Andrzej Wajda

Andrzej Witold Stanisław Wajda

7,5
8 329 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Andrzej Wajda

sceny strącenia z premedytacją żywego konia w przepaść w filmie "Popioły":
http://www.youtube.com/watch?v=LNkd_hyYrJo&feature=related
Sądzę, że scena ta jest kluczowa w biografii Wajdy jako człowieka i jako artysty.

jo777

Bestialstwo, powinno mu być to wypomonane przy każdej okazji. Nie lubie go jako reżysera, a jako człowiek to dla mnie ZERO.

szelma

Za to że kazał zabić konia?

Sqrchybyk

Za to, że sądził że to da efekt "artystyczny".

Jorjan

Oczywiście, to zwyczajna głupota i brak serca były z jego strony, ale to za mało by przekreślać wszystkie jego dokonania.

Sqrchybyk

Nie czytałem "Popiołów", ale stawiam dziesięć złotych, ze w książce takiej sceny nie ma. Tak samo jak w weselu nie ma nic o zarzynaniu kury. Pal sześć kurę, ale jak można w t a k i s p o s ó b zabić konia to mi się po prostu w głowie nie mieści. Ale w takich "środkach artystycznego wyrazu" lubuje się najwyraźniej nasz "najwybitniejszy" reżyser, laureat Oskara (swoją drogą, skoro dostał go za "całokształt" to może na kapitułę wpłynęła w decydującym stopniu niesłychana finezja dyskutowanej sceny...?) Nikt tu nie mówi o tym, że bestialskie zabicie konia (najwyraźniej dla własnej przyjemności) ma przekreślać wszystkie dokonania Wajdy, chociaż ja osobiście również nigdy nie miałem dla nich zbyt wielkiego uznania. Uważam, że chociażby Polański jest o wieeeele wybitniejszym reżyserem. Chodzi o to, że założyciel tematu - i ja również - nie ma po prostu dla Wajdy szacunku jako dla człowieka, niezależnie od innych dokonań. Ale może żeby "wielkim reżyserem być" po prostu trzeba zarzynać kury i zrzucać konie ze skały, nie wiem. W końcu Kusturica też to robi i jest uwielbiany. Tyle że on też jest wielkim fanem Wajdy...

tmkstepien

Wasz szacunek - wasza sprawa, nie będę wnikał.

Czepię się tylko dwóch spraw:
1) Lubuje się w takich środkach wyrazu? Bez przesady, jeden koń na ponad 50 lat kariery to chyba za mało by się lubować? (I nie wyjeżdżaj z kurą, bo "pal sześć kurę") To jakby pisać, że Polański "lubuje się" w trzynastolatkach, jak to rozmaite trolle onetowe czynią.
2) "bestialskie zabicie konia (najwyraźniej dla własnej przyjemności)" - Noo, to juz nadinterpretacja. Może nawet potwarz.

W sumie paru takich psycholi było i jest... Nikita Michałkow kazał zarżnąć owcę na potrzeby "Urga", w "Babel" Innaritu kura jest zabijana (też na wesele), pod batutą Johna Forda zajeżdżono i połamano kilkadziesiąt (albo i kilkaset!) koni... Tyle sobie na razie mogę przypomnieć, pewnie jest tego dużo więcej. Piszę to by nikomu nie wydawało się, że tylko z Wajdy taki sukinkot.

Jorjan

Bo ty wiesz lepiej od Wajdy, jaki efekt chciał osiągnąc. Gratuluję telepatii.

jo777

Ciekawe czy jakby mu trajektoria lotu nie odpowiadała, to by zrzucił następnego...

lop3pop

No pewnie. Słyszałem nawet, że w razie wykończenia wszystkich koni w okolicy mieli zacząć wrzucać ludzi w końskich kostiumach.

lop3pop

Dobre :)