wybierzcie coś bardziej wartościowego.

nemezis

W pełni się z tobą zgadzam nemezis. Alan Rickman grał w dużo lkeprzych filmach, chociażby w Dogmie, Szklanej pułapce czy w Rozważnej i romantycznej.Zaryzykuje nawet stwierdzenie ze rola Snapa to jedna z jego gorszych kreacji aktorskich. Najwidoczniej niektórzy nie potrafia dostrzec prawdziwwego kunsztu i talentu w grze Rickmana. A szkoda bo traca naprawde wiele. Mam nadzieje, iż nemezis zgodzi sie ze mna.

NUsIKA

Oczywiście! Wiele osób mi mói, ze Alan nie jest taki znany, pytają w czym grał... Jak mówię "Dogma"- nikt nie wie. "Snow Cake"- pytają co to jest w ogóle za film. Kiedy mówię "Szklana Pułapka"- dziwią się, zę to on, ale rozjaśnia się dopiero gdy dochodze do Harrego Pottera. Mówię im, ze grał Snapea, to znowóż który to Snape.
Wtedy muszę tłumaczyć "ten brzydki gbór z czarnymi włosmai do ramion" bo inaczej ciemniacy nic nie skapują. Albo tłumacze, ze ten z czarnymi włosami to krzyczą" boże to ten brzydal!" jej. Doprowadza mnie to do szewskiej pasji. Czemu nikt nie zna go z innej strony. Wszytscy myślą, zę on ma taki sam charakter jak Snape bo znaja go tylko z tej roli. Inni walą mi śmiało prosto w twarz ze śmiechem, zę to już dziad jest i niedługo kopnie w kalendarz! NO doprawdy! :/ brak dobrego smaku... Z moją poprzedniczką bym się nie zgodziła. Alan w Dogmie nei miał pola do popisu, za to SNow Cake czy Mesmer mmmm... ył świetny. W HP miał małą rolę. MOgliby dać mu się bardzije wykazać. Wyśmienicie grał Grubera w Szklanej PUŁAPCE. uWIELBIAM TĘ POSTAĆ :). a W w Hp po mistrzowsku gra tę nienawiść. Jak słysze jego głos, widze tę nienawiśc w oczach, to czuję że jest to tak realne! Niesmaowity jest. POwinien dostać kiedyś oskara, tylko że nie ma narazie tkaiej roli,z a którą mógłby go dostać. To jest talent niewykorzystany. pospadali by z krzeseł w kinie, gdyby dano mu naprawdę główną rolę i wolną rękę. To by było coś! :) (rozmarzona uśmiecha się....) ^^

Kaliope

Nie mogę się zgodzić, że rola Snape'a to gorsza rola Rickmana. Po prostu na razie mało go w tym filmie i nie mógł się wykazać, ale przecież Snape w jego wykonaniu to mistrzostwo świata. Idealnie go odgrywa, a nawet więcej, śmiem twierdzić, że to głównie dzięki Alanowi Snape robi taką furorę. Oczywiście w wielu innych filmach mógł się pokazać z najlepszej strony i rozwinąć skrzydła.

Jest dla mnie jedna jego rola, za którą powinien dostać oscara. Za "Closet land". Tam dopiero widać, że ten facet to geniusz. Tam jest wszystko. Cała paleta uczuć i zachowań i wszystko zagrane perfekcyjnie. No i była to jego "naprawdę główna rola", bo przecież w całym filmie tak naprawdę gra tylko dwójka aktorów i Alan jest jednym z nich. Ten film to "naprawdę coś"! Ale cóż, takie niszowe, zaangażowane filmy dopiero od niedawna zwracają uwagę "szanownego jury".

Regista_2

Cóż. Nie miałam okajzi tegoż filmu oglądac, choć bardoz bym chciała więc się nie wypowiadam o Closet Land. Wiem, zę jest trudno dostepny. Czy wies zkochana gfdzie go można zdobyć lub ściągnąć? Bradzo prosze o pomoc.

Kaliope

Cóż... "Closet land" można ściągnąć z emula (ja nie ściągałam, ale wiem, że można go z tamtąd pobrać) lub... dostać ode mnie xD Pozdrawiam

Regista_2

Cóż.... Chciałabym ściagnąć z emula ale nie bardzo mam jak. Na dysku już brakuje miejsca, emula wywaliłam bo się coś popsuło.... Ech.... Ale dziękuję za radę. Mówisz, ze od ciebie można go dostać? ^^ Jej chciałabym, ale jest jakaś możliwośc przesłania? ^^

eveline27

Oglądając pierwszą część Harry'ego byłam po prostu zachwycona większoscią dobranych aktorów. Wg mnie Alan jako Snape to idealny wybór ;) Alan jest stary, ale przecież nie wygląda na tyle ile ma i to wcale nie przeszkadza. Nie sądzę, żeby wielu aktorów mogło tak idealnie wcielić się w postać, aby była ona taaak podobna do tej książkowej.
Powtórze czyjeś słowa:
Jak nie Alan, to nikt.

BasIx

tak.... co do wartościowych filmów z Alanem to chyba trochę rozmieniłyśmy się w gustach. Dogma jest mega-zabawna, nie przeczę, ale chodziło mi bardziej o coś w stylu Rasputina, Nieprawdopodobnej historii... nawet Dwa w jednym... to są takie... kameralne filmy, w których dopiero można zobaczyć, co potrafi. A Rozważna i Romantyczna to jeden z moich ulubionych.

nemezis

"Dwa w jednym" nie bardzo...,ale w 100% sie zgadzam jezeli chodzi o "Rozwazna i romantyczna","Snowe cake","Mesmer" czy "Rasputin".W tych filmach widac caly jego kunszt i co tak naprawde Alan potrafi jako aktor...

eveline27

Obejrzałam łącznie 17 filmów z Alanem ( wszystkie części HP licząc za 1) i naprawde jestem zachwycona jego grą no i głos:D
Popieram osoby które twierdza że rola Snape to nie jest jedna z gorszych nie nie jest. Miał owiele lepsze role np. Rozważna i romantyczna, Szklana Pułapka, Śniegowe ciasteczko:D:D

co do Dogmy to zagrał świetnie ale powiedzmy sobie szczerze że on był tam najlepszym aktorem i trudno aby nie zwrócić na niego uwagi- bardzo podobał mi się ten film.

Co do Rasputina i Closet land niestety :(:( nie widziałam co bardzo mnie denerwuje i jesli jest jakaś szansa by je zdobyć proszę abyście mi powiedzieli ludzie:D:D

ZuzaZua

Jestem w stanie pomóc. Poprzez staroświecką pocztę xD Oba filmy tylko w oryginale. Napisów nie ma nigdzie. W każdym razie ja nie znalazłam. Moje gg 3336848. Alanholiczki powinny trzymać się razem xD

Regista_2

Dobrze. Dziekuję, pomyślę nad tym :0 Bo tak bez napisów.... No zobaczymy. MOże zrozumiem. Jak sie zdecyduję, napiszę, dobrze? Buziaki! :*

użytkownik usunięty
Kaliope

Zgadzam się, że jest stworzony do roli Snape'a. Śmiem nawet twierdzić, że to dzięki niemu Snape zyskał tylu fanów.
Na pewno nie jest to Jego najlepsza kreacja, ale myślę, że jedna z lepszych. A 'Closet Land' można teraz na youtube obejrzeć... Tyle że nie mam napisów, a u mnie z angielskim najlepiej nie jest ;/ One są chyba kompletnie niedostępne.

Dla mnie Alan jest booski. Ja na początku obejrzałam film a potem książkę przeczytałam i nie mogła sobie inaczej Seva wyobrazić xD

Zlotko

Co racja to racja, podpisuję się pod tym rękami i nogami. :)
Alan jest ireplejsebol ^^
co ja bym zrobiła bez Seva i Alana? Bardzo by smutno było bez nich, tak sądzę :)
zboczenie zawodowe.

eveline27

Jest IMHO naprawdę dobry jako Snape, trzyma poziom całej produkcji. Troszkę mnie dziwi, ze jego szata z filmu na film wygląda zupełnie jak kapłańska sutanna :P Ale świetnie wychodzi mu mówinie bez poruszania ustami i charakterystyczne gesty, strzepywanie palców, spojrzenia. Nie wiem, czy zwróciłbym na niego uwagę, gdyby nie HP i filmy Burtona. Ale jak widzę, staruszek Rickman ma tu sporo fanek :PP

użytkownik usunięty
eveline27

ja tylko dla niego (Snape'a/Rickman'a) oglądam każdą część HP :P:P:P
wstyd się przyznawać,ale cuż;)

Jestem przekonana, ze 3/4 tego forum zrobilo tak samo, wiec uwierz mi- zaden wstyd :D

Pozdrawiam!

Caireann

Żaden wstyd ja tak na przykład robię:P... choć muszę się przyznać że moje oglądanie HP skończyło się na 3 części ale wszystkie 3 były oglądane prze zemnie dla Alana ( a raczej dla Snapa):)

eveline27

Dla mnie Rickman jest idealny.Po Harry'm Potterze, gdy widze jakiekolwiek jego zdjęcie, "doklejam" sobie czarne tłuste włosy i jest Severus ;).I ten niski głos też idealnie pasuje.Lepszego by chyba nie znaleźli, jeżeli chodzi o wygląd i te sprawy.

Elisia

Tak, ale czy potraficie tutaj powiedziec o innych rolach Alana. Po Snape to już historia !

IreneElisabeth

Oczywiście, że potrafimy ale trzymamy się tematu czyli : Stworzony do roli Snape'a... o innych rolach < i nie tylko> piszemy na naszym głównym temacie...