6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 113068
5,3 13 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

SWK

użytkownik usunięty

Nie ogarniam tych nowych odc. wole sie przełączyc na Polsat2...

Nieumywają sie do Starych odc. gdzie myśleli jak zarobic by sie nie urobić ;D świetne pomysły na biznes itd... A teraz totalna klapa i Walduś taki cipowaty niechetnie nowe ogladam wybieram opcje polsat 2

użytkownik usunięty

Popieram. To już chyba ostatki tego serialu.

ocenił(a) serial na 6

W tych nowych odcinkach nie ma już tego morału jaki był w pierwszych. Zawsze było to ukryte przesłanie jak się żyje w Polsce podam losowy przykład.odc pt. "Właściciele" dokładnie to samo by się stało gdyby dać te "posiadłości" zwykłym ludziom. A teraz sama głupota szkoda gadać :/

reggaedamix

w "Kapeluszu DZeksona" masz anatomię popularności : od wzlotu do upadku, w "TRzeba zabić tę miłość" serialowa iluzja wyznacza porządek rzeczywistości i normuje zachowania, w "Chłopach": temat skrajnej emancypacji kobiet i zacierania się granic między genderowej etyki, w "Konternerze" mężczyźni w okowach wyśrubowanych wymagań kobiet nowych czasów, "PLajstejszyn" - mania gier komputerowych... no i co ? "sama głupota", tak ?

"Właściciele" byli 10 lat temu bodajże, minęła dekada, problemy i zjawiska do skomentowania się całkiem inne, ale zawsze obserwacja, krytyka i puenta są w Kiepskich prima sort.

takie marudzenie "już nie ma tego, co było..." jest żałosne. Zwłaszcza, ze nieprawdziwe. wziąłeś sobie jeden odcinek i jedziesz... co to ma być ? ja losowo mogę wziąć odcinek "Zróbmy sobie babkę" - i jaki jest "morał" w tym odcinku ? żaden, podpowiem.

Albo "Gumowy interes" - jaki "morał" ? żaden, część startowych odcinkow przypominała schematem "Gang Olsena" : mam plan, a potem i tak wtopa. ILe to można oglądać ? Od mniej więcej połowy odcinki stały się nieprzewidywalne, nigdy nie wiadomo, jaką rzecz na tapetę wezmą scenarzyści i w jaki sposób rozegrają, kim będzie Kiepski, a kim Paździoch, czy Boczek będzie tym razem bystry czy głupi itd.

Pierwsze odcinki budzą sentyment [mojego nie], ale z sentymentu nie może wynikać racjonalna ocena.

użytkownik usunięty
manning

miliard razy bardziej wole gumowy interes gdzie aktorzy sa w szczytowej formie a odcinek bawi do lez,poprzez dialogi czy stara formule np,jak ferdek bierze rente babki a mariolka mowi cos w rodzaju ; 'tatusiu a ja?!' ferdek na to
'poszla won! nawet nie wiem czy moja..'-geniusz.
tylko nie pisz mi porsze ze ze jestem plepsem jak podoba mi sie prosty humor,niebanalna gra aktorska i stary klimat,bo oddalbym kazdy odc od 2007 za chociazby 1 podobny do tych starych.
widze ze to jest walka z wiatrakami ,99.9% spoleczenstwa fw twierdzi ze stare odc sa lepsze-wniosek SA LESZE(!) ale tego nie widzi tylko sponsorowana szuja.

Pierwsze odcinki budzą sentyment [mojego nie], ale z sentymentu nie może wynikać racjonalna ocena.' dawno wiekszej glupoty nie czytalem,na szczescie przywyklem do twoich 'zlotych mysli' magister.

użytkownik usunięty

90% osób woli stare odcinki

ocenił(a) serial na 10
manning

Dokładnie. A jak myślisz jaki jest morał w odcinku 388? Mam po raz pierwszy od dłuższego czasu problemy z rozszyfrowaniem tego odcinku. (O krzyżakach - niemcach). Chętnie przeczytam inną interpretację niż moją.

Uważam, że reżyser jest przeciwko wstąpienia Polski do strefy euro. Powołuje się tutaj na bezradność Polski przeciwko Niemcom. M. in. obala jedyne zwycięstwo polski w 1410 roku. Może i za daleko zabrnę w swoich domysłach, ale czy ten odcinek nie zwiastuje konfliktu jaki niedługo znów się odnowi?

Pozdrawiam ludzi, którzy jeszcze włączają myślenie.

ocenił(a) serial na 8
pa1nercio

Widocznie jesteś za głupi, co widać po twoich komentarzach.
A tak na poważnie - manning, nie odpisuj sam sobie, bo to jest żałosne.

ocenił(a) serial na 10
stefanburczymucha

Zgadzam się że jestem za głupi. W końcu po to oglądam ŚWK ażeby się rozwijać. :)

ocenił(a) serial na 8
pa1nercio

To oglądaj stare odcinki, bo z nowymi się nie rozwiniesz.

ocenił(a) serial na 8
pa1nercio

A tak poza tym trudno nie zauważyć, nie tylko na forach, że nawet spośród oglądających obecne odcinki, 80-90% z nich ma ich dość.
No ale z wieloletniego przyzwyczajenia ciężko rozstać się z kiedyś świetnym serialem....

pa1nercio

moja interpretacja jest generalnie podobna do twojej.
dla mnie "Krzyżacy" są drwiną z polskich lęków przed "Ukrytą opcją niemiecką". wracają zadawione animozje, dziś już kompletnie nieracjonalne i archaiczne, budzą się duchy polskiego patriotyzmu nieprzystające do współczesności, a sami Niemcy ciągle kojarzą się z najeźdzcą, albo okupantem - mogli wybrać wariant "na III Rzeszę", ale "na Krzyżaka" też jest dobry, zabawniejszy i chronolgicznie odleglejszy, co tylko uwypukla skalę problemu, którą jest polska lękliwość, rozbudzana przez politycznych cwaniaków, którzy sami nie wierzą w to, co plotą. Ale ludzie wierzą. Niektórzy. Tak jak ci forumowicze, co ciągle egzorcyzmują nowe odcinki, a stare gloryfikują :] Ten sam poziom umysłowej niewoli.

ocenił(a) serial na 10
manning

Dzięki! Mistrzu akceptuj moje zaproszenie do znajomych! Przy Tobie rozkwitnę! Chciałbym się dzielić z kimś rozsądnym moimi spostrzeżeniami. Nie mogę wysyłać prywatnych wiadomości do nieznajomych więc gdybyś mógł... :)

ocenił(a) serial na 10
pa1nercio

jak ty mu schlebiasz
podejrzana sprawa

Szkoda że na polsacie 2 skończyły się już odcinki z Waldusiem.

użytkownik usunięty
Gaula04

sa jeszcze :D wczoraj był chyba odc. Krawczyk i tam dalej waldus.

Ale od poniedziałku już nie ma niestety.Krawczyk to był ostatni.

ocenił(a) serial na 10
Gaula04

A mi Polsat 2 odbiera słabo.

ocenił(a) serial na 8
Gaula04

Szkoda, bo Walduś był kiedyś genialny, nie to, co teraz. Teraz ten serial to dno.

użytkownik usunięty

Podbijam. W górę!

użytkownik usunięty

Tak jak kolega wyżej - w górę.

użytkownik usunięty

Niestety tak - w górę!