Od razu ostrzegam, ze ten film/ serial ogladalam baaardzo dawno temu, wiec wiekszosci nie pamietam. FIlm byl kostiumowy, akcja musiala sie dziac jakos w XVIII albo XIX wieku. York jest "gorszym" synem jakiegos bogacza, ma brata. Wyjezdza w dalekie kraje, tam poznajde piratow (?), jeden z nich zostaje jego sluzacym. Wraca z powrotem do Anglii (Ameryki?), uwodzi zone brata i znowu wyjezdza w swiat. Pamietam najlepiej ostatnie sceny: York szuka skarbu, z jakiegos powodu kaze sluzacemu sie zakopac, ze niby umarl, a wczesniej bierze "trucizne" na spowolnienie akcji serca. Jak sluzacy po niego wraca, okazuje sie, ze juz dogorywa - i tu wlasnie pamietam twarz smiejacego sie Yorka i przeklinajacego swoja rodzine, cos w stylu, ze zawsze z nimi bedzie. I teraz ostatnia scena: brat Yorka wraca do ojca z zona i synkiem i sluzacy zauwaza, wypuszczajac ich z powozu, ze synek jest bardzo podobny do wuja. Na tym sie film konczy. Kojarzy ktos o jakim filmie mowie? Bardzo prosze o pomoc :) Film nie moze byc nowszy niz z polowy lat 90., bo bylam mala ogladajac go, powiedzialabym nawet, ze jeszcze starszy... Help! :)
Oj, że lata 90 te to dla Ciebie "baaardzo dawno temu" :)
Pierwsze i jedyne, co mi od razu przyszło do głowy to "The Last Remake of Beau Geste" (polski - nietrafiony - tytuł: "Ostatni film o Legii Cudzoziemskiej") Marty Feldmana z 1977roku.
Poszukiwanym rodzinnym skarbem jest tam diament "Blue Water", są bracia bliźniacy (!!!): Michael York i Marty Feldman (jeden dzielny, drugi żałosny), ojciec na łożu śmierci i piękna macocha obydwu, ich siostra, a w tle Legia Cudzoziemska, konflikty z Arabami na pustyni, pełno zapożyczeń, idiotycznych gagów i parodii ze starych filmów awanturniczych. Zwariowana slapstickowa komedia - Marty Feldman w szczytowej formie. Niestety zupełnie nie pamiętam zakończenia, dlatego nie wiem na 100%, czy to ten, o który Ci chodzi:)
Twój opis jest dla mnie dość jasny i sam poszukuje tego filmu. Ten film na 90% to Wielkie nadzieje "Great Expectations" i dorwanie go to bardzo ciężka sprawa. Sam z wielką przyjemnością bym go obejrzał. Nie był to film z lat 90 lecz 70.
Opis filmu: Bohater zwany Pipem [Michael York], wychowany w domu ekscentrycznej Miss Havisham, jest chłopcem z nizin społecznych. Kiedy dziedziczy majątek, rośnie na bezdusznego snoba, jednak dramatyczne przeżycia powodują zmianę jego postawy.
Tak był tam motyw z ze śmiercią film pamiętam jak przez mgłę.
Czubako, to nie "Great Expectations. Ta powieść na pewno się tak nie kończyła i nie było tam dwóch braci.
Myślałem że to ten film:
https://www.filmweb.pl/film/Pan+na+Ballantrae-1984-110587
Ale chyba jednak nie, zresztą nie oglądałem go. W nim był motyw dwóch braci (Dalton i York) i wędrówki jednego z nich, stąd moja pomyłka.
Stare filmy z Yorkiem cieżko dorwać obecnie, on naprawdę kiedyś grywał w wybitnym kinie czy to zwłaszcza jego miniseriale np muszkieterowie. Lata 90 to już schyłek jego działalności.
Teraz sprawdziłem to dokładnie i wychodzi że naprawdę ten film który poszukiwał założyciel tego wątku to ,,Pan na Ballantrae"
Istnieje jakaś platforma gdzie można obejrzeć stare filmy online? Mówię tak bo obecne produkcje to straszna kaszana a do tych starszych filmów chętnie bym wrócił.