Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Wiedziałem, że jest pianino tam, ale nie byłem pewny czy Columbo na nim grał, w drugiej propozycji na pewno grał, ale o ile dobrze kojarzę to chyba nie na pianinie.
No dobra, to teraz pytanie o odcinek "Morderstwo, mgła i cienie".
W pomocy poszukiwaniu czego pomaga Columbo sekretarce mordercy?
Hmmm...coś mi chodzi po głowie, ale nie jestem pewna. To jest ta sekretarka co mówiła "inspektorze"? szukała papierów odnośnie wynajęcia ciężarówki, ale czy Columbo jej w tym pomagał?
To ta sekretarka. :)
a) pomagał szukać polewaczki
b) pomagał szukać wizytówek
c) pomagał szukać okularów
d) pomagał szukać podnośnika
Nie, chodziło o A. Oczywiście nie dosłownie polewaczkę tylko polewaczkę w papierach. ;)
Fakt, tłumaczenia są różne, w sumie na każdej stacji mają jakieś inne tłumaczenia.
To zadam nowe pytanie.
Do jakiego salonu wybiera się Columbo w odcinku "Nie czas umierać" ?
Pytanie z odcinka, którego raz oglądałam...będę strzelać. Ponieważ był motyw ze zdjęciem, to moja odpowiedź brzmi: wybiera się do salonu fotograficznego;)
Nie, chodzi mi o inny salon, Columbo udaje się do domu fotografa i chyba do redakcji gazety, gdzie pracuje fotograf bodajże.
Podpowiedzi:
a) salon sukien ślubnych
b) salon samochodowy
c) salon masażu
d) salon fryzjerski
Hmmm....Salon sukien ślubnych najbardziej pasuje, ale może właśnie dlatego zmienię na odp B, salon samochodowy:)
W odcinku "Błędna reakcja" morderca wykorzystuje byłego więźnia do wynajęcia domu, oraz chce zrobić z niego podejrzanego, podrzucając mu obciążające dowody. Jakie niespodziewane alibi ma były więzień?
Tak:) w sumie chodziło mi o odpowiedź typu "zdawał prawo jazdy", ale to co napisałeś jest ok:)
Myślę że chodzi Tobie o odcinek "Kobieta w czerni":) chyba nawet cały wchodzi Columbo do kosza;)
W takim razie pytanie ode mnie:
Podaj tytuły trzech odcinków, w których Columbo zmaga się z katarem (czy to alergicznym, czy w wyniku przeziębienia)
Dość trudne pytanie dla mnie. Pamiętam, że kilka razy kichał i to pamiętam, ale nie mogę skojarzyć otoczenia, żeby przyporządkować do odcinka.
Coś próbuje postrzelać: Test na inteligencję, Staromodne morderstwo, Śmiertelny stan umysłu?
Staromodne morderstwo owszem:) w Teście na inteligencję nie ma kataru, a w Śmiertelnym stanie umysłu nie kojarzę:( w razie czego podam dwa warianty odcinków, gdzie na pewno ma:)
A. Etiuda w czerni + Umysł ponad prawem
B. Playback + Zaszyta zbrodnia
C. Koneser win + Śmiertelna wygrana
D. Piękna lecz śmiertelna + Uwaga! Morderstwo może szkodzić zdrowiu
No a nie pamiętasz sceny, kiedy koleżanka ofiary kazała Columbo pić wodę i wstrzymać oddech, jako sposób na kichanie alergiczne? I po tym już było ok, więc na salę operacyjną wchodził już bez kataru:) wcześniej prosił mordercę też o przepisanie leku.
To było w odcinku "Przekaz podświadomy". Morderca stwierdził, że po sposobie zachowania w markecie widać, iż on właśnie robi zakupy, a nie żona.
Myślę że odpowiedziałam prawidłowo, więc zadam kolejne pytanie.
Wymień trzy odcinki, w których morderca dokonuje zabójstwa swojej kochanki.
W sumie nie wiem czy uznać "Śmierć gwiazdy rocka", bo to była nie kochanka, a partnerka mordercy... Spróbuj w to miejsce znaleźć inny odcinek:)
Tak:) w sumie nawet o tym nie pomyślałam układając pytanie, ale faktycznie, tam morderca miał romans z ofiarą, choć to były stare dzieje i w tym odcinku jest tylko wspomnienie tego. Niemniej zaliczam:) Brawo:)
Ps. Ja myślałam jeszcze o Wrobionej w morderstwo i o Etiudzie w czerni.
Nie jestem pewna, mogę coś pomylić... Motywem było to, iż ofiara chciała ujawnić, że morderca kopiuje jego pomysły na muzykę pod swoim nazwiskiem. Morderca nie chciał, by dowiedziano się o tym iż już dawno się wypalił zawodowo, a sukcesy, nie są tak naprawdę jego sukcesami, tylko młodego, nieznanego młodzieńca.:)
Teraz takie pytanie:
Jakie było narzędzie zbrodni przy pierwszym morderstwie w odcinku "Śmiertelny stan umysłu"?