Claudia Schiffer

6,8
310 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Claudia Schiffer
nudecroft

Wiesz że Quaka 4 nie robił ID software.

nudecroft

Moja ulubiona seria modów https://www.youtube.com/watch?v=a7tMwkmQWHQ

ChubakaCieLubi

Ciekawie wygląda. Po tym jak ID Software udostępnił graczom możliwość tworzenia plansz i modów do Dooma 1, 2 to tych map porobiło się od groma ale tylko niektóre były naprawdę dobre. To co pokazują w tym filmiku jest ciekawe ale tylko kiedyś było grywalne, teraz już nie a przynajmniej dla mnie nie grywalne.

Nadal uważam jednak że dałoby się zrobić solidny Remaster do Dooma 1,2 oraz do Duka Nukema. To musiałby zrobić ktoś z wyobraźnią. Uważam że bardziej wdzięczną grą do zremasterowania jest Duke Nukem 3d niż Doom ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobienie obu remasterów.

ChubakaCieLubi

Może źle się wyraziłam i może nie chodzi tu o remaster bo remaster niewiele zmienia. To musi być jakiś niesamowity MOD.

Roboczy tytuł brzmiałby mniej więcej tak : Ultra Realistic Super Advanced Mod V. 1.0 albo jakoś inaczej ale nazwa musi być chwytliwa.

nudecroft

Brutal Doom zjadana na śniadanie wszystkie nowoczesne FPSy :D wystarczy w niego pograć by się o tym przekonać.

Akurat seria Brutal Doom wykorzystuje na tym starym silniku wszystkie możliwe triki, począwszy od combosów bo efekty wizualne.

Kiedyś taki mod nie byłby możliwy. A jak chcesz coś w nowych szatach graficznych to masz Dooma z 2016 roku i teraz wychodzi jego kontynuacja.

Duke Nukem tak się zbłaźnił z Foreverem że jeszcze hoho i jeszcze dłużej nikt tego nie tknie, kłapanie obleśnych żartów Jon St. Johna nie wystarczy by gra była udana.

Duke Nukem 3d został zremasterowany 4 razy jakbyś chciała wiedzieć masz Atomic Edicion, Megaton i jeszcze parę innych.

To że kontynuację Duke Nukema są kiepskie no cóż Forever nie był kiepską grą ale kiepską kontynuacją.

Za bardzo chcieli wprowadzić nowe elementy zamiast skupić się na akcji i tak wszyscy od Duka oczekują rzeźni a nie jazdy pojazdami "co im wyszło nieudolnie" czy realizmu. Gra powinna być zajebista w swoim absurdzie.

ChubakaCieLubi

Duke owszem był zremasterowany ale nieudolnie i po dyletancku. To zdecydowanie nie taki remaster jakiego oczekuję.

Interesuje mnie nowy Duke z profesjonalnym CGI jak super specjaliści od efektów specjalnych od Michaela Baya.

Jak byłam jeszcze dzieckiem to bardzo podobał mi się ten czwarty epizod Duka (Atomic Edition) był bardzo oryginalny i ze specyficznym klimatem.

Odnoszę takie wrażenie że twórcy Duke Nukem Forever są tylko na wpół profesjonalistami a bardziej dyletantami. Co nie oznacza że DNF był całkowicie do bani a oceniam go na 4/10.

nudecroft

Remaster to nie jest nowa część tylko odświeżenie starej pojęcia ci się mylą ;).

Nawet najlepsze CGI nie uratuje braku grywalności.

ChubakaCieLubi

Masz słuszność remaster to tylko obróbka graficzna starej wersji.

Tak, grywalność i grafika muszą iść w parze ze sobą a tak zazwyczaj się nie dzieje.

nudecroft

Największe hiciory nie miały specjalnej grafiki ale miały klimat i to coś co przyciągało na wiele godzin.

ChubakaCieLubi

No bo to prawda. Grywalność jest najważniejsza a potem grafika ale jeśli jedno i drugie jest dobre to już w ogóle jest super.

nudecroft

Super Mario nie ma specjalnej grafiki a jest na szczycie listy sprzedażowej ponad 40 milionów sprzedanych kopii.

Co udowadnia że graficzne wodotryski to tylko pic na wodę. Killzone miał rewelacyjną grafikę ale strasznie korytarzowe mapy przez co wolę pograć w FPS z gorszą grafiką ale z ciekawszym setupem.

Jak wspomniałem dla prawdziwego gracza grafika to tylko dodatek do całości swego czasu grałem w gry bez żadnej grafiki tekstowe.

nudecroft

https://www.youtube.com/watch?v=fBxtS9BpVWs

ChubakaCieLubi

Ciekawie się ogląda, dzięki.

nudecroft

No koleś ma nieograniczony dostęp do sprzętu i pokazał dlaczego na Xeonach nie warto grać pomimo że są drogie to ich target jest wyłącznie do pracy. Możesz mi wierzyć niektórzy myślą że Xeony są dobre do grania bo są drogie.

ChubakaCieLubi

Producenci gier tak układają gry aby działały na tanim sprzęcie i nigdy nie pozwolą sobie na to aby gra wymagała kosmicznego sprzętu typu np OrionX czy właśnie Xeony.

Osobiście uważam że można by było zrobić taką grę, która wymaga zajebistego sprzętu ale ta gra nie byłaby masówką a przeznaczona by była jedynie i skierowana do graczy bogatych z wypasionym serwerowym sprzętem.

Jakiś bardzo bogaty człowiek zainwestowałby w produkcje tej gry i on w zasadzie pełniłby rolę wydawcy. Nikt jak dotąd taki się nie trafił bo nie ma takiego bogatego człowieka i gracza jednocześnie lub zabrakło inwencji twórczej albo programiści nie byli w stanie tego zrobić czego przykładem jest n Star Citizen który jeśli wyjdzie to będzie mocno okrojony a więc do niczego.

nudecroft

Nie po prostu Xeon jako procesor gorzej sobie radzi z grami niż seria chociażby I7. To że coś jest droższe nie znaczy że poszczególny wątek procesora jest wydajniejszy.

Serwerowy sprzęt to sprzęt który nie nadaje się do grania dlatego mówienie wypasiony serwerowy sprzęt może bym uwierzył jakbym się nie interesował ale tu kompletnie się nie zgadzam.

Nie wiem czemu Star Citizen projekt z Kick startego miałby być przykładem czego kolwiek, raczej jest przykładem naobiecywaniem bóg wie czego i naiwności oraz oderwaniem od rzeczywistości.

ChubakaCieLubi

Star Citizen jest przykładem gołosłowia twórców i niczym innym. Wielki szum wokół Star Citizen sprawił że gracze napalili się, niestety rozczarowanie graczy stanie się faktem gdyż tak długo oczekiwany "Show By Night" będzie jedynie niespełnionym snem od wielkich kreatorów "ze spalonego teatru". Tak bywa.

nudecroft

Nie ma co skreślać czegoś co jeszcze nie wyszło.

ChubakaCieLubi

Wiem ale mam obawy co do tego.

Mam takie wrażenie że sknocą ale nie uprzedzajmy zdarzeń może nie będzie najgorzej.

ChubakaCieLubi

Natomiast zniechęciłam się do GTFO , miała być super gra ale to co ostatnio zobaczyłam mocno mnie odrzuciło od tej gry a mianowicie wielki banał.

nudecroft

Czyli?

ChubakaCieLubi

Np poziomy robione w jednej konwencji, miało zróżnicowane. Choć przyznam że nie powinnam od razu oceniać po kilku minutach prezentacji no ale mam nieodparte wrażenie że to będzie gniot. Twórcy gier ciągle tworzą to samo, nic innowacyjnego ani twórczego. Zaraz napiszę więcej.

nudecroft

ale to piszesz o każdej produkcji :d

ChubakaCieLubi

Fakt może się powtarzam ale chcę tylko ugruntować moją opinię (moje zdanie) na temat nowych gier.

Ostatnio naszła mnie ochota na zagranie w starego Tiberium Wars i chcę spróbować swych sił i rozwalić dwóch brutalnych CPU na mapie "Aleja morderców". To może być bardzo trudne pomimo tego że komputerowy przeciwnik nie jest lotny tj. jego AI jest mizerne za to jest bardzo szybki i szybko tworzy jednostki i jest niebezpieczny pomimo jego słabego AI.

nudecroft

Prey jest bardzo dobry, nowy Battle Field 5 wyglada fajnie. Doom Esentian napewno zagram w koncu Doom z 2016 roku bardzo mi sie podobal.

Fajnie jakby wyszedl Half Life 3, 2 byla najlepsza gra 2004 gdzie pokonala Dooma 3 oraz Far Cry.

Dying Light 2 napewno ogram swietna Polska produkcja. Napewno tez czekam na Cyber Punk 2077 od CD Projekt.

Przejdz kampanie W SC2 na Brutalu to jest dopiero wyczyn :). Niektore misje kilkanascie razy robilem.

nudecroft

W ta gre gram ze znajomymi najwiekszych hicior tego roku https://www.youtube.com/watch?v=-PfyEzt-Shk

ChubakaCieLubi

No skoro tak mi polecasz to skuszę się i kupię SC2. Jeśli powiadasz że zadziała mi na moim Windows 10 to fajnie.

Jest taka babka co zawodowo gra w StarCrafta 2 i wygrywa z najlepszymi graczami.

Wygląda fajnie ta gierka co mi podałeś, coś takie klimaty jak seria "Thief the dark project" który miał super klimat. Świetną
grą była także Amnesia 1,2.

Cyber Punk to gra która może okazać się hiciorem.

nudecroft

Vermitinde jest odpowiednikiem Left for Dead, to gra druzynowa co jakis czas atakuje cie horda stworow z chempionami i co jakis czas pojawia sie bos, druzyna ma za zadanie zrobic zadania na mapie i przejsc ja najszybciej jak sie da bo stwory nigdy sie nie koncza.

Caly klucz zabawy polega na kooperacji bo jest 5 roznych od siebie klas ktore musza ze soba wspolpracowac.

Kazdy z bosów ma inne silne i slabe strony np Bestia chaosu ostro bije wrecz ale jest podatna na bron palna, Troll zatruwa i mocno sie regeneruje ale jest podatny na ogieñ i jest dosc wolny.

Niestety walka z bosem nie oznacza odpoczynku od stworów i czempionów te wciáz moga sie pojawic dlatego w Vermitide 2 liczy sie tez czas.

Na koncu mapy dostajesz odpowiednia ilosc expa oraz skrzynie ze sprzetem.

Jakosc skrzyni zalezy od tego ile udalo sie teamowi zebrac ksiag i grimów oraz to czy wszyscy zyja.

Rozdajesz punkty skilli a kazda z klas ma 3 podklasy.

Ta gra to uproszczajac fuzja kilku gatunków jest tu rpg jest tu survival i jest to z widoku 1 osoby.

ChubakaCieLubi

No to fajnie pewnie się skuszę i zagram. Dzięki za opis.

nudecroft

Co robisz?

ChubakaCieLubi

Gram, jeszcze nie udało mi się pokonać dwóch brutali na tej planszy. Wzięłam sobie za przeciwników NOD i SCRINÓW. Jest ciężko ale próbuję dalej.

nudecroft

Żywy przeciwnik jest ciekawszy :).

ChubakaCieLubi

Wiem i to o wiele ciekawszy ale nie mam sieci lokalnej a łącze internetowe mam za słabe na grę w sieci.

nudecroft

A co masz radiówkę?

ChubakaCieLubi

Nie hehe ;) Mam abonament w UPC ale to nie powód do radości gdyż żeby pograć sobie w multi trzeba mieć wiedzę techniczną jak skonfigurować sobie komputer pod przyszłe granie właśnie w multi. Trzeba wyłączyć Fire Wall na czas grania w MultiPlayer i mnóstwo innych operacji poprawiających jakość grania.

nudecroft

Możesz grę dodać do wyjątków fire walla nie trzeba go wyłączać i nie musisz mieć do tego wiedzy technicznej.

ChubakaCieLubi

No niby można tyle że pozostaje jeszcze kwestia źle zoptymalizowanej gry pod względem gry sieciowej ; Pamiętaj o tym że Tiberium Wars to jest gra tych samych programistów odpowiedzialnych za C&C Generals która była zwalona kompletnie pod względem gry sieciowej.

Tutaj niewiele można zdziałać i choćbyś miał super skonfigurowaną sieć to jeśli gra jest wadliwa to wszystko szlak trafi.

Dlaczego nie ma turniejów serii Command and Conquer? bo błędy techniczne niweczą wszystko.

nudecroft

Ty ale jak coś jest postawione nawet na prywatnym serwerze to nie znaczy że od razu musi źle działać.

Jak coś bardzo lubisz to zagrasz pomimo wad.

Turniejów nie ma dlatego że błędy niweczą wszystko tylko dlatego że ta gra nigdy do e sportu się zbytnio nie nadawała.

C&C próbował rywalizować ze Starcraftem 2 nawet sklonowali niektóre tryby ale po prostu oglądalność tego była niska.

Uważam że to nie jest zła gra ale kontrola jednostek w Starcracie bije na głowę kontrolę jednostek w Commandzie gdzie wydajesz jakieś głupie dyspozycje typu tryb defensywny pasywyny czy agresywny a nie możesz samodzielnie zaznaczyć w co mają strzelać.

W Starcrafcie masz kontrolę nad każdą pojedyńczą jednostką i możesz ją wycofać w ostatniej chwili jak ma zginąć. Gra jest pure skillem pod tym względem.

Command and Conquer źle ma zaprojektowany system kontroli tłumu, zamiast móc samemu zaznaczać w co mają strzelać do wydajesz im dyspozycje trybów, przez co coś takiego jak Mikro w tej grze praktycznie nie istnieje.

Akurat mam zainstalowane Tiberium Wars i jak w to pierwszy raz zagrałem to myślałem że myszką pierdyknę jak sterowałem jednostkami trochę wyzwisk padło.

ChubakaCieLubi

Wydaje mi się że można było skierować ostrzał na dowolną jednostkę bo gdyby tak nie było to byłoby fatalnie.

Teraz kupuję sobie Red Alert 3 Uprising. Spróbuj bo gra jest świetna.

nudecroft

No nie da się włąśnie wszystko zastępują tryby zachowania ty jedynie decydujesz w którą stronę idą.

ChubakaCieLubi

To dziwne, może to zależy od wersji gry albo o patcha, trudno mi powiedzieć.

nudecroft

Nie zależy to od patcha tylko jest taka mechanika tej gry CC3 ssie pałę pod tym względem :).

ChubakaCieLubi

Możliwe, a powiedz mi na jakim systemie grasz w Tieberium Wars ? Bo chyba na Windows 10 nie działa.

Ja mam dwa kompy i na jednym jest windows XP.

nudecroft

Ja grałem w CC3 z origina.

nudecroft

Jest w zasadzie tylko na steamie i na originie ale kupiłem z origina bo była tańsza w końcu platforma EA. Jak masz wersję CD to pewnie ona już nie jest dostosowana do win 10 ja praktycznie wyrzuciłem większość płyt CD bo przestały już działać inny system i brak wsparcia dla nich mam jeszcze drobną kolekcję ale to pudła leżące dla wyglądu.

ChubakaCieLubi

Zainstalowałam C&C 3 na moim XP ale karta graficzna nawala i wszystko się sypie natomiast, zainstalowałam to samo na Windows 10 i o dziwno chodzi na razie. Niestety nie wiem jak dodawać nowe mapki pod tym Windows 10. Poradzisz mi jak znaleźć ścieżkę dostępu? Bo na razie nie widzę jej.

ChubakaCieLubi

W zasadzie już znalazłam :

Windows C: -> użytkownicy -> nazwa użytkownika -> AppData -> C&C 3 -> Maps

Łatwizna.

nudecroft

Jaką masz wersję gry?

nudecroft

Najgorsze jest w tej grze że tym samym przyciskiem myszy przemieszczasz jednostki i wydajesz atak zamiast wydawać atak lewym przyciskiem myszy. Wprowadza to straszny chaos i tak naprawdę jednostki same walczą bez kontroli.

nudecroft

No i większość jednostek to kamień papier nożyce aż do niedorzeczności że mamut nie trafia w jakiś małych kolesi, brakuje upgradów jendostek jest tylko kilka podstawowych budynków które na produkują jednostki w zasadzie 3 koszary fabryka i lotnisko.

Gdy dochodzi do dużych bitew nie ma szans postustawiać w szeregach jednostki bądź zmusić je do wycofywania się bo ai zmusi je do atakowania.

Dlatego że tym samym przyciskiem :( musimy przemieszać jednostki i wybierać atak kontrola jednostek jest praktycznie nie możliwa.

Jeszcze większym absurdem jest że duża armia potrafi być rozbita przez wieżyczki wroga które też masakrują czołgi w tym mamuty wręcz wtf co to za lamerskie rozwiązania :D.

Gra sprowadza się do tego że trzeba robić każdy rodzaj jednostki i rzucać taką wymieszaną kupkę, nie ma tu mowy o strategii po prostu gra zmuszą do robienia wszystkiego.

Nie robisz wszystkiego to przegrywasz, to nie są cechy dobrego rtsa gdzie dobiera się rodzaj jednostek do danej taktyki.

Gdzie ulepszasz te jednostki i je kontrolujesz by nie ginęły.

Myślę ż CC sam się uśmiercił takimi wynalazkami.