PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678038}

Cesarzowa Ki

Gi-hwang-hu
2013 - 2014
8,3 3,5 tys. ocen
8,3 10 1 3484
Cesarzowa Ki
powrót do forum serialu Cesarzowa Ki

Za kim jesteście?

Ja za Cesarzem :)

Zauważyłam, że wśród polskich fanów tej dramy większość jest za Wang Yu. W Korei zaś mnóstwo osób kibicowało Cesarzowi, co zresztą zaowocowało ogromnym wzrostem popularności aktora Ji Chang Wooka – odtwórcy roli Cesarza. Lubię Wang Yu, ale od początku kibicowałam Cesarzowi. Może właśnie przez to, że jest to bardzo skomplikowana postać. Wang Yu jest wciąż taki sam, a Cesarz przechodzi niezwykłą metamorfozę przez całą dramę – młody Ji Chang Wook odgrywając tę rolę pokazał tyle różnych twarzy – tchórza, głupka, rozpieszczonego dzieciaka, zakochanego słodziaka, stanowczego władcę, szaleńca, pijaka. Nie potrafię nie kochać tej postaci i nie współczuć jej.

Zresztą prawdziwa miłość jest właśnie taka – kocha się pomimo wad. Seungnyang w końcu szczerze pokochała Cesarza i trwała przy nim pomimo jego wielu wad. To jest dla mnie w tej historii piękne.

ocenił(a) serial na 10
Azure_Arrow

Ostatnio jak włączyłam sobie muzykę z dramy zobaczyłam, że on ją śpiewa :))) Ma bardzo ciepły głos :) Na yt poszukałam soie także kilka piosenek JJM i HJW :D Też ładnie śpiewają :D
Dziecko było niewinne </3 Nikomu nie zawiniło, a momenty z tatą były awww <3
Gdyby Bang jej nie powiedział o małym pewnie by nie sprawdziła i tu za to ma ode mnie virtual kick :/
Wydaje mi się, że Wang Yoo zabrał by go do Koryo <3

Hmmm co do Nyang i cesarza, nie wiem co czuła. Sama nie umiałabym pokochać kogoś, kto przyczynił się do śmierci moich bliskich, ale serce samo wybiera ;)
Wydaje mi się, że jak już to była to taka matczyna miłość, a nie miłość kobiety do mężczyzny. Skoro można pisać o spojlerach, to zauważmy łzy Nyang po dwukrotnej śmierci króla i te łzy z końcówki 51 odc, dla mnie diametralnie się różnią.
Pierwsze wskazują na ogromną miłość i stratę ukochanej osoby, drugie na pożegnanie kogoś bliskiego ale takie pogodzenie się z sytuacją, co do króla czy nawet Mahy była to innego rodzaju strata </3
Przyznaje, że z czasem robi mi się żal cesarza, ale zostaje przy moim shipie WangNyang <3
ZAWSZE :D

WangNyang

Aj, weź.. ja przez ten serial mam coraz większego świra. |D

Zabrałby. Nawet przecież tak mówił. </3
Każdego kochała w inny sposób. Możliwe, że te łzy na 51 były ze smutku z powodu straty kolejnej osoby. Bliskiej jej osoby. Bo tak naprawdę to została sama tylko z synkiem. (nie pamiętam - Bang przeżył?)

ocenił(a) serial na 10
Azure_Arrow

Kochliwa ta Nyang hihihi :) Szkoda, że Byul nie przeżył :(Byłby szczęśliwy z tatą. Drama oparta była jednak na historii więc muszę pogodzić sie z takim zakończeniem kogo próbuje oszukać huh :/ Bang przeżył jest jeszcze jedna scenka dokręcona po finale gdzie przychodzi on do Nyang z kimś dorosłym tylko pytanie kim ów osoba jest? Nie znam koreańskiego :(

WangNyang

Gdzieś ty widziała tą scenkę?!?! :|

ocenił(a) serial na 10
Azure_Arrow

Wpisz na yt: Empress Ki Ep 51 cut (rebroadcast version) i zobaczysz drugą dokręconą końcówkę. Nie mogę wrzucić linku wrrr :/ Nie wiem czemu :/

Nie wiem kim jest ten osobnik z Bangiem ???
Jest tam Tal Tal, a wiemy jak skończył więc kompletnie nie wiem kim jest ten chłopak.

WangNyang

Właśnie.. TalTal. To by sugerowało że jest to wycinek zdarzeń po 50 (?)
Nie mam pojęcia kim jest ten chłopak, młodo wygląda. :b Podobny do tych strażników co zawsze chodzili za Nyang czy Cesarzem... a to nie jest ten 'przyjaciel' Bi Soo?

ocenił(a) serial na 10
Azure_Arrow

Tal Tal jest na samym początku, potem jak pojawia się Bang to już go nie ma jakby był to inny dzień? Nie wiem.
Przyjaciel Batoru?
On miał chyba brodę i wąsy hahaha :D Nie serio nie wiem kim on jest ...
Chyba jednak nie przyjaciel ten jest młodszy. Chyba ... Nie kojarzę zbytnio tego przyjaciela.

WangNyang

Chyba znalazłam.. co prawda po angielsku ale wyjaśnienie jest.
http://dramawind.blogspot.com/2014/05/mbc-changes-empress-ki-ending-at.html

Król Gongmin? ..

ocenił(a) serial na 10
Azure_Arrow

Niestety znów mam blokadę na posty, założyłam więc moje drugie konto gdybym znów była zablokowana z tego, z komentowaniem w ciągu dnia. W sumie to trochę drażni!!! Linków też nie mogę wrzucić :////

oooooooo.
Pierwsze zdjęcie moim zdaniem ładniejsze. Zrezygnowali tu z trójkąta miłosnego, ale nie wiem które zakończenie lepsze?
Chyba ze śmiercią cesarza bo nie chciałabym myśleć, że jednak przeżył, a Wang Yoo nie, cóż :D
W sumie Wang Yoo na samym końcu zablokował wysyłanie konkubin do Yuan, prawda? Tego chciała Nyang przecież, a cesarz przeciwnie. Dobrze, że ona znów o tym wspomina.
Co symbolizowały jej czarne stroje?

Pytanie nie ma dziś Cesarzowej na dwójce?

ocenił(a) serial na 10
Azure_Arrow

Król Gongmin of Goryeo z filmu "A frozen flower", w którym JJM zagrał postać króla? :D

WangNyang2

Jakie nawiązania :D Oglądałaś ten film? Król mnie śmieszy jak śpiewa i gra na gomungo, choć piosenka wcale nie jest śmieszna, po prostu coś mnie tam bawi ;) Wole jego gre z Seung Nyang xD Wyraz jego twarzy chyba, za bardzo przeżywa, ale i tak jest słodki <3 Ale film ładny, choć ta końcówka, scenarzyści lubią uśmiercać postacie, gdzie gra JJM :/

Inesita84

Odświeżając wątek..
Nawet nie wiedziałam, że taki film istnieje. Tu dziękuje Inesita84 za spoiler. :'D Serio, oszczędziłaś moich nerwów, łez.. Znowu będę miała niedosyt bo film się skończy nieszczęśliwie. Eh.. -,-

PS. A czarne stroje symbolizowały żałobę.

Azure_Arrow

Widziałaś? Film piękny, ale ta końcówka? Nie lubię smutnych zakończeń :( W sumie nie wiem kto najbardziej cierpiał, chyba król jednak </3 Opinie są podzielone, mnie osobiście szkoda króla :'( Obejrzyj nawet jak zespojlerowałam, przepraszam buuu :( Warto jednak obejrzeć, choć to co zrobili w Cesarzowej woła o pomstę do nieba grrr :/
Rzeczywiście coś tu cicho się zrobiło, noty postaci też się trochę pozmieniały, Tal Tal przewodzi :D
Szkoda, że ten czarny strój wykasowali. Oglądam od nowa Cesarzową i nadal zdania nie zmieniam co do relacji między bohaterami ;)

Inesita84

Jeszcze nie. Nie mam czasu no.. XD Właśnie co skończyłam Secret Garden więc jutro zabieram się za film o ile czas pozwoli.
Ja stwierdziłam, że poczekam z kilka miesięcy a może i nawet rok, potem obejrzę Cesarzową po raz drugi. Zobaczymy, choć wątpię czy zmienię zdanie. Tak, Tal Tal zawsze będzie numer 1. Jego rola tu była prze-genialna. :'D

Azure_Arrow

Jak znajdziesz chwilkę to obejrzyj, jestem ciekawa Twojej opinii :) Ja w zeszłym tygodniu skończyłam My Secret Hotel z Tal Talem <3 Przekomedia polecam, obejrzyj uśmiejesz się na pewno :D Przyznaje, że na tyg zarzuciłam pewnymi scenkami by się trochę pośmiać :D Wczoraj zaczęłam oglądać My love Eun Dong z JJM <3 Z HJW w kolejce czeka Secret Garden i The time we were not in love :)
Po My secret hotel widziałam Ki i tak patrze na Tal Tala on tam taaki poważny ;) Obejrzyj w wolnej chwili My Secret Hotel z nim, tam jest cutie pie <3

Inesita84

Obejrzałam. Rzeczywiście piękny, intrygujący film. Chociaż, czegoś mi brakowało.. mam taki niedosyt ale nie mam pojęcia czemu. Początkowo kibicowałam Hong'owi, z czasem zrobiło mi się żal króla, w dodatku jeszcze ta królowa.. aj! wszyscy jakoś nie mogli się odnaleźć. A końcówka? Trzymała w napięciu mimo, że zaspoilerowałaś. XD Według mnie zakończenie dobre; smutne ale nie zalatywało wymuszonym happy endem.

Co do My Secret Hotel, mam już za sobą. Gdy sobie przypomnę detektywa to do tej pory mam banana na twarzy.. :D Cóż, po Cesarzowej Ki chciałam zobaczyć Jin Yi Han'a w jakiejś innej roli; słodki, słodki, słodki.. <3 Moja kolejna z perełek.
Uuu.. w My Love Eun-Dong gra Kim Sa-Rang?! Yay, tyle przede mną.. 8D Uzależniam się. Nie. Już się uzależniłam.. litości.

Azure_Arrow

Ojj zgadzam się z Tobą :) Zakończenie filmu było dobre, namieszali tam strasznie i szkoda, że Hong na końcu skłamał, gdyż wydaje mi się, że jednak kochał króla. Piękny film lecz tragiczny dla każdej z postaci :(

My Secret Hotel to moja ulubiona kdrama jeśli spojrzymy na humor :D Widać też chemię między aktorami, dlatego fajnie się oglądało tych zakochanych "złośników" &lt;3

Nie znam Kim Sa Rang, nie widziałam żadnej dramy z nią, jednak jeśli ona gra tą straszą Eun Dong to nie ma za nic chemii z JJM :( Bynajmniej do 10 odcinka. On gra super, ona taka smutna, choć rola taka a nie inna ;) Nie bd jednak spojlerować.
Pozostało mi 6 odcinków, gdzie akcja się rozkręca dlatego daje jej szanse, aktorce oczywiście :D
Oglądaj oglądaj, a co xDDD Przyznaje się, też się uzależniłam od kdramas :D Takie uzależnienie nie jest złe tho ;) Polecasz jeszcze jakieś dramy, bo widzę, że na maksa Cię wciągnęło i doooobrze :D

Inesita84

Hm.. ciężko mi powiedzieć. Na pewno widząc żywą królową pożałował tego co zrobił, ale czy to była miłość? Zauroczenie?

Ah, chyba taki jej urok. xD Kurcze, ładna jest dlatego ją zapamiętałam.
Oglądasz gdzieś może z polskimi napisami czy pozostaje angielski?
Co ja mogę polecić jak dopiero zaczęłam się rozkręcać.. Hm. Zdecydowanie "The Master's Sun", może fabuła troszkę oklepana i przewidywalna ale wyjątkowo mnie wciągnęło emocjonalnie ;) , "Splash, Splash Love" też całkiem słodka historia, teraz poluje na nową "Family Is Coming" z JYH. <3

Azure_Arrow

W sumie do końca nie wiem jakimi uczuciami darzyły się osoby w tym filmie. Czy to była miłość, czy przywiązanie do króla? Nie wiem. Niestety nie było tu happy endu dla nikogo :(
Wracając do My love Eun Dong skończyłam całą dramę :D Do 10 odcinka mnie nie zaskoczyła, potem jednak się rozkręciła nawet dużo się śmiała więc jest OK :D Może w jakiejś innej dramie mnie zaskoczy, tu niestety chemii było niewiele, ale dla JJM obejrzałam <3
Oglądam tylko z napisami ang, niestety nie jestem cierpliwa w czekaniu na napisy, choć szacunek dla tłumaczących :D Samo tłumaczenie nie jest jakoś trudne sądząc po napisach jednak ich synchronizacja robi swoje.
Ja też zaczęłam się rozkręcać, obejrzę to co polecasz na bank xD Lubie emocjonalne dramy :D Wiesz miałam obejrzeć coś z HJW bo jako aktorka jest na plus, ale qrcze co ja poradzę, że JYH jest taki słodki, że dziś zacznę Family is coming xD Pewnie na jednym epi się nie skończy i szybko dobrnę do końca i wezmę się za coś poleconego :D Na ten moment JYH rządzi <3

Inesita84

Hm.. Wiesz może czy to było oparte na faktach?
Drama już jest na mojej liście oczekujących. Ze względu na JJM zawsze warto poświęcić chwilkę. Może wyrobię się jeszcze w tym tygodniu.. hm, zobaczymy. XD Sama nawet mogłabym się pobawić tłumacza ale takie rzeczy to raczej nie dla mnie. Po miesiącu bym poległa, ot co - cała ja. Stąd też ukłony dla osób które w tym siedzą.
Polecam, polecam. Początek szczerze powiedziawszy nie wbija w fotel ale mam nadzieje, że później się rozkręci. :b JYH jest dobrym aktorem, jak patrze na te jego miny to.. agh! trzeba cofać bo litery przeleciały. :'D Spokojnie, jeszcze się naoglądasz HJW, nie ucieknie. W oczekiwaniu na nową dramę z JYH. Pss..

Azure_Arrow

Chyba oparte na faktach tak gdzieś czytałam, bynajmniej jakaś część na pewno. Ta lista oczekujących staje się coraz dłuższa ;) Tamta z JJM ma 20 epi, ta najnowsza z JYH też zobaczymy cy nam się uda :D
Co do tłumaczenia, ja kiedyś tłumaczyłam napisy do Bones i Castle ale nie mam niestety czasu na to wszystko :/ Zaczęłam teraz tą nową drame i już się uśmiałam :D On jest wariatem hahhahaha &lt;3
Racja HJW poczeka ale na bank w wolnej chwili i z nią jakąś dramę obejrzę :D To jaką zaczynasz hihihi :D

P.S. taki mały off top zrobiłyśmy ;)

Inesita84

Dram pełno tylko czasu mniej. :\
Haha, no widzisz. <3 Ja już kilka odcinków dalej; warto było choćby dla kilku słów JYH po angielsku. Wtedy jestem w stanie go zrozumieć a ten jego głos jest taki bardziej, bardziej uginający kolana. Kurczę.|D

Ech.. No wiem. Ale co zrobić jak tu się rozmowa dobrze klei? :b

Azure_Arrow

Ja to jak polubię aktora/aktorke to chce wszystko z nimi zobaczyć hihi xD Choć mój ship z Cesarzowej chciałabym ich jeszcze raz razem zobaczyć :D Ja już skończyłam 4, znów bd narzekać na aktorkę ;) Może się rozkręci :D JHY po ang hihi faaaaaaaaaaaajnie mu wychodzi, reszta niech go jednak nie kaleczy ;) Coć chcę Go słuchać po koreańsku wtedy uwielbiam jak mówi <3 Na gramie napisał, że nie mów dobrze po ang, przeprosił nawet, ale jemu wybaczam :D Uczy się i idzie mu dobrze :D Btw masz tam konto? Na którym jesteś epi? Oglądam tylko dla JYH <3

Nio rozmowa się klei, a wątku tej dramy nie ma więc ;)

Inesita84

Mam tak samo choć nie u wszystkich aktorów. Musi mi się naprawdę udzielić. Zwłaszcza jeśli coś jest starszej produkcji, nwm.
Tak napisał.. <3 uh. Też mu wybaczę, wyjątkowo. Czekaj, gdzie konto? Chyba jeszcze nie ale to nadrobię.. xD
Ja już zaczynam 7, będą z dziś musowo 3 odcinki. Nawet się rozkręca (zwłaszcza jak załapałam kto jest to), jestem ciekawa komu przypadnie ten majątek no i co to za wielka tajemnica babci. :b

No dobra, już wysłałam zaproszenie więc przeniesiemy się na priv. :)

Azure_Arrow

oki to mykamy na priv xD

WangNyang

Dobrze piszesz :D ja też jestem za Królem , wydaje mi sie , ze ona chciałą do niego wrócić tylko doszła juz tak daleko... mysle ze uraziłaby tym Cesarza ale i swojego syna i najprawdopodobniej zostałaby skazana na śmierć ...
WangNyang forewa! :D <3

WangNyang

uwielbiam Wanga Yo i to co go łączyło przy scenie ze śmiercią płakałam a wtedy jadłam jogurt tak więc te smutki i wzruszenia zajadałam jogurtem najbardziej tam płakałam właśnie przy śmierci Wanga Yo

WangNyang

Hm... Piszę o swoich odczuciach w relacjach Nian - Wang You . Ponieważ serial obejrzałam już jakiś czas temu to może i trochę mi się miesza. W każdym bądź razie pewnym jest, że on pojechał w jedną a ona w drugą stronę ;-)

ocenił(a) serial na 10
conrada

Nio rozeszli się każde w inną stronę ...
Ja też dużo rzeczy nie pamiętam :( Cóż pamięć mam dobrą lecz krótką ;)
Pozostaje obejrzeć jeszcze raz i sobie poprzypominać :))))

WangNyang

Przyznali tam, że to był pretekst z tym ojcem ;)

ocenił(a) serial na 10
Inesita84

oooo to to przeoczyłam ...

ocenił(a) serial na 10
WangNyang

Skoro miłość przegrała to nie była taka silna.

ocenił(a) serial na 10
Karola_32

Czy ja wiem? To drama i losy głównej bohaterki były uzależnione od historii więc trudno tu mówić, że ta miłość WangNyang nie była taka silna, gdyż się rozstali. Wiele rzeczy się do tego przyczyniło. Tu scenariusz był taki, a nie inny ;)

Nie każdy jest z tym kogo kocha nawet jeśli jest to miłość odwzajemniona ;) Takie życie ;)

Ale wracając do dramy, nie wiem czy jesteś już po czy nie, widać że król ją kochał, a ona jego. Chciałabym zobaczyć jednak sequell, gdzie Nyang wybiera jednak króla, ale wiem, że tego nie zobaczymy, bo ten król w ogóle nie znał Cesarzowej, jak już wcześniej wspomniano ;) Wolałabym by wątek miłości Nyang i Tal Tala wprowadzono chociażby po zakończeniu dramy, ale jak się nie ma tego co się lubi, to się lubi co się ma ;)
Ogólnie bardzo fajna drama, do której chętnie kiedyś wrócę, nawet z takim zakończeniem :P

ocenił(a) serial na 10
WangNyang

Tak, już skończyłam oglądać. Ja od początku byłam za Cesarzem, chociaż miał trudny charakter. O gustach się nie dyskutuje :).
Moim zdaniem u Nyang chęć zemsty była silniejsza od jej miłości do Wanga Yoo. Raczej to Król ją bardziej kochał niż ona jego. Zastanawia mnie jeden fakt, w ostatnim odcinku Nyang wyznała miłość właśnie Cesarzowi i nikt mi nie wmówi, że to było nieszczere wyznanie. Gdy Wang Yoo przychodzi do niej we śnie z małym Maha, żeby się pożegnać (wtedy gdy Cesarz pojechał go zabić) to właśnie on wyznaje jej miłość a ona nie odpowiada mu wyznaniem. Stąd mój wniosek, że wtedy już kochała Cesarza.

conrada

Niestety tu się nie zgodzę. Król kochał Nyang i za nią i dla tej miłości oddał to, co miał najcenniejsze czyli swoje życie. WyangNyang ma rację, że prosił ją by z nim pojechała ta jednak odmówiła. I to był początek, a raczej ich "koniec"
Nie wiedział wtedy o ciąży, a dalsza historia była taka jaka była. Widz widzi wszystko bohaterowie niestety tylko to, co jest im dane zobaczyć.
Co by było gdyby osoby z otoczenia króla i Nyang nie ukrywali pewnych faktów, a Wyang Jo i Nyang schowali dumę i wyjaśnili wszystko?
To już sami musimy sobie dopowiedzieć, na co twórcy pozwalają nam tą retrospekcją z Deczongu, czy dobrze wybrała, a co gdyby jednak pojechała z królem? Czy ich losy miałaby inne zakończenie? To już inna historia ;)

ocenił(a) serial na 10
Inesita84

Ja na początku rozpaczałam, że Król i Nyang nie będą razem ale wtedy zakochałam się w Tal Talu <3 tak bardzo chciałam żeby byli razem

Krytyczna_1999

Uwielbiam postać Tal Tala :) Chciałabym by znalazł miłość, jednak jak wiele osób uważa zakochał się w nieodpowiedniej kobiecie. Nyang była króla :)
Też jestem za parą Wyang i Nyang, natomiast dla Tal Tala wybrałabym tą wojowniczkę, która umarła w ramionach króla.
Trzymam się mojej ulubionej pary i nawet po wydarzeniach z końcówki nie chciałabym by coś się zmieniło. Nyang przegrała i moim zdaniem nie pokochałaby nikogo innego, choć przyznaje, że Tal Tal przeżył to może może xD
Jednak całym serduchem jestem za królem :)

ocenił(a) serial na 10
Inesita84

Nyang była króla i tego się trzymajmy :D hahahahhahaha jaki paring :))) Tal Tal i Batoru :))) Nie wpadłabym na to :DDD
W pewnym momencie chciałabym by jednak Wang Yoo pokochał Batoru, choć pomimo upływu tylu lat nie potrafił.
Oglądając teraz od początku drame przyjrzę się Tal Talowi i Batoru :D Szkoda, że los tak potraktował bohaterów. W sumie sami mu pomogli :/

WangNyang

Śmiałaś się z Tal Tala i Batoru ;) Patrz jak ładnie wyglądają razem ;) http://image.newsis.com/2014/06/10/NISI20140610_0009775628_web.jpg tej pani obok nie znam xD

WangNyang

chciałąm sie jeszcze czegoś was zapyać.. obie sie na tym serialu znacie.. , wiec dlaczego Cesarzowa KI jak Cesarz umierał powiedziłą mu ze go koch? chodzi to za mną ciągle XDD czy to było szczere?
z góry dzieki za opd XDD

ocenił(a) serial na 10
Inesita84

Widziałam dziś wszystkie scenki z Tal Talem i Batoru i nie mogłam przestać się śmiać przypominając sobie o tym co tu napisałaś :D
Przyznaje ładnie razem wyglądali :D
Co do ukrywania, Nyang pierwsza dowiedziała się, że to jej syn od Banga, prawda?
Wiedziała, ze nie może nic zrobić, gdyby reszta sie dowiedziała, ze to jej syn i jeszcze Wang Yoo byłby ich koniec, dlatego oddała go tej SS, a w "nagrodę" za opiekę i przywiązanie do Maha obiecała wolność, ale wiemy jak się to skończyło.
Nyang nie wyrzekła się synka, miała nadzieje, że jak zdobędzie władze to on do niej wróci, pamiętacie co mu powiedziała, tylko tyle wtedy mogła dla niego zrobić, tyle lu aż tyle.
Wybrała dobrze, ale ...
Wang Yoo kiedy się dowiedział o nim dla Nyang postanowił tego nie wyjawiać.
Jedno troszczyło się o drugie.
Chciał mu o wszystkim powiedzieć w Koryo.
Ale los bywa okrutny i WangNyang od samego początku byli skazani na klęskę, była nad nimi klątwa i nie mogli zaznać szczęścia pomimo bezgranicznej miłości </3

WangNyang

Śmiałaś się, a czemu :P Gdybym ja pisała scenario każdy na koniec byłby szczęśliwy :PPP
Dziękuję za wyjaśnienie bo zapomniałam o tych momentach. Wolałabym by mały wyjechał z ojcem do Koryo, a Nyang mogłaby sobie zostać w Yuan.

Krytyczna_1999

Trzymam się mojej ulubionej pary i nawet po wydarzeniach z końcówki nie chciałabym by coś się zmieniło. Nyang przegrała i moim zdaniem nie pokochałaby nikogo innego, choć przyznaje, że gdyby* Tal Tal przeżył to może może xD Kto wie :)
Jednak całym serduchem jestem za królem :)

ocenił(a) serial na 10
Krytyczna_1999

Tal Tal i Nyang ładnie razem wyglądali, jednak miłość kanclerza była niestety nieodwzajemniona :( Choć po 50 tym odcinku chciałabym by byli razem, skoro ...

WangNyang

Nie pamiętam już szczegółów zakończenia ale pomyszkowałam w historii i zgodnie z nią wychodzi mi, że cesarzowa KI musiała na skutek rebelii ,przy tłumieniu której zginął Tal-tal,opuścić kraj i stolicę.
Udała się wraz z synem na wygnanie na północne rubieże Chin, gdzie została założona tzw. północna dynastia Yuan.
Panowanie nowej dynastii Ming( jeśli dobrze pamiętam) zaczęło się właśnie na skutek rebelii.

ocenił(a) serial na 10
conrada

Znowu mam zablokowane komentowanie, zmuszona byłam założyć drugie konto by móc odpisać.
Dzięki za lekcje historii :) Ja też trochę pomyszkowałam :D
Drama oparta jest na faktach autentycznych/historii, prawda?
Król Wang Yoo (Chunghye of Goryeo) wgl nie znał Empress Ki nie łączyły ich żadne relacje.
A tu w dramie połączono ich, nie narzekam bo ich uwielbiam tylko dziwnie mi się teraz na to patrzy :D
Pojawia się też (Gongmin of Goryeo) info dzięki @Azure_Arrow.
Tą postać grał JJM w filmie pt "A frozen flower"
Takie skojarzenie na dziś ;)

WangNyang2

Wydaje mi się, że w rzeczywistości król Wang-You nie miał zbyt wielu praw do tronu o który tak się ubiegał. W Korei rządził "bardziej prawowity" władca ,za panowania którego nie działo się dobrze.Na dużą skalę dostarczał niewolników i w ogóle był okrutny. Gdzieś o tym czytałam ;-)
O ile mnie pamięć nie myli, w pewnym momencie, gdzieś pod koniec serialu jest wzmianka o tych okrutnych rządach.

PS. Muszę się przyznać, że oglądając film w obcym języku (net),lepiej zapamiętuje się szczegóły, bo chwytając za słownik i powtarzając niekiedy kilkukrotnie scenę (bo wymowa zbyt niewyraźna lub szybka)utrwala się wątki.

ocenił(a) serial na 9
conrada

jak to, w obcym języku?

adam_1909

Po rosyjsku na stronach kazachskich. Opcja z dubbingiem lub napisami (cyrylicą).

ocenił(a) serial na 10
conrada

Ciesze się, że pojawiła się jego postać i to ta lepsza wersja. Dobrze, że Wang Yoo chciał zmienić te przyzwyczajenia. Jako król byłby skłonny wyeliminować ten proceder, co już nawet zrobił na samym końcu. On był dobrym człowiekiem nawet jeśli walczył o ten tron. Nie robił tego dla siebie.

Oglądanie w obcym języku i to jeszcze rosyjskim :) Nie znam więc nic bym nie zrozumiała, musiałabym się ratować napisami niemieckimi lub angielskimi. Choć ogólnie nie lubię napisów wole lektora i wsłuchiwać się w głosy aktorów tu niestety lektor jak czytam jest beznadziejny, a nie znając koreańskiego sama nie mogę go sobie poprawić :(