Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Skończyły się w poprzednim wątku odpowiedzi, więc kontynuujmy tutaj.
Zgadłem, więc zadam nową zagadkę.
Wymień 2 powody, z powodu których ostatecznie nie widzimy Pani Columbo na ekranie, a wcześniej porucznik zapowiadał, że się zaraz pokaże, że przyjdzie z nim do kogoś, itp.
A więc w odcinku "Morderstwo pod szkłem" miała jakiś egzamin, a w "Sprawie honoru" pojechała na ślub:) było jeszcze w jakimś odcinku że jest na kursie wieczorowym, albo wyjechała do rodziny:) Fajne pytanie:)
Ja zadaję:)
Gdzie ofiara z odcinka "Spróbuj mnie złapać" zostawia wiadomość odnośnie swojego oprawcy? (Proszę o dokładną odpowiedź)
Na czarnych skrzynkach znajdujących się w sejfie narysował strzałki gdzie jest fragment kartki z oznaczeniem kto zabił. To znajduje się w miejscu albo razem z zepsutą żarówką przy suficie sejfu.
Super:) wystarczyłoby mi nawet że w miejscu gdzie się wkręca żarówkę:) chciałam uniknąć odpowiedzi "w sejfie":)
W jakim odcinku z lat 90. Columbo ostrożnie siada, żeby nie rozwalić krzesła?
Niestety taka scena kojarzy mi się tylko z odcinka "Spróbuj mnie złapać", ale to lata 70te. Będę strzelać na ślepo;) "To tylko gra"?
Niestety to nie ten odcinek.
Dam podpowiedzi:
a) Morderstwo w programie dnia
b) Morderstwo w Malibu
c) Nie czas na umieranie
d) Lepszy wróbel w garści...
Niestety, chodzi o odcinek A i scenę w biurze kandydata na kongresmena czy kim on ma tam być.
W odcinku "Test na inteligencję", morderca i ofiara grają w pewną grę, polegającą na wylosowywaniu słów z encyklopedii. Jakie słowo wylosowała ofiara?:)
Na pewno coś z ptakami. :)
karina, patrina, parina, korina - coś z tego chyba.
Dobrze, brawo:) zaliczam, bo wymieniłeś to słowo, tylko że pisane przez c. Carina:)
Wymień 3 symbole jakie pojawiają się na kartach w odcinku "Columbo pod gilotyną".
Nie wiem czy to o to chodzi...koło, kwadrat, fala. I jeszcze chyba krzyżyk, trójkąt..
Nie przepadam za tym odcinkiem, ale tą grę między Columbo a mordercą pamiętam
W odcinku "Uwaga!Morderstwo może szkodzić zdrowiu", Columbo oddaje Psa do salonu piękności dla psów. Jakim zabiegom został poddany Pies? (Wystarczy jeden) :)
Wymień 2 miejsca, które odwiedziła w swoich podróżach ofiara z odcinka "Fałszywy alarm".
Trudne. Nie wymienię, tym bardziej dwóch:( była w Europie gdzieś, chyba w jakimś mieście mody, tyle teraz pamiętam.
Było sporo tych miejsc.
Dam podpowiedzi, któryś zestaw jest prawidłowy.;)
a) Meksyk, klasztor w Tybecie
b) Mediolan, Lourdes
c) Barcelona, Andy
d) Londyn, Florencja
Kompletnie nie pamiętam, myślałam że była tylko w jednym miejscu;) a i c odrzucam. Mediolan mi się kojarzy że przysłała pocztówkę stamtąd...kusi mnie odpowiedź d.....No dobra, ostatecznie odpowiadam B:)
Ha ha, tak wyszło, że B i D są odpowiedziami prawidłowymi. W tej całej wyliczance miejsc zapomniałem, że faktycznie w Mediolanie też była. Twoja kolej.
D wydawało mi się najbardziej prawdopodobne, ale jedyne co, to właśnie Mediolan mi się kojarzył;) także udało mi się dzięki małej wpadce, hehe;)
Nie ten odcinek mam na myśli. Nie pamiętam by w tym odcinku coś takiego miało miejsce;) a więc rzucam podpowiedziami:)
A. Przekaz podświadomy
B. Kandydat na mordercę
C. Zaszyta zbrodnia
D. Błędna reakcja
W momencie kiedy Columbo widzi, że morderca dostaje uszytą na miarę nową marynarkę, oświadcza że chce taką podobną i udaje się do tego samego krawca (zapewne w celach zwiadowczych). Krawcem jest aktor, który często pojawia się w różnych odcinkach (taki niski włoch). Na miejscu Columbo mówi że idzie na wesele i potrzebuje marynarki. W tym momencie zaczyna się szukanie koloru, materiału, mierzenie, po czym Columbo rezygnuje.
Dobrze, to zadam kolejne pytanie:
W jednym z odcinków Columbo mówi ile lat już jest posiadaczem swojego płaszcza. Właśnie....ile? ;)
Coś mi się kojarzy, że burza była podczas morderstwa w odcinku "Cygara dla szefa". Chyba jest nawet takie ujęcie, jak wybuch bomby zlewa się z grzmotem.
Ha, no dobrze odpowiedziałaś, uznaję, ale jak układałem pytanie to akurat myślałem o odcinku "Mordesrstwo w programie dnia" ;)
Ale tu była burza i tam była burza.
Faktycznie, w odcinku "Morderstwo w programie dnia" też była burza:) widać kto z nas lepiej się czuje w znajomości nowszych, a kto w starszych odcinkach;) grunt że dobra odpowiedź:)
To może teraz takie pytanie:
Wymień trzy odcinki, w których znajdują się sceny z posterunku policji (LAPD, wydziału zabójstw) w której pracuje Columbo:)