Serial uwielbiam, nie podoba mi się tylko słownictwo no i właśnie czołówka...
1. Dlaczego w czołówce zawsze występuje Bartosz Żukowski skoro w sezonach 8-16 w ogóle się nie pojawia? Powinien być w czołówce tylko w se-zonach 1-7 i od 17 do obecnych odcinków.
2. Dlaczego w czołówce jest Krystyna Feldman? Nawet po śmierci aktorki jej postać jest dalej w czołówce. Poza tym pojawia się ona raz na kilkanaś-cie odcinków (chodzi mi o pierwsze sezony).
3. Dlaczego w czołówce jest Bohdan Smoleń? W odcinkach 183-199 nie widziałem go ani razu. Pojawia się tak rzadko, że nie powinien występować w czołówce. Czasami jest co kilka odcinków, a czasami nie ma go przez kilkadziesiąt odcinków.
4. Dlaczego w czołówce nie ma Renaty Pałys? Przecież z czwórki, którą do tej pory wymieniłem ona pojawia się najczęściej.
5. Dlaczego jedna czołówka trwa 15 sekund, a inna półtorej minuty. Jest chyba z pięć wersji. W niektórych jest Renata Pałys, w niektórych Krystyna Feldman, ale czasami nie ma żadnej z nich.
I na koniec takie jedno małe pytanko. Z czego utrzymuje się Boczek? Czy on gdzieś pracuje?
Tego nie wiedziałem. Dzięki za odp. Ciekawi mnie tylko kiedy on pracuje skoro ciągle jest z Marianem i Ferdkiem. :D
Od 246 odcinka Waldek, Babka i Edzio zniknęli z czołówki i właśnie wtedy pojawiła się Helena. Od 283 odcinka jest zupełnie nowa czołówka gdzie listonosz się pojawia, a od 353 Waldek.
No właśnie, ale Waldka w odcinkach 190-245 też nie ma, a Helena jest przez cały czas, więc to ona powinna być zamiast niego w czołówce.
Stara czołówka nie była aktualizowana. Borysek był do końca w starej czołówce, mimo że w serialu nie pojawiał się już od 2002 roku.
Renata Pałys jest w nowej czołówce, natomiast w starej pojawia się bodajże od 2006 roku, gdy trzyma w rękach klaps.
Czołówka jest skracana, a napisy końcowe przelatują szybko, aby zmieścić się w 22 minutach długości odcinka i to już jest wymóg Polsatu. Kiedyś na to nie naciskali i czołówka trwała półtorej minuty, ale wtedy było mniej reklamodawców.
Być może zdaniem Okiła Khamidowa, aktualizacja czołówki nie była konieczna. Dopiero w 2008 Patrick Yoka i Marcin Konik stworzyli nową czołówkę, zachowując jednak fragmenty dawnej (w telewizorze). Bez Boryska, z Pałysową i Smoleniem, który nadal jest w głównej obsadzie, mimo że z powodu złego stanu zdrowia pojawia się raz lub dwa razy na sezon. W 2011 została zaktualizowana, gdyż pojawił się Waldek.
Boryska nie widziałem w czołówce ani razu, ale niech ci będzie. Renata Pałys jest od początku w serialu, a w czołówce na stałe pojawia się właśnie dopiero od 2006 roku. Nie podoba mi się też to, że czasami czołówka trwa 15 sekund, a czasem półtorej minuty. I nie chodzi mi tu o najnowsze odcinki, tylko te, które lecą teraz od poniedziałku do soboty o 19:30, czyli 183-199 i dalsze. W nich są chyba ze trzy czy cztery różne czołówki i czasami pojawia się w nich Renata Pałys, czasami Krystyna Feldman, a czasami żadna z nich. To jest dziwne.
Borysek jest obecny w czołówce, gdy m.in z Paździochem stoi w kolejce do toalety, następnie również wraz z Marianem tańczą z muzykami zespołu Big Cyc. Po raz ostatni w czołówce zobaczysz Boryska w toalecie, gdy przez okienko podgląda kobietę, która polewa się wodą z prysznica. Jest on obecny jedynie w wersji trwającej półtorej minuty.
Wspomniane przez Ciebie odcinki, pochodzą z sezonów 2004 i 2005, kiedy serial został zdjęty z anteny. W sezonie 2005 (który został wyemitowany dopiero w 2006 roku) odświeżono czołówkę oraz utworzono krótsze wersje ze względu na czas antenowy. Raz pojawia się Renata Pałys, a raz Krystyna Feldman - widocznie zrobili tak dla odmiany, chociaż błędnie, ponieważ najczęściej Krystyna Feldman była obecna w czołówce dołączonej do odcinka, w którym tejże aktorka nie zagrała. To już jest błąd montażysty. W czołówce z 2007 (gdy Ferdek zostaje m.in porażony prądem) jest Renata Pałys, natomiast nie ma Krystyny Feldman, która już nie pojawiała się w serialu, gdyż miała wtedy podpisaną umowę na inną produkcję.
Aha! Nie wiedziałem, że to on! Po prostu go nie rozpoznałem, nie mam pojęcia czemu, ale rzeczywiście, to on. Mnie chodziło o to, że nie ma napisanego jego imienia i nazwiska w czołówce, jak to jest w przypadku pozostałych aktorów.
Dlaczego serial został zdjęty z anteny w 2004/2005?
Będę się upierał dalej, że Renata Pałys powinna być w czołówce od początku.
Krystyna Feldman ostatni raz pojawiła się w odcinku 238 pod tytułem ,,Lista Mariana" nagranym latem 2005, ale wyemitowanym dopiero 22.02.2007. 24 stycznia 2007 roku zmarła na raka płuc. O umowie na inną produkcję nie słyszałem. W każdym razie w czołówce pojawia się bardzo często, pomimo tego, że nie występuje wtedy w wielu odcinkach.
Paździochowa przez pierwsze ok 100 odcinków pojawiała się rzadko i najczęściej tylko na chwilę. Według mnie w czołówce powinna był od 4 sezonu (albo 7 wg Wikipedii). Wtedy stała się jedną z głównych postaci.
Ja teraz oglądam odcinki od 183, czyli te, które lecą od poniedziałku do soboty i widzę ją bardzo często. W każdym razie mogłoby być tak, że od razu gdy Walduś znika z serialu, jego miejsce w czołówce zajmuje Helena. Wtedy byłoby ok. ;]
Polsat zakończenie emisji tłumaczył chęcią poprawy wizerunku stacji w grupach wielkomiejskich i lepiej wyedukowanych.
Co do nieobecności Krystyny Feldman, wyjaśnieniem jest cytat Joanny Dąbek z Polsatu: "- Kiedy powstawały nowe odcinki, pani Krystyna Feldman miała inne zobowiązania zawodowe i nie mogła brać udziału w zdjęciach"