Peter JacksonI

Peter Robert Jackson

8,5
12 880 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Peter Jackson
Demogorgon_2

a ja życzę mu w urodziny, aby jeszcze coś z tego tematu nakręcił. Nie dlatego, że jego adaptacje są idealne, i nie dlatego, że każda utrzymała ten sam poziom, co najlepsze czesci 6-cio paku, ale dlatego, że ze wszystkich złych wyborów twórców, jacy sie za to uniwersum zabierali (Ackerman, Walhus, Bakshi, Boorman, Amazon, PJ), to wlasnie PJ był najmniej złym wyborem. I mam nadzieje, że nastepne dzieło będzie godne starych trylogii. A przede wszystkim zakasuje i zawstydzi tych tandeciarzy z Amazona ! Tak, wiem, że jezdzi sie po "Hobbicie", ale w dużej mierze niezasłużenie. Dłużyzny z za długimi bitwami i wypchanie komediowym i pastiszowym materiałem może razić, ale trzeba też pamietać, że "hobbit" to bardziej komediowa ksiazka od LOTR. Cała reszta była ok, a chwilami bardzo dobra. To były w istocie, jakby dwa filmy w jednym - adaptacja ksiazki, (Bilbo, Gollum, Pierscien, Smaug, Dol Guldur,) dość liniowa, plus ogrywające się dokoła głównego wątku wątki rozbudowane, częściowo zgodnie z zasadami uniwersum, plus komercyjna "wata", jak dodanie romansu i fikołków Legolasa.