Czasem mam wrażenie że na Wajdę plują tutaj tylko wielce zaangażowane politycznie młodzieżówki PiS-u które tylko widziały Katyń lub Pana Tadeusza. To jest forum o filmach a nie wiec polityczny. No ale cóż hejterów nigdy nie braknie. Lepiej się kłócić o to który jego film jest lepszy a nie pluć jadem i wyzywać. A jak już pisać negatywne komentarze to z jakimś uzasadnieniem podając argumenty.
Jak już zauważyłeś w dobie tak rozbuchanej politycznej debaty niczego nie ocenia się obiektywnie tylko pod kątem przynależności partyjnej. Poza tym młodzi idąc za swoimi wzorcami poprostu niszczą i nie potrafią podać nawet jakiegoś logicznego argumentu. Z jakiej by nie byli partii jest to podejście żałosne - nie bo nie, tak bo tak do tego kilka nieładnych słówek napisanych z ortografem i już jest kolejna wypowiedź w stylu "mnie się nie podoba i ch....j poza tym nie lubię go bo jest !@$#@%#@$"
Wajda może być nawet komuchem, masonem, nazistą i nie wiem kim jeszcze - w świecie filmu natomiast jest postacią absolutnie wyjątkową (a że nikim z wyżej wypisanych nie jest to już inna sprawa). Przekazuje w filmach istotne treści. To że wypowiada się na temat polityki zupełnie mnie nie interesuje.Niestety komuś to wystarcza żeby mieszać z błotem jego twórczość.
Widać że niektórzy w naszym społeczeństwie naprawdę są potomkami małp.... nawet bardzo bliskimi.
Jako że jest to jedyny temat założony w miarę ortograficznie, dzięki czemu nie wstyd mi w nim pisać, wypowiem się tu.
Z geniuszem Wajdy bym nie przesadzał, to jest facet, który nakręcił kilka naprawdę dobrych filmów ("Katyń", "Człowiek z marmuru", "Człowiek z żelaza", czy moje ukochane "Wesele"), ale także i kilka nieprawdopodobnie kiczowatych i zakłamujących historię gniotów - mam tu w szczególności na myśli "Dantona" i "Lotną", filmy absolutnie skandaliczne.
Co do polityki - uważam, że zachował się wyjątkowo podle względem tych spod Pałacu Prezydenckiego. Tylko że uważam też, że nie powinno to wpływać na ocenę na Filmwebie. To jest portal filmowy, nie polityczny.
Ja też bym z jego geniuszem nie przesadzał, ale należy mu się szacunek za to że od lat robi filmy na pewnym poziomie.
Nie ukrywam że wszystkich jego dzieł nie widziałem a część muszę sobie zwyczajnie przypomnieć. Katyń dla mnie jakimś wybitnym filmem nie jest - jak to ktoś napisał kolejny dobry rzemieślniczy film. Pan Wajda pewnie by sobie mógł takie obrazy robić taśmowo i jestem pełen podziwu ale to nie jest film, który ma być rozrywką. To historia, którą trzeba poprostu pokazać dlatego nie rozumiem krytyki innych - czy ktoś się w katyniu spodziewał działek laserowych ? Może z okopów miały wychodzić zombie? Może należało cały film upolitycznić?
ponder widzisz szkoda że nie ma tutaj więcej takich ludzi jak ty. Nie wiem jak się zachował pan W względem tych spod pałacu - ja bym ich nabił na pal abo publicznie powiesił za ten żałosny teatrzyk. Tylko czy z tego powodu mamy sobie skakać do gardeł szczególnie na portalu filmowym?
Gadamy o filmach bo po to tu jesteśmy.
Zgadzam się z tym, żeby nie poruszać na forum fw zarówno tematów politycznych jak i religijnych. Uważam, że powinny być one prywatną sprawa każdego z użytkowników. Czasem trudno jest ustosunkować się do opinii przedmówców i polemizować z nimi na temat filmu, jeśli ich wypowiedzi są bardzo tendencyjne. Podobnie, jak błędem jest wg mnie, porównywanie przez wielu użytkowników produkcji filmowych do ich literackich pierwowzorów.
Jeszcze krótkie pytanie: co to znaczy "temat założony w miarę ortograficznie"? Chyba nie liczysz na to, że większość użytkowników skończyła studia filologiczne i będzie przestrzegała zasad pisowni polskiej? Wystarczy zerknąć w każdy temat na tym portalu, aby przekonać się o poziomie jego użytkowników. Nie myślę tu nawet o nastolatkach, ale o dorosłych ludziach, którzy nie znają podstawowych zasad ortografii i interpunkcji, a co dopiero mówić o całkiem poprawnej polszczyźnie. Miło, że jest tu ktoś, kogo podobnie jak mnie, rażą wypowiedzi "wielkich znawców kina" (zwłaszcza amerykańskiego), nie mających pojęcia o posługiwaniu się swoim ojczystym językiem. Pozdrawiam.