PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74705
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

SERIAL TEN TO PORAŻKA TOTALNA MOIM ZDANIEM...
Film próbuje nawiązać w pewnym stopniu do NIEOSIĄGALNEGO DLA NIEGO Forever Knight... Ale nie ma mowy i nie ma takiej opcji by to filmidło dało radę...
Po pierwsze wielkie porażki...
1) ZĘBY WAMPIRÓW! No na miłość boską wystaja im 2!!! a kłami są 3!!! no to tragicznie wygląda... No co za kretyn spieprzył TAKA PODSTAWĘ!?
2) SREBRO! Szkodzące WAMPIROM!?... ŁODKIEDY TAKIE CUDO? S R E B R O?... Komuś Wilkołaki sie z Wampirami pomieliły!!!
3) KREW W ZUTELKI... omamo no tragedia totalna... Do tego samo tłumaczenie tytułu to dziecko z pierwszej klasy podstawowki przetłumaczy na PRAWDZIWA KREW a nie na CZYSTA KREW... No ludzie...
4) Krew wapmira, która nie zmienie w wampira po wipiciu a potem jak sie okazuje, że Bil staje się wampirem po wypiciu krwi a Sookie NIE mimo że piła krew Bila (i to ze 1,5 litra tak sie przyssała)... Potem takie kretyństwo, że brat Sooki wypija całą fiolkę krwi i mu pałka staje ale żadnych innych objawów nie ma ale jak weźmie kropelkę to ma jazdy że bania mała! NO ZERO LOGIKI!!!!

Nawiązania do Forever Knight do którego temu filmowi jak stąd na księżyc:
1). Bilowi znudziło się wampirzenie i chciałby nie byc wampirem i podoba mu się laska smiertelniczka i tak się zniesmaczył byciem wampirem że przeszedł na dietę - butelkowana krew... Jezu... totalny kretynizm... to już w Forever Kinght gdy Nick Night chce rzucić nałóg ludzkiej krwi przerzuca sie na świńską z rzeźni no to ma przynajmniej jakiś sens!
2). Społeczność wampirów nieudolne to jak nie wiem co nawet nie umywa sie do atmosfery wampirycznej społeczności w Forever Knight...

Ogólnie film nudny, głupi, bezsensownie nielogiczny!!! Ale najgorsze że NUUUUDNY jak jasna cholera!

Jako fan filmów o wampirach jestem tym "diełem" dziełkiem rozczarowany na maxa... To nie to co Forever Knight i tamtego dzieła chyba nic już nie dogoni... jak ktoś oglądał to wie o czym mówię te postaci jak La Croix, Nicolas, czy ponętna i sexowna Janette, która śniła się po nocach...

Kilka linków dla tych którzy nie oglądali a chcieliby próbkę:
http://www.youtube.com/watch?v=1EH7BI0rHIE&playnext_from=PL&feature=PlayList&p=B AB0307C535A8A98&playnext=1&index=17

ocenił(a) serial na 3
GregMar

Jeszcze kilka linków:
http://www.youtube.com/watch?v=VZkgoJzbkiU&playnext_from=PL&feature=PlayList&p=B AB0307C535A8A98&index=19 - to dodatkowo w miksie moja ulubiona piosenka.
http://www.youtube.com/watch?v=pbiQlqpWOm8&playnext_from=PL&feature=PlayList&p=B AB0307C535A8A98&index=18
http://www.youtube.com/watch?v=z98UmGsW_GM&playnext_from=PL&feature=PlayList&p=B AB0307C535A8A98&index=21
http://www.youtube.com/watch?v=FVuN-UP1ojs&feature=related
I... oto La Croix... http://www.youtube.com/watch?v=F5TKUWfbRiI&feature=related
A ta scena mnie zawsze rozwala :-)))
http://www.youtube.com/watch?v=1jCNvYN4iO8&NR=1 hahahahah :-)

ocenił(a) serial na 3
GregMar

A to niesamowicie erotyczna scena którą pierwszy raz widziałem jako młody chłopak w połowie lat 80... Do tej pory nie moge zapomnieć o niej
http://www.youtube.com/watch?v=jZGwwfUabxE coś niesamowitego...

GregMar

Tya, znawca wampirów. A gdzie jest napisane, że zęby to mają być 3? W encyklopedii PWN? To jest postać FANTASTYCZNA, WYMYŚLONA i każdy może ją ukazywać jak mu się podoba.

Btw.
W tym kontekście "prawdziwa" znaczy to samo co "czysta". Dziecko z pierwszej klasy raczej tego nie zrozumie.

Idź się czep innego filmu.

ocenił(a) serial na 3
MandM

Te koleś idż do dentysty i zapytaj które są kły. Się dowiesz... Ciekawe dlaczego małpy mają długie i ostre kły 3? Ciekawe dlaczego człowiek ma ZAOSTRZONE 3? A w tym filmie kłami są 2... A ten argument ze to postac WYMYSLONA to fakt można by np. dowalić czółki i pomalowac go na niebiesko wszak postac wymyslona i każdy widzi go jak chce... Powiedz czy ty myslisz czasem nad tym co mówisz czy to tak piszesz pierwsze co ci na myśl przyjdzie?

A jesli idzie o tytuł filmu to nie główkuj tak bo się zmęczysz... Powinno być tłumaczone jako PRAWDZIWA KREW a nie CZYSTA! Wiesz dlaczego bo to co piją wampiry w filmie to SZTUCZNA krew wymyslona przez Japończyków, a wampiry jednak wolą PRAWDZIWĄ (CO CZĘSTO W TYM FILMIE PODKRESLAJĄ) stąd tytuł powinien być tłumaczony PRAWDZIWA nie CZYSTA wiec jak masz zamiar sie wymądrzać to sprawdź rozumowanie najpierw, zeby sie kupy (chociażby z daleka) trzymało. A z PWN faktycznie od czasu do czasu korzystaj, niejednego się jeszcze dowiesz...

ocenił(a) serial na 9
GregMar

A widziałeś "Nosferatu, symfonię grozy"? Z tego, co ja pamiętam, to on
miał zaostrzone jedynki. Nie jest nigdzie powiedziane, gdzie te zęby
mają być, choć tradycja pokazuje, że to powinny być trójki. Tylko oświeć
mnie, dlaczego skoro ludzie maja po 2 pary kłów, te dolne też nie
powinny być u wampirów zaznaczone. Sam sex, Eric wyglądający jak
neandertalczyk....
http://www.fraterslibertas.com/Images/Separated/nosferatu.jpg
Widzisz jaki przystojniak!

Co, do tytułu to http://www.filmweb.pl/f40086/Prawdziwa+Krew,1989

A powiedz, wolisz pić prawdziwą, czy czystą wódkę?? To jest zabawa
słowna, a nie niekompetencja tłumacza. Pomyśl, co jest głupsze, Gilmore
Girls, jako Kochane kłopoty, czy True blood( swoją drogą było kilka
produkcji o tym tytule)aka Czysta krew?

ocenił(a) serial na 9
wiosna322

Albo jeszcze lepiej
The O.C.- Życie na fali
Orange County- Kwaśne pomarańcze
Something's Gotta Give- Lepiej późno niż później
The ER- Ostry dyżur

ocenił(a) serial na 7
wiosna322

ER to akurat dobry przykład;p Emergency Room, to Ostry Dyżur po angielsku, matko kochana...

ocenił(a) serial na 8
ada911

Znawcy, uwielbiam!

ocenił(a) serial na 8
wiosna322

Mój uubiony: Dirty Dancing - Wirujący seks!!!! i Die Hard - Szklana pułapka!! :D :D :D

wiosna322

Czepiasz się wiosna. Nie licząc przesadnego zachwytu Forever Knight i ciągłych nawiązań do tego tytułu chłop całkiem mądrze prawi. Ja też uważam, że TB to zwykła, komercyjna kaszana. Dotrwałem do połowy i ze strasznym niesmakiem wyłączyłem. Po prostu szkoda mi życia i nerwów na coś takiego. Być może pojadę teraz po bandzie ale ten serial w pewien sposób kojarzy mi się z Tłajlajtem. Różnica polega na tym, że Zmierzch jest przesadnie ugrzeczniony (wiadomo, target), a TB prowokatorsko wulgarny. Głupota bohaterów jak i niespójność autorskiej ingerencji w sferę mitu wampira podobne.

wiosna322

Byłbym zapomniał. Porównanie z wódką choć, przyznam chwytliwe, nijak ma się do tematu. Bardziej na miejscu były przykład cukru i słodzika. Z jednej strony produkt naturalny z drugiej syntetyk. W tym wypadku sformułowanie czysty nie znajduje żadnego zastosowania.

ocenił(a) serial na 9
Loucyphre80

Ok, My Lord, tylko że my tu o problemach dentystycznych, a Ty tu z Tłajlajtem wyskakujesz :). Oboje wiemy, że ludzie popadają z jednej skrajności w skrajność. Bardziej mnie boli, że 13 latki oglądają TB z wypiekami na swoich gładkich buźkach, bo jest (o żesz)o Wampirach, niż to że ten serial jest nudny czy komercyjny. Nie miałlabym ochoty czekać od soboty do soboty przed telewizorem na każdy kolejny odcinek, bom sklerotyczka, ale oglądając Tb ciurkiem nie zasnęłam, tak jak ostatnio w kinie, przechrapując wielki, komercyjny gniot Kochaj i Tańcz- film bez ładu, składu, którego wątek nadaje się na fabułę spotu reklamowego. Co do cukru i słodzika, nie wpadłam bo nie słodzę :) I proszę Cię Lou skrabie, nie degraduj mnie do rangi siusiumajtka z plakatem Edka nad łóżkiem. Normalnie zabolało mnie.

wiosna322

Kochaj i tańcz? Nawet nie pytam jak na to trafiłaś ale przypuszczam że miało to miejsce w okolicznościach gwałtownych, a głównymi bohaterami dramatu był jakiś zamaskowany oprych i szmatka nasączona chloroformem. W takim wypadku nie dziwi twoja senność.
Co do siusiumajtki mam do ciebie pełen szacun i nigdy bym ci tego nie zrobił (zwłaszcza w urodziny). Po prostu w chwili pisania odpowiedzi bardziej utożsamiłem się z ze zdaniem GregMara niż z twoim. Mam wrażenie że przyczepiłaś się do niego tylko dlatego, że nie skumał twojego tekstu o autoplagiacie ;)

P.S. Czy nie powinnaś się już powoli zbierać do Ucha?

ocenił(a) serial na 9
Loucyphre80

Nie, bom chora i mnie korzonki dopadły. Leżę w łóżeczku, komputerek się przegrzewa i dmucha. Żywiołak musi poczekać do następnego razu, zresztą od lipca, aż tak się nie stęskniłam. Ale miło, że pamiętasz :). Urodziny dopiero we wtorek ;)

wiosna322

Uuuu... Znam ten ból. Ja w takich wypadkach łykam Olfen. Przeważnie pomaga. U mnie Żywiołak będzie jutro ale też się nie wybieram. Knajpa jakoś mi nie leży.

ocenił(a) serial na 9
Loucyphre80

Za krótką sobie kurteczkę sprawiłam to mam, bo ja, jak przystało szukam wiosny i gdy ludzie biegaja w kozakach jak skaczę w balerinkach. Nie lubię koncertów w knajpach, za mało miejsca :)

ocenił(a) serial na 3
wiosna322

Witam dopiero wróciłem wiec dopiero moge odpowiedzieć. Tak ogladałem Nosferatu ale zapominasz o jednym z jednej strony przedstawiasz mi film nakecony jako coś so ma świadczyc o tym ze nie wiemy jakie zęby majamieć wampiry. Sek w tym ze jak już wspomniałem wampiry sa postaciami fantastycznymi bo z filmów ale i MITOLOGICZNYMI bo nie zostały wymyslone przez autorów książek tylko przez folklor i są od setek lat w nim obecne. I wielokrotnie ludzie opisywali wampiry, upiory czy wompierze. jak już wspominałem jestem fanem ale tez swego czasu troche o tych podaniach czytałem i kiedys trafiłem na fajne (jako ciekawostkę) opisy raportów policyjnych z XIX wiecznych Austrowegier z rejonu bałkanów gdzie ludność jakiejś wioski jakiemuś konstablowi z miasta opisywała dręczącego ta wioskę wampira jako bladą postać, z czarnymi oczami, krwią wokół ust, DŁUGIMI KŁAMI (nie siekaczami nie dwójkami tylko własnie kłami - trójkami) długimi paznokciami, która zerowała na rodzinach z tej wioski. Podobnych opowieści w FOLKLORZE można spotkać pełno, drugą stroną medalu jest to co wymodzą autorzy ksiażek czy filmowcy. Co do zebów wiesz dlaczego nie moga być u wampira dwie pary wysuwane... A no dlatego ze nie byłabyś wtedy w stanie wgryźć siew szyję. Co ciekawe wampiry są postaciami mitycznymi ale mają SENSOWNE sposoby odżywiania dwa kły które przebiją tętnicę faktycznie sie przydajabo wtedy serce przez rany praktycznie samo pompuje ok 3 do 3,5 litra krwi w gardło spragnionego wampira. Dolne kły uniemozliwiałyby by zaś wgryzienie sie bo jednak ludzka szczęka to nie krokodyla i ma pewien kąt rozwarcia :-) ale w filmie jak sama wskazałaś to moga być nawet i jedynki no i dwójki... Ale umówmy sie ze to juz widzimisie reżysera albo autora książki bo kanon NIE JEST DOWOLNY bo kanonem są podania ludowe które w przewazajacej większości są jednorodne w opisie upiora, upira, wompierza czy wampira...
Ja generalnie jako fan tego typu filmów lubię te najbliższe pierwowzorowi, stad bardzo lubię własnie Forever Knight, (chociaż już widze ze mi zarzucono zbytnie uwielbienia) moim zdaniem od strony takiej fizjologicznej to wampiry z tego serialu były najbliższe podaniom i legendom ludowym, druga stroną jest sama fabuła serialu i historia w nim opowiedziana oraz postaci znakomicie zagrane przez aktorów...
Kilka fotek: http://chud.com/nextraimages/ForeverKnight2.jpg
http://www.afn.org/~vampires/Ddgwd.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3120/2565994526_f1088cf71f.jpg
http://www.lucienlacroix.com/images/nick-knight-lucien-la-croix-talk.jpg
I fotki Janett i Nicka http://www.operagloves.com/Modernstars/DeborahDuchene/deborahduchene-nickjan_pho to4.jpg
http://www.operagloves.com/Modernstars/DeborahDuchene/deborahduchene-nickjan_pho to5.jpg
http://www.operagloves.com/Modernstars/DeborahDuchene/deborahduchene-nickjan_pho to8.jpg
Co do nazwy to już nizej koledze krzykaczowi napisałem ze tytuł jest gra słów. Wampiry piją SZTUCZNĄ krew wymyśloną przez Japończyków wiectytułem jest to co jednak im bardziej smakuje... PRAWDZIWA KREW. Czysta by była gdyby pili BRUDNĄ ale wtedy po angielsku tytuł by brzmaił CLEAN BLOOD gdyby o takie znaczenie chodziło co prawda TRUE tez mozna przetłumadzyć jako czyste/a, ale na bank nie w tym wypadku, bo głównym znaczeniem czysty jest CLEAN. I jeśli tym samym tytuł np "Czysta woda" przetłumaczymy jako CLEAN WATER a nie jako TRUE WATER. I analogicznie z krwią... Gdyby chodziło o brudną nie prawdziwą krew wtedy faktycznie byłoby CZYSTA KREW. no to tyle bo na ten temat mozńa gadać i gadać :-P
Pozdrawiam.

GregMar

Wiesz naprawde ŻAL MI CIĘ....Twoje teksty są takie suche ,,Po co wchodziłes i pisałes cokolwiek na temat czystej krwi .Jedni ją lubią jedni nie ja zaliczam sie do tych co ja uwielbiają .Czy my wchodzimy na forum o forever knight i komentujemy ....Odczep sie juz od nas i True blood !!!Denerwuj mnie twoje posty myslisz że wszystko wiesz udajesz znawce wampirow a na oczy ich nie widziałeś skąd możesz wiedziec ze te raporty sa prawdziwe .Może isnieja wampiry z takimi kłami i z innymi.Błagam cię nie pisz już nic o true blood dobra??Radze ci dobrze

GregMar

Angielskiego to zadobrze nie znasz a ja to Polskiego troche tylko mowie. Gdybys przeczytal cala serie ksiazek pod tytulem "Sookie Stackhouse (Southern Vampire) Series": 1.Dead Until Dark (2001); 2. Living Dead in Dallas (March 2002; 3.Club Dead (May 2003); 4.Dead to the World (May 2004); 5.Dead as a Doornail (May 2005); 6.Definitely Dead (May 2006); 7.All Together Dead (May 2007); 8.From Dead to Worse (May 2008); 9.Dead and Gone (May 2009); 10.A Touch of Dead (October 2009) - A compilation of all the Sookie-centric short stories; 11.Dead in the Family (May 2010); 12.Dead Reckoning (May 2011);13."Deadlocked" (May 2012) and "Dying for Daylight" (2011) - The First All New Video Game Written By Charlaine Harris Released By iPlay Games - Starring Dahlia.
Gdybys przeczytal te ksiazki, to lepiebysj rozumial ten serial, no ale nie mam pojecia czy ksiazki sa pretlumaczone na Polski jezyk. W serialu "True Blood" tytul jest wziety prosto z nalepki butelki krwi syntetycznej, ktora wyprodukowali Japonczycy. A czy chcecie przetlumaczyc "czysta" czy "prawdziwa", to nie ma znaczenia.

GregMar

Ja ogólnie mam do Ciebie tylko jedno stwierdzenie- nie podoba się to nie oglądaj, to że czegoś nie rozumiesz albo wydaje Ci się nielogiczne nie znaczy że dla innych też tak jest

ocenił(a) serial na 3
xellos

A ja mam do Ciebie taką odpowiedż... Otóż jestem wolnym człowiekiem, oglądam co chcę, a jak mi się to nie podoba to o tym mówię. Czy pozwolisz mi nato? Bardzo cię prosze pozwól mi... A jak Tobie się to nie podoba... No cóż... TO TWÓJ PROBLEM... Jesli masz problem z opiniamii innych... Tak na marginesie logika dlatego jest logiką, że jest logiczna tylko z jednej strony, nie występuje w logice takie cudo że jedno jest logiczne dla osoby A a deugie dla osoby B. Gdybyś miała logikę wiedziałabyś o tym dlatego logika oparta jest na wzorach matematycznych... Wiec jesli coś jest nielogiczne to jest NIELOGICZNE OBIEKTYWNIE. Chyba, że wykażesz, iż tak nie jest.

GregMar

zenujacy poziom argumentacji, typowy neo-kid

GregMar

boshe... Czy nie można nazwać świeżej krwi ludzkiej czystą?? Nie z butelki, nie sztuczna tylko czysta, bez żadnych dodatków, prosto z szyjki albo gdzie tam wolisz. Mam ci to jeszcze rozrysować ??!!

Jedno słowo nie jest jak w słowniku a ty się bulwersujesz jakby to był skandal na miarę "Wirującego Seksu". Ja wiem, że umiesz język angielski, ale nie rozpędzaj się tak.

"można by np. dowalić czółki i pomalowac go na niebiesko wszak postac wymyslona i każdy widzi go jak chce"----> rozumowanie 10-latka, już nie chce mi się pisać...Przeczytaj jeszcze z 50 razy to może zrozumiesz sens mojej wypowiedzi.

I powiem jeszcze, że gów** mnie obchodzi, że twórcy nie wpasowali się w twoją "wersję" wampira, bo po pierwsze nie musieli, a po drugie nie wpływa to na atrakcyjność serialu. Jak widzisz ludziom to nie przeszkadza skoro ma taką popularność.

MandM

Facet wdeptał cię argumentami w glebę więc najlepiej zamilcz i z pokorą zaakceptuj swoją porażkę. Głupkowatymi ripostami wiele nie zmienisz.

Loucyphre80

muahahaha, kolejny
Dobra milcze już bo zostałem otoczony xddd

ocenił(a) serial na 3
MandM

Kolego jesli ktoś tu musi coś 50 razy czytać to raczej ty... Ja napisałem w moim poście dokładnie co mnie w tym filmie sie nie podoba. A ty z twarza do mnie bez żadnych argumentów tylko by się na geby siłować. Faktycznie jesli tak ma wygladac rozmowa to lepiej pomilczeć. Ale jesli masz jakieś argumenty to możesz napisać je i udowodnić że to takie nowatorskie pomysły a sam film jest fantastyczniejszy od wszystkiego co się na ziemi ukazało. Ja napisałem jednoznacznie i wskazałem jakie są kanony, jesli się zgubiłes i nie rozumiesz trudno...
Co do tłumaczenia jak zwykle jest tragiczne powinno być w wersji polskiej jak już tłumacza to "PRAWDZIWA KREW" jako przeciwieństwo SZTUCZNEJ czy SYNTETYCZNEJ,którą piją wampirty. Gdyby zaś miało być CZYSTA KREW znaczy ze wampiry piją BRUDNĄ?... Kretynizm... Więcej cię nie bedę uświadamiał co chciałem to powiedziałem podoba ci sie ok nie podoba ci sie twoja sprawa ale zamiast rzucać gów... nami przedstaw jak dorosły człowiek argumenty a nie jak pięcioletnie dziecko słówka typu "gupi jesteś" GUPI GUPI bo film jest ekstra... O popularności filmów można wiele powiedzieć i jesli o to idzie to znów Forever Kinght
(co zresztą na polski tłumaczono jako "Nocny łowca" bez komentarza) biłby na głowę, bo po zakończeniu serialu w 1996 roku fani serialu z USA, Kanady, Niemiec, Australii i Francji do roku 2001 walczyli o jego wznowienie wysyłajac dziesiatki tysięcy listów. Ale nie o to chodzi.

ocenił(a) serial na 10
GregMar

Tytuł został przetłumaczony w taki, a nie w inny sposób i teraz już nikt tego nie zmieni. Czytająca natomiast wasze wypowiedzi coraz bardziej się do niego przekonuje. Dlaczego krew, którą piją wampiry z butelki można nazwać czystą, a pitą z człowieka brudną? Może dlatego, że ta druga pochodzi od innej istoty, jest jej zabrana i to często w brutalny sposób z użyciem przemocy. Raczej niczego co pochodzi z aktu przemocy nie można nazwać czystym prawda? To już dalej tylko zabawa słowem i kwestia interpretacji.
Greg czemu piszesz w dwóch wątkach to samo? Czemu sam sobie odpowiadasz?
Czemu ciągle nawiązujesz do Forever Knight? Tutaj rozmawiamy od True Blood, a o FK popisz sobie tutaj ---> http://www.filmweb.pl/f136388/Nocny+%C5%82owca,1989. Będziesz tam jedynym rozmówcą i pewnie będzie Ci fajnie.
To nie jest atak na Ciebie, tylko zrozum, że nikt tutaj nie zagląda by poczytać o FK.

ocenił(a) serial na 3
mroczny

Może ty sie przekonujesz ja nie... Dla mnie to nielogiczne i błędne rozumowanie kto zna angielski ten wie dlaczego kto nie no trudno bedzie bronił naszych tłumaczy którzy tłumaczą jak łamagi. Argumenty Cię nie są w stanie przekonać trudno w takim razie sensu przekonywania nie ma. Ty zostajesz przy swoim ja przy swoim. Ktoś inny czytajacy polemikę wyrobi sobie swoje zdanie. Dla mnie jest jasne PRAWDZIWA = TRUE z człowieka krew której NATURALNIE PRAGNĄ WAMPIRY, krew SZTUCZNA z butelki.
Jeszcze jeden argument na to ze tu nie masz racji jest taki, że wampiry nie przejują się "brutalnością" w pozyskaniu krwi co widać doskonale, wiec nie wiem dlaczego tak tłumaczyć chcesz tytuł, bo nie ma nic wspólnego z ich naturą... Co nawet sam Bill pokazał że prawie nie jest siew stanie oprzec przed ludzką krwia gdy miał się napić z tego gościa zarażonego zółtaczka i Sookie go ostrzegła.
Napisałem najpierw odpowiedż w jednym temacie a potem dałem osobny temat liczac na dyskusję, sam sobie nie odpowiadam skoro polemizuję z Tobą :-)
Czemu nawiązuję do Forever Night... Prostę bo uważam że był lepszy i że jest ten serial oparty na nim dołożono tylko trzy wątki majace to zamaskować. A pisze tam gdzie chcę bo mi wolno, uwazam że ten serial nie jest dobry i uważam że FN jest lepszy i dlatego tu piszę. Czy to Ci w jakiś sposób przeszkadza? Czy potrzebuję twojej zgody by skrytykować serial który Ci sie ewidętnie podoba? no nie wydaje mi się tak samo jak ty nie potrzebujesz mojej zgody by pisać o Forever Night że Ci się nie podoba. A dyskutowac mozemy jak powiesz dlaczego.
Ja mówietyle, oglądam TB bo jestem fanem gatunku nie ma obecnie nic innego w kinie i TV wiec ogladam. Nie zadowala mnie bo widzę braki a jako tytuł który mnie przekonał i porównawczy wskazuję FN nic wiecej i nic mniej ponad to.
A jak widze jest wiele osób które o Forever Knight nie słyszało bo sam wiem serial jako tako szerzej dostępny nie był wiec przy okazji innym fanom gatunku mówie ze było też coś takiego i takiego. Czy to według Ciebie źle poinformować kogoś że jest podobny film o takiej tematyce i że w mojej ocenie jest lepszy? Ja w tym nie widzę nic nagannego.
Pozdro.

ocenił(a) serial na 10
GregMar

Bezpośrednie tłumaczenie jest oczywiste i nie ma sensu tego powtarzać. Skoro jednak mamy inne tłumaczenie, można się nad nim zastanowić i spróbować doszukać się w nim jakiegoś sensu. Picie krwi z żywej istoty pozbawia jej sił, a często też życia. Raczej nie można takiego aktu nazwać czystym (wyjątkiem może być ewentualnie oddanie krwi z miłości - przykład Sookie pozwalająca się ukąsić Billowi). Co innego krew z butelki, która powstała bez uszczerbku na zdrowiu ludzi. Jest to może odległe odniesienie, ale wydaje mi się, że całkiem trafne.

Jasne, że można poinformować. Tylko nie jest to chyba miejsce na rozpisywanie się o innym serialu.

ocenił(a) serial na 8
mroczny

A ja myślę, że polscy dystrybutorzy po prostu chcieli, żeby było jak najkrótsze i łatwe do zapamiętania. Związek wyrazowy "czysta krew" funkcjonuje w naszym języku, a "prawdziwa krew" nie.

ocenił(a) serial na 3
wasiaku

Dokładnie tak to jest że jak się słyszy tenten to nalezy wnioskowac że to konie a nie zebry... Tak nakazuje logika i tu się z Toba zgadzam tak tez pewnie rozumował polski tłumacz. Choć moim zdaniem wybierajac tytuł funkcjonujący jako tako to jednak błędznie w odniesieniu do samego filmu...

ocenił(a) serial na 3
mroczny

Czyli chcesz szukać sensu w tłumaczeniu polskiego tłumaczai dociekać co chciał przez to powiedzieć... No tak też mozna :-) tylko wiesz... to dość złudna nadzieja jak sie przyjżec na tłumaczenia innych filmów np. Full metal jacked tłumaczą jako pełny magazynek... A to się tłumaczy fachowo w wojsku jako pocisk pełnopłaszczowy :-P i teraz mozemy siezastanawiać co tez autor chciał powiedziec przez pełny magazynek... Forever Knight tłumaczą jako Nocny Łowca a to znaczy przecież Wieczny ryceż co się odnosi do samego głównego bohatera który był francuskim rycerzem (szlachcicem)... A teraz walczy o swoje człowieczeństwo i tak dalej mozna by szukać sensu w polskich tłumaczeniach... niestety ja od dawna go nie znajduję :-P
Co do FN to się nie rospisuję... Czy widziałeś zebym napisał, ze jest to serial o 800 kilkuletnim wampirze, który jest policjantem w Toronto i próbuje znów stac się człowiekiem mimo iż to jest NIEMOZLIWE, (a może jednak?) ma jeszcze starszego bo ponad 2000 letniego stwórcę który był kiedyś rzymskim generałem i którego zmieniła w wampira przybrana córka w Pompejach zanim wybóchł Wezywiusz... Do tego jest jeszcze była kochanka wampirzyca mająca na karku 1000 lat, a teraz pojawiła się nowa miłość lekarz sądowy dr Lambert w której sie z wzajemnością zabujał 800 letni oficer kanadyjskiej policji itp?... Nie napisałem tego wcześniej tylko informowałem kilka osób ze taki serial jest i że ma ciekawą fabułę... jak oglądałes Rambo to nie trzeba Ci mówić o czym jest jak nie oglądałes a lubisz takie klimaty to ktoś życzliwy może Ci powiedzieć ze jest rambo ma ciekawą fabułę i tp... Ja to zrobiłem, a jak ktoś wyraża jeszcze ciekawość to zamieściłem kilka linków i fotek to wszystko. Tyle samo bym oczekiwał od kogoś innego kto zna film lub serial z gatunku który lubię.
:-)

ocenił(a) serial na 10
GregMar

Ten znowu o tym FK. Smaruj o tym na stronie FK.

ocenił(a) serial na 3
mroczny

Zauważ tylko ze nie Ty bedziesz decydował o tym co, gdzie i jak mam pisać. A ja nie bedę robił tego wobec Ciebie, zachowajmy jakieś normy kultury.
:-)

GregMar

Przyjmuję do wiadomości, że FK jest twoim ulubionym serialem. Niestety moim nie będzie, bo mi go skutecznie obrzydziłeś, zanim zdążyłam obejrzeć, i zniechęciłeś do oglądania ciągłym opowiadaniem o nim. Oprócz kursu logiki dla prawnków polecam kurs psychologii - nachalne wpychanie swoich racji przynosi zazwyczaj odwrotny do zamierzonego efekt.

ocenił(a) serial na 3
mikka_v

Psychologię tez miałem na politologi... Trudno bedziesz robiła co bedziesz chciała, mi nic do tego, wolna wola jest najważniejsza. A skoro tak to mnie wolno napisać to co napisałem a tobie to co ty napisałaś i tyle na ten temat.
Pozdrawiam :-)

GregMar

przepraszam, że się wtrącam trochę nie na temat, ale mam pytanie- jak można studiować jakiś kierunek ileś tam lat i nie wiedzieć jak wygląda jego deklinacja? Na politologii, jako że PolitologIA

ocenił(a) serial na 3
Binula

Zupełnie tak samo jak można NIE ZACZĄĆ ZDANIA WIELKĄ LITERĄ... Czy odpowiedziałem na twoje pytanie?...

GregMar

jednak chyba nie odpowiedziałeś, swoją drogą- jako osoba, która w latach osiemdziesiątych była nastolatkiem, jesteś bardzo dziecinny w odpowiedziach. Zapamiętaj jak się pisze politologii, aby nie robić sobie wstydu i po sprawie.

ocenił(a) serial na 3
Binula

Hmmm... bardziej dziecinnym od osoby nie umiejącej zaczynać zdań wielką literą już być nie można, TEGO UCZĄ W PIERWSZEJ KLASIE PODSTAWÓWKI... No może ty sie opuszczałeś... Nie moja sprawa sam musisz sobie z tym poradzić... Po drugie... Jakim cudem wymyśliłeś, że w latach 80 byłem nastolatkiem? By spełnić takie kryterium trzeba mieć -naście lat, a ja w 1990 skończyłem 7 lat. No nic widzę, że lubisz się dziecko dowartościowywać, nie wiem skąd taka potrzeba, więc nie przeszkadzam, ale radzę pogadać z psychologiem, może coś pomoże. :-)

ocenił(a) serial na 8
GregMar

a miałeś na tej swojej politologii z psychologią zasady pisowni obowiązujące w języku polskim? bo składnia u ciebie leży.

ocenił(a) serial na 3
FisherN

A ty miałeś? Bo zasadą w języku polskim jest też zaczynanie zdania dużą literą... Ja widzę, że ty i twoja koleżanką macie jakieś problemy psychiczne, może warto poprosić o jakąś pomoc? Trochę mnie to bawi, jak jakiś frustracik nie może zarzucić błędu merytorycznego to chętnie rzuci się na formę, bo treści jest poza jego zasięgiem intelektualnym... Wiesz koleś, mam książkę dwóch moich wykładowców, dr Wybranowskiego i dr hab. prof. US Andrzeja Wojtaszaka (dwóch wykładowców o takiej wiedzy, że sobie nawet nie śniłeś) i już na pierwszej stronie są dwa byki, na następnych też kilka... Umieram z ciekawości co też musisz w swoim małym rozumku o nich pomyśleć, matko napisali książkę i jest kilka literówek, parę błędów składniowych NO KRETYNI kto im dał doktoraty i profesurę!!! ZGROZA!... Bawisz mnie chłopcze... Bawisz, chociaż, z drugiej strony mi cię żal skoro tak tylko możesz się dowartościować... Specjalnie dla ciebie napiszę wyraz z bykiem: „koleRZanka” tylko nie zabrudź monitora z ekstazy :-)

PS. Zdradzę ci tajemnicę… Zasady pisowni to raczej na filologii... No na politologiiiiiiii to raczej o polityce, na psychologiiiiii raczej o psychologiiiiii... No proszę teraz będziesz wiedział i już będziesz mądrzejszy :-)

ocenił(a) serial na 8
GregMar

widzę że bardzo podnieciłeś:) tak łatwo wyprowadzic cię z równowagi? strzel sobie jeszcze jedno wypracowanie. z chęcią poczytam:)

ocenił(a) serial na 3
FisherN

To raczej ty się chłopcze tak podnieciłeś, że zapomniałeś nawet o... składni... :-) Czyżby szok?... Możesz sobie pomarzyć, mnie nie możesz wyprowadzić z równowagi, do tego potrzebowałbyś ARGUMENTÓW, ale to ci nie grozi...
PS. Dobrze ci było? To jeszcze jedno słowo dla ciebie "krUlik" :-)

ocenił(a) serial na 8
GregMar

ah ty mistrzu ciętej riposty, zatkało mnie:)
pozdrawiam:)

ocenił(a) serial na 3
FisherN

Bawisz mnie synu oj bawisz, więc w nagrodę następne słowo: "RZołnieŻ" masz tu dwa byki w jednym powinieneś, dzięki temu, mieć upojną noc...

GregMar

wez chlopie ksiazke napisz bedziesz mial spokoj a nie swoje eseje na forum filmowym bedziesz przedstawial

mikka_v

A ja się chyba skuszę i zapuszczę. Wcześniej też mnie trochę ta reklama irytowała ale teraz, po przedstawieniu głównych postaci nabrałem smaka.

użytkownik usunięty
mroczny

Przepraszam za off topic.
Sens jest taki - nasi tlumacze pracujacy dla dystrybutorow filmow z zagranicy nie maja pojecia jak sie taka prace wykonuje.Mieszkam w UK i powiem tylko krotko - po kilu latach obcowania z angielskim uwazam ze tlumacze, zwlaszca tytulow filmow, choc i ze scenariusze czasem bywa ciezko - nie powinni dostawac za to kasy, a najlepiej wogole sie do tego nie zabierac.
A dystrybutorzy powinni sie zglosic do takich osob jak GRUPA HATAK gdzie i tlumaczenia i tytuly sa pierwszozedne.

Odnisnie tematu zalozonego przez GregMar - zgadzam sie z Toba w 100% a do tego dziekuje za polecenie serialu KN o ktorym nie mialem pojecia
Pozdr

ocenił(a) serial na 3

No własnie z tego co zauważyłem to już nie tylko i tytuły filmów ale i tytuły książe są tłumaczone byle jak... Teraz prawdę mówiąc to jak czytam coś przetłumaczonego na polski to się zastanawiam tylko czy to faktycznie tak jest przetłumaczone jak powinno być czy jest tak jak by sobie ten tłumaczący umyślił :-P Ehhh...

Co do FK to polecam :-) to jeden z najlepszych seriali o wampirach z dobrymi aktorami teatralnymi a nie jakimiś TVburgerami chodzącymi z opuszczonymi łbami i łypającymi oczyma majacymi udawać spojrzenia grrrroźnych wampów >;-