Johnny Depp

John Christopher Depp II

8,8
247 532 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Johnny Depp

Trzeba przyznać, że Johnny Depp zrobił zawrotną karierę i jest jednym z najpopularniejszych współczesnych aktorów. Podkreślam - jednym z najpopularniejszych, co wcale nie oznacza, że jednym z najlepszych.
Sama cenię go za rolę Gilberta Grape'a i Axela Blackmara w "Arizona Dream". Musze przyznać, że sama uważam go za niezłego aktora, jednak niewybijającego się niczym nadzwyczajnym ponad innych. Według mnie przez całą swoją długą karierę, Depp nie odegrał jeszcze roli życia.
Ale właściwie chciałam się skupić nad czymś zupełnie innym - nad Deppem jako człowiekiem - gwiazdą - ulubieńcem nastolatek i mas.
Wydaje mi się, że Depp jest człowiekiem bez osobowości i właśnie dlatego udało mu się zrobić tak wielką karierę i zyskać popularność. Dla mnie to typ człowieka - kameleona, który dzięki "elastyczności" przetrwał na komercyjnym rynku Hollywood m. in. dzięki symetrycznej buzi i "uładzonemu", efektownemu wizerunkowi.
Dla mnie Johnny Depp jest dokladną kopią przedwcześnie zmarłego Rivera Phoenixa, który był o wiele bardziej interesującym człowiekiem i o wiele bardziej uzdolnionym i ekspresyjnym młodym aktorem. River Phoenix wiele wnosił - miał własny styl i odwage głoszenia poglądów.
bardzo irytuje mnie, że Johnny Depp stara się być Riverem Phoenixem naszych czasów. Niestety Depp nie ma tak wiele do powiedzenia jak River Phoenix. Dla mnie Depp jest jedną z komercyjnych gwiazdek Hollywood, która bez żadnych zahamowań KOPIUJE Rivera Phoenixa.
Takie jest tylko i wyłącznie moje zdanie, z szacunkiem dla wszystkich fanów i dla samego Deppa.

Pozdrawiam.

maga89

I mean, jeśli ktoś potrafi umiejętnie używać ironii i sarkazmu wykazuje się dla mnie dosyć dużo inteligencją :)

maga89

Właśnie o to mi chodziło. Brando to miał, dlatego pewnie jedni go uwielbiają a inni nienawidzą. Takie skrajności budzi też Nowicki, pooglądaj sobie wywiady z nim - rewelacja, gwarantuję że będziesz płakać ze śmiechu i się w tym staruchu zakochasz.

Gyrapha

Aleś naplotła bredni. Aż miło :D
Temat martwy jak widze od paru lat, ale przy takich głupotach jakie powypisywałaś, nie można przejść obojętnie.
Jedynym komercyjnym punktem w jego filmografii to Piraci z Karaibów, zresztą jak sam przyznał, że zrobił to dla swoich dzieci, którym strasznie zależało na tym. A coś takiego też świadczy o nim. Nie chciał tej roli, nie zależało mu na pieniądzach, ale zrobił to dla swojej córki, która bardzo chciała mieć w domu tatę jako Jacka Sparrowa. Poza tym Depp to jedna z osób, które mają nie tylko osobowość i charakter jako człowiek. Ale na dodatek jest przemiłym, sympatycznym i bardzo dowcipnym człowiekiem.

Sasayaki

widze ze gratulacje naleza sie tobie,poniewaz jedyne brednie jakie tu widze to twoj wpis.
depp moze i zrobil klatwe czarnej perly dla dzieci ale dalsze czesci to czysta komercja a zwlaszcza robiona na sile,zenujaca i nudna czesc 4. chodza ploty ze ma byc 5# czesc..zenada.
ja w pelni zgadzam sie z autorka tematu,mimo ze depp ma na swoim koncie zaledwie kilka wyrozniajacych rol [lvp,edward,ed wood] ma mase gownianych typu-9 wrota,zona astronauty,na zywo,potc4, turysta i jeszcze kilka by sie znalazlo wiec gloryfikacja tego przecietniaka to cos kompletnie niezrozumialego dla mnie.

aew4334555

Gratulacje naleza sie takze tobie - dawno takiego chamstwa nie widzialam chyba w stodole sie wychowywales/as
Proste - dzieci chcialy Czarna perle, zgodzil sie, nie widzial w tym specjalnego sukcesu. Sukces byl, fani chcieli wiecej, dzieciaki tez. No ok skoro beda krecic dalej to dlaczego nie?
Ja wiem co robilam jako aktorka. Nie chodzilo mi o pieniadze a o wspaniala zabawe i niezapomniana przygode. Przyjaznie jakie wywiazuja sie na planach filmowych i deskach teatru niejednokrotnie sa na cale lata.
Owszem Turysta to rola dosc kiepskich lotow, ale on gral to co dostal w scenariuszu. Mial taka postac, mial nadac jej taka osobowosc wiec to zrobil.

Sasayaki

chyba czas przestac lizac sie po tylkach bo te gratulacje zaczynaja brzmiec sztucznie.
to ze pisze jak sie sprawy maja w sposob prosty i klarowny nie powinno klasyfikowac mnie jako osoby chamskiej i niewychowanej.

bo 1# miala w sobie czar,odkurzenie tematyki pirackiej w zabawnej a jednoczesnie dopracowanej konwencji to byl strzal w srodek tarczy nastepne czesci zalatywaly sztucznoscia i komercja a wisienka byla fatalna[!] czesc 4 z rownie fatalna aktoreczka jaka jest cruz.
dziwi mnie twoje podejscie do deppa zwazywszy na to ze mialas bezposrednia stycznosc z aktorstwem[o ile to prawda]
no wlsanie szkopul tkwi w tym ze on nie nadaje osobowosci swoim postaci to co robi to jedna mina ni to zbitego psa ni przystojnego outsidera i nic poza tym.
ahh szkoda gadac.

aew4334555

zeby nie bylo ze jestem jakims turbo hejterem,owszem depp ma na koncie kilka ciekawych kreacji,na pewno nie wybitnych[!] ale w gruncie rzeczy to wiekszosc to sredniaki badz kaszany a zwlaszcza jego wspolpraca z burtonem po roku 2000.

aew4334555

Tak w mlodosci bylam aktorka, choc nie na taka skale jakim aktorem jest Depp. Od ciebie wrecz zalatuje nienawiscia i dowoli plujesz jadem, nie majac zadnego pojecia jak ciezkim zawodem jest zawod aktora.
Czwarta czesc nie podobala mi sie, ale z innych powodow niz obecnosc Deppa. Nie wiem czy Cruz jest złą aktorką - nie znam filmów z nią, nigdy nie pociągała mnie tematyka filmów w jakich grała.
Jedna mina? Nigdy sie nie zgodze z czyms takim. Najwyrazniej nigdy nie misales/as stycznosci z aktorem ktory potrafi grac tylko jedna mina. Jest to nie tylko irytujace ale i sztuczne. Depp ma szeroki wachlarz jak to nazywa moj maz: "masek emocjonalnych min"
Wspolpraca z Burtonem takze nie jest fatalna. Jeden film, ktory jest skandalicznym nieporozumieniem i jeden dosc mierny.
Fakt, ze nie lubisz go jako aktora nie daje ci prawa uwlaczac jego umiejetnosciom ani tym bardziej go obrazac. Zwlaszcza ze jestem wrecz przekonana, ze o jakimkolwiek aktorstwie nie masz pojecia. Mam dosc tej dyskusji. Bo raczej dyskusja jest tylko z mojej strony a z twojej jedyne co to atak. I to wszystko.
Takze milego wieczoru.

Sasayaki

najwidoczniej twoje aktorstwo musialo przybrac wielki format jak w przypadku genialnych braci mroczek czy innych gwiazd made in tvn.pobierznie przejrzalem swobie twoj profil,oczywiscie niczym mnie nie zaskoczyl ocenione przez ciebie filmy nie klasyfikuja cie nawet na osoba ktora moze zalozyc sobie konto na stronie poswieconej filmom a co dopiero mowa o graniu w teatrze [sic]
zauwazylem pewna tendencje,mianowcie ludzie ktorym brak argumentow zaslaniaja sie wulgarnoscia badz 'pojazdem' po innych a tym czasem to normalna wymiana zdan ktora mozna zaboserwowac zarowno w kawiarni jak i na internetowym forum, takze mozesz przestac histeryzowac z ta cala nagonka na deppa z mojej strony i spojerzec obiektywnie,zestawic ze soba kilku aktorow bo w koncu na tym to polega. ja jako widz mam prawo oceniac dokonania ludzi kotrzy zyja z tego ze za posrednictwem swojej osoby kreuja kogos zupelnie innego jedni robia to wybitnie [daniel day-lewis,dicaprio,newman czy niegdys deniro] inni sa przecietni a jeszcze inni sa fatalni i z aktorstwem nie maja praktycznie nic wspolnego.
rowniez zycze milego wieczoru.
na koniec pragne jeszcze dodac ze to ty zwrocilas sie do autorki tematu pretensjonalnie i z gory zalozylas ze to ty masz racje,jak sie teraz okazalo bylas w bledzie.
pozdrawiam!

aew4334555

I mowi to osoba wielbiaca Leonardo DiCaprio i uwielbiajaca Gwiezdne Wojny...To jest dopiero pod publike i fanatykow. Nie masz prawa decydowac o tym co moge a czego nie moge. Naprawde nie badz bezczelny.
Nie znasz mnie wiec nie zycze sobie tego typu ocen. Kiedy ja gralam nie bylo jeszcze TVN a bracia Mroczek byli co najwyzej malymi chlopcami.
Mnie mowisz o obiektywizmie? Wielbiciel DiCaprio, calkowicie bezkrytyczny, ktory uwaza, ze jest on doskonalym i wybitnym aktorem. A nie jest. Też miał dwie dobre role i to wszystko.
NIe, nie uwazam abym miala racje, ale nie zarzucam tez ani jej ani tobie bledu, za to ty juz to robisz. Zalosne jest takie podejscie. Calkowity i beznadziejny fanatyzm. Widze, ze nie mamy o czym rozmawiac. Bo oprocz agresji i buractwa nie masz nic do zaprezentowania.
Zegnam.

Sasayaki

tez mi sie wydaje ze nalezy zakonczyc ta nierowna walke,twoje histerie i brak racjonalnych argumentow przyprawiaja mnie juz jedynie o mdlosci.

na koniec dodam ze leo ma na koncie co najmniej trzy oskarowe role w dodatku gral u boku najwikeszych gwiazd i pod wodza najllepszych rezyserow ale ktos taki jak ty raczej bedzie mial problem z przyjeciem tego do wiadomosci.

bez odbioru.

aew4334555

Histerie? Nie trawię chamstwa i bezczelności.
Nominacja do Oscara nie jest Oscarem. Masz prawo go uwielbiać, ale miej przy tym także trochę obiektywizmu i krytycyzmu. Depp także został trzykrotnie nominowany do Oscara. Depp także grał u boku największych gwiazd i śmietanki kina. Chociażby nieśmiertelny Marlon Brando.
Rownież bez odbioru.

Sasayaki

skoro tak tego nienawidzisz to przestan tak postepowac,czytalem inne twoje wypowiedzi na innych forach i musze przyznac ze szczytem hipokryzji sa gadki o bezczelnosci i chastwie z twojej strony.

a teraz przestan mnie juz meczyc bo zarowno ty jak i rozmowa z toba nic ciekawego tu nie wniosla.

aew4334555

Czyzby stalking? Dziwnie sie zachowujesz w kazdym razie.
Dobranoc.

Sasayaki

nie wiem,to ty caly czas sie zegnasz a pozniej odpisujesz.
o tej hipokryzji wlasnie mowilem przeczytaj sobie jeszcze raz twoj pierwszy post do zalozyciela/ki tematu.

aew4334555

Hipokryzja? Nie. Nie zgadzam sie z niektorymi punktami jej wypowiedzi, a nie ze wszystkimi. I te ktore uwazam za najbardziej przesadzone nazywam bredniami.
I owszem. Uwazam, ze kultura i szacunek do drugiego czlowieka tego wymaga. Nie pozwala mi na ignorancje. Uwazam, ze to chamskie. I swiadczy o braku dobrego wychowania.

użytkownik usunięty
Sasayaki

Powiem tak, to, że przyjął tę rolę na pewno z różnych względów, jednym z nich na pewno były prośby dzieciaków innym być może spora kasa, ale istotne jest to, że POTC to głównie Depp, bądź co bądź dalsze filmy są już gorsze, niż 1 czy 2-ka, ale rola Deppa to jedyna rzecz dla której można obejrzeć i resztę części.

Najważniejsze jest to , że rola Jacka Sparrowa spodobała sie ogromnej rzeszy publiczności.

Oczywiście, Depp ma na swoim koncie role takie o sobie można powiedziec nijakie, ale też ma role, które zostają w pamięci widzów czy w Ed Woodzie, czy Arizonie Dream, czy w Marzycielu, Edwardzie Nożycorękim itd. Dlatego włąsnie dla niektórych osób nie jest przeciętnym jakimś tam aktorem, ale osobą do której kreacji aktorskich niektórych czują duży sentyment i chętnie do nich powracają.

Jeśli juz porównywać Deppa, to z osobami z którymi wystąpił w innych filmach, porównanie obu kreacji, ale nie porównywać go ciągle do całej rzeszy różnych aktorów od Hopkinsa, Lewisa po może jeszcze Ridża z Mody na sukces, bo i zresztą po co to robić ?!

Ale z drugiej strony trzeba tez zrozumieć zdanie tych, których jego role mogą się nie podobać, byleby te osoby umiały uargumentować swoje zdanie, bo argument w stylu , że jego gra to tylko charakteryzacja, to właściwie brak argumentu. Bo jako Ed Wood czy wspomniany wyżej Axel ( gdzie buźki nie mial wymalowanej) poradził sobie bardzo dobrze z tymi rolami.

W czym grałaś, jeśli mogę spytać ? :)

Oczywiscie ma prawo miec odmienne zdanie, nie ma jednak prawa w tak prymitywny sposob go narzucac twierdzac " ty nie masz prawa do tego i tamtego. Ja mam to prawo. Ty sie mylisz, jestes w bledzie a ja nie"
Zalosne myslenie.

Spytac mozesz. Odpowiadac nie musze. Moja wczesna kariera skupila sie na teatrze glownie, przez kilka pierwszych lat i malych rolkach w telewizji. Potem bylam zmuszona zrezygnowac z desek, ktore tak uwielbialam.

użytkownik usunięty
Sasayaki

Niestety takie myślenie, jest tutaj dosyć popularne.

Nie dziwię się,że uwielbiałaś, ale zawsze chyba może wrócić do tego ?

Niestety. W wieku 15 lat musiałam się pożegnać, gdyż wyjechałam z kraju. Potem skupiłam się już na wykształceniu i rodzinie.

użytkownik usunięty
Sasayaki

A na obczyźnie nie było szans jakoś tego kontynuować ?

no nic, ale i tak przeżyłaś świetna przygodę - zazdroszczę.

Możliwe, że była. Szczerze to nigdy nie próbowałam. Problemem był język. Nie jego nieznajomość, ale nie chciałam grać w teatrze do jakiego osobiście czułam, że nie pasuję. Nauka była ważniejsza.
Przepraszam, czy Ty mi wysłałaś prywatną wiadomość? Niestety nie mogę jej odczytać. Możesz wysłać ją ponownie?

użytkownik usunięty
Sasayaki

też miałam problem z wiadaomościami, chciałam się tylko czymś podzielić na pw :)

Rozumiem, tam zresztą inni ludzie inna kultura i inne nastawienie, u nas jest inaczej a tam inaczej.

W Polsce jako dziecko lubiłam to robić, bo czułam, że Ci ludzie; dorośli, młodsi, starsi są tacy jak ja. Byłam mała, naiwna :)

użytkownik usunięty
Sasayaki

To fajnie, że już za młodu lubiłaś to robić, że się odważyłaś, wiele dzieciaków po prostu się wstydzi.

Wracając do Deppa, patrz taki młody był w Arizonie Dream a jak dobrze zagrał.

W ogóle ma talent. Nie każdy jego film jest dobry i powalający, ale większość (nie wszystkie jednak, ale spora część) przyjemnie się ogląda, a Depp potrafi zaskoczyć i wczuć się w postać jaką gra.

użytkownik usunięty
Sasayaki

na razie idę oglądać film Lot. Co do twojej opinii w zupełności się zgadzam.

hehe juz widze ze privki leca do nowej psiapsiuly;p

użytkownik usunięty
aew4334555

chciałam sie jej o coś zapytać.

aew4334555

Naucz się pisać dziecino. Nawet ojczystego języka nie znasz.

Sasayaki

idz juz sobie bo przynudzasz,pokaz mi jeden blad w tym zdaniu to bede na tyle laskawy ze nie wysmieje cie publicznie na forum,chociaz juz dawno powinienem to zrobic.

aew4334555

Psiapsiuły. I wykaż choć trochę godności i inteligencji i daruj sobie tego typu uwagi.

Sasayaki

BUHEHEEHEHEHEHEHEHEHEHheheheheeh heheh HEHEEHEHEHHE hahahaha HEHE...

..

HEHEEHEHEH hahaah hhihihihi HEHHH..

na litosc boska przestan sie juz kompromitowac dziewczynko i wracaj oceniac dalej sredniaki na 9.

aew4334555

Osiągnąłeś właśnie poziom dna. Zalecam zapoznać się ze słownikiem orotgraficznym i sprawdzić co piszemy przez u a co przez ó.
Średniaki na 9, możliwe. Wracaj oceniać mierne filmy jako arcydzieło.
The end.

Sasayaki

o w dupe! zwracam honor i gdybym mogl cofnalbym koment wyzej.
wiadomo moja lewa stopa ,saga gwiezdnych wojen czy az poleje sie krew to faktycznie mierne filmy.
faktycznie zbastuj juz.

aew4334555

Gwiezdne wojny to jeszcze nie taka tragedia, jestem skłonna zrozumieć dlaczego 10/10. I tyle.

użytkownik usunięty
Sasayaki

A wracając do Deppa - tak potrafi zaskoczyć, choć to też zależy od roli/filmu, wspolpraca z Burtonem z jednej strony wyszla mu na dobre ( spora kasa, popularnosc, sympatia publicznosci w stosunku co do niektórych ról etc) ale z drugiej strony przez osoby niezbyt mu przychylne jest etykietowany jako aktor grający u Burtona głównie dziwaków, outsiderów i że tylko takie role jako tako mu wychodzą).

W sumie sama mam ochotę go zobaczyć w jakimś dobrym horrorze jakiegos dobrego reżysera. ( a nie tylko u Burtona).

Lubię Burtona i w więkości lubię jego filmy. Podobnie jak uwielbiam połączenie Burton-Depp- Bonham Carter. A właśnie role dziwaków i outsiderów mu wychodzą najlepiej. Burton jest specyficznym reżyserem; z jednej strony niby przedstawia grozę, jego sceneria i postaci są utrzymywane w szarnych, ciemnych barwach, ale jednocześnie ta groza jest ukierunkowana w stronę parodii i prześmiewczego przedstawienia. Stąd tematyka i czarny humor reżysera, w który umiejętnie i dobrze wpasowuje się Depp.

użytkownik usunięty
Sasayaki

Burton i Depp to dla mnie tylko te filmy najbardziej : Edzio Nożycoręki, Wood , Jeździeć bez głowy i Golibrodzia.
Mroczne cienie i Alicja już mniej mi sie podobały te filmy, choć kreacja szalonego kapelusznika - bardzo dobra

Ja bym go chętnie bardziej znów zobaczyła w filmie typu Z piekła rodem.

Ja właśnie wczoraj oglądałam ponownie From Hell :) Jeźdzca bez głowy jakoś w zeszłym tygodniu. JUż wtedy było widać tą groteskę pośród horroru jaki podarował nam Burton. Jako Sweeney'go Todda lubię go chyba najbardziej. Najbardziej...pociągająca charakteryzacja.
Widziałaś film Marzyciel?

użytkownik usunięty
Sasayaki

Tak leciał leciał wczoraj tez oglądałam. Potem w nocy tego Lota właśnie. Tak w jeźdźcu jest ta granica między horrorem a groteska np sceny kiedy Depp mdeleje ::d poza tym mam go na płycie

Tak widziałam, można się wzruszyć, scena kiedy tańczy z niedźwiedziem :D genialny mały Freddie, którego kreacja tak sie spodobała Deppowi że polecił go Burtonowi do Charliego i Fabryki czekolady.