PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87947}
6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 112697
4,9 20 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Dziwią mnie osoby naśladujące wiejskie zachowanie bohaterów serialu.
Dużo jest w polsce takich rodzin patologicznych.
Wystarczy przejść się po ulicy i widać kupe żuli .
Nie oglądam tego ponieważ nie chce się uwstecznić
Nie wiem co ludzi tak fascynuje w takim zachowaniu i serialu , mi jest na to przykro patrzeć.

ocenił(a) serial na 10
ADRIANOS

trochę dziwna jest twoja wypowiedź, ale to jest po prostu twoje zdanie
ja oglądam i nie widzę w tym nic złego, i wcale nie uważam, bym się uwsteczniał z tego powodu
ten serial jest po prostu śmieszny, wszystko jest z życia wzięte i dzięki niemu można choć na chwilę oderwać się od szarej rzeczywistości :)

ADRIANOS

Gdyby każda rodzina patologiczna była tak przezabawna i miała takie przygody jak Kiepscy to już dawno zostałbym patologicznym człowiekiem.
To coś czego nie ma na codzień normalny człowiek, tylko ta grzeczność i fałszywa uprzejmość wobec każdego. A ja nie zapomnę jak (w retrospekcji) Boczek przyszedł się przedstawić do Kiepskich jako nowy sąsiad:
- dzień dobry, właśnie się przeprowadziłem i będę pańskim nowym sąsiadem
- A co mnie to obchodzi ?

ocenił(a) serial na 2
Jordan66

Dzieci biora z tego serialu przykład, mówia "to se bedzie" i inne rzeczy.Ludzie myślą ,że takie prymitywne zachowanie jest smieszne i sami się tak zachowują
Ja mam w mieście nie jednego zula i patologiczną rodzine, więc po co mi to oglądać w telewizji

ADRIANOS

Każdy ma żula w mieście i to niejednego, ale jakby oni byli tacy jak Kiepski to bym piwo jednemu postawił i zaczął romansować z jego żoną taką jak Halinka - jaki żul ma taką fajną kobietę za żonę ? Ach ten biust !
A dzieci ? W tych czasach 12 lat to dorosły człek.

ocenił(a) serial na 2
Jordan66

Jesteś nie poważny, 12 lat to jest dorosłość?
Jeśli masz takie podejście to jesteś albo dzieckiem w takim wieku albo pedofilem.
Ja mam dosyć patologii na codzień ,i nie mam zamiaru oglądać jeszcze dodatkowo takich lumpów w tv.
A wogóle to bzdury gadasz,że mógłbyś romansować z żulówką z rodziny patologicznej-życze szczęścia

ADRIANOS

Jak Halinka to żulówka to ja gratuluję, chyba że ty wolisz tłuste dup-sko Boczka. 12 lat - jeśli ktoś w tym wieku nie ma wykształconego charakteru i kultury osobistej to chyba jesteś sam na poziomie 5 latka. Jak uważasz że serial może zwichnąć komuś psychikę to życzę dalszych i równie owocnych wizyt u psychiatry. I nie wyjeżdzaj z pedofilią bo chyba masz jakiś problem - może kompleksy z dzieciństwa ? Kiepscy za bardzo przypominają ci rodzinę lub zbyt lubieżnego wujka ?

użytkownik usunięty
ADRIANOS

Chłopcze musisz zrozumieć ze Polska to nie jest cudowny kraj pełen bogatych ludzi i kochających się rodzin tak jak to pokazują w Magdzie M. i Rodzinie Zastępczej.Są rodziny biedne i wcale im nie jest miło jak nazywasz ich żulami,to nie ich wina że w państwie demokratycznym nie ma pracy a jak już jest to za marne grosze.
Nie chcesz nie oglądaj!
Fascynuje nas to że w Kiepskich przedstawione są sytuacje z życia wzięte przedstawione w sposób komiczny.Nie ma idealnej rodziny,każda się kłóci w każdej są jakieś problemy.Jak tego nie wiesz to nie wiem czego oczekujesz,żeby pokazywali zakłamane familijne seriale non stop.
I nie wiem co do tego ma wiejskie zachowanie.
Wstydzisz się wsi bo ja nie i napewno mieszka w nich więcej normalnych ludzi niż w miastach gdzie patologi jest najwięcej zwłaszcza w blokach i na dworcach.
I nie wiem czy rozsądnie jest nazywać kogoś kogo lubi ten serial prymitywem.
Zanim wymyślisz kolejny taki błyskotliwy temat to pomyśl.

ocenił(a) serial na 10
ADRIANOS

Ja np jestem w życiu takim człowiekiem jak Ferdynand Kiepski

użytkownik usunięty
ADRIANOS

Cytat z pierwszego postu
,,Nie oglądam tego, bo nie chce się uwstecznić''.
Taa... Filmów o mordercach pewnie też nie wolno ludziom oglądać, bo zaczną mordować. Ja zawsze myślałem, że po to człowiek ma mózg, by potrafił rozróżniać co jest dobre, a co złe. Chyba nikt myślący nie zacznie nagle siedzieć w domu w samych gaciach i żłopać piwsko, bo Ferdek tak robi. Człowiek myślący wie, że to co ogląda to jest fikcja i do tego trzeba mieć dystans. Kiepscy to świetna, relaksująca rozrywka. Nie każdemu oczywiście taki humor podpasuje. Mi tam akurat pasuje, choć zazwyczaj brzydzę się klozetowym humorem. To dobrze, że Polacy potrafili stworzyć taki serial ukazujący nasze narodowe wady takie jak nieróbstwo, lenistwo, cwaniactwo i krętactwo (Paździoch). Dystans i umiejętność śmiania się z samego siebie to rzecz potrzebna.

Na koniec - jeśli ktoś uważa, że Kiepscy to serial prymitywny proszę odświeżyć sobie 13 posterunek. O ile Kiepskich mogłem oglądać zarówno za dzieciaka jak i obecnie i nadal się podoba o tyle 13P bardzo lubiłem za dzieciaka, a teraz nie ma takiej siły, która by mnie zmusiła do obejrzenia w całości chociaż jednego odcinka...

A, i jeszcze - jak dla mnie dobrze, ze ktoś odważył się zrobić film o biednej polskiej rodzinie. Nie wiem jak inni, ale ja wolę oglądać rzeczywistość taką jaka jest. O takich rzeczach trzeba mówić otwarcie, a nie udawać, ze ich nie ma i kręcić w zamian kolorowe i wesołe serialiki pełne różu i kiczu.

ADRIANOS

ten serial używa opisanej przez ciebie estetyki w sposób umowny i nie po to, zeby "promować prymitywizm", a przeciwnie :
żeby go piętnować.

poza tym, żadna "patologiczna rodzina" w Polsce nie posługuje się tak znakomitą i interesującą polszczyzną, co Kiepscy i ich
sąsiedzi oraz goście :] chociażby ta sprzecznośc powinna naprowadzić ciebie na właściwy trop. Nie odczytuj zawartych
w Kiepskich symboli, metafor i aluzji w sposób dosłowny, bo to prowadzi do bezsensownych interpretacji, w rodzaju tej, która
w tym topicu zaprezentowałeś.