Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 632 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Oczywiście sprawa jest szeroko znana i komentowana od 30 lat, ale dopiero teraz pojawi się sterta komentarzy autorstwa niedouczonych i zbulwersowanych swą niewiedzą bojowników moralności, którzy nie rozumieją sprawy, którą komentują.
Polański NIE ZGWAŁCIŁ żadnej dziewczyny. Do stosunku zgodnie z zeznaniami "ofiary" doszło za jej zgodą.
Polański NIE PODAŁ ŚRODKÓW ODURZAJĄCYCH. Dziewczyna sama się przyznała, że zażyła takowe.
Polański NIE DOPUŚCIŁ SIĘ PEDOFILII ŚWIADOMIE. Sama "ofiara" zeznawała i zeznania te wielokrotnie potwierdziła, że w kwestii wieku wprowadziła reżysera w błąd.
Sama "ofiara" już dawno temu uznała, że sprawy w ogóle nie powinno być.
Czyli mamy dorosłego mężczyznę, który myślał, że idzie do łóżka z pełnoletnią dziewczyną i 13latkę tak wychowaną, że uwodzi znacznie starszego faceta, bierze "prochy" i idzie z nim do łóżka. "Ofiara" jak nic, ale raczej osób, które ją wychowały.
A w normalnym kraju sprawę dawno by umorzono. Dodatkowo sam Polański został oszukany przez wymiar sprawiedliwości - prokurator obiecał mu wolność w zamian za przyznanie się do winy z paragrafu o gwałcie w świetle prawa, co Polański uczynił. Jednak nadgorliwy sędzia (znany w USA między innymi z procesu rozwodowego Presleyów i swego pędu do sławy) nie chciał dotrzymać umowy. Dlatego Polański uciekł ze Stanów. To miała być sprawa popisowa - jak to ostatnia ostoja moralności w USA, czyli sądownictwo, karze zepsutego gwiazdora z Hollywood.
Polański zrobił coś głupiego, a amoralnego w takim wymiarze, że dopuścił się przygodnego seksu (z tego co mi wiadomo, niewielu uznaje dziś taki czyn z amoralny).

emu_

a jest kara za podszywanie się pod osobę dorosłą? :]

Stanley_Hartman

Mnie zdumiewa że jakoś faceci nigdy "nie wiedzą" ile lat ma zarywająca do nich dziewczyna - ja jakoś zawsze jestem w stanie odróżnić dorosłą kobietę od wymalowanego dziecka, dziwne że faceci nie :/.
A co do Polańskiego: nieważne jak zdeprawowana była ta 13 latka - seks z nieletnią to seks z nieletnią. Za swoje czyny należy odpowiadać.

Lingerie

again: a czy podszywanie się za pełnoletnią osobę jest ok?

diana6echo

Wiem tyle. Jakoś 30 lat temu doszło do imprezy, gdzie Polański i jakaś nastolatka odbyli stosunek.
No i tak, słyszałem, ale TYLKO słyszałem, że dziewczyna, mając trzynaście lat, wmówiła Polańskiemu, że jest pełnoletnia. Słyszałem, że nie był to gwałt. Że ona wyraziła chęć i zgodę. Ale z drugiej strony słyszałem też coś o nafaszerowaniu tej dziewczyny jakimiś środkami odurzającymi?
Co najmniej dziwne. Jeśli w jakimś momencie moje informacje są nieprawdziwe, to proszę, możecie mnie sprostować.

Domin_filmomaniak

Domin, to jest właśnie problem, że słyszy się różne informacje. Ale na pewno wiadomo, że Polański nie stwarzał żadnych problemów po ucieczce ze Stanów, założył rodzinę i dalej tworzył doceniane filmy, więc jest niemoralnym karać go teraz. Proces może się odbyć. Przynajmniej sprawa byłaby wyjaśniona. Ale jeśli groziłoby mu choćby 10 lat więzienia, to byłoby to chore. Każda odsiadka przecież może tu być traktowana jak dożywocie...

Finrod

A co ma do tego wszystkiego tworzenie docenianych filmów? To ma być rozgrzeszenie?
Co do sprzecznych informacji na temat tego co zaszło to muszę się zgodzić - wersje są różne i ciężko się w nich połapać. Ja osobiście myślę że Polański sypnął sianem tej dziewczynie by ją uciszyć - stąd tyle mieszanych zeznań.
Ale niezależnie od tego: nawet jeśli ta dziewczyna mówiła że ma 18 czy 20 lat... czy nikt tutaj naprawdę nie widzi nic zdrożnego w 40 letnim mężczyźnie uprawiającym seks z naszprycowaną 20-to latką?

Lingerie

nie, nic zdrożnego.. ewentualnie może budzić to niesmak estetyczny..

diana6echo

Niestety Diana jesteś osobą niepoważną. Jeżeli to Cię bawi to
przynajmniej nie dawaj tego po sobie poznać.

Gdybyś dowiedziała się po imprezie, że coś wzięłaś i oddałaś się każdemu
facetowi, który tam był, też byś kpiła?

Odpowiedzialność jest po stronie osoby dorosłej i miejmy nadzieję, że
nasze dzieci będą miały do czynienia z ludźmi odpowiedzialnymi,
obdarzonymi wyobraźnią.

-----

Ludzie, opanujcie się z tym naskakiwaniem na 13 letnie dzieci, jeżeli
piją to są pieprzonymi żulami, oddające się za pieniądze to córy Koryntu
itd? Jak zaczepi Cię 13-latek to strzelisz go w pysk?

Dziecko to dziecko, trzeba im pomagać, nie płacić za usługi i sprzedawać
alkohol.

Ile Samantha powinna mieć lat, żebyście to zrozumieli?

12, 11, 10, 9, 8? A może jeszcze mniej?

goianu

nie moja wina, że dziewczynę wychowano, a raczej nie wychowano, tak a nie inaczej i zawierzyła dorosłym, ba! chciała się napić bo to przecież takie cool, takie dorosłe.. a chyba soczek pomarańczowy pachnie inaczej od koniaku czy wódy.. mogła odmówić, mogła nawiać, ale nieee.. została. pozwoliła na wszystko.. najpierw wmówiła, że ma 20 lat a potem głupio by było odmówić chlania, co nie?..
leczyć pasem takie 'dzieci'

diana6echo

Niesmak estetyczny? Rozumiem więc że czujesz takowy do Romana Polańskiego? Czy, powtarzając za goianu, gdybyś to ty przez przypadek wzięła coś i miała identyczną sytuację to nie czuła byś się skrzywdzona?
Bo wg mnie naiwniactwem jest robienie z Polańskiego biednej skołowanej ofiary w szponach wyrachowanej i zdeprawowanej 13-to latki - to był 40-to letni facet na miłość boską.

Lingerie

dzidzia, ja w jej wieku dostawałam rumieńców na widok pary całującej się w policzek i nie szwędałam się po imprezach dla dorosłych.. tak moja rodzicielka mnie wychowała..

poza tym zadałeś pytanie apropos 40 letniego faceta i 20 latki - czy takie połączenie wzbudza niesmak.. czytaj to co piszesz przed wysłaniem albo się popraw jeśli chodziło ci o coś innego :)

diana6echo

Nie wiem czy do 23 letniego człowieka powinno się zwracać per dzidzia - zastanawia mnie czy twój brak kultury w wypowiedzi samej cię do nich nie zalicza.
Nie powiedziałam że mój niesmak budzi związek 20 latki i 40 latka - ale jedna noc w jacuzzi przy spożyciu narkotyków jak najbardziej. A może biedny Polański nie dopatrzył się rozszerzonych źrenic i dziwnego zachowania biedaczek...
Czy uważasz że jeżeli ta dziewczyna szwędała się po imprezach dla dorosłych to takiemu Polańskiemu przysługuje prawo by robić z nią co mu się rzewnie podoba? Bo ja zupełnie nie rozumiem twojej linii obrony tego gościa.

Lingerie

ale się wijesz jak piskorz, byleby tylko się wykręcić od przyznania się do braku logiki w swoim poście :>

ale ona wyglądała na starszą, była rozwinięta fizycznie.. nie wiem czemu dla ludzi to takie sience fiction..
kobieta na młodszą może wyglądać, ale na starszą już nie? oO
śmieszne..

btw
drogi równolatku - mało mnie obchodzi ile masz latek i co tam porabiasz, jakie szkółki skończyłeś itp. itd. :)

diana6echo

równolatko*

diana6echo

Dianusiu moja kruszynko,
Proszę oświeć mnie swoją sławetną mądrością bo ja w swej małości nie rozumiem jaka jest logika w obronie zboczonego dziada który po dragach i alkoholu bzyknął nastoletnią dziewczynkę.
Co to zmienia że rzekomo "nie wiedział" ile ma lat? Dlaczego w sądzie przyznał że wiedział że nie była pełnoletnia? Czyżby kolejny wieeeelki spisek przeciwko niemu?
A poza tym gadanina "że jakby jej tam nie było to to by się nie stało" jest absurdem samym w sobie.

Lingerie

znowu wymigujesz się.. ehh..
nie moja wina, że twój procesor nie przyswaja pewnych wiadomości lub po prostu masz tak ograniczoną wyobraźnię..

broń sobie nadal nastoletniej prostytutki, bo taką osobą właśnie była :)

diana6echo

Zatem ty bronisz osoby, ktora skorzystala z uslug 13letniej "prostytutki". Gdzie tu logika albo chociaz zdrowy rozsadek?

Lingerie

A czemu wszyscy uważają, że aby wyglądać dorośle trzeba być ,,wymalowanym dzieckiem''?

Scatty_Rikki

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam pytanie ale: Mocne malowanie się to jedna (wg mnie główna) z technik dodawania sobie lat przez nastoletnie dziewczyny.

Stanley_Hartman

A ja się w 100% zgodzę. Autobiografię Polańskiego czytałam w wieku ... uwaga...13 lat. A mimo,że została napisana 20 lat temu jest tam w miarę dokładnie opisana sytuacja. Niejednokrotnie potwierdziła też tę wersję sama Greimer. Polański przyznaje się także, że przeleciał Nastassję Kinkski zanim osiągnęła pełnoletnośc, ale Nastassja nigdy go o nic nie oskarżyła, przeciwnie, mówi, że sama chciała. Moja najmłodsza szwagierka ma 14 lat, opowiada mi o swoich koleżankach które snują historie na temat facetów, z którymi chodzą do łóżka "bo są poedofilami,hahaha".
Sytuacja jest szeroko znana i komentowana od 32 lat, tak? Więc kto się nagle obudził? Laicy i ignoranci. Nie ma tu nic do rzeczy, że Polański jest sławny, że jest wybitny, że ma kasę i pozycję. Tu chodzi o to, że on zachował się tak, jakby się zachowało 98% facetów: przeleciał nastolatkę (myslał, że 18, to i tak fest młoda babka dla 40 letniego faceta), która mu się podłożyła, zachęcała, prowokowała i nie oponowała.
Na dodatek stręczyła ją własna matka. Samatha jest ofiarą swojej mamusi, a nie Polańskiego. On nigdy nie stronił od kobiet, co ja osobiście, jako tradycjonalsitka ganię(tzn.przygodny seks), ale po zamknięciu wszystkich takich "zbrodniarzy" społeczeństwo w 35% składałoby się z więźniów:)

Hellyspring

W takim razie ja jestem jeszcze większą tradycjonalistką-radykałem i mówię do więzienia z nimi :)

Lingerie

To, że wypowiadają się ludzie niezorientowani wynika z tego, że sprawa
jest głośna, ponieważ P. został aresztowany.

Dalej nie rozumiem na czym się opieracie atakując matkę. Przyznaję, że
nie podoba mi się hodowanie gwiazd (np. matka B. Spears itp.), ale jest
to znana i akceptowana praktyka w USA. Skąd oskarżenia o stręczycielstwo
itd.?

W wywiadzie udzielonemu Kingowi, dorosła już Samantha stwierdziła, że
przed Polańskim faktycznie uprawiała seks jeden raz ze swoim ówczesnym
(17 letnim) chłopakiem. Z matką mieszka do dzisiaj, nic jej nie zarzuca,
a wręcz twierdzi, że to właśnie na niej ta sprawa odcisnęła największe
piętno.

Ta dyskusja jest o tyle irytująca, że wciąż pojawiają się te same
niepoparte faktami argumenty.

Ciągle powtarza się argument imprezy na której jej nie powinno być itd.
Zanim zabierzecie głos poczytajcie chociaż trochę. Ona była tam s a m a,
nie było nikogo poza P., wypiła szampana z którym pozowała. Wątpię, że
pigułę wzięła z domu.

To jest po prostu niemoralne. Pójdźcie do klubu o 3-4 w nocy, pewnie
wypatrzycie chętną (bo półprzytomną) dziewczynę, jej wykorzystanie (i
nieważne czy dorosła/blachara/dresiara/głupia/zalotna itd.) powinno być
karalne.

goianu

Pod warunkiem, że zdajesz sobie sprawę ile lat ma ta dziewczyna.

Matka B.S. w ostatniej książce dot. swojej córki też wyjawia intymne szczegóły pisząc, że młoda sypiała z facetami, gdy miała 14 lat. Zamknąc teraz tych gości? Po 15 latach?

Samatha twierdzi, że ma świetny kontakt z matką, ale środowisko artystyczne murem stanęło wtedy za Polńskim, bo Geimer rzekomo była znana ze swojego (i mamusi) parcia na szkło.

Dziwne,że teraz, kiedy Polański został aresztowany, WSZYSCY w kwestii się wypowiadają. Skoro żyjemy w tak praworządnym społeczeństwie, które z lubością przykleja łatki zboczeńców i pedofili, czemu nikt tej sprawy przez lata nie ruszał? Na zasadzie, za przeproszeniem, "nie ruszaj g... jak nie śmierdzi"??

Polański przyznał się do czynu, ale pedofil to facet, którego kręcą dzieci, brak walorów kobiecości, niepomalowane buźki, a nie 13latki wyglądające na 17-18 lat. Tymczasem reżyser jest od 20 lat mężem i ojcem dwójki dzieci, nigdy poza sprawą Samathy nie był karany ani oskarżony o żaden podobny czyn. Naprawdęsądzicie, że "pedofil" to adkwatne słowo?

I powtarzam: nie chodzi o to, że jest sławny, że wniósł spory dorobek w kulturę ani że ma kupę kasy. Chodzi o to,że po 32 latach nagle aresztują go za czyn, którego dopuścił się nie wiedząc,że popełnia przestępstwo.

Hellyspring

Czy wiedział, czy nie - nigdy nie będziemy pewni na 100%.
Tu nie chodzi o słowa, pedofil, gwałciciel, zboczeniec. Tu chodzi o
złamanie prawa, w moim mniemaniu
1) Współżycie z dzieckiem
2) Współżycie z osobą odurzoną

Dyskusja, czy powinien czy nie powinien być aresztowany po tylu latach
daleko nas nie zaprowadzi. Tak stanowi prawo, tego typu przestępstwo
się nie przedawnia i już. Możemy natomiast skupić się nad oceną jego
winy, a tą już opisałem wielokrotnie. Bardzo mi przykro, ale nie
pojmuje winy dziecka.

P.S - Hellyspring, "nie wiedząc"? Wiedział chociażby to, że jest
odurzona, a to już jest wykorzystanie.

goianu

''W wywiadzie udzielonemu Kingowi, dorosła już Samantha stwierdziła, że
przed Polańskim faktycznie uprawiała seks jeden raz ze swoim ówczesnym
(17 letnim) chłopakiem. Z matką mieszka do dzisiaj, nic jej nie zarzuca,
a wręcz twierdzi, że to właśnie na niej ta sprawa odcisnęła największe
piętno. ''

Czy według Ciebie to jest normalne? Wobec tego ja cię bardzo przepraszam ale ten ówczesny chłopak też powinien gnić w więzieniu.
Tu nie o to chodzi o domniemany gwałt czy nie. Amerykanie udają liberalnych, burzą się, piętnują. A sami? Wybacz, ale 13 letnie jak to sama tak wyraziście podkreślasz DZIECI nie uprawiają seksu w wieku 13 lat. I możesz mi dalej pisać że Samantha była niewinną lilijką, którą pohańbił ZŁY wilk Polański.
Nie bronie, go bo powinien za to odpowiedzieć, trzeba patrzeć co się robi i za swoje grzechy się płaci.
Ale nie wciśniesz mi, że mamusia była święta. Nie rozumiem twojego argumentu, dla mnie Hollywood i promowanie swoich dzieci za wszelką cenę jest chore.
13 latki powinny siedzieć w szkole a nie robić sobie sesje, łazić po imprezach, malować itp.
I to dużo zależy od tego jak cię wychowają rodzice, ale przecież zakazany owoc bardzo dobrze smakuje.
I nie on pierwszy i nie ostatni tak w tym światku zrobił, tylko że jak to ktoś już wcześniej trafnie napisał: Padł ofiarą własnej sławy.
Gdyby to zrobił ktoś inny, albo Amerykanin to już sądu w tym głowa, żeby sprawę zatuszować i dać w łapę komu trzeba.
Taka jest właśnie Ameryka.

Sabcia

Co za bzdura. Nie widzisz roznicy miedzy 17 letnim lebkiem a 45 letnim dojrzalym facetem?

goianu

no właśnie - nie pojmujesz winy dziecka, które w wieku 13 lat powinno wiedzieć co mu wolno a czego nie, i tym drugim jest z pewnością podszywanie się pod osobę pełnoletnią, bez względu na to jaki miała powód, nie powinna tego robić..

diana6echo

Winy dziecka? a od kiedy to za coś wini się dzieci...szczególnie za gwałt na nim?

firstANDlast

''Winy dziecka? a od kiedy to za coś wini się dzieci...szczególnie za gwałt na nim? ''

Dianie nie chodziło o to, że dziecko jest winne. Tylko robiła co jej się podoba bo niestety tutaj zawiodła czujność i opiekuńczość mamusi.
Szkoda jej bo dzięki Szwajcarom i Amerykanom nie tylko Polański ma przerąbane ale także i ona. Bo wyciągają po tylu latach wszystkie brudy. Szczególnie nasz kochany SuperExpres:/;/;/

Sabcia

Tak na przyszłość, to jestem facetem.

Przeciętny Amerykanin również by odpowiedział. Co jak co, ale system
prawny jest tam bardzo surowy. Za podobne czyny codziennie ktoś idzie
siedzieć.

Czy winić matkę? Za odebranie dzieciństwa dla kariery tak, ale nie
rozpędzajmy się. Moja mama puszczała mnie na imprezy jak miałem 14 lat,
wtedy też zacząłem popalać - ona jest winna? Teoretycznie można to tak
podciągnąć, ale bez przesady.

Tego typu argumenty nie bronią P.

Jeżeli istnieją najmniejsze wątpliwości, czy ktoś jest pełnoletni, a
sprzedasz mu alkohol mogą Ci odebrać koncesję + nałożą karę pieniężną
itd. Nikogo nie interesuje to, że "był bardzo przekonujący" albo, że "to
wina matki tak go wychowała, kto to widział dziecko w monopolowym".

Nie zapominajcie, że dziewczynka była odurzona, a o tym to akurat P.
wiedział doskonale.

goianu

ta, wiedział, że ma przed sobą narąbaną, mówiąc kolokwialnie, młodą dziewczynę, a nie dziecko..
tak, to czyn godny potępienia, wykorzystać kogoś ledwo świadomego tego co się w okół niego/niej dzieje, ale znowu: o tym, że dziewczyna ma 13 lat dowiedział się później..

diana6echo

Skoro, jak napisałaś, wykorzystywanie kogoś ledwo świadomego to czyn godny potępienia to... czemu jakoś nie słychać byś go potępiała? Jedynce co słyszę to tylko słowa potępienia dla tej dziewczyny.

firstANDlast

od wtedy kiedy coś zrobią - wybaczcie, ale czy wy żyjecie pod kloszem? nie raz było można usłyszeć co 'dzieci' potrafią i jak bardzo są bezwzględne..

poza tym nie tyle winna, co dała pretekst w postaci swego wyglądu i zachowania, i jeszcze raz powtórzę: gdyby nie chciała, to by jej tam nie było o do całej sytuacji by nie doszło..

diana6echo

No tak jadąc w nocy pociągiem prosisz się o wyrzucenie z niego, przez parę
bandytów. Co to znaczy dała pretekst?

Zastanów się co piszesz!

Swoją drogą to "danie pretekstu" upoważnia P. do współżycia i zwolnienia z
odpowiedzialności?

goianu

normalnie jak o ścianę - nie dociera do was, że ona była wtedy nad wiek dojrzała fizycznie i że wmówiła Polańskiemu, że ma więcej niż 13lat?

goianu

i nie, nie zwalnia, ale proszę nie chrzanić głupot, że dziecko owo było takie niewinne..

diana6echo

Widziałem wiele dziewcząt, które w wieku małoletnim wyglądały na kilka lat starsze. I nie była to jedna dziewczyna na milion, uwierzcie.
Jest prawdopodobne, że Polański po prostu nie miał zielonego pojęcia o wieku dziewczyny. A trochę dziwne jest prosić o dokument tożsamości, idąc z kimś do łóżka.
Słyszałem, że nie był to gwałt. Słyszałem, że ona się na to zgodziła. Słyszałem też, że podobno Polański napchał do niej jakichś środków odurzających. Moje pytanie brzmi: po co? Skoro ona się na to zgodziła....
Ta sprawa jest dziwna. A że nikt inny prócz Polańskiego i tej dziewczyny nie był przy całym zajściu, cóż.... Mogą nam mówić, co chcą.

Domin_filmomaniak

A może zgodziła się dlatego, bo była odurzona?

diana6echo

Nikt nie twierdzi że dziecko było niewinne, ale bardziej winny i tak jest Polański, bo to on był, a właściwie powinien być, osobą dorosłą i odpowiedzialną. A powszechnie obrońcy Polańskiego zrzucają całą winę za zajście na nią i to z Polańskiego robione jest niewinniątko.

Lingerie

no i był odpowiedzialny bo myślał że ma przed sobą pełnoletnią, a przynajmniej starszą niż te 16 lat dziewoję.. a kto mu tak wmówił? ona sama..

mi zarzucasz, że bronię Polańskiego, a sama co robisz w kółko trując, to samo pomijawszy fakt, że ta kobieta była taką oportunistką..

nie przeczę, zrobił źle, ale (ZNOWU POWTARZAM): nie wiedział ile ona może mieć lat, bo wyglądała tak a nie inaczej (zdjęcie podawane w prasie jest takie słit, takie niewinne.. dajecie sobą manipulować)..

w tym przypadku liczy się kontekst całej sytuacji, bo nie było to działanie z premedytacją.. szczerze wątpię aby postanowił sobie: zerżnę dziecko..

13lat to i dużo, i mało..

sama czuję się jak pedofil - mój były był wiekowo starszy ode mnie ale mentalność miał 13latka, jak większość facetów.. to jest dopiero tragedia..

diana6echo

Zaraz zaraz, uważasz przygodny seks ( z tego co wiemy analny i bez prezerwatywy) za coś co robi odpowiedzialny człowiek? To że on MYŚLAŁ że ona jest pełnoletnia (albo 16-to letnia) nie czyni z niego odpowiedzialnego człowieka.

Ja nigdzie nie nazwałam Polańskiego pedofilem, ale wg mnie jest po prostu ohydnym człowiekiem i tyle, i nie jest mi go pod żadnym pozorem żal ani nie uważam że dzieje mu się niesprawiedliwość (to jest chyba to pole na którym się nie rozumiemy).
A nawet jeśli ( w co wątpię) został w to wrobiony dla odszkodowania to tylko ponosi konsekwencje swojej głupoty.

"13lat to i dużo, i mało.."
Że co takiego? o.O 13 lat to cholernie mało. I nazywanie 13 letniego dziecka (tak dziecka, z punktu widzenia prawnego to jest dziecko) kobietą?

Lingerie

ciebie mierzi przygodny seks, a mnie nie.. dlaczego? bo to decyzja należy do drugiego człowieka jeśli chce popełnić samobójstwo.. byleby z dala ode mnie..

a gdybyś czytała uważnie to już gdzieś w tym wątku napisałam, że Polański popełnił głupotę tym co zrobił, a potem chcieli wyciągnąć od niego kase, więc ja go nie rozgrzeszam..

wybacz, ale z punku biologicznego to 13 lat to jest dużo - może ty traktujesz młodszych od siebie jak mało rozumne małpiatki, a w szczególności młodzież i dzieci, co nie zmienia faktu, że istnieją na świecie bardziej dojrzałe od ciebie 'dzieci'..

a prawo ustanowili dorośli puryści, którzy na słowo wagina czerwienią się jak zakonnica, piętnując rozbudzoną seksualność u rozwiniętej 13latki..

Stanley_Hartman

Te Diana, zdajesz sobie sprawę, że taką linię obrony może sobie obrać każdy pedofil?
Byłaś tam? Widziałaś co się działo? Jeśli nie to daj sobie spokój bo się ośmieszasz, to samo tyczy się całej reszty broniącej Polańskiego.
Facet złamał prawo i powinien ponieść tego konsekwencje.
Dura lex sed lex.

Serwal

a ty byłeś? widziałeś ją w wieku 13 lat? widziałeś jak może wyglądać nad-rozwinięta fizycznie dziewczyna?

żaden normalny facet, gdy ma przed sobą cycki i biust nie pyta się o dowód.. ty się oczywiście pytasz, co nie?

diana6echo

No sorry ale co to za argumenty, co to ma do rzeczy? :/ Mogła wyglądać i na 40-stke, ale miała 13 lat i facet złamał prawo...
A gdy np zobaczę otwarty samochód z kluczykami w środku i sobie go wezmę, bo mi się spodobał i sam się prosił o kradzież, to też będę usprawiedliwiony? A winny jest właściciel bo zostawił samochód z kluczykami bez opieki... To jest twoja argumentacja.

Serwal

co ma samochód do kobiety? ahh.. tak.. faceci zawsze przyrównują kobiety do samochodów..

diana6echo

No, nie bez podstaw
- jedne i drugie tak samo szybko się starzeją, tracą na wartości i są tak samo awaryjne. Często też tak samo źle się prowadzą ;D

Martinn

jaki bezczel :P

Serwal

pewnie "Lolitę" palisz codziennie na stosie, co nie? :>

diana6echo

Tak na dobrą sprawę: jeśli obie strony chcą umorzenia sprawy, jeśli rzecz wydarzyła sie ponad 30 lat temu, jeśli okoliczności nie są, i nigdy nie były, do końca jasne, jeśli wina nie jest do końca oczywista a okoliczności łagodzące jak najbardziej przemawiają za Polańskim i jeśli sam zainteresowany nigdy wcześniej i nigdy później nie złamał prawa... to po kiego grzyba do tego wracac? Tylko nie zacznijcie chrzanic tu o sprawiedliwości, nagonka medialna (podwójna, w 77 roku i teraz, w 2009)już się tym zajęła.

A tak apropos: obrońcy niewinnych dzieci, zapomnieliście,że Roman też jest ojcem? Został nim ponad 15 lat po wydarzeniach w willi Nicholsona, jest rzekomo świetnym rodzicem i trudno mi sobie wyobrazic, co przeżywają teraz jego dzieci...