PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87947}
6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 112639
4,9 20 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

To miało być śmieszne ??? .Zaprawdę to szczyt głupoty i prymitywizmu .Humor jaki jest tam zaprezentowany jest strawny może dla pitekantropów (Bo powiedzenie że neandertale mieli podobny gust jest jednak zniewagą dla tego gatunku ) .

użytkownik usunięty
Stranger

Czymś takim można się jedynie zniesmaczyć fanie badziewia

ocenił(a) serial na 9

Głupotą nie jest oglądanie badziewia - bo badziewie jest dla ludzi. Głupotą jest nazywanie badziewiem czegoś mądrego tylko dlatego, że się tego nie rozumie.

użytkownik usunięty
Alighieri

A co niby jest do rozumienia w tej apoteozie prymitywizmu ?

Pierwsze odcinki bazowały raczej na prostym i głupawym humorze (choć też były zabawne). Z czasem jednak serial ewoluował i pod prymitywną z pozoru otoczką pojawiło się w nim wiele inteligentnych aluzji do polskiej rzeczywistości, których ty niestety nie jesteś w stanie wychwycić.

użytkownik usunięty
Stranger

Na przykład ?

ocenił(a) serial na 9

Nawiązań było pełno, ale dla ciebie ten serial i tak jest prymitywny. Już pisałem w innym temacie o tych odniesieniach, a ty i tak nie zrozumiałeś. Ty nic nie rozumiesz więc po co z tobą prowadzić z tobą dialog. No dobra jesteś najmądrzejszy. Nie ma w Polsce większego geniusza jak ty. Powinni cię pochować na Powązkach obok Reymonta.
Ty jesteś jak ci wszyscy krytycy, którzy zatwardziale twierdzą, że Tarantino to gówno. Nie różnisz się niczym od debila spod bloku, który uważa, że nie ma nic głupszego od czytania książek. Nie różnisz się niczym, dosłownie niczym od ludzi, którzy obejrzeli kilka odcinków "Monty Pythona" i w każdej dyskusji wygłaszają całe perory, że nie ma nic denniejszego od tej grupy. Łączy was jedna rzecz. Że bezpodstawnie krytykujecie, gnoicie, rugacie rzeczy, o których nie macie zielonego pojęcia.
W bonusie przedstawię ci jeszcze jeden przykład dla którego zakochałem się w tym serialu. Paździochowie i Kiepscy zaczęli się prześcigać w tym komu lepiej się żyje. W pewnym momencie Paździochowie elegancko się ubrali i poszli do opery. Nie dlatego, że lubią operę, tylko po to żeby pokazać jacy to oni są kulturalni i wykształceni. Na odchodne Paździoch stwierdził, że wykupił całą loże, ponieważ nie lubi oglądać opery w towarzystwie hołoty. Ty też jesteś jak ten Paździoch. Uważasz się za lepszych od innych, używasz mądrych słów i krytykujesz bardzo popularne - nierzadko bardzo dobre - produkcje żeby pokazać jaki to z ciebie intelektualista i jaki jesteś niszowy. Jesteś pozerem. Chcesz być wyjątkowy, a jesteś taki jak tysiące innych pozerów. Możesz założyć na głowę berecik i mówić francuskim akcentem, ale to nie uczyni ciebie ani artystą, ani kulturoznawcą. Szkoda tylko ludzi, którzy tak cie nie lubią, że aż muszą ci odszczekiwać.

ocenił(a) serial na 10
Alighieri

A gosciu na pewno odpisze, że jego te argumenty nie przekonuja. Szkoda fatygi....

użytkownik usunięty
katott

Krytykuję tylko to co jest głupie a to akurat jest głupie jak but . Mam też w ulubionych kreskówki ale tego kretynizmu niec trawię

ocenił(a) serial na 10

No i dalej swoje: Głupie! To gnij w niewiedzy....

katott

Menelik po co się odzywasz na forum, skoro nie potrafisz normalnie dyskutować? Na wszystko masz jedną odpowiedź: Głupie!-i na tym sie Twoja opinia oraz argumentacja, na temat filmu kończy...Nie znasz innego słowa?

użytkownik usunięty
Frydrick

Dobrzeten obraz bije przerażającym prymitywizmem i bardzo prostackim humorem ,poza tym pokazuje nasze spóleczeństwo jako bandę neandertali i jest kalką serialu amerykańskiego ( czyli zero orginalności )

ocenił(a) serial na 9

Prymitywizm znowu. Gdybym dostawał zeta za każdy raz kiedy piszesz prymitywizm to nie musiałbym pracować. A kalką jakiego serialu amerykańskiego jest wg ciebie ŚWK???

użytkownik usunięty
Alighieri

To nie niesie za sobą żadnego przesłania i zwyczajnie jest nię śmieszne ,sam doskonale wiesz kalką czego są Kiepscy .

ocenił(a) serial na 9

Nie mam pojęcia. Nie ma serialu o takiej formie w ameryce. Oświeć mnie.

użytkownik usunięty
Alighieri

Przecież to kalka Świata według Bundych ( tamtem to takie samo badziewie )

ocenił(a) serial na 9

Widać, że w ogóle nie znasz ŚWK. Poza 75% zgodności tytułów te seriale mają wspólne tylko to, że są o rodzinie. Świat wg. kiepskich jest dużo bardzo bogaty i ma całkowicie inną formę, ale ty nie możesz tego wiedzieć po obejrzeniu kilku odcinków pierwszej serii.

użytkownik usunięty
Alighieri

Spójrz prawdzie w oczy to kalka .

ocenił(a) serial na 9

Z której strony to kalka? Absolutnie nie masz racji w tym przypadku.

użytkownik usunięty
Ceglas

Z każdej , to nieudane nąśladownictwo równie nieudanego serialu amerykańskiego

Odpowiesz w końcu na pytanie jak dorosły człowiek?!
"to nieudane nąśladownictwo równie nieudanego serialu amerykańskiego"- z której sytrony? i np jakiego serialu amerykańskiego?

użytkownik usunięty
Frydrick

To kalka Świata według Bundych ( przecież pisałem )

Przepraszam, nie zauważyłam.
A możesz mi powiedziec z której strony? W czym te seriale są podobne, oprócz tytułu?

użytkownik usunięty
Frydrick

Z każdej to niemal kopia tamtego serialu

Z Bundych jest wzięty tytuł i to, że małżeństwo ma dwójke dzieci. Jeśli ty widzisz jeszcze jakieś podobieństwa to cię chętnie "wysłucham".

adletow

Nie widzisz, że on nie ma nic ciekawego do napisania. Nawet nie potrafi uargumentowac swojej wypowiedźi, tylko bezmyślnie ją powtarza.

użytkownik usunięty
Frydrick

Pomysł jest wzięty od Amerykanów , w obu serialach tylko jeden członek rodziny pracuje na mało intratnej posadzie ( drugi jest pasożytem ) w obu są dzieci nieudacznicy i kretyni i w obu te rodziny zachowuja się (bez obrazy dla jaskininiowców ) jak stado neandertali

Z tobą to jest rozmowa jak połączenie z Ełkiem naprawdę. To jest szkic ogólny, ogólny zamysł, postacie są ogólnie wzorowane na tych z Budnych, sceny są o czym innym, ludzie pracują gdzie indziej, w Kipeskich nie ma nawiązań do odcinków z Bundych, inny wystrój wnętrz, jedni mieszkają w kamienicy, drudzy w domu, jedni mają samochód drudzy nie, jedni piją wódke drudzy nie, jedni mają psa, drudzy nie, jedni mają faministke za sąsiada, drudzy sprzedawczyka i rzeźnika.... ale ty i tak wiesz że to kalka ;]

Widzę, że dyskusja nie cichnie, więc trzeba się przyłączyć. Ostatnio w jakiejś gazecie (nie pamiętam tytułu) był artykuł poświęcony polskim serialom. Nie czytałem go, ale zainteresował mnie obrazek pod tekstem, który przestawiał kadr ze ŚWK z podpisem (parafrazując) "Największe zainteresowanie wśród telewidzów, wzbudzają produkcje, nie wymagające zaangażowania intelektualnego" Trudno się z tym nie zgodzić. Ten serial ma się po prostu przyjemnie oglądać, ale ma na pewno podwójne dno(odcinki kręcone do 2005 roku, te późniejsze są rzeczywiście tragiczne). Przykład? Odcinek "Ostatnia niedziela", bardzo dobry mający przesłanie, że Polacy po prostu nie mają co robić w czasie wolnym, czy odcinek, w którym pojawia się Grzegorz Lato i kosmita (nie pamiętam tytułu), pokazujący to, że obecnie poziom polskiej piłki jest o kant dupy potłuc. Serial uważam za bardzo dobry pomijając najnowsze odcinki, pokazujący życie statystycznej rodziny końca lat 90. Niestety nie w każdej rodzinie panuje dobrobyt, a właśnie sytuacja jak w ŚWK pokazująca bezsens życia (przykład Ferdka czy Waldusia) i ludzie śmieją się z nich, a tak naprawdę z samych siebie i z własnej sytuacji. Ci którzy piszą, że serial jest głupi i prymitywny z pewnością pochodzą z lepszych domów, chodzili do dobrych, renomowanych szkół, mają b dobrą pracę w której gdy ktos przeklnie od razu powstaje oburzenie. ŚWK nie trafi do całego społeczeństwa, szczególnie tego wolącego seriale typu "Teraz albo nigdy" - pięknych, młodych i bogatych.
ŚWK nie jest kalką ŚWB, tylko z Bundych zasięgnięto ogólny pomysł. Samych Bundych uważam za kultowy serial.

użytkownik usunięty
Ceglas

A ja się zgadzam z założycielem tematu w 100% :))