PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644652}

Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63877
6,4 11 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

Bardzo fajny odcinek i "zaskakujący" w każdym aspekcie. Powrót Malcolma i jego konfrontacja z Thea
bardzo niespodziewana, powiedziałbym, że największy plus tego odcinka. Jeden z głównych
pomocników głównego złoczyńcy w ostatniej chwili dostrzega swój błąd i postanawia zrobić przed
oczekiwaną śmiercią coś dobrego - motyw oklepany doszczętnie. Sara&Laurel nie przedstawiły w tym
odcinku niczego nadzwyczajnego, ot walka o "bohaterskość" i "dobroć" Sary wspomagana przez Laurel.

Ze sceny na wyspie zapada w pamięć pożegnanie Olivera z Anatolijem - może to do niego po pomoc
udała się Sara gdy jej nie było?

Końcówka ... no nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jest to kolejny oklepany motyw - mam nadzieję, że
twórcy nie zaprezentują dennego zakończenia jakim jest uratowanie miasta w ostatniej sekundzie przed
wybuchem bomby. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że wszystko w Arrow jest na podstawie Batmana, co
odcinek to kolejne analogie, które mnie dręczą:
+ przyjaciółka i była dziewczyna głównego bohatera pracuje w prawie, umawia się ze swoim
przełożonym po czym okazuje się że ten jej chłopak jest złoczyńcą, który na dodatek musi zginąć
+ Bane = Slade, nadludzka siła, kieruje się zemstą, chce doprowadzić całe miasto do upadku przez co
organizuje armie buntowników, którzy wywracają porządek w całym mieście, serio? Czy w następnym
odcinku Olliver odkryje że ojciec pozostawił mu Arrowmobile'a i wszystkie bomby, które zagrażają Starling
City wywiezie i zdetonuje nad morzem?

Jednak liczę na to, że Oliver weźmie Miracuru i twórcy jakoś rozwiną mimo wszystko postać Malcolma ..

Ilendil

Odcinek niesamowity. W końcu lekarstwo przybyło. Blood zrozumiał, że był tylko pionkiem w grze Slade'a. Jednym plusem jest, że pod koniec życia wreszcie zrobił coś dobrego dla innych. Dostał to na co zasługiwał, nie mogło być inaczej po zdradzeniu Wilsona. Zdradził wszystkich miasto, Olivera, a teraz Slade'a. Ciekawie do kogo strzeliła Thea w ostatniej scenie. W pierwszej chwili może się wydawać, że do swojego ojca Malcolma, lecz również może to być jeden z wojowników Slade'a, który zdążył się obudzić i uleczyć rany. Ciekawie. Jak wy myślicie do kogo strzeliła.

ocenił(a) serial na 6
rafiq11

Wątpię, żeby wskrzeszali Malcolma tylko po to, żeby go od razu zabić.

Felo74

Czyli uważasz tak jak ja, to nie do ojca ona strzelała. Aktor grający Malcolma miał taką bardzo pozytywną postać kpt Jacka Harknessa w Torchwood, a tu bardzo negatywna. Może w ostatnim odcinku tej serii w pewien sposób pomóc Arrow, lecz tylko na chwilę będą działać razem, po tym znowu Oliver będzie chciał wyrównać z nim rachunki. Takie chwilowe zawieszenie broni. Arrow bez pomocy Malcolma może sobie nie poradzić z takim wrogiem jak Slade Wilson.

rafiq11

Wspomoże Olivera w promo 23 odcinka widać jak przemierza obok niego z "Arrow League" :)

ocenił(a) serial na 8
rskrzyniarz

nie widac dokladnie czy to Malcolm. moze to byc czlonek Ligi Zabojcow. ten sam stroj ;)

ocenił(a) serial na 9
bzyczek881126

W promo 23 odcinka widac, ze osob w takim stroju jest tam kilka. Jest tez Nyssa Al Ghul, co moze sugerowac, ze nie jest to Malcolm, a wlasnie podwladni (?) Nyssy.

Felo74

Może ten z mirakuru jeszcze się ruszał, próbował wstać i ona go tym pistoletem dobiła? Mam nadzieję, że nie strzeliła do Malcolma.

ocenił(a) serial na 7
aioli

jakby strzelila do malcolma to by byla strasznie glupia bo patrzac na to trzezwo sama by zywa kroku nie zrobila a tatus ( nawet jesli nie chce zeby byl jej tatuseim :p ) przynajmniej ja na chate odprowadzi :p

ocenił(a) serial na 8
Ilendil

odcinek bardzo dobry, z zapowiedzi wynika że następny będzie jeszcze lepszy :) (liczę na to ;) ) na plus zdecydowanie Team Arrow, powrót Malcolma ( ale to już było wiadome od jakiegoś czasu, dzięki Twitterowi itd ), nawrócenie Blooda może oklepane ale mimo wszystko fajnie wyszło, Lance znowu detektywem :) nie podobały mi się natomiast sceny Laurel-Sara, jakoś nie mogłam się wczuć, gdzie jest Deadstroke?? Slade tylko siedzi i gada, więcej akcji!!!
odcinek jest tak jakby cz1 finału, wiec czekam na cz2 za tydzień:) zobaczymy Roya w masce,Deadshota, Nysse i Ligę no i kto jest tą osobą o której cały czas gadał Slade - Sara, Laurel, Thea, Felicity??

http://www.greenarrowtv.com/wp-content/gallery/unthinkable-caps/S030A-514-ARW-12 0-14.jpg

bzyczek881126

Pamiętasz kilka odcinków temu była retrospekcja przeszłych losów Olivera kiedy to jego dziewczyna niby poroniła. Slade mógł się jakoś o tym dowiedzieć. Bez przyczyny by tego nie wymyślali. Takie moja uwaga.

ocenił(a) serial na 10
rafiq11

Wspomniałem już kiedyś o tym,że właśnie tak z dupy tego nie wyciągnęli i jakiś cel to miało.Slade zdaje się wiedzieć dużo rzeczy,więc może i o tym wie.

mario_1981

Miał dojście do akt medycznych Moiry to i również może mieć do akt tej dziewczyny. W końcu ona nie dała pod opiekę przyszłego wnuka byle komu. Mógł być to ich lekarz rodzinny lub ktoś z jego ekipy. Slade mógł przekupić ich, aby przekazali mu wszystkie akta medyczne rodziny Queen.

ocenił(a) serial na 6
bzyczek881126

Gdzie ty tam widzisz Deadshota ,chyba że jest jakiś inny zwiastun bardziej rozwinięty.Może Slade nie mówił o osobie ale o Starling City ,sam przecież mówił że "Zabiorę Oliverowi wszystko o kocha a kocha to miasto".Odnoszę wrażenie że wątek z dzieckiem będzie sporadycznie pojawiał się w 3 sezonie(bądź we Flashu) ,jednak wykiełkuje znacznie później.Mnie osobiście bardziej interesuje relacja Amanda-Oliver(Arrow),coś jest na rzeczy(przyszło mi na myśl że ta kobieta z retrospekcji to młodsza Amanda ale to byłby kit).

ocenił(a) serial na 8
piekielny84

Po kilku innych serialach, nauczyłem się raczej brać dosłownie to co w nich mówią. Jak Slade mówił o jeszcze jednej osobie to poza miastem ma faktycznie na myśli jeszcze jedną osobę. Ja stawiam na Laurel, trochę mniej Felicyty.

collosus

Laurel raczej według mnie odpada. Już jej powiedział kim jest Arrow i już z nią skończył.

collosus

Jak już to bardziej bym staiwiał na Sarah, w końcu to ją Oliver wybrał zamiast Shadow. Jeżeli by ją zabił to wybór Olivera, którego wybrał na wyspie był odrobinę na marne. Według mnie miało by sens zabicie osoby przez którą zginęła jego ukochana.

ocenił(a) serial na 8
rafiq11

Faktycznie ma to sens. Ale z drugiej strony też Slade wie jak bardzo Oliver tęsknił za Laurel jak byli razem na wyspie(jeszcze w 1 sezonie jak Oliver cały czas gapił się na jej zdjęcie).

ocenił(a) serial na 7
collosus

A ja stawiam na Felicity. Sporą uwagę poświęcili w tym odcinku na ukazanie relacji Olivier - Felicity (zbliżenia kamerą w chyba dwóch momentach coś mogą oznaczać), wydaje mi się że może być coś na rzeczy.

ocenił(a) serial na 7
fabian103

Też odniosłem takie wrażenie. Nie na darmo tak podkreślali (zbliżenia kamery, muzyczka) ich relacje, Felka może mieć problemy i to poważne.

ocenił(a) serial na 8
fabian103

Tez włąsnie to zauważylam i pozniej patrze fotki z kolejnego odcinka i to właśnie Felicity Slade trzyma jako zakladniczke. Chyba ze znow bedzie kazal Oliverowi wybierac miedzy Felicity a Laurel

ocenił(a) serial na 7
lolita5

Całkiem możliwe. I Sara się poświęci

lolita5

Na zdjęciach widać, że będzie to Felicity dlaczego, na pewno dlatego, ze Oliverowi na niej zależy, a Laurel byłaby zbyt oczywista ,chyba ze rzeczywiście każe mu wybierać. Mam nadzieje , że Sara nie umrze ile razy bedzie umierać niech odejdzie i wyjedzie gdzies lepiej.

ocenił(a) serial na 8
piekielny84

w screenach ze zwiastuna :P
http://www.greenarrowtv.com/wp-content/gallery/unthinkable-caps/S030A-514-ARW-12 0-11.jpg

ocenił(a) serial na 8
bzyczek881126

ten screen jest z odcinka o suicide squad...

ocenił(a) serial na 8
pyrazginerz

yyyyyy i tu się mylisz !!! Deadshot jest w zwiastunach jak i wśród zdj promocyjnych ;P poszukaj a znajdziesz....

ocenił(a) serial na 8
pyrazginerz

http://www.greenarrowtv.com/wp-content/gallery/season-finale-unthinkable/AR223a_ 0198b.jpg-4a827562-t3.jpg

ocenił(a) serial na 8
bzyczek881126

a no tak masz racje :)

ocenił(a) serial na 8
pyrazginerz

:D tylko sprawdzone info przejdzie tutaj :)

ocenił(a) serial na 10
piekielny84

Slade porwie Felicity, w zwiastunie widać jak jest gdzieś przetrzymywana. Oliver coś do niej czuje i wydaje mi się, że Slade wie o tym, może od Isabel. Pozatym gdzieś czytałam że Felicity może być córką Ivo co by mogło być przyczyną porwania przez Slada Felicity. Może chce pomścić śmierć Shado zabijając córkę Ivo, która jest bardzo ważna dla Olivera

bzyczek881126

to nie musi być wcale osoba, wydaje mi się że może tu chodzić o miasto które Oliver kocha ale tylko tak mi się wydaje, tak zrozumiałem z rozmowy Olivera z Bloodem

milosz_7

Albo dziecko Olivera z tą Raissą, czy jak jej tam było. Któż inny mógłby być bardziej ważny dla Ollivera? Wprawdzie go nigdy nie poznał, ale na pewno dowie sie o nim, a rodzone dziecko, to jednak rodzone dziecko.

aioli

To naliczyło się Laurel, Sarah. niepoznane dziecko lub jego matka, Felicity bądź Thea. Te osoby są najważniejsze w życiu Olivera. Oprócz tego zniszczenie miasta.

ocenił(a) serial na 7
aioli

jak dla mnie to jest logiczne ze osoba ktora on najbardziej na swiecie kocha ( i ktora mu jeszcze zostala ) to thea. bo dziewczyny dziewczynami ale on sie troche zdecydowac nie moze, zreszta nikt tam z nikim po slubie nie jest zeby takie halo z wielkiej milosci robic. a siostra to siostra :)

ocenił(a) serial na 7
Dochuu

Raczej nie Thea, Malcolm ją chroni. Stawiam na Felicity, bo dziecko Arrow'a odpada wg mnie. Jak Slade może odebrać życie najważniejszej osobie w jego życiu (czy jak to tam leciało:D) skoro Olivier nic nie wie o dziecku?

ocenił(a) serial na 7
fabian103

z drugiej strony czemu felicity a nie sara? sare zna, i tez ma z nia na pienku, poza tym pewnie mysli ze skoro oliver jej wtedy nie zastrzelil to ja nie-wiadomo-jak kocha :p

ocenił(a) serial na 7
Dochuu

Bo Sara zginie. Ale do Felicity Slade coś ma. Dowiemy sie w następnym odcinku:)

Dochuu

Od bodajże trzech odcinków jestem wręcz pewna, że to właśnie Felicity jest przyszłym celem Slade'a. Dowodem na poparcie mojej teorii może być choćby scena https://www.youtube.com/watch?v=kWhfjmEwCHk od 6:50 do 7:23

milosz_7

Miasto to nie osoba, a mówił że jeszcze jedna osoba musi zginąć z najbliższego otoczenia zanim się to skończy. A miasto jest w życiu Olivera ważne, dlatego je zniszczy.

bzyczek881126

Kiedyś miałam teorię, że celem Slade'a (lub córką) będzie Felicity z powodu sceny z 1 odcinka 2 sezonu. Tej na plaży, gdy ona pojawia się na tle maski Deathstroke'a. W pewien sposób pasuje do tego fakt, że Isabel jej nienawidzi. W dodatku Felicity jest jak do tej pory jedyną osobą bliską Oliverowi, z którą Slade nie stanął "oko w oku." Tylko ciekawe jest, że Slade miał podsłuch jedynie na telefonie Felicity. Gdyby miał też na telefonie Olivera zapobiegłby, że Blood oddał Oliverowi lekarstwo na mirakuru.
Mam nadzieję, że Sebastian przeżył. Isabel trafiła bardziej po prawo, nie w serce, a on miał zamknięte oczy. Nieżywa Moira miała otwarte, nieruchome spojrzenie, więc może "Arrow" dba o szczegóły w kwestii naprawdę martwych postaci i Blood jeszcze żyje. Mógłby pojawić się za jakiś czas, na pewno dałoby się zrobić coś więcej z tą postacią.
Malcolm musi żyć. Nie umarłby zastrzelony przez córkę. Marny byłby to koniec dla takiej postaci.
Nie potrafię rozgryźć czy sceny z tego odcinka z Sarą i Laurel wskazują, na którąś z nich, że umrze, czy też wręcz przeciwnie. Być może obie będą żyły i zarówno jedna, jak i druga postać, będzie w 3 sezonie.

ocenił(a) serial na 10
bambi_8

Laurel na pewno przeżyje bo ma dołączyć do Arrowa, co do Sary to nie wiem na pewno w finale pokarzą jej śmierć w retrospekcji, jak się topi. Wydaje mi się, że Slade porwie Felicity tylko nie wiem z jakiego powodu, może z powodu podsłuchu a może Slade wie coś czego my nie wiemy np. że Felicity jest córką Ivo.

Agiwoode

Od wielu odcinków wydaje mi się, że tylko Ivo lub Slade wchodzą w rachubę, jeśli chodzi o ojca Felicity. Z tym, że Jessica z rozmowy telefonicznej Ivo nie musiała być matką Felicity. Tamta mogła być żoną, matka Felicity kochanką, wcześniejszą dziewczyną. Matka Felicity pracowała w Las Vegas, tam na różne konferencje przylatuje wielu lekarzy z całego świata. Slade też mógłby pasować, bo żołnierze, niezawsze stacjonują w swoim kraju. Poza tym w 1 sezonie Felicity mówiła, że zawsze chciała odwiedzić Australię. Jak wiemy Slade stamtąd pochodzi. On tak nienawidzi Olivera, że własną córkę dla zemsty by zabił. Jeśli to Ivo był jej ojcem, tym bardziej Felicity pasowałaby na cel, jako dwie pieczenie przy jednym ogniu. W każdym przypadku tłumaczyłoby to rezerwę Olivera w okazywaniu Felicity uczuć. Bo zabił jej ojca (Ivo) lub myślał, że zabił jej ojca, czyli Slade'a. Oliver jest taki człowiekiem, że dla dobra innych okłamuje ich, więc nie powiedziałby jej prawdy o ojcu, jeśli ją zna. Ewentualnie Felicity zna prawdę o swoim ojcu i z tego byłby niespodziewany zwrot akcji.

ocenił(a) serial na 8
bambi_8

A dlaczego nikt nie pisze o słabych motywach z wyspy? tym bardziej jak ten rusek mówił odcinek wcześniej że ta łódź podwodna jest wyposażona w torpedy samobójcze które są sterowane przez człowieka w środku. Rozumiem że łódź jest przy statku wtedy okej wystarczy ją wystrzelić ale jeśli nie to kto wystrzeli torpedę? ;) sama? A nawet jeśli byłby blisko ten rusek tego statku to by też oberwał podczas uderzenia torpedy w statek. Bez sensu to się cholernie kupy nie trzyma ;) no ale cóż to tylko film ;p Wyspa przestała mi się już podobać, strasznie męczy.

A co do wydarzeń ze Starling City to bardzo mi się to wszystko podobało. Śmierć Blooda tak jak przypuszczałem :) To nie Merlyna postrzeliła Thea ;) pewnie ten osiłek wstał albo przyszedł inny :) i Thea pomogła ojcu. Zastanawia mnie to skąd Merlyn wiedział gdzie dźgnąć gościa po Mirakuru ;) czyżby jego mentor Ra's widział efekty Mirakuru? Może faktycznie Mirakuru to jest mieszanka wód z Jamy Łazarza z czymś nad czym pracował Ivo, nawet przecież mówił że zna tajemnice nieśmiertelności którą chce dopracować. Z czasem się wyjaśni to w 3 sezonie w akcjach z wyspy.

Ja dalej obstawiam że to Sara zginie, a dlaczego? Skoro Lauriel jest zapowiedziana że będzie Black Canary to już wiadomo skąd będzie przydomek Black ;) bo będzie w żałobie po siostrze i pójdzie w ślady siostry zostając bohaterką bo pamiętajmy że Sara nazywa się Canary ;) A poza tym to ją najbardziej kocha Oliver, motywu dziecka Olivera bym się nie doszukiwał w tym sezonie, po prostu taka wzmianka która zostanie wykorzystana w innych sezonach. Tylko kto będzie uczył Lauriel walczyć? ;)

ocenił(a) serial na 8
Ra_s_al_Ghul

tu się zgodzę, zdecydowanie najsłabsze momenty z wyspy jakie dotychczas były pokazane. mnie bardziej zastanawia to czy po tylu latach taka łódź podwodna tak szybko może w pełni sił funkcjonować??

ocenił(a) serial na 8
bzyczek881126

To już pomijając to ;) hehe ale trafna uwaga, powiedzmy że japoński sprzęt jest zawsze na chodzie ;)

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

skoro wspomnieli o dziecku to pewno się pojawi..
a ja obstawiam że celowała w ojca ale pewno nie udało jej się go zabić:P

ocenił(a) serial na 8
akam91

Mam przeczucie że do kogoś innego celowała, raczej Thea nie jest taką złą osobą. Chociaż może zacznie się napieprzać jak jej ojciec ;) weźmie jego łuk i może trafi do Team Arrow ;p albo do kogoś innego ;) Nie no raczej nie uśmiercili Merlyna chyba że aktor już nie chciał tam występować.

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

taa pewno masz rację...
ja chcę kolejny odcinek :D

ocenił(a) serial na 8
akam91

To fakt ;p ale to już chyba za tydzień?

Ra_s_al_Ghul

Sceny z retrospekcji były tak słabe, już już o nich nie pisałam. Tylko Anatolij nadrobił poczuciem humoru.
Laurel może szkolić Team Arrow, jeśli do nich dołączy.

ocenił(a) serial na 8
bambi_8

No ale może Nyssa ją weźmie pod swoje skrzydła, albo przynajmniej będzie ją zachęcała. Teraz wszystko ładnie się połączy w całość ;p