Ladies and Gentlemen,
I will speak in Polish because I want to say what I think and feel and I always thought and felt in Polish.
I accept this greeat honor not as a personal tribute, but as a tribute to all of Polish cinema.
The subject of many of our films was the war, the atrocities of Nazism and the tragedies brought by communism.
This is why today I thank the American friends of Poland and my compatriots for helping my country rejoin the family of democratic nations, rejoin the Western civilizations, its institutions and security structures.
My fervent hope is that the only flames people will encounter will be the great passions of the heart--love, gratitude and solidarity.
Będę mówił po polsku, bo chcę powiedzieć to, co myślę, a myślę zawsze po polsku.
Przyjmuję tę zaszczytną nagrodę jako wyraz uznania, nie tylko dla mnie, ale dla całego polskiego kina.
Tematem wielu naszych filmów były okrucieństwa nazizmu, nieszczęścia, jakie niesie komunizm.
Dlatego teraz chcę podziękować amerykańskim przyjaciołom Polski i moim rodakom, którym kraj nasz zawdzięcza powrót do rodziny demokratycznych narodów, do zachodniej cywilizacji i instytucji i struktur bezpieczeństwa.
Gorąco pragnę , aby jedynym ogniem, którego doświadcza człowiek, był ogień wielkich uczuć - miłości, wdzięczności i solidarności.
sklad wytzrasnales zeby Ci to ktos tlumaczyl?/ przeciez wajda mial przemowienie po polsku na rozdaniu oscarow. Z reszt a po co by po angielsku mowil ze bedzie mowil po polsku i w koncu i tak pozostal przy angielskim ?? moze mi to ktos wytlumaczyc
Tak, ale po polsku nigdzie nie mogłem tego przemówienia znależć. Znalazłem na jakiejś zagranicznej stronce.
A na rozdaniu Oscarów, Wajda mówił po polsku. Szkoda tylko, że nigdzie w internecie nie można obejrzeć jak reżyser odbierał statuetkę.