Joanna Pacuła

7,2
2 103 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Joanna Pacuła

pisać o filmach z Joanną które w najbliższym czasie będą emitowane w telewizji. Może się to nam przydać. Chodzi mi o datę i godzinę.

Vena_Poetica

Ciekawi mnie fakt czy gdyby zapytano Sharon Stone, Kim Basinger czy nawet Michelle Pfeiffer o Joannę wiedziałyby o kogo chodzi.

ferdek_5

Myślę, że jednak by wiedziały:))

Vena_Poetica

Myślę że Kim by wiedziała ale czy Michelle to nie wiem.

ferdek_5

Trudno zgadywać...
Wiesz, dziś przeglądałam stare numery FILMU. W wydaniu specjalnym pt. Gwiazdy kina i video, jakiś recenzent napisał, że Pacułkę albo czeka droga na szczyt, albo los gwiazdy chętnie oglądanej, lecz bardzo szybko zapomnianej... i chyba miał rację:(

Vena_Poetica

Z którego to był roku numer?

ferdek_5

Teraz mnie pytasz, jak wyniosłam na strych?
Jakiś początek lat 90.

Vena_Poetica

To jeszcze nie było za późno na karierę.

ferdek_5

Tak, zwłaszcza, że wyglądała między 30 a 40 rokiem życia po prostu przepięknie.

Vena_Poetica

Według mnie najpiękniej wyglądała w Mężach i kochankach Bolonginiego. W Prywatnych lekcjach II też. Na skraju dojrzałości, przepięknie.

ferdek_5

Zgadzam się. W ogóle lubiłam ją w tych miodowych włosach. Nie całkiem ciemnych, ale też nie blond. W "Body puzzle" też pięknie wyglądała. I na rudo w "Białym kruku"...

Szkoda jej. Moim zdaniem, jeśli chodzi o urodę, wiele gwiazd mogłoby jej buty czyścić.

Vena_Poetica

Zastanawiam się dlaczego Joannie nie proponowano praktycznie żadnych ról w Polsce.
Nawet w latach 90 kiedy praktycznie każdy o niej słyszał. Sama mówiła że przez te wszystkie lata dostała tylko 2 propozycje z Polski. Jedna to chyba Operacja Samum, a druga? Nie wiesz czegoś o tym?

ferdek_5

Wiem tylko o Operacji Samum. Kiepski film, w którym ponoć nie zgrała, bo była za droga.

Znasz pojęcie "polskie piekiełko"?

Ono towarzyszy Joannie, odkąd wyjechała z tego kraju, a i tu ponoć dużo złego zaznała od zazdrosnych podstarzałych aktorczynek.

Vena_Poetica

Sama Joanna mówiła że nie pasowały jej terminy. Nie sądzę by marnowała szansę na zagranie w Polsce ze względów finansowych.

ferdek_5

Ja bym na jej miejscu NIE ZAGRAŁA W POLSCE!

Vena_Poetica

Dlaczego?

ferdek_5

Nie wiem dlaczego ale sąszę że Joanna pasowała by do roli ciotki Ulki w serialu Rodzina zastępcza

ferdek_5

Dlatego, że nie. Z zasady i dla zasady.
Nie oglądam polskich seriali, nie mam pojęcia, o czym mówisz.
Byłam niedawno na paru polskich filmach w kinie (Nad życie, W ciemności), ale, generalnie, nie lubię polskiego kina od czasów upadku komuny.

Vena_Poetica

Ja też nie lubię. Z polskich seriali oglądam tylko Świat według kiepskich i Rodzinę zastępczą. Uważam ż polskie kino to dno. A nominacja do Złotej kaczki dla Urbańskiej to była największa kompromitacja przyznających tą nagrodę.

ferdek_5

Ładna dziewczyna, ale lepiej niech śpiewa na scenie, w filmie wypada drętwo.
Masz rację: polskie kino, to dno.
Z dobrych: Dom zły, Róża...
Aktorka: Kinga Preis, ale to chyba przez mój osobisty sentyment:))

Vena_Poetica

Kinga Preis jest bardzo dobrą aktorką.

ferdek_5

Jest, już na studiach była the best!

Muszę zmykać, pozdrówki!

Vena_Poetica

pozdrowienia

Vena_Poetica

Tak się teraz zastanawiam: Czy Joanna nie miała żadnego wyczucia dobierając role? Czy w ogóle nie uczyła się na błędach?

Vena_Poetica

Dziwi mnie też fakt że Joanna nie dostała 2 nominacji do Złotego globu za Park Gorkiego. Powinna dostać również za najbardziej obiecującą nową aktorkę. Miałaby wtedy większe szanse na statuetkę.

ferdek_5

To była typowo polityczna nominacja na fali wspierania Polski i Polaków w okresie stanu wojennego.

Gdyby nie to Pacuła mogłaby co najwyżej pracować w Hollywood jako garderobiana

Agnieszka2341

Miało to na pewno znaczenie, ale Joanna Pacuła była wtedy świetną aktorką i jej debiut w Stanach był naprawdę mocny. Była wtedy nawet znaną aktorką, wtedy właśnie zaczynały karierę znane dziś aktorki z jej pokolenia. Szkoda że nie wykorzystała szansy.

ferdek_5

A ja powiem tak: jestem na FW bardzo już długo, bo byłam dużo wcześniej zanim założyłam blog.
I ten nagły wysyp kont interesujących się Joanną wydaje mi się podejrzany.
Oraz zbędny.
Pozdrawiam.

Vena_Poetica

Joanna jest po prostu ciekawą aktorką i jeżeli ktoś już ją zna to ją kocha, albo z zazdrości nienawidzi.

ferdek_5

No bez przesady, Pacuła to żadna gwiazda. Jakby miała trcoche oleju w głowie by grała mniej a nie szmaciła się w tanich erotykach

Agnieszka2341

Jakby nie byłą ciekawą aktorką to byś tak dużo o niej nie pisała. Widać że jej nie lubisz, ale jednak cię ciekawi.

ferdek_5

ciekawi mnie jedno. Czy Pacuła wygryzła jakąś znaną aktorkę w castingach do swoich filmów

Np. do Parku Gorkiego startowałaby Jamie Lee Curtis ale Pacuła wygrała

wiesz to może

Agnieszka2341

Wiem że do Parku Gorkiego startowały trzy aktorki. Nie wiem dokładnie jakie. Ostatecznie zagrała Pacuła.

ferdek_5

Jak chcesz coś więcej wiedzieć to przeczytaj ten wywiad:
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/20421,druk.html

Vena_Poetica

Ciekawi mnie też jakie języki oprócz angielskiego zna Joanna. W Virusie mówiła trochę po rosyjsku. Wiesz coś na ten temat?

ferdek_5

Polski, ale słabo. Oglądałam wczoraj Stolen Child gdzie Pakula grała Tatianę, osobę zamieszaną w handel dziećmi. Podejrzewam że tak samo dwulicowa jest w życiu prywatnym

Agnieszka2341

Gdzie można kupić ten film?

ferdek_5

Oj Ferdek, Ferdek. Taki koneser twórczości Pacuły i nie widziałeś filmu. Można go znaleźć w necie na www . mylifetyme kropka com

Agnieszka2341

my lifetime

Agnieszka2341

Czy ten film w ogóle warto obejrzeć?

ferdek_5

Pacuła mówi po francusku, rosyjsku i włosku, tak twierdzi.
"Biały kruk" - kolejna żenada w jej dorobku filmowym, ale, trzeba przyznać, że wyglądała w tym gniocie przepięknie.
Pozdrawiam.

Vena_Poetica

ooo. To z naszej Joasi całkiem niezła poliglotka. Ja niestety nie mam takiego talentu i prócz dobrej znajomości angielskiego, żadnego innego języka nie znam.
Dzięki za informację
Pozdrawiam

Vena_Poetica

Znalazłem fragment Mężowie i kochankowie w którym Joanna była na dyskotece, wyglądała tam cudnie.
http://www.youtube.com/watch?v=Uo3-7N0HfSU&feature=fvwrel

Vena_Poetica

Mam pytanie: Dlaczego w serialu ,,Życie Kamila Kuranta" podkładali pod nią głos kogoś innego?

ferdek_5

najlepsza była w The Kiss, totalnie zdziczała ...

Agnieszka2341

zachowywała się jakby była zwyrodniała

Agnieszka2341

Właśnie była bardzo dobra i nominowali ją za to do Saturna.

ferdek_5

tego nie rozumiem bo to kanadyjski film klasy C. Zero gwiazd i marne aktorstwo Pacuły. To chyba od tego filmu zaczęło się zaszufladkowanie Joanny jako cizi z tanich horrorów i thrillerów sensacyjnych

Agnieszka2341

to według Ciebie Scorupco jest lepszą aktorką?

Agnieszka2341

Film nie był taki tandetny bo został wyprodukowany przez wytwórnię Tri star, podobnie jak np. Nagi instynkt.

ferdek_5

Ja myślę że kariera Joanny jest już praktycznie skończona. Będzie jeszcze z pięć lat grała epizodziki na trzecim planie ale to już po znajomości. Reżyserzy będą się litować żeby nie umarła z głodu.