Gary Oldman

Gary Leonard Oldman

8,6
115 059 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Gary Oldman

Jak to możliwe?

użytkownik usunięty

Że taki aktor nie ma Oscara?!
Jego role w "Draculi" i "Leonie Zawodowcu" powinny zostać nagrodzone.

Dołożyłbym pytanie - jak to możliwe, że w rankingu najwyzej ocenianych osób jest za takimi 'gwiazdami' jak Will Smith czy Ian Somerhalder.?

_wilczur_

Odpowiedziałabym, że nie mam pojęcia i sama się zastanawiam...Szczególnie nad Oskarem, bo rankingi...cóż, nie są już w stanie mnie zaskoczyć...

użytkownik usunięty
_wilczur_

Kim jest do cholery Ian Somerhalder? Gwiazda jakiegoś serialiku, czy "Zmierzchu"?

dołączam się do pytania... kto to niby jest?!

Zgadzam się, Oldmanowi należy się Oscar (szczególnie za "Leona").

ChildOfAGun

chciałam napisać to samo xD
a rzeczywiście Ian Somerhalder modny teraz jest ale to jakiś żart, że aktor bez dorobku jest tak wysoko. Rzeczywiście dobrze gra, ale nie miał szans wcielić się w wiele wymagających ról.
Gary Oldman jest świetny, zazwyczaj gra czarny charakter, w Leonie był niesamowity!!!!

mam nadzieje,ze go kiedys otrzyma. Bardzo utalentowany aktor. Uwielbiam!

W Leonie Zawodowcu rzeczywiście kreacja świetna, ale Oscary 1995 to przede wszystkim rola życia Samuela L. Jacksona w Pulp Fiction (Landau nie powinien wygrać). Z drugiej strony w 1993 zdecydowanie należała mu się przynajmniej nominacja za Draculę ale tu konkurencja była zdecydowanie silna (pierwszy plan - Pacino, Eastwood, Washington i Downey J.r; drugi - ponownie Pacino, Nicholson i Gene Hackman) co nie zmienia faktu niedocenienia Oldmana przez Akademię.

I tak dostał najważniejszą nagrodę - szacunek i podziw wśród widzów.

Daniello_

W pełni się z Tobą zgadzam Daniello ;)

Masz racje. Też go bardzo podziwiam za emocje, które przekazuje w każdym filmie, za charaktery w które się wciela bezgranicznie, ale też bez przesady. Kiedy się Go ogląda na ekranie wręcz widz ma ciarki na całym ciele. Darze Go dużą sympatią. A jego rola w "Leonie zawodowcu" - bezcenna ! Oczywiście także się dziwie, dlaczego tego wspaniałego aktora nikt do tej pory należycie nie docenił. Jest też wiele innych ludzi kina, którzy w/g mnie powinni zostać już dawno nagrodzeni Oscarem.

Niestety cały "Leon" był pominięty we wszelkich nagrodach, więc za niego Oscara by nie dostał. A szkoda, bo uważam, że to była jedna z jego lepszych ról :/

wieczko6

Za Leona mu sie należał.

Wojtek_dpo

Macie całkowitą rację, to co co pokazał w "Leonie" to arcydzieło. Uwielbiam go w takich nieprzeciętnych rolach. Jako Dracula też wspaniały. A ta cała zgraja przydzielająca Oscary się nie zna i tyle!

LadyKrueger

rola w Prawdziwym romansie też przeeeeeeeezacna !

Wojtek_dpo

Należał mu się za samo wypowiedzenie magicznego "Eveeeeeeryone!" :)

Creep92

Hahaha! Racja! Choćby za to! :)

Dla mnie Dracula to nie jakiś tam Lugosi, tylko Oldman właśnie

a po co mu oskar i tak wszyscy wiedza że mogą mu buty pucować !