tytułowa piosenka z wokalem, wersja r2, zgrabne tłumaczenia. lektor kojarzy mi się z modą na sukces ale to kwestia przyzwyczajenia, jeśli nie będzie grochu i powideł to jestem na tak.
Mi troszczę przeszkadzało to Bunny zamiast Usagi ale poza tym lektor zdał egzamin na co najmniej 5+
PS. Mi tam groch i powidła nie przeszkadzały ;)
Jak dla mnie wersja znośna (czasami lektor jest irytujący a tutaj całkiem nieźle). Ciekawe czy TV4 zdecyduje się tez pokazać Kapitana Tsubasa.
Dobrze czasem jest obejrzeć coś w tv co przywołuje dobre wspomnienia z dzieciństwa a nie odruchy wymiotne jak to co leci teraz np na disney xd. Pamiętam jak pierwszy raz była ta bajka w tv miałem wtedy chyba z 6 lat akurat wtedy też Polsat zaczynał nadawać i pokazywali Czarodziejkę z księżyca, Kapitana Jastrzębia oraz Drużynę "A" - to były dobre czasy.
No i nieźle napisałeś ;)
A animacje Disneya ? Mam nadzieję, że też pamiętasz o tamtejszych klasykach ;)
Poza tym jaka młodzież, to to jej serwują. Cieszmy się, że my lepiej wychowani, bo my często musieliśmy się sami wychowywać i pewnie wielu z nas dotąd tak ma, ale to bardzo dobrze, bo uczymy się całe życie w ten sposób ;)
Tsubasa-no i teraz żałuj, żeś to napisał :P
Czuję, że z kolei Tsubasa m.in. ukształtował mnie na prawdziwą kibickę, a nie pseudo, a prawdziwi kibice są odrzucani przez fanów, bo fani nie są miłośnikami :P
Odrzucani prędzej czy później będą wywyższeni. Polecam Biblię, bo jest za***ista i każdy z Was znajdzie tam coś dla siebie-fantastykę, która dla innych będzie bardziej realna niż dla innych, wojny, morderstwa, intrygi, cuda... Najlepsza fantasy na świecie :P
No wiecie, bez obrazy, Biblię trzeba jakoś promować ;)
PS. I nie zapominajcie, że emotki mają znaczenie, szczególnie w moim przypadku, gdyż do czego one służą ? Do wyrażania uczuć ;p
Za dużo chcieliście-kanał anime-Polska to nie USA, ani nawet Europa, my kraj rozwijający, jak nie degradujący się :P
Za to i tak mamy fenomen-TV 4 przechodzi widocznie w kanał wspominkowy i to bardzo dobry znak ;)
Tym co tęsknią za "Sondą"-ja jej nie pamiętam-a mają TVP Historię to tam możecie pooglądać przed powtórkami odcinków "Dziennika Telewizyjnego" z lat 80., czyli wtedy, kiedy mnie nie było na świecie, bom z '87 ;)
Pozdrawiam ;)
Ja mam te same odczucia co do lektora musiał być w "Modzie na sukces"! spowalnia akcję. Drugie dziwne wrażenie: teraz odcinek zleciał mi jak z bicza strzelił a kiedyś miałam wrażenie że trwa godzinę, ciekawe dlaczego, może dlatego, że się tak wczuwałam w bohaterkę i akcję....Po latach już się tak człowiek nie podnieca jej przygodami i miłostkami- jestem już za stara czy co? ;) podniecałam się zaś samym faktem, że po tylu latach znów oglądałam mój jeden z ulubionych seriali animowanych. Będę oglądać dla wspomnień :D Miło też było pomyśleć że wraz ze mną w Polsce w tej samej chwili zasiada co najmniej kilkudziesięciu starych fanów "Czarodziejki", pfe! "starych"? oo"
A tak przy okazji: ile ma lat Mamoru, skoro ona 14?
Od czasu kiedy oglądaliśmy to na Polsacie, Polsacie 2 czy Polonii 1 (bodajże) minęły lata, dorośliśmy i może dlatego teraz odcinki wydają się takie krótkie. Natomiast muszę powiedzieć że to anime po tym pierwszym dziś obejrzanym odcinku nadal mnie bawi, choć szkoła i studia dawno za mną :) Czyli magia tego anime nie prysła. A co do Mamoru on jest od niej dużo starszy, stawiam na 20 lat
Gdzieś czytałam, że różnica wiekowa jaka dzieli Usagi i Mamoru wynosi 6 lat, ale ile z tego prawdy to ja nie wiem. Skoro Usagi ma 14 lat to Mamoru ma 20
Mamoru miał wg wersji anime i mangi trochę różne wieki, wg mangi chyba 18 i był uczniem ostatniej klasy liceum, za to wg anime 21 i studiował :)
temida, te same rady dla ciebie, co dla innych, które pisałam-podejdź tak do nich : nie obrażaj się, przyjmij z nich co chcesz i wypróbuj ;)
Jest np. strona, gdzie wychodzi nowa manga w miarę jej tłumaczenia (i nie tylko manga tam jest) : http://www.shiningmoon.com.pl/
Czas-dzieci widocznie inaczej czas postrzegają, ale bywa, że my nie zauważamy, ile siedzimy w internecie i nagle orientujemy się, ile go zleciało-a gorsze jest marnowanie ogromnej ilości czasu niźli 20 minut :P
Zestarzałaś się, pozapominałaś, ja odświeżałam stopniowo, choć dotąd nie w całości, a tu nagle mam okazję sobie oglądać w TV-to dopiero prezent, na który czekałam, a i internet tak dojrzał, że jak dobrze pójdzie to dopiero będzie szum :D
Dobrze jednak, że masz wspomnienia i chcesz je odświeżać, bo coś dobrego z dziecka w Tobie jest ;)
I tu od razu pod rozwagę : problemy w życiu pochodzą z tego, że ludzie nie wiedzą, jak działa ludzka psychika. Korzystajmy z tego, ile informacji mamy pod ręką, uczmy się też informacje jednak filtrować. Dobrą metodą jest je odnosić do naszego życia i naszych własnych obserwacji, ale do tego z kolei trzeba "otworzyć oczy"-obserwacja, obserwacja ;)
Mamy w sobie wewnętrzne dzieci i dbajmy o nie-nie mam dzieci, ale czuję i natykałam się już na relacje świadczące o tym, że kto dba o wewnętrzne dziecko temu łatwiej zrozumieć i wychowywać z miłością własne dzieci, które są nadzieją na zmianę tego świata na lepsze. Gorsze jest to, że coraz mniej ludzi w to wierzy :(
Ładnie piszesz, szkoda że wcześniej nie mogłam odpisać ale miałam i mam nadal problem z kompem, dyskiem ehhhh
P.S. Śliczna strona! Twoja? jak tylko uporam się z kompem to będę tam co dzień :D
No niestety to nie moja strona ;)
Ładna, ale jest szum, ja mam swoje poglądy na tę anime i dużo nauki na głowie, ale notatki w zapasie także, co będę pamiętać to wypuszczę tutaj w komentarzach, bo wolę w jednym miejscu pisać-na YT i inne miejsca cierpliwości nie mam przez ludzkie narzekania i to, że skupiając uwagę na błędach znowu nic nie zrozumieją.
Dałam się nieomal ponieść i dobrze, że tak tu nie właziłam, bo się wczoraj potwierdziło to, co ja myślałam :P (nareszcie złe karty mojego życia zaczynają się odwracać-w realu też-ale z wielkim trudem :)
To, co ludzie wyprawiają-fani, bo miłośników jest mało i takich osób, które podchodziłyby do mnie bez odrzucania (zakochanie jest proste, miłość nie, ale miłość jest trwała :)...-kiedyś mnie śmieszyło, ale mam dość czytać komentarze, bo ludzie szukając błędów, a nie głębszego sensu, idą wg mnie na łatwiznę no i z tego co wiem, jest coś takiego jak konstruktywna krytyka, której nie mogę odkryć, bo za dużo jest krytyki tej, której nienawidzę i która po prostu przysłania prawdę i próbuje zabrać innym radość z oglądania czegoś i odkrywania czegoś-w tym także gier, książek, muzyki... Dziś, żeby dotrzeć do wiedzy nie można być sceptykiem i odrzucać czegoś, bo nie ma dowodów, ale powinni ludzie po prostu otworzyć się, pogłębiać swoją wiedzę i niczego nie odrzucać, póki czegoś sami nie sprawdzą :P
Póki co odpowiadam na twój komentarz powyżej, choć w poczcie wyskoczył mi inny, ale i do niego się dokopię ;)
Strona nie moja, ale powiem, że ciekawa-udostępniają na niej nową mangę o Sailormoon z tłumaczeniem, są gry... wiele rzeczy tam jest ciekawych ;)
Ja tylko podałam do niej link ;)
Mógłby mi ktoś powiedzieć o co tu chodzi , włączyłem telewizor i chciałem czarodziejkę obejrzeć , a tu Odra - Zielona Góra na tv 4 i nagle się skończyła i pokazał się ten program po czarodziejce z księżyca .
No mi też to Bunny nie pasuję wolałabym aby było Usagi. Muszę przyznać, że jestem miło zaskoczona, podobało mi się :) Jak oglądałam to aż mi się łezka w oku zakręciła bo przypomniałam sobie swoje dzieciństwo :) Pozdrawiam wszystkich fanów :)
Jak dobijemy do serii S lub Star to dopiero będę się cieszył, ale pierwsza seria czyli Classic również ma kilka świetnych momentów
Lubię najbardziej odcinki od momentu kiedy pojawiają się Uran i Neptun. Mam też nadzieję, że tym razem wyemitują odcinki 45, 46 i 133 bo jak nie to się strasznie zdenerwuję.
linkinlady, podświadomość i wiedza, o co chodziło z Uranem i Neptunem ? ;p
A na serio to tak powinni właśnie pokazywać związki "homosiów", jak to mawia niejaki pan Janusz Korwin-Mikke-bez obrazy dla tych osób, bowiem te osoby, które pragną być razem w spokoju, mają tego spokoju najmniej i to jest straszne :(
Dlatego uważam, że tę anime to się wręcz w szkołach powinno analizować i zmuszać do oglądania i analizowania innych :P
Siła bowiem tej anime wg mnie polegała na jej głębi-przecież znacie finał... ? :P ( i wiele innych momentów-nawet w tych "infantylnych" jest głębia, jak zaczniecie być szczerzy sami ze sobą, bo najgorzej ludziom się z samymi sobą żyje ;p
Ale w tym wypadku mamy wątek związku lesbijek, a nie ''homosiów'' ;) Poza tym jest jeszcze wątek Sailor Starlights i tu nawet uważam wkrada się transseksualizm. Co nie zmienia faktu że to anime uczy tolerancji dla odmienności, a przynajmniej ja tak uważam. I to jest uważam jedno z mocnych punktów SM, na równi z pokazywaniem głębszych uczuć, akcją i wspaniałą muzyką.
Nawet nie pomyślałam o tym. Ale zgadzam się z tym, że powinni pokazać jaki naprawdę łączy związek pomiędzy Haruką a Michiru.
Nie wszystko musi być oczywiste i podane na tacy, ten wątek SM to wątek domysłów ;)
Z tego co kojarzę sama Takeuchi wprost powiedziała, że one są parą, a i w mandze jak i serialu nie było to zbyt dwuznaczne. No chyba że póki nie pokażą seksu, to jest to "sfera domysłów".
Swoją drogą transseksualizm był raczej w przypadku Rybiego Oka (a u pozostałej dwójki zwykły transwestytyzm), bo Sailor Starlights zmieniły ciało tylko po to by wykonać zadanie.
Jeśli chodzi o związki homo to nikt nie wspomniał o tym co było mniędzy (o ile dobrze pamiętam) Kunzite a Zoisite, nawet przypomniałam sobie (byłam chyba w 3-4 klasie) jak oglądając jeden z odcinków w którym było silniej pokazane uczucie pomiędzy nimi, zadzwoniła do mnie koleżanka z podstawówki i zaczeliśmy dyskutować czy Zoisite nie jest czasem dziewczyną :D ja stwierdziłam że musi być bo ma długie rzęsy a na to moja koleżanka że jej brat też ma i co z tego... he he he
Ja też się wścieknę jak nie wyemitują wszystkich odcinków, w dobie obecnej "tolerancji" w polsce powinni wszystko puścić...
a tak a propos Urana, Neptuna i Plutona- nigdy nie rozumiałam dlaczego ukryają się pod postaciami facetów no i w sumie to w końcu kim są facetami czy kobietami...
Oj chyba Ci się coś pomieszało. Uran, Neptun i Pluton nigdy się nie ukrywały pod postaciami facetów. Tak robiły tylko Trzy Gwiazdy.
Nie ma co sie czepiac szczegolow. Super, ze znow "Czarodziejka..." jest w tv:) A jesli puszcza "Zwierzeta z zielonego lasu" i "Srebrnego rumaka" to bede przeszczesliwa:)
Zaraz zaraz najpierw Tygrysia Maska i Generał Daimos, oraz może jeszcze Yattaman i W królestwie kalendarza
Ps. Aha i Rycerzy Zodiaku również poproszę :)
Nie! Najpierw "Zwierzeta z zielonego lasu"!;) To byla swietna bajka, nie to co dzis puszczaja...:/
Tego to już będzie za wiele ;p
Ona już czyni cud ze mną-wydobywa mnie i niech wydobędzie z czegoś o czym Wam wolę nie pisać ;>
Dobrych bajek, ktore sa wartosciowe i z przeslaniem, nigdy za wiele:) A "Zwierzeta z zielonego lasu" zasluguja na ponowna emisje. Ja chetnie przypomnialabym sobie ten serial bo byl naprawde wspanialy.
Jakby tak jeszcze Teknomana puścili, co TV4 mogło by zrobić po kiedyś tam leciał to też bym się nie pogniewał ;)
A szkoda, bo ta bajka to szansa na uratowanie krakowskiego Zakrzówka, o ile jest jeszcze nadzieja ;(((
To boli po prostu...
No dokładnie :) DBZ było najlepsze ;D
Mogli by też zamiast tego Digi coś tam puścić Fushigi Yuugi ( Tajemnica Przeszłości ) i wtedy byłabym cała happy :D
W oryginale Usagi przy przemianie mówi: 'Moon Prism power, make up!' więc tłumaczenie 'Księżycowy pryzmacie, przemień mnie!' jest jak najbardziej w porządku, nie rozumiem dlaczego Wam się nie podoba ;)
Moje odczucia co do dzisiejszego odcinka są jak najbardziej pozytywne, bardzo ucieszyły mnie oryginalne piosenki z wokalem, tłumaczenie też jest moim zdaniem ok. Co prawda kilku kwestii lektor w ogóle nie przetłumaczył, a jedną zupełnie źle (kiedy ten potwór dusił Naru, ta krzyczała: 'przestań, mamo!' a nie 'nie mogę oddychać'. Ledwo umiem sklecić proste zdanie po japońsku, ale akurat to wyrażenie znam bardzo dobrze, wiec mnie to trochę uderzyło, poza tym zaraz potem potwór mówi: 'nie jestem twoją matką', więc 'nie mogę oddychać' nie miało trochę sensu w tym miejscu :)), ale to są drobne szczegóły, sens został zachowany i to najważniejsze. No i szkoda, że jest Bunny, a nie Usagi, ale nie można mieć wszystkiego ;) Ciekawa jestem ataków innych Sailorek - nie spodziewam się raczej 'mydła powidła', ale mam nadzieję, że tego nie skopią.
Dobrze, że w końcu przywrócili to anime. Łezka się w oku kręci :)
April, jestem przeciwna zbytniemu wchodzeniu w szczegóły, bo to psuje efekt i humor np. mi, bo przechodzę teraz ciężkie chwile w życiu i czuję, że to anime mnie choć trochę uleczy ;>
Jednak patrząc pod kątem recenzji i tego, że masz do tego wiedzę to ci świetnie wyszło i oby tak dalej ;)
Teraz bowiem czas na analizy nowej wersji, ale... nie należy zapominać o starej-najlepsze analizy wg mnie wyjdą z wiedzy o starej wersji i nowej i z porównań. Czas korzystać z wiedzy, którą podzieliło się w wirtualu wielu ludzi, wręcz tłumy ;)
Oglądaj w poniedziałek najważniejsze moim zdaniem dwa odcinki SM z serii Classic ;)
Tak, mnie też drażni że lektor tłumaczy jakieś 30 % wiele razy nie wiadomo wcale co postacie powiedziały bo się lektorowi nie chciało, widać jak poważa fanów tej bajki a przecież nawet dzieciom się coś należy a w końcu nie tylko kilkulatki to oglądają... Skandal.