Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Hmmm...jest taki odcinek, w którym Columbo mówi że to jego mieszkanie i nie ma mowy nic o tym by było to udawane, tak jak w odcinku "Spoczywaj w pokoju....". (Chyba że tego nie zauważyłam) . W takim razie w jakim innym odcinku pokazane jest rzekome mieszkanie Columbo?
Nie mam pojęcia. Cały czas byłem pewny, że nigdy swojego nie pokazał. Poproszę o podpowiedzi.
Możliwe, że te też jest udawane, a ja to przeoczyłam...Ale daję podpowiedzi:
A. Zapomniana dama
B. Umysł ponad prawem
C. Wspólnik zbrodni
D. Kandydat na mordercę
:)
Niestety:( chodziło o C. W odcinku "Wspólnik zbrodni", w scenie finalnej, demaskującej mordercę, Columbo mówi że to jego mieszkanie, a nie tego złodzieja, na którego morderca chciał zrzucić winę.
W odcinku "Zaszyta zbrodnia", w momencie, kiedy Columbo pierwszy raz wchodzi do gabinetu mordercy, on rozmawia przez tel. Co wówczas jeszcze robi morderca?
W takim razie podpowiadam:
A. Nastawia zegar
B. Pisze notatkę/receptę
C. Przyczesuje włosy grzebieniem
D. Je śniadanie
:)
niestety odp A;( w momencie wejścia Columbo, morderca nastawia zegar, co od razu zwróciło uwagę porucznika, ponieważ w tym właśnie czasie, morderca rozmawiając przez tel, dowiaduje się o śmierci pielęgniarki. Także zdziwiło Columbo że morderca z takim spokojem nastawia zegar.
może powinnam sprecyzować, że w jednym odcinku był wydawcą, a w drugim zarówno wydawcą, jak i menagerem i współautorem. :)
Ok, więc podpowiedzi, to po prostu będą nazwiska:
A. Robert Culp
B. Jack Cassidy
C. Ray Milland
D. George Hamilton
No w sumie niestety nic mi to nie daje bo i tak myślałem nad tymi nazwiskami, ale nadal mi nie pasują.
No ale coś muszę wybrać, to wybiorę A.
Prawidłowa odp to B-Jack Cassidy. I chodziło mi o odcinek "Pisz albo giń"- gdzie był wydawcą, a drugi to "Morderstwo z książki", gdzie był zarówno wydawcą, jak i menagerem i widniał jako współautor
Na pewno właśnie w odcinku "Morderstwo z książki", a nad drugim się zastanawiam i nie bardzo sobie przypominam...
Podpowiedzi:
a) Columbo na uczelni
b) Morderstwo w Malibu
c) Ostatni toast za komandora
d) Staromodne morderstwo
Niestety, A - to ojciec jednego z morderców daje Columbo książki do przeczytania.
Skąd pochodzą małże, które Columbo je na obiedzie u tego mafiosa w odcinku "Dziwna znajomość"?
Nie bardzo wiem, ale będę strzelać. Jako że mafiozo to Włoch, to obstawiam A-Neapol:) ps. A czy Columbo w jakimś odcinku nie mówił że mu szkodzą małże?
Brawo, chodziło o Neapol.
Właśnie w tym odcinku Columbo zatruł się małżami, potem wyzdrowiał, je tą kolację i nagle dowiaduje się, że w zupie są też małże i robi śmieszną minę... :)
:) super:) co do zatrucia małżami, to zatruł się w jakimś innym odcinku, starszym też. Nawet pamiętam tą scenę, ale nie mogę sobie skojarzyć z odcinkiem:)
Zadaję kolejne pytanie, mam nadzieję że czegoś nie przeoczyłam;)
Była już mowa, iż w odcinku "Najniebezpieczniejsza partia", morderca pakując walizkę pomylił szczoteczki. Ale zrobił jeszcze istotny błąd, gdyż nie spakował czegoś, co zwróciło uwagę Columbo. O co chodziło?
Myślę że chodzi tu o odcinek "Morderstwo pod szkłem", kiedy rozmawiał z młodym Włochem, siostrzeńcem ofiary.
Podaj tytuły trzech odcinków, w których bohaterzy ( bez znaczenia czy mordercy, świadkowie, czy ofiary) chodzą o lasce z powodu utykania.