Dziwnie się czuje jak patrze na tego reżysera...... człowiek światły oczytany, nie mający talent do reżyserki.... tylko jedno pytanie dlaczego jest zarażony tym samym wirusem co większość elit intelektualnych..... lubi służyć silniejszemu prezentując swoją indywidualność której nie ma...... niby buntownik i niezależny ale jednak coś przyciąga do laicyzacji.....
jak co ma piernik do Wiatraka.... Andrzej Wajda nie jest cenionym przeze mnie reżyserem, już ci mówię dlaczego.....
P. Smarzowski kręcąc filmy mówi o czymś ukazuje pewną rzeczywistość lub patologie, nie stawia swoim filmem na pewnik, a to się na pewno, zwróci lub nie. P. Krauze także pokazuje dzieło które broni się samo. A Pań Wajda?? Korzystanie z gotowych lektur szkolnych, gdzie pewnikiem Będzie że każdy jednak Pójdzie na ten film z szkoły, lub jakieś instytucji, jest to tylko inwestycja która na pewno się zwróci bo w Polsce kręci się tylko dwa typy filmów "komedia romantyczna" bo banda idiotów pójdzie obejrzeć coś lekkiego oraz lektury szkolne które są przepustką do łatwej i dobrej kasy.
Nie wiem po co się reżyser miesza do polityki, ale oceniając go obiektywnie wypada u mnie średniawo. Może i kiedyś kręcił dobre filmy, ale ostatnie 10 godne reżysera jakiś sitcomów. Pan Tadeusz, Zemsta- przecież to parodia wszystkiego- książek i świata filmu, a nawet i aktorów, Katyń już jest lepszym dziełem, ale też nie oszukujmy się, że historia oficerów zamordowanych przez NKWD działa na nasze emocje, przez co nawet nie zwracamy uwagi na jakość filmu, tylko na przesłanie i jesteśmy wdzięczni, że ktoś chciał ich upamiętnić. Na pewno obecnie nie jest jednym z najlepszych reżyserów polskich. ba patrząc na oceny filmów, to już od prawie 30 lat nie należy do "elity" polskich twórców.
Co do Twojej wypowiedzi to pełna zgoda. Też uważam, że jeśli chodzi o polskich reżyserów to Wajda to raczej środek niż czołówka, ale to nadal nie wyjaśnia "co ma indywidualność lub jej brak do laicyzacji".