W 2005 r. Grabowski dostał angaż to filmu Pitbull, potem do serialu o tym samym tytule - tam zgolił resztki włosów oraz wąsy - zmienił wizerunek. Po prostu zamiast pajaca zaczął grać twardziela - asp. Jacka Goca (Gebelsa). Film/serial się skończył, więc trzeba było wrócić do ŚWK. Grabowski przestał golić głowę, kaburę schował do szafki i do ręki wziął piwko Tatra oklejone naklejką "Mocny Full". Wszystko byłoby cacy, gdyby nie to, że Grabowski zamiast grać Ferdka cały czas ciągnął (ciągnie) postać Gebelsa. Teraz Ferdek chodzi z napiętymi rysami twarzy, na stałe mówi "Bo co" jakby chciał zaraz komuś wyjebać, nie jest już optymistyczny bo jak policjant z Wydziału Zabójstw może być optymistą?
Ostatnio oglądałem wywiad z Grabowskim na TVPuls, gdzie bardzo unikał pytań o ŚWK, potem korzystał z każdej okazji aby może nie tyle obrazić prowadzącego, co mu dopiec. Kiedyś w Jeździe Figurowej chwalił się, że wieczorem na stacji benzynowej, gdy jakiś facet zawołał na niego "Ferdek" Grabowski prawie go pobił. Można z tego wnioskować, że Grabowskiemu jest po prostu bliżej do Gebelsa, łatwiej go zagrać albo... celowo gra Ferdka tak jak gra.
Btw ciekawe dlaczego Khamidov odszedł...
Też oglądałam odc Jazdy Figurowej z udziałem Grabowskiego, gdzie mówił o tym incydencie na stacji benzynowej.....ale autorze postu! Zgadzam się z tym co napisałeś, ale nie z ta historią na stacji, bo Grabowski się nie chwalił, ale podał przykład tego jak na poczatkach wkurzała, go rola Ferdka i jak ostro zareagował, co nie miało być chwaleniem, ale przyznaniem się do błędu i pomyłką....A póżniej już przywykł do roli Kiepskiego........
No, a to co napisałes o roli w Pitbullu jest absolutną racją!
Może rzeczywiście przesadziłem z tym chwaleniem, ale chodziło mi o pokazanie pewnej niechęci Grabowskiego do roli Ferdka. Faktycznie z czasem przywykł do roli, gdyby nie przywykł zrezygnowałby tak jak to zrobił odtwórca Waldusia.
Andrzej Grabowski zmienił się znacząco, gdy zgolił wąsy. Tak bardzo chciał uciec przed starym Ferdkiem, że aż wespół z Yoką i Sobiszewskimi doprowadził Świat według Kiepskich do upadku.