Jakie filmy polecilibyście z udzilem Edwarda Nortona, oglądalam z nim tylko "Fight Club"
Chyba wszystkie... serio. Zacznij od Primal Fear, American History X. Ja go uwielbiam też w Malowanym welonie i Iluzjoniście, Zakazanym owocu i w Dolinie Iluzji. Z wszystkich właśnie te na pierwszym miejscu, ale żaden obejrzany z nim film nie jest stratą czasu, więc nie ograniczaj się tylko do tych.
Pozdrawiam!!!
ja jak do tej pory widzialam... 'lęk pierwotny', 'dolina iluzji', 'malowany welon'... mało.
ale na tym napewno nie poprzestane;)
Moim zdaniem najlepiej zagrał w Primal Fear i American History X, ale wszędzie się na niego miło patrzy. Dodatkowo w Painted Veil mówi z angielskim akcentem. ;)
Nie widziałem Rozgrywki; mam pytanie - czy w tym filmie skopiował rolę z Lęku Pierwotnego?
Co to znaczy skopiował role??? Z reszta cokolwiek by to nie znaczyło... nie skopiował. Owszem gra osobę, która udaje kogoś innego, ale 1) my wiemy o tym od początku (prawie) 2) cel ma inny i różnica między udaje - nie udaje ma zupełnie inne znaczenie znaczenie dla filmu.
Jakoś najbardziej z tych wszystkich które wymieniliście zainteresowal mnie "Więzień nienawiści" - ktoś nawet porównal ten film do "Requiem dla snu" - bardzo jestem ciekawa tego filmu...
dziękuje za propozycje :)
a kto ci porownal te dwa filmy;p? pierwszy o neonaziscie a drugi o dragach;p no nie wiem jaki maja zwiazek ale w sumie nie pamietam troche requiem.
a z nortonem chyba wszsytkie filmy sa dobre.on jest po prostu genialny a najbardziej pokazuje to w fight clubie i primal fear:)
W obu filmach się jąka, tików nerwowych też kilka ma, więc jestem ciekawy czy te postacie są zagrane tak samo.
A ja jeszcze dodałabym 25 godzinę.
Film nie każdemu musi się spodobać - mało akcji - ale jak dla mnie Norton i w tym filmie pokazał swoją aktorską klasę.
"Malowany welon"- niezaprzeczalnie najlepszy. Uwielbiam go w tej roli.
"American history X"-ta niesamowita gra oczu.
Osobiście mam nadzieje zobaczyć go jeszcze "W dolinie iluzji" bo to też zapowiada się interesująco. Problem w tym, że mam kłopoty ze dobyciem tego filmu:(
A moglby ktos napisac w ktorych filmach gral pierwszoplanowe badz drugoplanowe role? W sensie ogladnalbym reszte jego filmow ale nie ma co ogladac jak wystepowal tylko epizody.
Po dłuższym zastanowieniu polecam "Więźnia nienawiści". A potem coś lżejszego i sympatycznego: ot taki "Zakazany owoc" na przykład.
Od czasu zalozenia tego tematu obejrzalam juz: Więznia Nienawisci, Iluzjoniste, Lek Pierwotny, Malowany Welon, Rozgrywka. Mam zamiar zobaczyc wszystkie filmy z Edim, tylko nie wiem co pozniej bede ogladala:( Kocham tego aktora !!!!!!!
ja oglądałam jeszcze "włoską robotę" i "czerwonego smoka" i jak wszyscy tutaj zdecydowanie polecam:)
Nie ma co dużo pisać "Fight Club", "Lęk Pierwotny" i "Czerwony Smok" to najlepsze filmy z udziałem Eda ( oczywiście moim zdaniem ^^ ) Chociaż trzeba przyznać że akurat on nie ma słabych filmówi i jest trudno coś z tego wybrać ( mi sie udało ) Tak czy inaczej dziwie sie że nie jest w TOP 100 przynajmniej w pierwszej piątce...
wiesz co, ja też uwielbiam Nortona, kupiłam więc wszystkie filmy, w których występuje. Najbardziej kocham Malowany Welon. Fajnie gra w Rozgrywce z De Niro. Za najwybitniejszą kreację jaką stworzył, to rola Dereka w American History X.
Wszystkie!!! xD
Choć ja oglądałam na razie tylko "Więźnia nienawiści", "Podziemny krąg", "Malowany welon", "Iluzjonistę", "Czerwonego smoka" - ale we wszystkich grał po mistrzowsku. Oglądałam też "Królestwo niebieskie" i choć sam film średni, warto go obejrzeć dla Nortona. Zwłaszcza, jeśli tak jak ja jesteście fanami jego GŁOSU xD
Miło było zobaczyć go też we "Fridzie", choć jego rola tam jest malutka :)
Wszystkie mam, zbieram od jakiegoś czasu. Jak mam dno emocjonalne to włączam Dolinę Iluzji. Albo 25 godzinę. Fajne są wywiady na youtube, polecam. Co ja na to poradzę,że mi odbiło " w pewnym wieku" i rozjaśniam sobie szarość codzienności. Fajny z Niego aktor, świetnie gra, tworzy kreacje np. w Iluzjoniście, że nie wspomnę o American History. Jest do bólu sexowny, nie pali, zna kilka języków, imponuje mi.
25 godzina, wiezien nienawisci, malowany welon, lek pierwotny, rozgrywke, iluzjonista, w cieniu chwaly i oczywiscie dolina iluzji...
Norton istnieje. Gdzieś bardzo daleko, w Ameryce..... A my tu egzystujemy i sobie marzymy.I marzymy. I marzymy.....Stop!!!!
Nie zauważyłam Asiek 890 Twojego wpisu, tez chciałabym mieć z nim dzieci. A mam z kimś innym /hmm, niestety............../:)
Nie wiem czy nie oglądalaliście czy tez moze zapomnieliście o filmie "Hazardziści" - dla mnie po "Podziemnym Krągu", "Wiezniu Nienawisci" no i moze "Malowanym Welonie" to jego najlepszy film.. no chyba razcej przed. film stary ale jary:) i jesli ktos sadzi ze Ed ma problemy z mimiką... bo takie komentarze sie zdarzaly to polecam ten film...
Ja osobiście mam mieszane odczucia, co do Hazardzistów. Edek gra tam "Robala" i przy całym moim do NIego uwielbieniu to niestety schodzi w tym filmie na drugi plan. To lalusiowaty M.D. wiedzie prym. Czytałam, że to jedyny film, gdzie zgodził się /E.N/ na palenie papierosów, chociaż przy tym wyznaniu o dragach to te kaprysy wydają mi sie dziwne....Podobno ćwiczyli grę w pokera przez pare miesięcy. Ja od Hazardzistółw zdecydowanie wolę Dolinę Iluzji.Ładnie tam wygląda w tych scenach nad oceanem:)
Istnieja, istnieja...:) I znajde sobie odpowiednik Nortona:P Albo trzeba bedzie sie wybrac do Stanów, hmmm:)
typowo wszyscy oglądali tylko podziemny krąg i nabijają mu 10/10, za jedną udaną rolę ma tak wysoce niezasłużone miejsce, ludzie żal tych polskich blokmenów co przeciętnemu aktorzynie 10/10 dają bo obejrzeli tylko ten film w którym zagrał b.dobrze, a tylu innych wyśmienitych aktorów jest niedocenianych
Tylko że Norton nie ma tylko jednej udanej roli, tak jak napisałeś. Ty chyba też oglądałeś tylko "Podziemny krąg"...
moim zdaniem najlepiej zagrał w filmie Wiezienie Nienawisci(American History X ,a nie Podziemnym krągu(Fight Club)
fanatyk
CZERWONY SMOK - wspaniały, wspaniały, po prostu miodzio.
no i więzień nienawiści (jeśli nie jesteś kobietą nie czytaj dalej) - 10 minut stoi pod pryszcznicem, hihihi *_*
Więzień nienawiści / Włoska Robota / Iluzjonista / Lęk pierwotny, pozostałe w przedziale 1-7
Ja powtórzę za większością chyba, bo te tytuły były już wymienianie : oczywiście kultowy już "Fight Club", przegenialna rola w genialnym "American History X", młody i równie dobry jak teraz Norton w "Lęku pierwotnym" (film nie był wybitny, był dobry, ale to co momentami robił Edward to aktorskie mistrzostwo świata). Poza tym "Rozgrywka" , "Hazardziści" i "25ta godzina". Polecam też komediowego blond Edwarda w roli katolickiego księdza w "Zakazanym owocu" - to zresztą jego debiut reżyserski.
Może nie wszystkie filmy z Edwardem są dobre ( mi nie podobała się "Dolina Iluzji") ale On we wszystkich gra wyśmienicie. W "Dolinie Iluzji" był moim zdaniem jedynym plusem filmu. Obejrzałam cały, ale tylko dla Niego.
Wg mnie Pride and Glory to "średni" film Edwarda ;))
Moim zdaniem najlepsze to: Primal Fear, Fight Club i American History X. Końcówkę Lęku pierwotnego oglądam codziennie ;D
Napewno nie jest jego najlepszym filmem, zdecydowanie lepsze są te 3 wymienione przez Ciebie ale naprawde warto zobaczyc :)
Tylko to American History dosc stereotypowo przedstawiajace skinow wymienilbym na 25 godzine.
Warto ;)
Czy ja wiem.. Być może ;P Chociaż dla mnie to jest świetny film (mój 3. ulubiony). 25 godzina - wg mnie jeden z lepszych filmów Edwarda. Lubię też Hazardzistów - nie jest to jakieś arcydzieło, ale dobrze się ogląda.
ŻADEN aktor NIGDY nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak Edward w "25 godzinie"! ta kreacja aktorska jest poprostu NIEZAPOMNIANA!
do ulubionych dodaję także "podziemny krąg", "malowany welon" i "skandalista Larry Flynt".
"Podziemny Krąg" jest nadzwyczajny .. ;)
Ze stwierdzeniem "On nie ma słabych filmów.... " jednak się nie zgodzę. Ed jest moim ulubionym aktorem, ubóstwiam go, itd., ale uważam, że ma na koncie słabe filmy. Nie mówię tu o jego rolach, bo jestem na tyle nieobiektywna, że dla mnie zagrał świetnie wszędzie ;D. Wegług mnie najgorszym filmem, w którym wystąpił jest "Włoska Robota". Może innym się podoba, ale mi ten film jakoś nie przypadł do gustu. ;]
Masz wielkiego plusa u mnie:)
Rowniez zgadzam sie z tym, ze wloska robota jest jego najgorszym filmem, ogolnie mierne kino. Dodalbym efekciarską rolę hulka i rozgrywke do zdecydowanie gorszych filmow.
"Incredible Hulk", delikatnie mówiąc, nie powala ;)) "Rozgrywka" nie jest wg mnie taka zła, natomiast "Dolina iluzji" mnie zwiodła... Kilka osób poleciło mi ten film, ale czegoś mi w nim brakuje.