PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88753
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Idą cichociemni warszawską ulicą, dzień biały, ruch ożywiony, a jeden z panów kąspiratorów (pisownia celowa) od siedmiu boleści nagle oznajmia radośnie: "Patrz, okupacyjna taksówka! Mówili nam o takich na szkoleniu w Londynie!". Pełną piersią, aż się echo od stołecznych kamienic odbija. W tym momencie wycięłam pozę a'la Chrystus Frasobliwy i załkałam histerycznie. Co to jest? Co to, na Boga Ojca i Matkę Ziemię jest? To jest konspiracja? To są ci słynni cichociemni? Toż to banda idiotów o ilorazie inteligencji przeciętnej ameby! Zostaliby złapani w przeciągu kwadransa góra, gdyby nie to, że twórcy serialu przezornie dostosowali poziom intelektualny Niemców do alternatywnej inteligencji bohaterów (czytaj: zrobili z nich kompletnych debili, którzy własnej dupy by nie znaleźli bez mapy i obrazkowej instrukcji). Ten serial to żenada jest. Skondensowana.

ocenił(a) serial na 1
Pastor1

"jeśli oczekujesz głębokich przemyśleń nad sensem istnienia w popkulturowej produkcji,"

A Kompani Braci czy Pacyfiku się dało no ale oczywiście w Polsce się nie da bo zawsze coś ...zawsze coś ;).

ocenił(a) serial na 7
polukr

A mnie osobiście śmieszy to użalanie się nad stanem polskiej kinematografii. Z resztą nie dziwi mnie to. Niestety w naszym kraju promuje się sztuczne, pozbawione jakiegokolwiek artyzmu filmy (np. "Miłość na wybiegu" czy inne cudaki). Mamy naprawdę dużo zdolnych, młodych artystów pochowanych po teatrach, jak i kreatywnych reżyserów. Niestety oni pozostają w cieniu "Cichopków i Mroczków". Ale nie ma co biadolić i porównywać "Czasu honoru" do "Kompani Braci". Amerykańskie kino to amerykańskie kino, ma większy budżet i większe możliwości. Ja tam popieram sam pomysł tworzenia w Polsce seriali patriotycznych, choćby i pokroju "Czasu honoru". Jeżeli szukacie w polskiej kinematografii głębokich przemyśleć to radzę sięgnąć po klasyki, jak np. "Popiół i diament" czy "Ziemia obiecana".

ocenił(a) serial na 1
Iskra01

"Amerykańskie kino to amerykańskie kino, ma większy budżet i większe możliwości. "

Jak się nie potrafi to nawet budżet z holiłuda nic nie pomoże. Zatrudnili by nie znanych ale utalentowanych i zrobili by to lepiej za połowę kasy wdanej na te serialowe pseudo gwiazdy . I zamiast robić tasiemiec to zrobili by z dziesięć odcinków ale porządnych.

ocenił(a) serial na 8
polukr

zostań reżyserem, producentem, scenarzystą i zmień TO

ocenił(a) serial na 1
sisal

A czy ty jak chcesz się napić mleka to kupujesz krowę ?

ocenił(a) serial na 8
polukr

Nie ale nie pouczam murarzy jak się buduje. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 2
sisal

To znaczy jak mi murarz krzywą ścianę postawi to mam to przyjąć tak jak jest, bo on jest majster ?

ocenił(a) serial na 8
nightgale

Jeśli zatrudnisz chłopa co Ci za wódkę dom stawia to się nie dziw że drzwi masz metr nad schodkiem ;)
sam powiedziałeś "majster", majster krzywo specjalnie ściany nie postawi no chyba że nie zapłacisz za robociznę. Pozdrawiam i proszę o zastanowienie się na tym co piszecie.

ocenił(a) serial na 2
sisal

Stop orkiestra szwagra biją !! ;-)
Film robią podobno fachowcy .
Twierdzę , że zrobili gniota .
Więc albo to d..... a nie fachowcy , albo zrobili film na od.....się aby tylko łyknąć kasę jak młody pelikan kombinerki.
Więc w jednym i drugim przypadku ktoś tu kogoś w rogi ładuje .
No chyba , że jak piszesz : fachowcom za robociznę nie zapłacono. ;-)))
Ale jak świat światem za robotę płaci się po jej wykonaniu.
Więc jak się odwala chłam to i kasy nie powinno być.
Dyskusja zresztą , choć sympatyczna to bezprzedmiotowa , bo przy tak krańcowo odmiennych ocenach serialu do żadnego wspólnego zdania nie dojdziemy.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
nightgale

hyh.. a krzywy dom w sopocie widziales? Widze niedociągniecia i byki, sam bym tym cichociemnym inaczej, do rzyci nakopał za popeline ktorą odstawiają ale wciagnąl mnie ten serial i uj. krzywy jest, mdłąwy momentami, ale gapic sie mozna. a jesli chodzi o mlodziez zazywającą szkół- wręcz pozycja obowiązkowa. nie jako bryk ale cos co moze zachęcić do zgłebienia tematu. @Eine Hexe- za sam nick, powinni cie zbanować w tym temacie :D

polukr

Polukr - w każdej swojej wypowiedzi nawiązujesz do Kompanii Braci - czemu?

ocenił(a) serial na 2
Golebiak

Za Polukra się nie będę wypowiadał , ale od siebie pozwolę dodać , że "Kompania" była dobrym serialem , w przeciwieństwie do CH

ocenił(a) serial na 7
EineHexe

zgadzam sie, narazie koncze pierwszy sezon ale dodam jeszcze, ze ze zrodel historycznych wiadome jest, ze wszystkie laczniczki, konspiratorki, dziewczyny podziemia byly mlode, ladne i nosily dlugie warkocze. Skad nagle kilka razy pokazuje te stare baby w konspiracji. Zdecydowane zaklamanie historii.

ocenił(a) serial na 8
dabram17

brednia, a kolor sznurówek się zgadza?

ocenił(a) serial na 7
Pastor1

wtedy sznurowkow nie bylo....

ocenił(a) serial na 6
EineHexe

Dokładnie - dodam jeszcze, co już gdzieś dodawałem - "Wiecznie wściekły esesman katuje na śmierć niewinnego, zagłodzonego Globisza z getta, pałą, którą zawsze ma w ręku, a tu jakiś żydowski policjant mu w tym cholera przeszkadza:(

pretend1

Dodam jeszcze, że Globisz to spokojnie mógłby tłustego bauera grać, a nie wygłodzonego Żyda z getta...

ocenił(a) serial na 8
EineHexe

Serial można ocenić na wiele sposobów.
Zgodny z historią lub nie, ogólny zarys i poprawność filmowa, lub też zwykła sympatia i jej brak.
Czas honoru nie jest idealny.. Jak wszystko zresztą. I szukanie w nim niedoskonałości do niczego nie prowadzi. Jeżeli lubicie się tym zajmować to proponuję oglądać wszystkie filmy po kolei i zapewniam że w każdym będzie podobna sytuacja, bo to tylko film.
Powiem szczerze że tematyka jest dość chwytliwa i ciekawa. Może nie IDEALNIE odwzorowuje rzeczywistości ale w pewnym stopniu na pewno. I jak chociaż ten 1% prawdy ma trafić do widzów i ich zaciekawić to cel filmu został zrealizowany
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
Melomanik

Brawo Melomanik!:):) W 100% się z Tobą zgadzam.

użytkownik usunięty
EineHexe

Fakt, ta konspiracja jest jednym wielkim nieporozumieniem...gdyby to tak wyglądało to podziałaliby z 2 dni, ale wydaje mi się, że w tym serialu nie do końca o to chodzi...to ma być przyjemny serial dla oka przeciętnego widza, który pokazuje pewne wartości, które gdzieś w naszych czasach się zagubiły, gdyby to był 'ambitny' serial, zapewne powstałby tylko jeden sezon, ponieważ oglądalność nie byłaby zbyt duża... Nie uważasz?

ocenił(a) serial na 1

Nie uważam, albowiem nie sądzę, żeby widownia składała się wyłącznie z półgłówków, a "ambitny" oznaczał to samo co "nudny jak cholera". Skoro na Zachodzie można robić takie rzeczy jak wspomniana w tym wątku "Kompania Braci", z całą pewnością nie adresowana do ćwoków i ludzie to oglądają, to dlaczego nie da się tak u nas?

ocenił(a) serial na 8
EineHexe

To jest serial fabularny, a nie dokumentalny, więc z założenia ma nie być wiernie, tylko ciekawie.
EineHexe jest internetowym trollem, nie karmcie trolla.

ocenił(a) serial na 1
jedzej

Kompania braci również nie jest dokumentem ale jakoś tam byli wstanie utrzymać odpowiedni poziom realizmu. !!!

ocenił(a) serial na 8
polukr

Dlaczego wymagasz od niedokumentalnej produkcji rzetelności w trzymaniu się faktów i historycznego realizmu? Karasz serial przygodowy za nieścisłości historyczne. Zespoiluję, że z takim podejściem wystawisz 1/10 Bękartom, które chcesz obejrzeć. Nikt dojrzały od filmów dokumentalnych nie wymaga wartkiej akcji. Bo nie powinien. I nikt dojrzały od filmów niedokumentalnych nie wymaga realizmu. Bo nie powinien.

ocenił(a) serial na 1
jedzej

przypomnij sobie jak zapowiadano ten serial. Nikt nie mówił ze to będzie serial przygody osadzony w danych realiach historycznych. Przygodowy top może sobie być "stawka większa niż życie" czy wspominane "bękarty wojny" gdzie opowiadana historia jest wzięta z kosmosu i widz to wie już od samego początku. A tutaj zapowiadano ze to będzie serial pokazujący jak walczyli cichociemni z okupantem. Twierdzono ze to badzie taka polska kompania braci. Niedouczone panie historyczki w szkołach wmawiają dzieciom że to co jest w serialu to jest historycznie prawdziwe. I do dzisiaj w telewizji trąbią przy różnych okazjach czy prezentacjach ze jest to serial ukazujący działalność cichociemny a nie ze jest to serial przygodowy bardzo luźno oparty na rzeczywistości.

ocenił(a) serial na 2
jedzej

Serial przygodowy to jest "Stawiam na Tolka Banana"
A CH to miało być jakby co innego.

nightgale

do szerszych dyskusji zapraszam Was wszystkich tutaj - www.czashonoru.phorum.pl ;)

ocenił(a) serial na 1
jedzej

A tak, mam inne zdanie niż ty, w dodatku potrafię je uargumentować więc jestem trollem. Jajajasne.

Co do Czasu Honoru, nie wymagam od telewizyjnej produkcji perfekcyjnej zgodności z historią, ale odrobina sensu, logiki i trzymania się faktów jednak by się przydała. Oraz stanowczo protestuję przeciwko robieniu debili akurat z Cichociemnych. Ci ludzie na to nie zasługują.

ocenił(a) serial na 8
EineHexe

A kto tu robi debila z Cichociemnych.
Polski serial fabularny, na pewno lepiej zrobiony od "Na dobre i na złe" i klanu razem wziętych.
Jak najbardzie pozytywnie że ktoś się w końcu bierze za tematyke II wojny światowej.

ocenił(a) serial na 1
sisal

Twórcy filmu, prezentujący ich jako bezmózgich, radośnie kozaczących chłoptasiów, niezdolnych do zachowania podstawowych zasad konspiracji (niekłapanie mordą na prawo i lewo, zakaz zbliżania się do krewnych i znajomych, gdy pracuje się under cover, zostawianie klamki w domu, kiedy nie idzie się na akcję, nie wciąganie osób przypadkowych i postronnych w akcję, etc. etc.). Naprawdę, ludzie, ja nie rozumiem, jak nie można nie dostrzegać debilizmu w stanie czystym choćby w tym, że konspirator ogłasza swą przynależność do konspiracyjnej organizacji pełną piersią na ulicy. Tego to nawet niejaki Rene Artois, ze znanego brytyjskiego serialu komediowego, nie czynił.

ocenił(a) serial na 1
EineHexe

Hehe celna uwaga :) już w takim Allo Allo była realniej przedstawiona działalność konspiracji :) Tych cichociemnych z serialu to by nawet Pułkownik Bertorelli wyłapał ;)

ocenił(a) serial na 8
EineHexe

Ah jeszcze raz bo nie rozumiesz, to serial fabularny nie dokument historyczny, jakby iść twym tokiem to nie było by ani jednego inteligentnego serialu wg twej oceny, ma on utrzymać jakieś stałe napięcie i jakiś kierunek fabuły.
Nie wiem nadal co Ci nie pasuje no bo pokazane było napięcie, związane z podrabianiem dokumentów i przepustek, pokazany był strach cienia pawiaka? pokazane było okrutne realia ulicy i życia w gettcie?. To czego k... chcesz człowieku więcej, chyba nie chcesz mi powiedzieć że cichociemny siedział 24 na dobę ukryty jak myszka w klitce 2x2 pod jakimś pokojem. Powiedz mi, albo jeszcze lepiej napisz mi jakiś rys scenariusza odcina wg Ciebie jak powinnien wyglądać. Bo za diabła nie mogę dojść o co Ci biega, typowy polaczek -" źle bo nie robią filmów o 2 ww, a jak zrobią to i tak źle".

ocenił(a) serial na 1
sisal

Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź. Jak nie zrozumiesz, przeczytaj jeszcze raz, i tak aż do skutku. Naprawdę, nie chce mi się powtarzać tego samego po raz setny.

ocenił(a) serial na 1
sisal

Tak przy okazji, serial fabularny to nie to samo, co serial idiotyczny. Rozumiem, że w dziele fabularnym mogą wystąpić jakieś uproszczenia i tak dalej, nie wszystko daje się na ekranie pokazać w sposób stuprocentowo zgodny z rzeczywistością. Okej, akceptuję to. Natomiast nie akceptuję braku logiki w scenariuszu i kompletnego niestosowania podstawowych zasad konspiracji przez konspiratorów.

No i patrzcie, a jednak powtórzyłam się, po raz setny.

ocenił(a) serial na 8
EineHexe

Daj przykład bo nie chce mi się czytać wszystkich postów od nowa

ocenił(a) serial na 8
sisal

tak sobie zerknąłem do twych ulubionych seriali, powiem Ci że CSI do idealnie realnych seriali nie należy, więc są gusta i guściki. Pozdrawiam, widać ignorancja sięgnęła dna, dla nie których.

ocenił(a) serial na 1
sisal

Nigdy od żadnego serialu nie żądałam idealnego realizmu. W wypadku Czau Honoru domagam się tylko nie obrażania elementarnej logiki oraz Cichociemnych. A przykład? Prosz bardzo.
- opowiadanie głośno na ulicy w okupowanej Warszawie, że się było na szkoleniu w Londynie;
- łażenie z bronią po mieście, ot tak, dla jaj;
- wciąganie w najbardziej nieudolną akcję ratowania mienia ze "spalonego" lokalu jaką widział świat, ciecia, o którym się nic nie wie;
- zwrócenie na siebie uwagi folksdojcza, a następnie kropnięcie tegoż w najgłupszym możliwym miejscu i momencie;
- pęd wszystkich cichociemnych do kontaktu z rodzinami i ukochanymi, co było surowo zakazane;
- lokowanie cichociemnych, żyjących pod pseudonimem, w tym akurat kawałku miasta, w którym mieszkali przed wojną;
- ba, sam fakt, że wszyscy członkowie akowskiej siatki, udzielający pomocy cichociemnym, są doskonale zorientowani, że są to cichociemni;
- zakopywanie wszystkich zabranych z Londynu pieniędzy w jednym miejscu. Tu już naprawdę nie trzeba mózgu Einsteina i szkolenia mnicha shaolin, tu wystarczy zastanowić się przez minutę.
...oraz wiele innych.

ocenił(a) serial na 8
EineHexe

pkt 1 - za co dostał opie*dol. Na tym sie opierała jego rola. Młody chłopak, zielony jeszcze wyraził w podnieceniu swoją uwagę, kuźwa są setki filmów gdzie o najbardziej tajnych akcjach rozmawia się w zatłoczonych kawiarniach.
- nie za bardzo kojarzę kiedy jaki cichociemny łaził z bronią, jak już to może przed akcją lub gdy ta broń była potrzeba do użycia w każdej chwili, Wiesz czasem broń się przenosiło lub komuś dostarczało, a w tych czasach jeszcze telereportera nie mieli.
- fikcja scenariusza by był ciekawszy, mimo to nie kale aż tak bardzo w oczy, pokazuje że cichociemni byli gotowi do poświęceń.
- mogło się zdarzyć, ide o zakład że w głupszych okolicznościach konspiranci mogli wpaść
- nie był to popęd ukazana jest cały ten zakaz, mimo to serial i reżyser wprowadził dreszczyk złamania rozkazu, by było ciekawiej
- skąd to wiesz?
-zgodze się
-mogło się zdarzyć nie jest to nie realne, ile sztandarów broni, ba nawet w mojej okolicy ludzie ciągle gadają że gdzieś w lesie jest zakopane cało złoto co banda ukradła z banku w mielcu po wojnie.
Tylko tyle i dlatego ocena 1/10 bo nieb wygląd ulicy się nie zgadza wspaniałe migawki z autentycznych taśm 2 wojny św, mundury, ubrania, wyglądy ulic, zachowanie ludzi i atmosfera panująca na ulicy okupowanej warszawy. Nie mam nic do dodania, bo nie ma już co, musiał byś swoją ignorancje przezwyciężyć. Tak więc proponuj pozostawić już ten temat bo widzę że nie oceniasz serialu jako całości tylko masz jakiś uraz do jakiegoś aktora czy aktorki.
Nie obiektywna ocena pozdrawiam

ocenił(a) serial na 1
sisal

"- za co dostał opie*dol. Na tym sie opierała jego rola. Młody chłopak, zielony jeszcze wyraził w podnieceniu swoją uwagę, kuźwa są setki filmów gdzie o najbardziej tajnych akcjach rozmawia się w zatłoczonych kawiarniach."

Ale to są CICHOCIEMNI! Nie zielone barany, tylko cichociemni, elita elit, doświadczona i przeszkolona! Czaisz różnicę?

"- nie za bardzo kojarzę kiedy jaki cichociemny łaził z bronią, jak już to może przed akcją lub gdy ta broń była potrzeba do użycia w każdej chwili, Wiesz czasem broń się przenosiło lub komuś dostarczało, a w tych czasach jeszcze telereportera nie mieli."

Proszę bardzo, rozjaśnię twą pamięć. Otóż w jednym z pierwszych odcinków pierwszej serii pan Zakościelny wybrał się na rekreacyjny spacerek po Warszawie, w kieszeni niosąc beztrosko pistolet. Wpadł w łapankę, która w tamtych czasach zjawiskiem była nader częstym. Taka wpadka groziła wsypą dla organizacji, bo Niemcy nie debile, wiedzieli, że przeciętny Kowalski z bronią nie chodzi, a wyciągać zeznania umieli. Dlatego żelazną zasadą było zabieranie broni wyłącznie na akcje, żeby nie ryzykować niepotrzebnie.

"- fikcja scenariusza by był ciekawszy, mimo to nie kale aż tak bardzo w oczy, pokazuje że cichociemni byli gotowi do poświęceń."

Pan cipociemny (bo cichociemnym go nie nazwę) niczego tam nie poświęcał, a już najmniej się. Pan cipociemny w dzień biały polazł do zaplombowanego mieszkania, zwrócił na siebie uwagę Folksdojcza, po czym radośnie zastrzelił go bodaj na klatce schodowej i cud boski, że się cała kamienica nie zleciała. Potem, jakby mało było głupoty, pan cipociemny do akcji usuwania zwłok zaprzągł ciecia, kompletnie obcą osobę, która równie dobrze mogła ściągnąć mu na łeb Niemców. Pominę już ten drobny szczegół, że wbrew temu co się autorom scenariusza wydaje, zwłoki wiezione rykszą rowerową, bez żadnego opakowania, rzucają się trochę w oczy. Mniej więcej tak, jak klozet na trawniku przed hotelem Ritz.

Wracając do kropnięcia folksdojcza, to tak, mogło się coś takiego zdarzyć, ale nie w wykonaniu cichociemnego. Gdyby to był jakiś szczaw, pełen zapału i świeżo zwerbowany w szeregi konspiracji, to ja bym zrozumiała. Ale, na Boga, cichociemny? To na tym wspaniałym, elitarnym szkoleniu nie uczą ich używania mózgu?

"- nie był to popęd ukazana jest cały ten zakaz, mimo to serial i reżyser wprowadził dreszczyk złamania rozkazu, by było ciekawiej"

No to wszyscy zakaz radośnie złamali, pierwsze swe kroki na ziemi ojczystej kierując do żon, mamuś i kochanek. I znowu, gdyby któryś cichociemny nie wytrzymał i w najgłębszej konspiracji się skontaktował z rodziną, to potrafiłabym to przełknąć, ostatecznie oni też ludźmi, tęskniącymi za najbliższymi, byli. Ale jak mnie cipociemni ławą ruszają do rodzin, pętają się pod domami tudzież miejscami pracy, nie troszcząc się, czy ich ktoś widzi, czy nie, to to nie jest tylko złamanie rozkazu. To jest masowy atak zdebilenia.

"- skąd to wiesz? "

Skąd wiem, że lokowano ich tam, gdzie kiedyś mieszkali? Ano oglądam dostatecznie uważnie, któremuś cipociemnemu zresztą powiedziano explicite, że lokują go na Pradze, albowiem ją dobrze zna, ponieważ mieszkał tam przed wojną.

"-mogło się zdarzyć nie jest to nie realne, ile sztandarów broni, ba nawet w mojej okolicy ludzie ciągle gadają że gdzieś w lesie jest zakopane cało złoto co banda ukradła z banku w mielcu po wojnie. "

A odróżniasz postępowanie bandy rabusiów od zachowania wysoko szkolonych cichociemnych? Bo mam wrażenie, że nie.

"Nie mam nic do dodania, bo nie ma już co, musiał byś swoją ignorancje przezwyciężyć."

Po pierwsze, jestem kobietą. Po drugie, nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz, jak na przykład "ignorancja", wetknieta w twoją, wyżej zacytowaną, wypowiedź zupełnie bez sensu.

"Tak więc proponuj pozostawić już ten temat bo widzę że nie oceniasz serialu jako całości tylko masz jakiś uraz do jakiegoś aktora czy aktorki."

Od postu inicjującego watek począwszy znęcam się nad scenariuszem "Czasu Honoru", opierając się na rzeczowych argumentach. O aktorach wspomniałam bodaj raz. Na czym zatem opierasz swój błyskotliwy wniosek o mojej urazie (bo uraz to mogę mieć kostki, do kogoś zaś urazę) do obsady?

ocenił(a) serial na 8
EineHexe

Już mi się nie chce dyskutować, niechaj Ci będzie, swoje wiem, postronni obserwatorzy sami ocenią. Za pomyłkę płci 100krotne przepraszam, ciężko poznać, a zwykle zwracam się w męskiej osobie . Tylko jedna sprawa elitarna jednota występuje po weteranie, a nie wszyscy cichociemni brali udział w kampanii wrześniowej tudzież w jakiejkolwiek innych walkach przed szkoleniem. Szkoleni byli w działaniach konspiracyjnych, teoria to jedno praktyka całkiem co innego. Tak więc ogólnie Cichociemni przed swymi zadaniami w okupowanej Polsce można nazwać co najwyżej doborowymi jednostkami.

ps. bym zapomniał wiem co to ignorancja, i ignorancje swą teraz udowodniłaś nie odpowiadając mi na pytanie czy nie warto sprawiedliwie ocenić inne aspekty tego serialu, które notabene są na wysokim poziomie. Heh chyba jednak jakiś uraz masz, nie na darmo zajmuje się psychologią ;)

ocenił(a) serial na 1
sisal

Elitarne, doborowe, jak zwał tak zwał, na pewno nie były to napalone szczawie, nie mogące utrzymać języka za zębami.

Co się tyczy ignorancji, to nie powstrzymam się, dam ci definicję ze słownika PWN: "«nieznajomość czegoś lub brak wiedzy z jakiejś dziedziny» ".
To teraz mi powiedz jak to się ma do nieudzielenia przeze mnie odpowiedzi na pytanie, czy nie warto ocenić inne aspekty serialu. "Ignorancja" może brzmi podobnie jak "ignorować" ale to nie znaczy, że znaczenie też ma podobne.

ocenił(a) serial na 8
EineHexe

Jest różnica pomiędzy tymi dwoma określeniami i to zasadnicza.
Ok "Ignorowcierniko" a chu** odmień sobie sama jak zwał tak zwał ;) definicja jaką przytoczyłaś trafia w sedno dokładnie tak uważam. Pozdrawiam

EineHexe

Czytam tutejsze komentarze, bo ciekawie piszecie, ale temat z 15 lutego 2011r. jest ciągnięty półtora roku. Podziwiam Waszą zdolność uzyskania konsensusu

EineHexe

"Ano podobnie jak koleżanka Leleth, najpierw oglądałam z ciekawości ogólnej, a teraz z ciekawości, czy twórcy potrafią pokazać coś jeszcze głupszego"
Hahaha!! Tak, jasne. Cierpicie chyba na nadmiar wolnego czasu, skoro tyle go poświęcacie na zajęcia, które Was nie interesują byle tylko później móc pluć jadem.
Po co oglądać serial, którego się nie trawi. Smutne.

Leleth nie umie podać żadnych źródeł ani faktów, więc do znudzenia powtarza śpiewkę o "zdrowym rozsądku". Obie jesteście hipokrytkami zarzucając koledze wycieczki ad personam.

ocenił(a) serial na 1
rox16

Rok szkolny się zaczął, zapraszam zatem do szkół, poćwiczyć umiejętność czytania ze zrozumieniem. Skoro piszę, że byłam ciekawa, czy twórcy potrafią wymyślić coś jeszcze głupszego, to oznacza, że oglądanie było dla mnie zajęciem interesującym. A zatem twoja uwaga jest najzupełniej nietrafiona.

ocenił(a) serial na 8
EineHexe

Kurde gdy wychodzę z roboty niestety szkoła już jest zamknięta ;/ a ja zapraszam do baru bo widze że za długo spędzasz czasu przed komputerem tudzież TV. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
EineHexe

Lepiej popisz sobie z radkiem sikorskim na twiterze o katastrofie warszawskiej 1944.

ocenił(a) serial na 5
Menkar

No tak, bo jak ktoś krytykuje gafy Czasu Honoru, to jest automatycznie pachołkiem Rosjan i POwsją kanalią, potępiającą powstanie warszawskie. Chyba brak wam argumentów.

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Tu nie chodzi o GAFY. Gafy krytykować i wilyczać możesz w filmach gdzie są efekty specjalne. Tu nie chodzi o szczegóły. Uważam że twórcy serialu bardzo dobrze przekazali życie jakie było w czasie okupacji. Bardzo was prosze, doceńcie to co robią ludzie sztuki, kina by pokazać tak jak mogą czasy II wojny światowej. Według mnie jest to bardzo dobry serial o czasach hitlerowskiej okupacji. Pokazuje także podzieloną Polskę przed wybuchem powstania(volksdojcze, komuniści, żydzi, akowcy itd). Ucieszyłem się bardzo na wieść o tym że taki serial będzie kręcony, pomyślalem.................w końcu !!! Polskie Drogi, Kolumbowie, ludzie, kiedy to było ? Ci co krytykują ten serial i wyliczają błędy są jak rząd tuska, lepiej nie robić nic i mieć spokój niż robić coś, ale robić, iść do przodu.

użytkownik usunięty
Menkar

I tak im tego nie przetłumaczysz..