Co do Czarnego Łabędzia to nie jestem w stanie podać Ci konkretnego źródła w Internecie bo swego czasu miałem przyjemność oglądać program telewizyjny poświęcony kinematografii i grupa już doświadczonych krytyków, którzy pamiętali jeszcze czasy naprawdę dobrego kina wypowiadali się na temat współczesnych produkcji (zaznaczam, że nie była to ta infantylna grupka z Oscarów czy Globów). Oczywiście wytknęli kilka błędów bo tego się raczej nie da uniknąć, jednak śmiało razem stwierdzili, że Czarny Łabędź to film, który zapisze się w historii kina na długo i raczej ciężko będzie przyszłym jak i teraźniejszym reżyserom tą sytuację zmienić. A co do oceniania. Owszem nie jest w moim interesie ocenianie gustu innych, ale denerwują mnie sytuację w których pseudo krytycy na filmwebie wytykają innym użytkownikom, że nie znają się na tym, śmakim i owakim bo niby są z pokolenia Transformersów czy Smerfów, a sami nie są rozsądni i sprawiedliwi w wielu rzeczach. Dlatego radzę na początku zajrzeć na swoje przysłowiowe podwórko, a później zacząć wytykać innym.
A Hydrozagadka może i była najlepszym filmem wszech czasów, ale jakieś 42 lata temu. Od tamtej pory wyszło wiele innych produkcji, które biją ten film na głowę aczkolwiek obraz wart zobaczenia i ocena 8/10. A tak na marginesie to najlepszy jest film Kto się boi Virginii Woolf póki co, i nikt nie ma co do tego wątpliwości. Pierwsza twór kinematografii, który zrywał zarówno z panującymi wtedy zasadami kina ale również z regułami moralnymi, życiowymi itd w tamtych latach.
nikt poza mną czyli jednak ktoś więc nie możesz powiedzieć nikt skoro ktoś
a zawsze powiadali, że "Na wschód od Edenu"
Owszem, tylko Ty masz wątpliwości jednak nie wziąłeś pod uwagę jednego czynnika, a mianowicie polskie produkcje nie liczą się na zagranicznym rynku. To co dla nas jest fajne i co uważamy za arcydzieło jest kompletnie nieznane na świecie. Reżyserzy z USA czy krajów Europy nie mają o naszych rodzimy produkcjach bladego pojęcia.Tak więc przy wyborze najlepszego filmu wszech czasów należy to pole rozgraniczyć na Polskę i świat. W tedy owszem Hydrozagadkę można uznać za arcydzieło
Muzykę i obrazy ale to nie znaczy, że polskie produkcje są tam znane,a o aktorach już nie wspomnę choć np. Olbrychski i kilkoro innych artystów wypracowało sobie jakiś wizerunek.
żyd z małej litery to nie asteroida ani planeta. po matce był żydem ? a tak poza tym to co w związku z tym ?
tak w ogóle to podaj źródła twojego stwierdzenia, że Charles Chaplin był żydem hahahahaahahaa
aktorka co najwyzej poprawna ... na 1 miejsce tylko helena , najwieksza na swiecie , jak ktos to kwestionuje to sie po prostu nie zna
No bo jako że postradałeś wszystkie zmysły to wiesz najlepiej kto jest najlepszy.Jak się okazuje vox populi wie lepiej
nec Hercules contra plures czyli gdzie ludzi kupa tam z Herkulesa dupa no i Meryl najwybitniejsza w całym kosmosie we wszech czasach i po wsze czasy
a to zwykła aktoreczka tylko, że żydówka
Ja się pytam, skąd Wy bierzecie takie brednie, jak to że Meryl jest żydówką?? Ona jest z pochodzenia amerykanką, jej matka to po trochu Irlandka, Brytyjka i Szwajcarka, natomiast ojciec ma w żydowską część rodziny jednak sam do tej części nie należy. Doczytajcie a później piszcie.
Gwiazda z Hollywood nie zasługuje aby być w jakimś polskim rankingu, który jest tyle wart co twoje zdanie. Taak to mnie przekonuje.