A wy dajecie mu takie surowe oceny. Wstyd!
Godne pożałowania jest wystawienie oceny reżyserowi za jego polityczne sympatie ale równie słabe jest dawanie wysokiej noty dlatego, że w opinii większości to "jeden z najwybitniejszych polskich reżyserów"...
Kogo jak kogo, ale Wajdę można akurat zaliczyć do jednego z najwybitniejszych polskich reżyserów. Zasłużył sobie chłopina! A niech dzieciaki dalej zaniżają ocenę, bo filmy Wajdy kojarzą im się z przerabianiem lektur w szkole (przykład - "Wesele"). To i tak nie zmieni faktycznego stanu rzeczy :)
Nie twierdzę, że jest inaczej, po prostu w przypadku Wajdy ludzie popadają z jednej skrajności w skrajność - od totalnego, małostkowego krytykanctwa po bezwzględne, ślepe uwielbienie. Ileż warte są takie oceny? Nie lepiej podejść do tego uczciwie - poznać filmografię i samemu wyciągnąć wnioski?
Co do tych dzieciaków, to sądzę, że są one Wajdzie na swój sposób wdzięczne - mniej czytania, a to jakieś wyjście do kina czy oglądanie filmu na lekcji - kto z nas tego nie przerabiał :).
Oczywiście, zgadzam się całkowicie! Żadnego twórcy nie powinno się oceniać, jeżeli nie zna się dużej części jego twórczości. Myślę jednak - a ze swojej strony zapewniam :) - że nie wszystkie dziewiątki i dziesiątki są równie niesprawiedliwe, jak jedynki za poglądy. Mogą wydawać się "na wyrost", ale przecież sztuki nie da się oceniać obiektywnie! Dla mnie to jednak jeden z najwybitniejszych reżyserów polskich i światowych. :)
Podobnie z częścią o dzieciach - nie mam wątpliwości, że przy okazji takim wyświadcza przysługę...na szczęście obcują też ze sztuką, może cokolwiek z podobnych filmów wyniosą!
Toż o to właśnie się rozchodzi, żeby każdy rozważył w sobie wartość pracy Wajdy, jakość jego dzieł, wpływ na kino na teatr - troszkę logiki mniej emocji :).
Co do dzieci - to oczywiście wyraziłam się w tonie żartobliwym :).
Ciekawe, ile filmów zobaczyłeś i z których cokolwiek wyniosłeś.
Nie oceniam, nie obrażam, ale trudno traktować poważnie kogoś, kto zachowuje się w ten sposób.
Który jego film według ciebie jest taki wybitny? Wajda to nadmuchany helem balonik, który powiewa sobie na wietrze. Wszyscy na niego patrzą i mówią - co za wybitne dzieło sztuki, a prawda jest taka, że jego filmy są drętwe i koturnowe, bez przesłania i polotu, no ale jaki człowiek, takie i jego filmy.
Cóż,AndrzejuCe,Scorsese uwielbia filmy Wajdy i ogląda je do dziś,a ten koleś raczej zna się lepiej na kinie od ciebie i twojego sołtysa.
Co do wybitnych filmów Wajdy to np."Panny z Wilka".Oglądnij i nie rób z siebie buraka na forach,wystarczy że w wiosce już z ciebie mają polewkę ,żadna panna cię nie chce i musisz chędożyć mućkę za stodołą.