Johnny Depp

John Christopher Depp II

8,8
247 452 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Johnny Depp

Ej wy dwunastolatki, które zakochały się w nim po tym jak widziałyście go jedynie w "Piratach z Karaibów" nie przesadzacie?? Nie oceniamy tu urody(chociaż ten facio i tak wygląda jak menel), a zdolności aktorskie, a ja z przykrością muszę stwierdzić, że Depp w każdym filmie w którym się pojawia gra strasznie sztucznie... I szanownie proszę wyżej wspomniane dwunastolaty żeby teraz nie zaczęły go bronić i wyzywać mnie od niewiadomo kogo...

"Depp w każdym filmie w którym się pojawia gra strasznie sztucznie... "

Zapomniałam dodać, że akurat z tym, to się nie zgadzam ;).

Red_Barn

niskie? 33 i tak wysokie ;) nie przeginajmy =P

Gyrapha

ok. Wymień mi 40 lepszych aktorów od Deppa.

chechan

Ale to jest głupia dyskusja , boze wiadomo chyba że ktos bardziej będzie lubić i uwżac ze ma lepszy talent Depp niz Pitt, a ktos innny będzie uważał na odwrót...poprostu każdemu co innego podoba sie w danym aktorze...

ja tam uważam że Depp jest na własciwym miejscu i juz

chechan

"ok. Wymień mi 40 lepszych aktorów od Deppa. "
Jaja sobie robisz?? To by poszło błyskawicznie. Nie zapominając też o tym, że ranking obejmuje nie tylko aktorów, ale i rezyserów, kompozytorów itp. Wiec problemu w wymienienu 40 lepszych artystów niż Johnny by nie było.

Szajba

Błyskawicznie? Moim skromnym zdaniem nie tak błyskawicznie. No chyba że uważasz, że np. aktorzy tacy jak John Wayne lepiej grali od Deppa. Wszystko zależy od tego, czy bierzesz pod uwage umiejetności aktorskie, czy wkład w historię kina...
Jeżeli chodzi o rezyserów, scenarzystów i kompozytorów to inna kwestia...z nimi 40-stka poszła by łatwiej, tyle tylko, że w pierwzsej 40 rankingu jest na chwilę obecną pięciu reżyserów i dwóch kompozytorów dlatego prosiłem o wymienienie aktorów, bo to oni sa główną częścia rankingu...

chechan

Oczywiście umiejętności aktorskie.

chechan

Pacino, Hoffman, Hackman, Peck, Nicholson, Stewart, Brando, Spacey, De Niro, Redford, Newman, Connery, Mcqueen, Hepburn, Crowe, Cusack, Hopkins, Walken, Day-Lewis, Washington, Oldman, Coburn, Dean, Carrey, Streep, M.Douglas, K.Douglas, Fiennes, Hauer, Mifune, Grant, Phoenix, Crenna, Brynner, Rush, Freeman, Penn.

Brałem pod uwagę tylko umiejętności, nie wkład w historie kina.

chechan

Dowaliłeś jak łysy grzywą o kant dupy. I skąd ty wytrzasnąłeś tą grubą świnię Alfreda Hitchcocka, pierwszy raz kolesia na oczy widzę... No może już zrozumiałeś że się zbłaźniłeś więc uciekaj na drzewo banany prostować. hehe:)

piter141991

Wow, ale mi "pojechałeś" tekstami". Hohoho!
Pierwsza rzecz, patrz na znaczek przy nicku. Druga, skoro pierwszy raz na oczy widzisz "tą grubą świnię Alfreda Hitchcocka", to naprawdę współczuję, bo to wstyd!

Aha, w języku pisanym "tę", a nie "tą" mistrzu ;).

piter141991

Zgadzam się. Ale ja mówiłem o aktorach, gdyż panna Gyrapha( nie jestem pewien czy dobrze napisałem) powiedziała " 33 (miejsce) i tak wysokie". Więc stwierdziłem, że około 50 powinno być w miare słuszne. Biorąc pod uwagę statystyki rankingu "Top 100 ludzie" około 80% ludzi w top 50 to aktorzy, więc pomyślałem że powinno być około 40 aktorów i aktorek ciekawiej i lepiej grających od Deppa. Co do większości wyżej wymienionych aktorów nie ma najmniejszej watpliwości, że prezentują wy zszy poziom od Deppa, ale niektórzy bardzo zbliżony, przynajmniej moim zdaniem ( naprzykład Walken, czy Washington).
W każdym razie sporo rzeczy jest kwestią gustu i przepraszam jeżeli kogos uraziłem mówiąc że nie ma 40 aktorów lepszych od Deppa. Widziałem jeszcze zbyt mało waznych filmów aby to lepiej ocenić.
Wydało mi sie poprostu że niektórzy przechodzą z jednej skrajności w drugą; tzn. jeżeli masa młodych fanek ubóstwia Deppa, to niektóre osoby zaczynają wytykac wszystko co najgorsze... Może sie myle...
Dla mnie Depp jest bezprzecznie jednym z najciekawszych aktorów końca XX i poczatku XXI wieku. Jeżeli ktoś go ubóstwia za "Piratów z Karaibów" to ma do tego prawo, choć dla mnie każda kolejna część tego filmu jest znacznie gorsza od poprzedniej i do mnie specjalnie nie przemawia. Jeżeli kogoś drazni jego gra to spoko, ale jak mówi że jest marnym aktorem to albo
- ma specyficzny gust
- oglądał akurat te gorsze filmy z Deppem
- popada w te drugą skrajność
Nie śmiałbym powiedzieć że Al Pacino jest słabym aktorem, choc drażni mnie że 90% Jego ról to gangsterzy albo policjanci...Kwestia gustu...

Goku

Jesli zamieszczasz negatywny komentarz na temat jakiegos aktora badz gotowa/y na krytyke.Johnny Depp jest bardzo dobrym aktorem, pokazuje to nie tylko w "Piratach" ale tez wtedy kiedy wspaniale oddaje sie kazdej innej swojej roli.Wystarczy jakochocby spojrzec jak wielkie(zasluzone)owacje dostal na "MTV movie awards".Choc juz dawno mam za soba okres 12 lat, to uwazam ze nie na miejscu jest obrazanie i ocenianie kogos ze wzgledu na jego wiek.To niedojrzale.Mam nadzieje ze zrozumiesz ze popelniasz blad zle oceniajac Johnnego Deppa bo na 10000000% filmy z jego udzialem sa lepsze niz jakochocby ta glupia bajeczka "Misteczko South Park" lub serial "13 posterunek", a sam Johnny grywa w lepszych filmach niz ta smiechu warta cala Paris Hilton.Zastanow sie nastepnym razem zanim zamiescisz na tej stronie swoja opinie na jakis temat, bo zapewniam cie ze nikt oprocz osob bez gustu nie przyzna tobie racji.

Monisia_25

"ohoho polonista się znalazł...zasrany"

Hoho, właśnie widzę jak z uwagą przeczytałeś mojego posta, gdzie kazałam spojrzeć na znaczek, który mówi, że jestem płci żeńskiej. Ale po co czytać i rozumieć.
Proszę mnie nie obrażać, a jeśli masz jakiś argument dotyczący dyskusji, to proszę bardzo pisz. Jeśli nie, to skorzystaj ze swych zaleceń wobec mnie wujku, dobra rada i "spadaj na drzewo banany prostować".

chechan - ta 40 tak jak mówię jest OBIEKTYWNIE lepsza. Tak jak napisałeś wszystko jest kwestią gustu. Gdyby układać listę wg subiektywnej oceny Depp u mnie byłby pod koniec pierwszej dwudziestki. I tyle.

"ale jak mówi że jest marnym aktorem to albo
- ma specyficzny gust
- oglądał akurat te gorsze filmy z Deppem
- popada w te drugą skrajność"

Z tym się zgadzam.
Co do Top100 , to dla mnie jednym z największych nieporozumień jest Keira z Piratów i Nicolas Cage, brrr! Cage przed n. przed takim Pitt'em, to jakiś nonsens!

Red_Barn

Różnica jest taka, że Nicolas Cage jest naprawdę dobrym aktorem i umie grać w filmach. Keira to tak jak Depp wynik popularności "Piratów z Karaibów" i dwunastolatek dla któych jest idolką :P Ale czemu Depp jest wyżej od na przykład Harrisona Ford'a, Steven'a Spielberg'a, Quentina Tarantino czy Tima Burtona to chyba nigdy nie zrozumiem. Tak samo jak to czemu na tej liście są takie osoby jak Mischa Barton, Shane West czy Elisha Cuthbert?? Mischa to gwiazda jednego serialu, Shane zagrał w jednym czy dwóch bardziej znanych filmach, a Elisha jest znana praktycznie tylko jako "Dziewczyna z Sąsiedztwa" no i oprócz tego jest ładna chociaż grać nie potrafi. Gdy widzę to trio w Top100 przestaje mi już tak bardzo przeszkadzać obecność Depp'a chociaż sądzę, że zasługuje na niższe miejsce.

Goku

"Różnica jest taka, że Nicolas Cage jest naprawdę dobrym aktorem i umie grać w filmach".
Widzisz, ja mam tak, że gdy go widzę na ekranie, to odchodzi mi ochota do oglądania filmu. Dla mnie Cage jest strasznie wtórny, bez grama inwencji twórczej. Jego mimika jest wciąż taka sama - jakby chciał, a nie mógł. Ma minę człowieka, który myśli "Kurde, co ja mam zrobić?"/"Nie wyszło"/"I co ja teraz pocznę?". Takie odnoszę wrażenie i jest to moje zdanie, Ty oczywiście możesz mieć inne.

"Keira to tak jak Depp wynik popularności "Piratów z Karaibów" i dwunastolatek dla któych jest idolką :P"

Depp w zasadzie ciągle zmienia pozycję w Top100 i jest to wynik popularności "Piratów...". Jego najwyższa pozycja, czyli miejsce 9, to też był wynik tej popularności, ale obecne miejsce także jest jej skutkiem [niekorzystnym]. Jakby fani lub antyfanii w zasadzie tylko Piratów bardzo się postarali, to Depp mógłby być jutro poza setką albo na 6 miejscu. W obecnej chwili, czyli okresie największego boom'u na Piratów ten ranking nie jest w żadnym stopniu obiektywny.
Uważam jednak, że dla Depp'a miejsce w setce jak najbardziej istnieje, natomiast dla Keiry w żadnym wypadku - 41 miejsce w jej przypadku, to kpina i skrajny debilizm.

pozdrawiam.

Red_Barn

Szacunek dla Cagea sie nalezy z waszej strony chciazby dlatego, ze gdyby nie on to Depp by nie istniał w swiecie kina.

Goku

No :D. To widzę, że ostatecznie wszyscy się niemal zgadzają ze sobą;).

użytkownik usunięty
Goku

Skoro tak uważasz... Ale ja sądzę że Depp powinien być gdzieś koło 10(aha i mam więcej niż 12 lat, "piraci" to dla mnie przeciętny film, a sam Depp wcale nie jest znowu taki przystojny).
Deppa cenie przede wszystkim za takie filmy jak "Człowiek, który płakał" ( jest to jedyny film przy którym płakałam),"Co gryzie Gilberta Grape'a", "Czekolada" czy "Charlie i fabryka czekolady".
Katastrofą jest moim zdaniem to że Nicole Kidman jest poza top 100, nawet więcej- nie mieści się nawet w pierwszych 200. A powinna być moim zdaniem też mniej więcej koło 10 miejsca.
Natomiast Cage'a nie lubię, uważam że kiepski z niego aktor i mogłoby go w ogóle nie być w top 100- szczęka mi opada kiedy słyszę jak ktoś mówi że taki Pacino, de Niro czy Depp jest zerem w porównaniu do Cage.
Ale każdy ma własne zdanie więc...:)

Nikt tutaj nie mówił że Pacino, De Niro, czy Depp są zerem w porównaniu do Cage'a...

Goku

nie mam 12 lat już od dawna i nie jestem w nim zakochana ale mam do ciebie pytanie jakie ty filmy widziałeś z nim oprócz piratów?? hmm.. chociaż ze dwa tytuły... no proszę ile zajmie ci wymyślenie czegoś??

użytkownik usunięty
Goku

Goku- tylko dla ciebie Depp we wszystkich filmach gra sztucznie, nie twierdze tez że w jego dorobku nie ma filmów mniej interesujących ( takie niestety są, ale nikt nie jest ideałem) ale są tez role i filmy z nim ,które pozostaną na długo w mej pamięci( jezuu niechodzi mi tu o "PzK" ..ale o takie filmy jak: "Co gryzie Gilberta Grapea", "Edward Nozycoręki", "Arizona Dream" to tylko 3 przykłady, ale jest o wiele więcej filmów w jego dorobku godnych uwagi i wartych obejrzenia)

Ja zreszta lubiłam Deppa juz w podstawówce, nadal lubie i zawsze będe lubic i oglądać każdy film z nim, bo wg mnie gra bardzo charyzmatycznie i przekonywująco odtwarza każda postać ..

I ja uważam że wcale nie jest jakos'wysoko' w tym całym rankingu...sa 'gwiazdeczki' które powinny byc poza top 100, ale w niej jakos sa, zreszta ten ranking i tak sie cały czas zmienia...

Napewno są lepsi aktorzy od niego( chocby Nicholson,Brando,Connery), ale jak dla mnie on i tak będzie zawsze moim idolem( i na 1 miejscu)

Pzdr..

Hm... Mam 16 lat i tak - uwielbiam "Piratów z Karaibów". Kapitana Sparrowa zwłaszcza. OMG, ale to nie jest jedyny film, który widziałam z Depp'em i oceniam go za całokształt na 10. Może zwłaszcza za owocną współpracę z Timem Burtonem ;)
A co do Top 100 - to jest moim zdaniem jedno wielkie nieporozumienie. Tak naprawdę jest bardzo wielu aktorów, którzy powinni znaleźć się na zupełnie innym miejscu niż są. Muszę przyznać, że ja też czasami daje jakiemuś artyście 10, dlatego, że go lubie a nie z powodu obiektywnej oceny jego twórczości. [Hm.. Pannie Knightley chyba też dalam 10. Musze to przemyśleć]
Moim zdaniem Depp powinnien być trochę wyżej, ale przegięciem jest to, że Keira jest na miejscu 40, a np. Alan Rickman na 56, a mimo tego, ze lubię Mandy Moore uważam, że jej 85 pozycja to złe miejsce biorąc pod uwagę, że Ralph Fiennes jest na 87, a Kate Winslet na 99.
Takich przykładów mogłby być więcej, łącznie z tym, że moim zdaniem Nicholson powinnien mieć 1 miejsce, a nie De Niro :P
Wracając jeszcze do Deppa - ja bym go widziała na 10[ma potencjał ;)]
Albo na 25 ;)

fretten

No, tak boli Cię wysokie miejsce Keiry, a niskie Rickmana, ale dając jej 10 jesteś jedną z tych, którzy przyczyniają się do tego, że jest tak wysoko...

Red_Barn

Ale Rickmanowi też dałam 10 ;]
Hm.. czy średnie dla aktorów [te w Top] wylicza się tak samo jak średnie filmów?

Obliczenie listy oparte jest na poniższym wzorze:

średnia ważona = (g / (g+m)) *s + (m / (g+m)) * S

gdzie:
s - średnia ocena dla danego filmu
g - liczba oddanych głosów na film
m - minimalna liczba głosów wymagana do uwzględnienia w TOP (min. 1000)
S - średnia ocen dla wszystkich filmów

?

Goku

COOOO! WYPRASZAM SOBIE! Widzialam mnostwo z nim filmow i jest znakomitym aktorem a w Piaratch nikt by tak nie zagral!!! To mistrzowska gra!! Wlozyl w to tyle swojej wyobrazni! Poprostu genialnie! I w kazdej swojej roli gra swietnie!!!!!!!!!!!! On powinien byc na 1 miejscu!!

guga_buzka

*obchodzi

koleżanka wyżej -> Nie no, chyba lekko się rozpędziłaś. Trochę więcej obiektywizmu i racjonalnego myślenia. Na 1 miejsce trzeba sobie zapracować, a na tron zasłyguje bardzo wąska grupa aktorów.
Właściwie tylko dwóch - Nicholson lub Brando - obiektywnie i subiektywnie. Nie ujmując niczego DeNiro, który spokojnie też jest gdzieś z przodu.

Goku

NO NIE I TIO MOWI SZMACIARZ KTORY MA W ULUBIONYCH PARIS HILTON!!!!!! I KTO TU JEST DWUNASTOLATKIEM GNOJKU!Zalosne ciekawe jka jej dales ocene za aktorstwo?????? czy moze za gola dupe?

użytkownik usunięty
guga_buzka

Kocica - temu durniowi nie przemówisz do rozumu!
i tak tego debila Aneletto wszyscy znają, juz jeden jego wpis na górze usuneli, nie ma co robic..to sobie kłamsta wypisuje o mnie...
głupota ludzka nie ma granic...

Goku

Nie no... Paris Hilton w ulubionych... Za co ty ją tak lubisz? xD ja mam 13 lat i naprawde lubię Depp'a i za jego buźkę i za kunszt aktorski(za to drugie bardziej). Są aktorzy lepszi od niego, ale to głównie ludzie już nie żyjący ,bo jeśli brać pod uwagę dzisiejsze gwiazdeczki to Depp jest w czołówce. Kto mi udowodni ,że Hiltonka jest od niego lepsza :) Ok porownanie niezbyt inteligentnie ,bo porównywać Depp'a do Paaaris to zniewaga.

Powiedz mi kto lepiej i zabawniej zagrałby Sparrowa niż Depp. W końcu wyglad i zachowanie tej postaci to dzieło Johny'ego.

Lubię też "Piratow" ,ale pardziej podobała mi się Czekolada czy Edzio nożycoręki xD (choć ten ostatni film oglądałam do połowy)

Kentucky_2

Ja nie mówię, że Hilton jest od niego lepsza i nie mówię, że dałem jej 10 i jest w moich ulubionych za grę aktorską(chociaż w "Domu Woskowych Ciał" całkiem fajnie zagrała :)).

guga.buzka - No i kto to mówi?? Ktoś kto ma w ulubionych takie beztalencia jak Nicole Richie(Ona w ogóle zagrała w jakimś filmie?? :shock:) i Ashley Tisdale

Goku

ja to tylko proponuję żebyśmy sie nie obrażali i nie wyzywali... a kłócić sie o to kto jest najlepszym aktorem to chyba nie ma najmniejszego sensu, bo i tak każdy ma swoje zadnie i nie dojdziemy do porozumienia,lepiej byłoby podać jakieś argumenty dlaczego dany aktor/ka jest przez nas doceniana.., bo narazie to mało tych argumentów tu widzę

użytkownik usunięty
maga89

maga16- poepieram, rózni ludzie rózne gusta, to chyba wiadome że każdy aktor ma w sobie to 'cos' i jednej osobie to własnie sie podoba w danym aktorze,a drugiej nie...kwestia gustu własnie..i zbyteczne jest naprawde wyzywanie siebie, bo kazdy po części ma racje...

Co do doceniania, to ja lubie i cenie Deppa, za to że jak zawsze gra z charyzmą, potrafi przekonywująco wcielic sie w każda postac :] ogladałam z nim prawie wszstkie filmy i zapewniam gdyby w niektorych filmach dac zamiast Deppa , jakiegos innego aktora, to te filmy byłyby poprostu klapą( jak dla mnie)

Goku

Nie mam 12 lat, nie będę też wyzywała Cię od niewiadomo kogo ale Johny Depp według mnie to jeden z wielu dobrych aktorów ;] owszem niektórzy oglądali tylko Piratów z Karaibów i już dają mu ocene 10 ale ja dużo filmów widziałam z Jego udziałem ;) i zgadzam się z poprzedniczkami nie ma sensu sprzeczać się o to kto jest najlepszym aktorem :) każdy ma własny gust :)