PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=740908}
7,6 3,7 tys. ocen
7,6 10 1 3695
Chicago Med
powrót do forum serialu Chicago Med

Fajnie, że znów o Polsce wspominają, ale trochę w żałosny sposób.
Mamy tym razem do czynienia z grupą Polek w średnim wieku, które w lekko obskurnych łachach sprzątają nocą Med i wygląda na to, że z językiem angielskim nie są za pan brat, bo głównie przewija się tu zwrot DOBRY WIECZÓR
Ehhh żałosne, słabe i dla mnie trochę przykre.

ocenił(a) serial na 10
TikiBar

To fakt, ale najwspanialsze jest to, że reżyser/scenarzysta nie zapomina o Polakach, którzy tam na prawdę mieszkają i to w dużych ilościach. W Fire, Pd czy Med od czasu do czasu wspominają o Polsce, o nas rozumiesz? ?!! Znają taką malutką Polskę ❤❤❤ Jeszcze o wiele fajnie byłoby, gdyby dowiedzieli się wszyscy, ile fanów mają w Polsce, jak bardzo ich kochamy. A może tak kiedyś jakieś wydarzenie zorganizujemy, co? ?

ChicagoFireD

Ja się tym aż tak nie ekscytuje, ale zawsze takie akcje przyciągają uwagę.
Polecam poczytać trochę o historii Stanów Zjednoczonych i m.in o Pułaskim. Ich historia w dużym stopniu wiąże się z Polską, więc powinni raczej w fajniejszy sposób o tym nam pokazywać. Chyba, że uważają nas za totalną biedotę :D
Cóż, jest wiele filmów z USA nawiązujących do Polaków i Polski, bo jest nas tam bardzo dużo i bodajże którymś z producentów tego serialu jest Peter JANKOWSKI.

ocenił(a) serial na 6
ChicagoFireD

Generalnie w Stanach, a tym bardziej w Chicago i okolicach wszyscy wiedzą, że jest taki kraj jak Polska. Bardzo dużo (naprawdę bardzo dużo!) osób ma jakieś tam polskie korzenie. Nie wszyscy pewnie wiedzą, gdzie ta Polska dokładnie jest, a pierwsze skojarzenie z naszym pięknym krajem to wódka, ale większość Amerykanów jest zaznajomiona z tematem.

TikiBar

Zgadzam się, że to było słabe i przykre dla nas. Ten koślawy polski, ta praca z mopami po nocach, te folklorystyczne chusty na głowach? WTF?
Myślałam, że ten wątek polski się jakoś rozwinie w fabule, ale nie. On sie tylko przewijał, pokazując nas Polaki tylko jako uprzejme sprzątaczki, które jeszcze pracują całą chmarą i to tylko w nocy.

mila715

DOKŁADNIE!

ocenił(a) serial na 7
TikiBar

Ja cały czas mam nadzieję i czekam na wprowadzenie jakiejś pozytywnej polskiej postaci. W Fire jest Rusek Otis przecież. Był wprawdzie kapelan Orlowski, ale to raczej postać epizodyczna. W Med nie ma chyba nikogo... Miałem nadzieję, że w PD Elias Koteas będzie grał takiego Polaka, ale niestety (jestem na 2 sezonie PD) po akcji z Bembenkiem te nadzieje upadły, bo widać gra tylko postać o polskim nazwisku.

birken92

Jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z Chicago, to wiele przed Tobą.
Mogę tylko powiedzieć, że wątek z Polakami nie jest im obojętny :)
P.S. Myślałam, że Otis ma rosyjskie korzenie, a nie polskie

ocenił(a) serial na 7
TikiBar

Franczyza Chicago absolutnie nie jest mi obca, napisałem tylko, że z PD jestem na 2 sezonie, Fire i Med oglądam tak jak wychodzą. Nigdzie nie napisałem też, że Otis jest Polakiem. Czytanie ze zrozumieniem się kłania :)

birken92

w głowie Ci nie siedzę , ale napisałeś wyraźnie
"W Fire jest Rusek Otis przecież"

ocenił(a) serial na 7
TikiBar

I co w tym zdaniu wskazuje na to, jakobym napisał, że ma polskie pochodzenie? :)

TikiBar

Osobiście jak usłyszalam coś podobnego do naszego języka zastanowiłam się co mi nie pasuje w tych kobietach. Odrazu nasuneło mi się na myśl, że wyglądają jak rosjanki mówiące po polsku. Polki mają więcej elegancji i raczej jesteśmy znane z tego, że dbamy o swój wygląd