6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 113053
5,3 13 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Chciałbym podzielić się swoją opinią na temat ubioru w serialu. Otóż bardzo mi się on nie podoba. Mariolka zawsze ma za krótkie koszulki, Boczek dziurawe skarpety, a w odcinku ,,Trendi" aż szkoda gadać. Wiem, że może to taki urok tego serialu, ale mnie trochę to przeszkadza. To samo ze słownictwem - strasznie mi się nie podoba. Już nie chodzi mi o jakieś przezwiska, itp. tylko jedno słowo. Mianowicie dlaczego Boczek, Ferdek, Marian i Waldek zawsze mówią szłem, poszłem, przyszłem, weszłem...? Aż nie mogę tego słuchać. No ale cóż, o to chyba chodzi w tym serialu...

ocenił(a) serial na 8

O to właśnie chodzi. A seriali z poprawnym słownictwem mamy aż nadto.

użytkownik usunięty
buisnes

Wiem, że to właśnie jest charakterystyczne dla tego serialu, ale mi to po prostu czasami przeszkadza.

ubiór i słownictwo odpowiadają charakterowi środowiska jakie postaci reprezentują.

"Mariola zawsze ma za krótkie koszulki" - zgroza ! pępek widać ! coś strasznego :]

manning

swoją drogą, kto przytomny patrzy Boczkowi na skarpety... :]

użytkownik usunięty
manning

Nie zwracam na to szczególnie uwagi, ale kilka razy rzuciło mi się to w oczy.

kopytami po ekranie wierzgał ?

użytkownik usunięty
manning

Nie, ale było zbliżenie.

w takim razie, byc może specjalnie w tym konkretnym odcinku miał dziury w skarpetach, bo
to służyło jakimś celom narracyjnym ?

na codzień skarpetki Boczka nie biorą czynnego udziału w akcji, stąd trudno się zorientować, czy
są dziuraw czy wręcz przeciwnie, bo zazwyczaj właściciel ma stopy obute w kapcie.

użytkownik usunięty
manning

Nie wiem czy ona może uważa że to modne, ale jak dla mnie to świadczy o tym, że nie stać jej na nowe ubrania, dlatego nosi stare, z których już wyrosła.

specjalnie nosi za ciasne i za małe, żeby wodzić na pokuszenie cnotliwych ;]

użytkownik usunięty
manning

Na początku też ta myślałem...

użytkownik usunięty

*tak

a potem zmęczyła cię ta wersja i dla odświeżenia przyjąłeś nową ? :]

użytkownik usunięty
manning

Nie, ale to po prostu tak wygląda, więc nie wiem co mam o tym myśleć.

użytkownik usunięty

Gdyby byli ubrani w garnitury Hugo Bossa za 3 tys. i mówili poprawną polszczyzną to już nie byłby "Świat według Kiepskich". Jeśli forma tego serialu ci przeszkadza to nie jest to serial dla ciebie i tyle w temacie.

autor wątku chyba niespecjalnie przykłada wagę do zgodności stroju i słownictwa z konwencją serialu :]

użytkownik usunięty

Wiem, że to może urok tego serialu, bo taki już on jest, ale jak pisałem wyżej czasami mi to po prostu przeszkadza. Serial lubię i będę oglądał dalej, bo naprawdę potrafi rozbawić.

Słaba prowokacja