Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Tak jest:) jeszcze "Iluzjonista", czy "Koneser win":) swoją drogą zawierzam Ci z tym "Tajnym agentem", bo szczerze to nie pamiętam wiele z tego odcinka;)
Tam pełno jest policjantów bo akcja właściwie rozpoczyna się gdy koleś przychodzi z historyjką o tych wycinkach zdjęcia na komendę.
Wydaje się, że to są dobre odpowiedzi, więc zadam kolejne pytanie.
Czego używa uwięziona panna młoda próbując otworzyć drzwi w odc. "Nie czas na umieranie"?
O nie, z tego odcinka niestety nie jestem dobra. Będę strzelać, że używa spinki do włosów;)
Niecelny strzał, dam podpowiedzi.
a) oliwa + ocet
b) smalec + widelec
c) nożyczki + masło
d) cygaro + guma do żucia
Kusi mnie odp D;) ale że najbardziej dla mnie prawdopodobne jest C, wybieram C:)
Zadam więc nowe pytanie.
W jakim odcinku morderca stosował konwerter kalibru?
Z tego co kojarzę, to konwerter stosował morderca w odcinku "Przekaz podświadomy", którego potem schował do lampy.
W odcinku "Pisz albo giń" zostaje zabity autor bestsellerów. Pracował akurat nad książką o wojnie w Wietnamie. Według pierwotnej wersji bohater książki na końcu umiera, a co się dzieje z bohaterem w zmienionej przez asystentkę wersji?
Nie, nie zabija;) Robi coś z tego:
A. Idzie do zakonu
B. Żeni się z azjatką
C. Popada w alkoholizm
D. Staje się kaleką po wdepnięciu na minę
;)
Niestety nie:( idzie do zakonu, odp A. :) Właśnie przez tą zmianę zakończenia morderca się pogrążył.
Z jakiego egzotycznego dla Amerykanów kraju pojawiają się relacje z śledztwa prowadzonego przez porucznika Columbo w odcinku "Fałszywy alarm"?
Ojej...nie odpowiem na to pytanie bez podpowiedzi:) egzotyczne dla Amerykanów, to nie wiem co może być;)
No zobacz na podpowiedzi:
a) z Serbii
b) z Korei
c) z Arabii Saudyjskiej
d) z Bangladeszu
Właściwie to tylko C mi pasuje;) D odrzucam, a Korea...Północna wiadomo że nie, a Południowa w sumie i tak odbudowana przez Amerykanów, więc nie jest egzotyczna dla nich, choć ogólnie by pasowało. Ale obstaję przy C:)
Chodziło mi o Koreę (chociaż w serialu nie mówią jaką, ale pewnie z kontekstu chodzi o Południową) i te kraje, które wymieniałem jako egzotyczne dlatego, że nawiązywałem do egzotycznych telewizji z tych krajów. Napisałem egzotyczna bo w tym odcinku są zszokowani, że nawet z Korei przyjechali pokazywać śledztwo Columbo.
Przyznam że nie kojarzę takiej sytuacji w tym odcinku. Korea mi pasowała, gdyż w tej Południowej są bardzo proamerykańscy, ale nie wydała mi się egzotyczna dla nich;) chociaż jest, jak najbardziej. No cóż, mam złą passę teraz;)
Ucieczkę do toalety pamiętam, ale nadal z tą telewizją nie kojarzę;) musiało to być tylko przelotne wspomnienie, bo absolutnie nie zapadło mi w pamięć.
Hmmm...tak, coś takiego sobie przypominam, ale nie mogę połączyć z odcinkiem:( czy to było w "Śmiertelnej wygranej"?
Nie, chodzi mi o inny odcinek.
a) Okup za nieżywego człowieka
b) Sztylet wyobraźni
c) Wrobiona w morderstwo
d) Etiuda w czerni
Wiem że coś takiego było...Dałeś podpowiedzi odcinków, które myślałam że znam dobrze, ale nie mogę przypasować. Przyznam że jestem zła na siebie;) no cóż, moja odpowiedź to C, choć nie mam pewności:/
Jakie jest prawdziwe imię i nazwisko (albo chociaż nazwisko) Wielkiego Santini? :)
W każdym razie masz świetną pamięć. To nie było wcale łatwe pytanie wg mnie;)
W jednym z odcinków Columbo gra na tubie (ale o tym już było), a w innym z kolei gra na pianinie. W którym to odcinku?