Nominacja nominacją - nie tylko tym mierzy się aktora. Jeśli przyjrzeć się w ilu filmach grał w ciągu ostatnich pięciu lat to jest niesamowicie płodnym aktorem i gra w naprawdę fajnych filmach. Z filmów, które zostały wyprodukowane w ostatnim czasie oglądałam niewiele, bo tylko 4 - 2 części Sherlocka, Anne Kareninę i Grand Budapest Hotel i myślę, że każda z tych kreacji była świetna i jako aktor bardzo zwracał uwagę widza i zapadał w pamięć - zwłaszcza jako Karenin i Watson i myślę, że jeśli powiesz komuś, że takową rolę zagrał to będzie on rozpoznawalny wśród szerszego grona bo są to filmy dosyć popularne.
Jeśli przeglądniesz tutaj forum to ludzie w pozytywny sposób odnoszą się do ostatnich jego ról w innych filmach, których niestety nie oglądałam i nie potrafię bezpośrednio się do nich odnieść.
Co do nagród - nie jest to do końca prawda. Oskar to nie jedyna przyznawana nagroda. W 2013 od Europejskiej Akademii Filmowej i od Annie, 2010 Teen Choice, Saturn. A, że tylko nominacje a nie nagrody - cóż, po prostu okazali się lepsi a to nie znaczy, że jest złym aktorem.
Ja osobiście z każdym filmem i nową rolą przekonuję się tylko, że jest bardzo wszechstronny. I zupełnie nie powiedziałabym, że omijają go fajne role, wręcz przeciwnie.
Nie przeczę że jest utalentowany, ale... Może stracił na popularności i wpadł w pewną manierę :/ Powoli każda rola jest do siebie podobna. Aktorem, który w ostatnich kilku latach robi na mnie wrażenie jest McConaughey i Bale. Ten pierwszy wylazł z dawnej szufladki, ten drugi ma tak różnorodne role- poprzez batmana, terminatora po Am. Hustler. Jude źle wybiera role, albo ma słabego agenta. Szerlok to fajne kino rozrywkowe, ale jednak nie jest to rola na miarę choćby tej z AI.
Nie wydaje mi się, żeby stracił na popularności kiedy gra w chętnie oglądanych filmach cenionych i rozpoznawalnych reżyserów. Gra w kilku filmach rocznie. Noe wygląda to jakby nie miał propozycji i brał ochłapy. Ja zupełnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że źle dobiera swoje role i, że wpadł w pewną manierę. Jakie jego ostatnie role widziałeś, że skłoniło Cię to do takich przemyśleń?