Johnny Depp

John Christopher Depp II

8,8
247 436 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Johnny Depp

Wyrazić emocje twarzą bez charakteryzacji, czy wydobyć je spod warstw makijażu, maski. I nie chodzi tu o to co bardziej lubimy, ale o to co wydaje się być większym wyzwaniem i wymaga większego wysiłku.

jak dla mnie to moze byc duzy pokoj albo sypialnia,

użytkownik usunięty
sanczopansa

Duży Pokój. W sypialni można stracić czujność.
A tak wogóle hasło miało połączyć ciebie i kinomana.

taa..i stac sie damskim boxerem..

nie .haslo,mialo na celu szerzenie pokoju mi milosci na tym portalu/forum.

użytkownik usunięty
sanczopansa

jednak troche się przejąłeś
szerzenie pokoju na tym portalu ale zaczynając od was

jak ktos wygaduje rzeczy ktore juz naprawde przekraczaja moj poziom wytrzymalosci to sie troche przejmuje.

dajs se siana bo i tak nie rozumiesz.pokoj i milosc odnosza sie do klotni miedzy userami.

użytkownik usunięty
sanczopansa

Siano to pewnie twój sprawdzony sposób, jak czegos nie rozumiesz.
Nie kłóćmy się. Naprawdę zależy mi na względnym Pokoju z tobą.

a mi nie. a jak chcesz nastepnym razem miec 'wzgledny pokoj' z kims to waz slowa.
bez odbioru.

'Siano to pewnie twój sprawdzony sposób, jak czegos nie rozumiesz.'
to bylo mocne.
pokoj pokojem. milosc jest najwazniejsza.

sanczopansa

niektore lubia byc bite w sypialni.

kinoman0

jak je balem kiedyś kobietę w ciąży powiedziałem jej że spuszcze sie dopiero wtedy gdy skoczę jej z butami w brzuch -przyjęła wszystko z pokorą a okrwawione truchło gnoja które wyleciało jej z kapy zalałem spermą
niektóre lubią przemoc inne muszą polubić zeby mnie zaspokoic

lotr12345

jestes mistrzem hehe

kinoman0

jak wyobrazasz sobie wyrazanie emocji twarza ktorej nie widac (jest zaslonieta maska)?

użytkownik usunięty
kinoman0

właśnie. Trudno to sobie wyobrazić. I czy wtedy to właśnie nie mamy doczynienia z utrudnionym zadaniem aktora, bo pozbawionym mozliwości korzystania z własnych naturalnych narzędzi - napięcie mięśni, skóry, drgnięcie kacików ust itp.

poza mimika sa inne sposoby. wybitny aktor da sobie rade. zreszta nie ma co gdybac.
dzis tylko hoffman i day-lewis stosuja stanislawskiego.

kinoman0

powyzsze pytanie do tournesol.

użytkownik usunięty

Jak masz maskę to się chyba głosem wyrażasz. Ale myślę, że wszystko zależy od człowieka.

majac maske/makijaz mozna tuszowac, udawac. a wybitny aktor nie gra nie udaje a jest postacia. jakkolwiek pompatycznie to nie brzmi

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

"mając maskę/makijaż można tuszować, udawać" ale też maska może zasłaniać i utrudniać wydobycie tak pożadanych niuansów emocji.
Tak brzmi to pompatycznie:)))

najistotniejsze: co rozumiesz pod pojeciem 'maska'? roznie mozna to interpretowac. jesli wezmiemy plastikowa maske
http://www.rzeszow4u.pl/upload/Aktualnosci/teatr-maska-w-rzeszowie---ksiegowa-wy prowadzila-ponad-400-tys-.jpg
oczywistym jest ze uniemozliwi ona ukazanie jakiejkolwiek ekspresji.

użytkownik usunięty
kinoman0

Już sztywniejszej maski nie mogłeś znależć)))). Maska to nałożenie na twarz sztucznej warstwy, takiej spod której nie bedzie widać np. gęsiej skórki, jeżeli taka wystąpi.

zauwazalbys gesia skorke na twarzy u aktora bez zadnej charakteryzacji? powiem ci szczerze ze widzialem wiele filmow i nie przypominam sobie zebym spostrzegl u aktora gesia skorke na twarzy.

użytkownik usunięty
kinoman0

gesia skórka jest tu tylko przykładem delikatnej fizycznej zmiany na twarzy obrazującej stan emocjonalny granej postaci. Chyba domyslasz się, że tu nie chodzi wprost o gęsią skórkę:)

znam tylko jedna definicje gesiej skorki jako zjawisko fizjologiczne. z tego co mi wiadomo nie pojawia sie ona na twarzy.
poza tym wystarczy ze bedzie zimno i pojawi sie gesia skorka. nie widze zwiazku pomiedzy tym faktem a umiejetnosciami aktorskimi.

użytkownik usunięty
kinoman0

a czy potrafisz przyznać, że jeżeli do umiejętności aktorskich wlicza się tą najsubtelniejszą mimikę twarzy, a twarz zostanie przysłonięta maską/grubym makijażem to aktor może być częściowo pozbawiony swoich umiejętności i ma trudniejsze zadanie niż jakby tej maski nie miał.

zgadzam sie. sek w tym ze jedynie garstka aktorow posiada umiejetnosc wyrazania emocji za pomocja najsubtelniejszych gestow i mimiki twarzy. ledger niestety do tej grupy nie nalezy. pozostaje mu wiec dynamika.

http://www.youtube.com/watch?v=rDgXeYlpbOE
to spojrzenie wyraza wszystko: niechec wstret pogarde nienawisc.
de niro pokazal w tej scenie apogeum kunsztu aktorskiego. zwroc uwage na jego twarz a w szczegolnosc oczy kiedy mowi 'i got some bad ideas in my head'.
to jest mount everest.

kinoman0

dlaczego wrona siada na czubku drzewa?
bo wyzej nie moze.

użytkownik usunięty
kinoman0

De Niro do niedawna znałam tylko z tych ról, gdzie jest już po 50-tce. Jak go widzę młodszego nie moge powstrzymać się od smiechu. On jest po prostu cudowny. Geniusz aktorski.

ulice nedzy ojciec chrzestny 2 taksowkarz lowca jeleni wsciekly byk krol komedii dawno temu w ameryce misja przebudzenia przyladek strachu. zaden inny aktor nie ma tyle znakomitych kreacji.

wiec nie ma mowy o wybitnej kreacji.

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

A czy wtedy może być mowa o porównywaniu kreacji wybitnej (bez maski) z tą niewybitną (z maską).

nie. ale to ledger dostal oscara a nie hoffman

a jak inaczej chcesz rostrzygnac pojedynek oscarowy hoffmana i ledgera jesli nie porownujac tych rol?

użytkownik usunięty
kinoman0

a czy mozna interpretować to tak, że Ledger otrzymał oskara, bo jednak pomimo maski wydobył jakieś tam emocje w sposób maksymalny na jaki utrudnienie wynikajace z maski pozwala?

jesli mowimy o roli wybitnej nie ma mowy o 'jakichs tam emocjach'.
poza tym napisalem wyzej ze jego charakteryzacja nie przeszadzala mu w wyrazaniu emocji. ulatwiala mu natomiast wywolywanie emocji u widza.

maska to jednak niezbyt trafione pojecie tutaj. makijaz to nie maska bo moze ulatiwc, pomoc. jak jokerowi. nawet w wykonaniu nicholsona. maska niweluje mozliwosc grania twarza/uzywania jej w ogole.

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

No tak. Pisząc maska, mam na mysli ogólnie coś zmieniajacego wyraz twarzy i trochę utrudniającego wydobycie prawdziwej mimiki.

http://www.filmweb.pl/person/Daniel+Day-Lewis-159/discussion/kto+zagra%C5%82+lep iej-1763427?page=2#post_6726947%20title=

'zwłaszcza ze pod makijażem gra sie moim zdaniem troche łatwiej.'

użytkownik usunięty
kinoman0

A twoim zdaniem, gra się łatwiej?
Makijaż jokera jest odpychający, cyniczny. "Przyklejony" do twarzy cały czas. Są momenty w których opowiada on przyczynach swojej obecnej postawy (relacje z ojcem, żona) o tym co spowodowało, że stał się taki zgorzkniały i obojetny. I w tych momentach musi jednak wydobyć ból który nim kierował. I czy wtedy cyniczny makijaż ułatwia, czy utrudnia ukazanie tych ludzkich cech?.

juz pisalem wyzej. to tylko przyklad opinii postronnej osoby.

użytkownik usunięty
kinoman0

Ale czy zgadzasz sie z tą opiną. Odpowiedz tylko : 1. tak, 2. nie, 3. mam wątpliwość (też mnie to usatysfakcjonuje)

nie chce generalizowac wiec nie zgodze sie z ta opinia. jednak w przypadku jokera powtorze to kolejny raz makijaz nie przeszkadzal mu w wyrazaniu emocji a wrecz pomagal mu w wywolywaniu emocji u widza.

użytkownik usunięty
kinoman0

ale czy w wywołaniu współczucia nie przeszkadzał.

nie wzbudzil we mnie wspolczucia.

kinoman0

nie ma porownania co do jakosci, o to mi chodzilo.