Andrzej Wajda

Andrzej Witold Stanisław Wajda

7,5
8 329 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Andrzej Wajda

ponieważ kojarzy mi się z przymusowymi wyjazdami do kina na lekcjach języka polskiego na jego filmy robione na podstawie lektur. Nikt z mojego pokolenia raczej nie ceni go jako reżysera z uwagi na obranie łatwej ścieżki. Zrobić średni film na podstawie lektury, szkoły przyjdą frekwencja będzie. Ale wszyscy dookola nadmuchują ten próżny balonik, towarzystwo wzajemnej adoracji. Wybitni lub mniej wybitni twórcy otrzymują Oscara za konkretne dzieło a nie za całokształt twórczości. Ja bym takiego Oscara potraktował jako poniżenie, jako oscara za ilość a nie za jakość. Andrzej Wajda hamuje rozwój polskiego kina

dmn02750

To zdanie tłumaczy wszystko:
"Nikt z mojego pokolenia raczej nie ceni go jako reżysera (...)"
Gimnazjum powinno mieć osobny portal filmowy do wyrażania swoich życiowych frustracji. I naprawdę, podziwiam ciebie, że publicznie utożsamiasz się z tą "elitą intelektualną". Odwaga godna wyróżnienia

noworudzianin

nie do końca się zrozumieliśmy. Chodzi o to, że Andrzej Wajda robi filmy, które z równie wysokim sukcesem frekwencyjnym zrobiłby kazdy inny reżyser bo wybiera filmy, na które z góry przyjdzie duża część ludzi - patrz szkoły. Jestem ciekaw, ile osoób poszło by na Pana Tadeusza, Katyń, Zemstę z własnej nieprzymuszonej woli. Mówię tu o młodych ludziach, którzy są znacznym procentem biletów na jego filmy. Uważam, że lektury powinno się czytać a nie oglądać filmy na ich podstawie. Pan Wajda zasłużenie ma wysoką pozycję w polskim filmie ale ostatnie jego próby są mało ambitne. Bo osobiście nie uważam za ambitne robienie filmów o Wałęsie...

dmn02750

Taką wypowiedź to rozumiem. Chociaż z najnowszych filmów Wajdy akurat Katyń bardzo mi się podobał i chętnie do niego wracam.

I w jakiś sposób też staram się zrozumieć kierunek który obrał teraz Wajda, można by powiedzieć bardziej komercyjny. Trudno oczekiwać, żeby przez całą swoją zawodową karierę reżyser tworzył same wybitne filmy. Nawet najwięksi na świecie mieli mniejsze bądź większe wpadki. A Wajda było nie było ma już 87 lat. Swoje największe dzieła już nakręcił i nikt mu tego nie odbierze