Idąc metodą twojego rozumowania, zasługujesz na haniebną śmierć przez powieszenie, gdyż pozwalasz sobie wkraczać w kompetencje zarezerwowane dla Boga oceniając innych, prawdopodobnie nie zaznajomiwszy się ze wszelkimi aspektami 'pedogejofilstwa'.
został zamordowany przez neofaszystów, Pino Pelosi 17 letni wówczas chłopak wyznał po 30 latach, że oboje zostali zaatakowani przez 3 obcych mężczyzn i zastaszyli go, by milczał, po śmierci swoich rodziców zaczął mówić - to nie ja zabiłem Passoliniego
Okoliczności śmierci Pasoliniego nie są jednoznacznie wyjaśnione. Wersja podana tutaj (o zabiciu przez męską prostytutkę) przez wiele lat była traktowana jako oficjalna i powszechnie akceptowana. Jednak od jakiegoś czasu wychodzą coraz to nowe fakty (poszukiwania w tej sprawie prowadziła m. in. Oriana Fallaci). Zdaje się, że w 2005 roku wznowiono śledztwo. Jest wiele poszlak przemawiających za hipotezą, że było to morderstwo przygotowane - bądź przez szantażystę, bądź przez mafię, bąź też wreszcie przez politycznych przeciwników PPP, tj. włoskich krypto-faszystów. Można na ten temat znaleźć trochę informacji na angielskojęzycznej wikipedii. W sumie sprawa jest dość niejsana i na razie trudno tu o jakieś ostateczne rozstrzygnięcia.
przecież to był sfingowany mord polityczny (neofaszyści), myślałam, że milośnicy jego twórczości wiedzą o tym http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-14329220.html
to jest nieudowodniona wersja. Nie da sie ukryc, ze PPP trybem zycia wybitnie narazil sie na smierc, ktora poniosl
Z tym wielkim czlowiekiem to pojechales kolego. Akurat wielkiego czlowieczenstwa w nim nie widze, pewien talent owszem. Ja jestem zwolenniczka Opowiesci Kanterberyjskich, czytalam Chausera i uwazam, ze PPP bardzo dobrze odtworzyl realia sredniowiecznego miasta oraz spoleczenstwa.