Gary OldmanI

Gary Leonard Oldman

8,6
118 168 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Gary Oldman

Ale to ze Gary nie dostal nawet nominacji za role w Leonie to jush normalnie szczyt. Do dzisiaj jak wspominam ten film to glownie przez postac Garyego i przez slawne "EVERYONE"!!!

Dla mnie aktor genialny choc czesto gra w gniotach typu Zakubieni w Kosmosie !!!!

ps- drugim wielkim bledem akadamii bylo to ze nie dostal oscara sean penn za role w SAMIE a dali ja Brodyemu za Pianiste ale ja sie nie znam ja tu tylko sprzatam

Xardazz

Też tego nie mogę zrozumieć, że Gary nie dostał Oscara za Leona zawodowca.
To skandal, genialny był w tym filmie.

Dla mnie wielkim błędem akademii, jest że Oscara nie otrzymał Ralph Fiennes za Listę Schindlera. Przecież jako Amon Goeth był niesamowity.

Anda00

popieram oba posty!!! zresztą błędy akademii można by wymieniać i wymieniać...dla mnie najświeższym jest to, że zamiast C.blanchett oscara dostała J.Hudson...

mam pytanie...jako, że małym berbeciem byłam, gdy R.Fiennes alias Amon Goeth był nominowany do oscara to nie wiem kto go wtedy pokonał?? byłabym wdzięczna za odpowiedź...

Tarantinka19

TOM HANKS za FILADELFIE - kapitalna rola !!!!

Xardazz

Dzięki za odpowiedź:) właśnie słyszałam, że film, a szczególnie właśnie Hanks był kapitalny, choć ja nie miałam okazji jak narazie osobiście się o tym przekonać...

a wg ciebie, kto bardziej zasługiwał na oscara? Hanks czy Fiennes?

Tarantinka19

Tom Hanks dostał Oscara za najlepszą rolę główną, a Fiennes miał nominację za drugoplanową rolę.
Fiennesa pokonał Tommy Lee Jones za Ściganego.

Dla mnie bardzo dużą pomyłką jest to że Cate Blanchett nie dostała Oscara za Elizabeth, a dostała ją Gwyneth Paltrow za Zakochanego Szekspira.

Anda00

ahaa:) dzięki za wyjaśnienie:) a to, że Gary O. nie ma nawet nominacji to czysta przesada, choćby właśnie za pamiętne EVERYONE z Leona.. powinien dostać statuetkę!!

to chyba muszę w końcu obejrzeć ŚCIGANEGO skoro, akademia stwierdziła, że T.Lee Jones zagrał tam lepiej niż Fiennes ;// **/

Tarantinka19

Ostatnio na TVN lecial film - WYDZIAŁ POŚCIGOWY - z Jonesem i Snipesem - jezeli ogladalas ten film i podobala Ci sie rola Jonesa to ŚCIGANEGO obejrzyj rowniez bo grał tam mozna powiedziec kropka w kropke tak samo - chyba nawet ta samą postać- czyli genialnie.

Pozdro

Anda00

Przyznaje moj blad - nie wiem dlaczego ale zasugerowalem sie ze Fiennes tez mial nominacje za role 1- planowa!!!!

Brawa za spostrzegawczość !!!!

Pozdro

Xardazz

Zapomniałam napisać, Gary Oldman nie ma żadnej nominacji do Oscara, nawet za Leona zawodowca i Draculę.

Anda00

To prawda, że w Leonie był wspaniały. Akademia lubi szokować. Biorąc pod uwagę, że to banda spracowanych, pochłoniętych rutyną fajtłap, którzy chodzą w 15 letnich garniturach, nie golą się i nie zmieniają skarpetek. Można im wytykać półtuzina totalnych błędów. Teraz nagrode może otrzymać praktycznie każdy. Tak bywa, że ktoś musi być nominowany, żeby z kolei inny nie był.

Xardazz

To wręcz niemożliwe że tak wybitny aktor jakim jest Oldman nie ma na koncie nominacji do Oscara. Tym zabawniejsze jest to że nominacje 'zaliczyła' już Keira Knightley...

Z_piekla_rodem___

właśnie! a jestem ciekawa co myślicie o nominacji Deppa za MARZYCIELA? wg mnie to są czyste kpiny, zważywszy na to, że ma wiele innych DUŻO lepszych ról w filmografii, które nie zostały docenione..

Tarantinka19

Zgadzam się w 100%. W tej roli mi czegoś brakowało - tego ironicznego 'ja' Deppa.

Z_piekla_rodem___

A ja mam gdzieś całą Akademię. Nie potrafią docenić tego co profesjnalne i dobre. Nie mówię bo Oskary dostają też osoby które w zupełności na to zasługują ale niektórych aktorów (jak mówiecie Oldmana czy Deppa) zwyczajnie nie dostrzegają...smutne.

Xardazz

Zupełnie sie z Toba zgadzam...Gary byl świetny w "Leone..." :) Szczegolnie podobala mi sie scena z tego filmu, gdy razem z Natalie Portman(Matylda) przebywal w toalecie, gdy ta przyszla, by pomscic smierc brata. Gary byl wtedy GENIALNY!!!

Powinien dostac Oscara...bez 2 zdan!!! Znakomity aktor! :)

Xardazz

Powinien, ale nie dostał. Takie posty już tutaj niczego nie zmienią, właście to szkoda że ma tak mało nominacji(Czyli zero), ale tak to już jest, że obcokrajowcy nie dostają. Teraz jak o jakimś filmie jest głośno to inne z jakimś sensem odchodzą w dal :/

Xardazz

Zabawne że tak wybitny aktor, jak Oldman nie ma na swoim koncie nominacji.
Ps. Alfred Hitchcock nigdy nie dostał Oscara za reżyserie.