6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 113065
5,3 13 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Jego zakończenie jest wymowne - Ferdynand Kiepski zostaje eksponatem w muzeum. Podobnie, jak stary dobry Świat Kiepskich, który kończy się. I Ferdek i ŚwK przechodzą jednak do historii, stają się kultowe. I nie zmienia tego nawet marna kontynuacja autorstwa Yoki, której to jesteśmy świadkami.

ocenił(a) serial na 10
oleolek

A te eksponaty, tzn. Ferdka i ŚwK możemy podziwiać, oglądając powtórki starych odcinków - do 282 włącznie. To jest nasze takie muzeum. Końcówkę podobno wymyślił sam Khamidow, podsumowując w ten sposób swoją pracę przy serialu. Końcówkę genialną należy dodać.

ocenił(a) serial na 10
oleolek

Ś. P. Świat według Kiepskich (1998-2008).

ocenił(a) serial na 10
wodkapiwo

Ś. P. Świat według Kiepskich (1999-2008).

ocenił(a) serial na 9
oleolek

Nie zakładajmy,że wszystko jest albo białe albo czarne.Początki Yoka miał dobre np.odcinki takie jak Podlaska,Sonata jesienna,Mięso,Barek i jeszcze kilka innych bardzo dobrych odcinków.Niestety z sezonu na sezon było coraz gorzej...

ocenił(a) serial na 8
Znawca kina

Zgadzam się.Pierwsze odcinki Yoki były naprawdę przyzwoite.Wszystko zaczęło się psuc od około 300 odcinka,a najgorszy okres to odcinki 353-379. Poprzednia seria była słaba,ale do zniesienia.

ocenił(a) serial na 10
buisnes

Również się zgodę. Pierwsze dwa sezony Yoki były dobre. Trzeci i czwarty w sumie też. Piąty był jako taki. Szósty nieco słaby. A siódmy to katastrofa. Ósmy i teraz dziewiąty są nieco słabe, ale i tak lepsze niż siódmy nawet szósty.

użytkownik usunięty
oleolek

co za absurd. przecież odcinki, które reżyserował okił, też były autorstwa Yoki.
poza tym dwa pierwsze sezony po zmianie reżysera, poza fryzurą ferdka, niczym się nie różniły. przynajmniej ja nie zaobserwowałem żadnych drastycznych zmian.

reżyser nie ma tu nic do rzeczy, wszystko zależy od scenarzystów.

użytkownik usunięty

jeżeli reżyser ma napisane w scenariuszu 'ferdek stoi pod kiblem, zapala papierosa' to stoi pod kiblem i zapala papierosa. reżyser nie robi żadnych poprawek scenariusza, bo nie za to mu płacą.

ocenił(a) serial na 10

Co ty pierdzielisz? Khamidow jest twórca głównej koncepcji serialu i to on prowadził aktorów do 2008 r. Poczytaj sobie wywiady, obejrzyj film dokumentalny o Krtystynie Feldman. Khamidow i Feldman wspominali tam, np. o takiej anegdocie jak reżyser, interpretując scenariusz, chciał, by Feldman zagrała coś nieprzyzwoitego, ale on nie chciała, a on ją do tego przekonał. Albo nie tak dawne wspomnienia Kotysa, który chwalił sobie współpracę z Khamidowem, zaznaczając, że zmiana rezysera po tylu latach dobrze serialowi zrobiła. Inna sprawa, że Khamidow, jak sam potem powiedział, miał już dośc Kiepskich i wybrał kręcenie prostych, śmiesznych, ale tez głupich, ale popularnych seriali za dużą kasę. Jego wybór.
To rezyser jest głównym architektem każdego filmu i serialu. Tak więc, gdy Kiepscy teraz dołują, to jest wina w dużej mierze Yoki.

ocenił(a) serial na 10
oleolek

Chodziło mi o formułę serialu, główną koncepcją, jak również o kwestie techniczne.
A końcówka odcinka rzeczywiście jest pdoobno autorstwa Khamidowa, który chciał tak jakby pochwalić się przed widzami znakomitym dziełem które stworzył i przez dekadę rozwijał.
Ja dzielę serial tak:
I. Świat według Kiepskich:
1. Odcinki wprowadzające - 1-3.
2. Najlepszy okres - 4-45.
3. Znakomite odcinki - 46-154.
4. Średni okres - 155-202.
5. Późny okres - 203-281 i 283.
II Świat wedłyg Yoki:
1. Przyzwoity okres - 282, 284-334.
2. Degrengolada - 335- dziś.