Daniel Olbrychski

Daniel Marcel Olbrychski

7,7
41 158 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Daniel Olbrychski

http://film.gazeta.pl/filmnews/1,94586,6327076,Daniel_Olbrychski_w_filmie_z_Ange lina_Jolie___wideo_.html

swiatw

Dla mnie to jakaś ściema. Na żadnej zagranicznej stronie nie ma o tym nawet wzmianki (nawet IMDb), za to wszędzie podają, że w główną rolę męską wcieli się Liev Schreiber.

Allie_

Bo dodawanie aktorow w imdb trwa kilka dni a to, że zagra wyplynelo wczoraj.

wojtekja

Wczoraj na IMDb zmieniono przy Lievie status rumors na konkretną już główną rolę męską, w którą rzekomo miał wcielić się Olbrychski. Poza tym dodano kolejnego aktora, o Olbrychskim nawet śladu. Nawet biorąc pod uwagę to kilkudniowe opóźnienie w dodawaniu aktorów (co jest bzdurą: Chiwetela Ejiofora dodano od razu po potwierdzeniu udziału), o którym piszesz, na żadnej zagranicznej stronie nie ma nawet notki, iż miałby się on pojawić w tym filmie.

W gwoli ścisłości: ta informacja pojawiła się przedwczoraj. Wydaje mi się, że żona "puściła" zwykłą plotkę. Może ma tam zagrać jakąś epizodyczną rólkę, ale na pewno nie główną męską, któa jest już zajęta. Aż niemożliwe, żeby jeśli miałby grać tam jedną z głównych ról, nie było o tym żadnej wzmianki na amerykańskich portalach filmowych.

użytkownik usunięty
Allie_

nie, to prawda. słyszałam już kilka razy z różnych dosyć wiarygodnych źródeł.

Tzn. jakich? GW i Onetu? Dla mnie one są tak wiarygodne jak Fakt. Natomiast na wiarygodnych stronach, czyli IMDb albo Moviehole nie ma o tym słowa. Już samo to, że polskie media podały, że zagra główną rolę, w którą w rzeczywistości wcieli się Schreiber, kompletnie je zdyskredytowało.

Allie_

Ja tez nie mam 100% pewnosci ale obstawiam ze rolę dostał, z tym ze na pewno nie główną. Gdyby miala to byc glowna rola dostałby ją pewnie aktor amerykanski i mowil ze stosownym akcentem. Skonczy się pewnie na jakiejs drugoplanowej roli Rosjanina. I jesli nawet tyle to i tak lepiej niz "robiace kariere" Miko i Rosati.

wojtekja

Właśnie o to mi chodzi. Denerwuje mnie wmawianie ludziom, że zagra główną rolę (zajętą już zresztą), podczas gdy wcieli się w rolę co najmniej drugoplanową (w końcu wylatuje na 1,5 miesiąca, a nie wydaje mi się, żeby cały film nagrali w tak krótki okres czasu).

Allie_

Polskie media to zawsze wszystko przeżywają i robią z igły widły, a później będzie tak jak z Pudzianem, miał grać w Terminatorze i co? Nie zagrał, wiadomo. Fajnie jakby nasz Kmicic wystąpił w jakiejś Hollywoodzkiej produkcji. Wkurzę się jak to będą plotki.

__luthien__

ta wiadomość jest prawdziwa - sam Olbryski dzisiaj w "Dzień Dobry TVN" potwiedził niusa :D

LONGER_TOM

co dokładnie mówił? ^^ albo może nagranie ktoś ma?

anes

Daniel Olbrychski zagra główną rolę męską u boku Angeliny Jolie. Spędzi 25 dni na planie tego filmu.

Euhenia_2

http://dziendobrytvn.plejada.pl/25,16803,news,,1,,daniel_olbrychski_zagra_z_ange lina_jolie,aktualnosci_detal.html#autoplay

Euhenia_2

W tym filmie nie ma głównej roli męskiej. A nawet jeśli, to tak opisują to amerykańskie gazety: "The main movie stars (Jolie, Schreiber, and Davidson) had to run quickly, and were NOT dressed in heavy coats." Do tej pory miałem szacunek do Olbrychskiego, ale teraz go tracę. Wygląda na to, że na siłę próbuje się wypromować z tą główną rolą. Bo pomijając ww, czy to nie dziwne, że rzekomo głowny aktor męski spędza na planie zaledwie 25 dni i nie ma go tam teraz, kiedy prace już trwają?

anes

Potwierdził to dzisiaj w nocy w programie "kocham kino" z Torbicką. Jak sam powiedział to będzie główna rola męska...

Markos_

Niestety, sam już chyba nie wie, co mówi.

Allie_

Eee spokojnie, przecież nie od wczoraj wiadomo, że pan Olbrychski jest megalomanem i może trochę mitomanem jeśli chodzi o swoją osobę. Jednocześnie nie widzę w Polsce innej osoby która bardziej by zasługiwała na rozpoczęcie kariery za wielką wodą niż on. Mam nadzieję, że zagra jeszcze w wielu amerykańskich produkcjach.

Logan_3

'że zagra jeszcze w wielu amerykańskich produkcjach. '

To on zagrał już w jakiejś??? Że zagra JESZCZE?

A ta ww. 'główna' rola męska to taka, że mignie na chwile przed oczyma jako ruski czy inny pajac i zniknie z kadru. IMO to jakaś sciema niezła jest ;)

BTW. Byłem w Hollywood i na manachatanie w Nowym Jorku (kuzynka tam mieszka) i absolutnie nie widzę powodów by się tam pchać ;) no chyba że po - $$

malk

no jeszcze w znaczeniu, że w tym i następnych, czego tu nie rozumiesz ?

a właśnie po to, po hajs i sławę. Przy okazji może więcej ludzi w Stanach zrozumie, że Europa to nie tylko Paryż i Mediolan a Polska to nie ZSRR.

Logan_3

jakich nastepnych ? moze jakby probował 30 lat wczesniej a nie teraz...

shamar

czego Ty nie rozumiesz ? przecież jeśli uda mu się zagrać jakąś znaczącą rolę z Angeliną, to może pojawią się jakieś inne propozycje. Choćby koprodukcji. co to za różnica teraz czy 30 lat temu ? gdybyśmy żyli wtedy w normalnym kraju to może by próbowal.

Logan_3

dajze se spokoj... dziadek przejdzie zara na emeryture a ty tu marzysz o jakichs wielkich produkcjach US-PL ?

shamar

dajze se, dajze se.. co Ty z Krakowa jestes ? :)

a nie mówie o jakichś wielkich produkcjach. To mogłyby być jakieś inne kameralne ale wartościowe produkcje.

Logan_3

tak mowia w Krakowie ? nie wiedzialem... to miało raczej zaznaczac moje uczucie zblazowania co do takich pomyslów :)

swiatw

Pewnie dostał rolę jakiegoś menela, którego widać w tle po drugiej stronie ulicy.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Która różnica - główna rola albo nie główna? Kogo jeszcze z polskich aktorów zapraszają do Hollywoodu? Tylko Olbrychskego! Ponieważ on znakomity aktor i już przeszedł do historii kina. A Joly po roku 5 czasów wszyscy zapomnią. Polacy muszą chlubić się, że macie takich aktorów, jak pan Daniel!

marina_fw

Nikt nie podważa tego, czy Olbrychski jest dobrym aktorem, czy nie. Chodzi o to, że u nas w kraju robi się sporo szumu, tam gdzie nie trzeba. Może i dostał rolę w tym filmie, ale po co media wygadują głupoty, że jest to jedna z gł. ról.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Jak zawsze - nie ma proroka w swoim kraju. Klod Lelush jego nazwał jednym z 5 nailepszych aktorów Europy. Należy brać przykład z Amerykanów - oni każdego swojego aktora nazywają lepszym i każdą rolę główną. Cały świat zmogły tak przekonać, że wszyscy do tego uwierzyli. Słowiańscy aktorzy są nie gorsze, prosto nie umiemy nimi chlubi się . Swoich łajemy, cudzych chwalimy. Obraźliwie.A media zawsze kłamią, u ich praca jest taka.

marina_fw

W jakim dialekcie to jest ? bo chyba nie po "polskiemu"...

shamar

Proszę darować za błędy. Nie żyję w Polsce i piszę źle.

W wywiadzie na TV pan Daniel nie mówi, że rola jest główna. On mówi, że ona jest duża.
25 zdjęciowe dnie naprawdę nie mało. To mogę powiedzieć, ponieważ pracuję w kinie.

marina_fw

Rozumiem... takze to, ze jestes prawdopodobnie Ukrainką. W tym konteksie mozna napisac, ze wielu Polkaków pisze po polsku gorzej od Ciebie.

Tylko nie wiem co ma wspolnego praca w kinie z technicznym ocenianiem czasu realizacji filmu.

shamar

Tak, jest Ukrainka. Z Kijowa. Ciekawie, jeśli pisać po polsku, to czym różnią się Ukraińcy od Rosjan? I w czym błędy? W słowach oddzielnych albo w frazach(в textu)?
Praca w kinie nadaje możliwość ocenić objętość roli, która zależy od ilości dni zdjęciowych . Malutka rola to 1- 5 dni zdjęciowych . 25 dni zdjęciowych to już duża rola. Główna albo pełnowartościowa rola drugego planu.

marina_fw

"Praca w kinie nadaje możliwość ocenić objętość roli, która zależy od ilości dni zdjęciowych "

przepraszam, ale dawno większej bzdury nie przeczytałem.

ja pracuję w księgarni i po grubości książki mogę powiedzieć ile czasu zajęło autorowi jej pisanie.

Logan_3

Przepraszam,pan, ale nie macie racji.
Książki można pisać miesiąc albo rok. Zależy od autora.
Zdjęcia kina proces wytwórczy - zdejci kino usuwają po grafiku. Dlatego byle obliczyć budżet filmu na ogół, trzeba znać ilość dni zdjęciowych dni i koszt każdego dnia.

marina_fw

Brakuje form osobowych czasem np. NIE -"jest Ukrainka" tylko "Jestem Ukrainką". Co do "czym różnią się Ukraińcy od Rosjan" to nie zrozumialem pytania.

Jak sie ma porównywanie wielkosci ról jesli gosc bedzie mial 25 dni zdjęciowych a caly film 180 dni ? To bedzie mała rola wiec takie wyliczanie jest błedne.

shamar

Dziękuje bardzo. Postaram się nauczy się pisać poprawnie.

180 dni usuwają nie tylko aktorów. W takim gatunku, jak thriller, dużo dni usuwają gagi i sceny rujnacji . Ile dni zdjęciowych ma Joly?
Pan Daniel już poleciał do Ameryki? Pan mówił, że pierwszy dzień zdjęc jest 25 marca. Że piszą pressa polska?
Zapytuję, bo u nas v kraje o ten kine nic nie piszą. Nie lubią amerykańskie kino.

marina_fw

"Zapytuję, bo u nas v kraje o ten kine nic nie piszą. Nie lubią amerykańskie kino"

Po tym zdaniu jestem prawie pewny, ze zle uzylas slowa "kino". Powinno byc "film". Jesli piszesz - "pracuje w kinie, to znaczy, ze pracujesz w budynku z salami kinowymi i sprzedajesz np. bilety".

Wiec raczej- nie pracujesz w kinie - miejscu (sala kinowa, fotele itp.), tylko na planie filmowym. Moze zle napisalas?

Hmmm, a co do "nie lubienia" amerykanskich filmow - dziwne...

shamar

O, dziękuje duże!
U nas "kino" - to kiedy usuwają na taśmie filmowej, a "film" - może być ne tylko na taśmie, ale i na wideo, tylko dla telewizji(TV).
A sala kinova - kinoteatr. Dlatego wszystko pomyliłam.
Pracuję na studie, które wypuszcza filmy. Tak poprawnie napisać?

marina_fw

Olbrychski jest juz w obsadzie Salt jako "rumored" ale jest. Imdb dorzuca aktorów filmow które powstaja dosc czesto w kolejnosci pojawiania sie na planie i to by się nawet zgadzało bo miał grac od 25.03.

marina_fw

"Pracuję na studie, które wypuszcza filmy." - może chodzi o dystrybucję filmów?

Louis_de_Pointe_du_Lac

tez pomyslalem o dystrybucji poczatkowo ale mysle , ze jednak chodzi o studio filmowe (stąd znajomosc czasu zdjeciowego)

marina_fw

* "O, dziękuje duże!" (zle) - dziękuje bardzo (dobrze)
Nie ma sprawy :)

* "U nas "kino" - to kiedy usuwają na taśmie filmowej" - powinno chyba byc - kiedy puszczają z tasmy filmowej... hmm, chyba dobrze zrozumialem.

* "Pracuję na studie, które wypuszcza filmy." - pracuje w studiu filmowym (tak chyba dobrze)bo rozumiem, ze to studio gdzie kręci sie filmy...

Hehe, wiedziałem. Cos mi z tym "kinem" nie pasowało. Nie wszystko moglem dobrze rozszyfrowac ale chyba w miare blisko bylem :)

shamar

Dziękuje bardzo! Tak.Pracuem w studio(prodakij)gdze kręci sie filmy.
Czytam, wszystko rozumiem, ale piszę jeszcze bardzo źle :-(((
Czytam memuary pana Olbrychskego "Anioły wokoł głowy". Bardzo ciekawie i dobrze napisano. Proszę podpowiedzieć, gdybu moglem przeczytam kontynuację tej książki on-line. Nazwa "Pare lat bez glovy"

użytkownik usunięty
marina_fw

postaram się poszukać..
P.S. Całkiem nieźle Ci idzie z tym polskim. Musisz jednak zwrócić uwagę na odmianę przez osoby - w Twoim wypadku (jesteś kobietą, przypuszczam) naucz się odmieniać ją w odmianie żeńskiej. To dziwnie wygląda kiedy piszesz "mogłem" - moja podpowiedź - większość w czasie teraźniejszym jest taka jak męska, w czasie przeszłym ma końcówkę "am" czyli "mogłam"

P.S 2 Przepraszam za dluższą dygresję - wiem, wiem, nie jest to forum wymiany myśli gramatycznej czy nauki polskiego, więcej nie będę :P

użytkownik usunięty
marina_fw

no okay - wcale nie ma z tym większego problemu - jak jesteś nadal zainteresowana najlepiej odpisz...lepiej na maila będzie wytłumaczyć

swiatw

Trzymam kciuki, liczę na sukces Polaka na scenie międzynarodowej. Jest bardzo dobry, zasługuje na to.

newhope

Szanowne pani i panowie! Czy jest nowa informacja o zdjęciach z panem Danielem na plani Salt? Nie mogęm nic najść.

marina_fw

http://www.kozaczek.pl/fotki_gwiazd.php?idfot=35152&u=angelina+jolie
pozdrawiam

Diakon_Frost

Nie rozumiem tego całego podcienienia związanego z tym, że Pan Daniel Olbrychski będzie grał z tą Panią Angeliną, tych radosnych słów a'la: "Olbrychski będzie grał u boku A..." nie róbmy sobie jaj, aktorsko Pani Angelina to małe piwo przy kunszcie Pana Daniela Olbrychskiego, choć moim zdaniem w Polsce było paru lepszych od niego aktorów..., nie zmienia to faktu, iż Pan Daniel wielkim aktorem jest, i ta cała Pani Anglelina może się tylko cieszyć, ze gra z Panem Olbrychskim, a nie na odwrót...
Dziękuję za uwagę.

spiwi

W sumie masz rację i zgadzam się z tobą :) ale chodzi tak naprawdę o to: Ilu polskich aktorów grywało, grywa czy kiedykolwiek zagra z Angeliną?
Dla mnie to tez wielka frajda, że zagrają razem bo lubię gdy polscy aktorzy grywają w zagranicznych produkcjach u boków hollywoodzkich gwiazd :)

gocek87

wymień jakieś nazwiska takich aktorów, bo ja nie kojarzę za bardzo...