nigdzie nie moge tego znalezc. bede wdzieczny za wszelkie informacje.
to nie jest moje tłumaczenie, tylko tłumaczenie Kenetha. ja też to tak zrozumiałam, więc nie dorabiajcie filozofii.
ero, pogódź się z tym, że kinoman nie jest żadnym Bogiem a zwykłym widmem. czy to tak trudno zobaczyć?
nie znam filmu, więc akurat tej konkretnej sytuacji nie potrafię zinterpretować właściwie. To, że nienawiść trzyma przy życiu, napędza je to takie uproszczenie, jak dla mnie.
Bóg jest jeden. Nie muszę tego widzieć, bo to wiem.
to nie uproszczenie. o tym pisała już Ś.P. Wisława Szymborska, który przepięknie opisuje to, jak człowiek podatny jest na nienawiść i jest to uczucie, które nas wszystkich utrzymuje przy życiu, pisze, że miłość wymaga od nas o wiele więcej.
nie przyjmowałabym jako pewnika słów W.Szymborskiej, że nienawiść to uczucie, które nas wszystkich utrzymuje przy życiu. To tylko i wyłącznie jej słowa, wypowiedziane w jakimś tam okresie życia pod wpływem jakiś konkretnych, ale osobistych doświadczeń.
'nienawiść to uczucie, które nas wszystkich utrzymuje przy życiu.'
poetyckie brednie. smiac mi sie chce jak czytam takie wypociny. to zakrawa wrecz o hipsterstwo.
brednie Pani Szymborskiej. Coś wpłynęło na te jej słowa. Ale to wyłącznie jej subiektywna opinia.
a propos subiektywizmu
kiedys jak jeszcze cie nie bylo a pierwsze strony forum deppa wygladaly jak aktualnie ostatnie prowadzilem blog:
http://img804.imageshack.us/img804/461/2605112.jpg
było słodko, prosto i radośnie.....
Można by napisać, że teraz jest inaczej, bo ty jesteś.
allende wszystko zniszczyla. choc dzis na forum deppa wyjatkowo spokojnie jesli chodzi o aktywnosc administracji.
naprawdę z niej fanatyczka. Aż mi się nie chce wierzyć, że tacy ludzie istnieją.
jakos musiala usprawiedliwic swoje lizusostwo-wg niektorych, wg innych w najlepszym razie obojetnosc wobec systemu/zsrr
I co, mam się wyplątywać z tego zdania.......nie darujesz, nie?
No dobrze. Np. w szkole - lekcja chemii - mówi się, że wie się są to są atomy itp. ale ich się nie widzi.
jednak nie zalapaliscie. np jeden patrzy na role seymura czy ddl i nie widzi geniuszu. albo widzi film z deppem a widzi. :)
jak mozna napisac ze nienawisc nas utrzymuje przy zyciu? i tacy ludzie dostaja nobla.
stracilem wszelki szacunek dla tej kobiety.
Nie wiem, czy rzeczywiście to są jej słowa. Ale raczej aviatorka jest rozeznana w temacie.
Szkoda tylko, że w szkole małe dziewczynki, biorą to za dewizę życiową. To powinno być zakazane.
jesli cos nas trzyma przy zyciu ponad wszystko to MILOSC.
i to nie zadne romantyczne bzdety lecz najczystsza prawda.
Jakbyś spotkał w życiu Szymborską to byś jej to wytłumaczył.
Miłość jest najważniejsza. Miłość ogólnie pojęta.
edytowalem na kropke bo znalazlem ten fragment ale to koncowa scena filmu i chyba nie wypada abym ci ja pokazywal.
koniecznie.
zakochasz sie w zdjeciach. sven nykvist nadworny operator bergmana to Prawdziwy Mistrz. potrafi ujarzmic kamere niczym doswiadczony kowboj dzikiego mustanga.