PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 203098
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Zgadujemy jak zakończy się 5 seria.Na pewno wśród nas znajdzie się ktoś kto trafi. Do dzieła.

Uwaga spoiler:
Mało kto się spodziewał śmierci Rity w 4 sezonie.Czym zostaniemy zaskoczeni tym razem?

Ja uważam, że Dexter zostanie zdemaskowany/ujawni się Debrze. Wszystko na to wskazuje. Może dowie się o tym ktoś jeszcze. Może Quinn. Liddy prawdopodobnie zginie. Może zajmie się nim Quinn. 6 sezon to będzie o zdemaskowanym Dexie lub dalej będą ciągnąc jego tajemnice tyle,że Debra będzie w tym siedziała.

Reasumując:

-Jordan Chase, Stann Liddy stracą życie
-Quinn trafi do pudła
-Debra(może ktoś jeszcze) dowie się o Dexterze
-Lumen powróci w 6 sezonie
-wywalą Laguertę z pracy
-niania Harrisona jest tylko statystką

ocenił(a) serial na 10
R3Mi

Jakby scenarzyści nie wrzucili motywu z listem od rodziców czy jej narzeczonego to by każdy pisał, że z Lumen jest cosik nie tak.
Debra zabije Lumen!!!

ocenił(a) serial na 10
Wojtek_dpo

Niby dlaczego:/ Biedna Lumen, nie tylko przeszła przez piekło, ale jeszcze ma zostać na dodatek zabita? I to przez Debrę?
Chyba, że sprawdzi się moja teoria, że goście od Chase'a mają inne powody żeby prześladować Lumen.

ocenił(a) serial na 10
Wielki_Zderzacz_Hadronow

Kurde ja bym chciał, żeby Dexter się z nią przespał.

A co Wy na to: Dexter zostaje złapany i musi uciekać. Lumen zostaje zostawiona na pastwę Jordana Chasea, który ją porwie i będzie znów gwałcił? Cliffhanger zajebisty!

ocenił(a) serial na 10
Wojtek_dpo

"Kurde ja bym chciał, żeby Dexter się z nią przespał"
hahah.. to ci sie udalo :p (dot. 5x10)
wogole..sama jestem ciekawa jak to sie skonczy wszystko.. a niektore wasze propozycje sa niezle :)

ocenił(a) serial na 9
Wojtek_dpo

'Lumen zostaje zostawiona na pastwę Jordana Chasea, który ją porwie i będzie znów gwałcił?'

No, to byłoby dosyć szokujące zakończenie sezonu. Nierealne, ale sam pomysł genialny :)

ocenił(a) serial na 8
Wojtek_dpo

Czytaliście książki ? To że Debra od 4 sezonów węszy nad sprawą swego ojca, a tym samym Dextera nie służy niczemu innemu jak temu że pozna Mrocznego Pasażera. Właśnie wykańczam 4 część "Dzieło Dextera". Skończyłem na rozdziale gdzie na koniec Debra, która ma wątpliwości co zrobić z Dexterem (czy go aresztować czy pozwolić na jego dance macabre) mówi mu:
"- Dexter, wiesz... ? Tata miał rację. Dorwij go...!". I mimo że książki toczą się inaczej fabularnie to nie da się uniknąć wątku Debra meet Dark Passenger.

SPOILER :
Piąta część kończy się uczłowieczeniem Dextera , do czego jak widać zmierza też serial, i porodem Debry (o_0)

ocenił(a) serial na 8
rhcp_20

A tak na marginesie.... Zauważyliście jak mało jest Dextera w Dexterze ? Niby jest cały czas, ale jakiś taki mdły. Wszyscy inni wybijają się na pierwszy plan. No może poza tekstem z In the Beginning: To oczyści cię z zarzutów a wtedy będziesz mój.
Ale to i tak nie ten Dexter egoista. Po Demonach Dextera wolałem wersję serialową. Teraz wolę tę arogancką z książki.

ocenił(a) serial na 6
rhcp_20

Myślę, że każdemu chociaż trochę brakuje tego 100% bezuczuciowego Dextera. Jednak mamy do czynienia z serialem - gdyby bohater nie ewoluował, gdyby wszystko było cały czas takie jak w 1. sezonie, to serial miałby bardzo małą popularność i byłby zwyczajnie nudny...

Wojtek_dpo

Myślę, że będzie to odcinek z gościnnym udziałem ekipy CSI Miami i nie ma bata, aby Miami Vice znowu dała plamę i Dex chodził free po ulicach tego słonecznego miasta.

ocenił(a) serial na 10
Analog

Kto nie widział epizodu 10 uwaga na spoilery!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A jednak!!!!!!!!!!! Go Dex! Go Dex! Go Dex! Wyrwał ją :)
Szkoda mimo wszystko , że Deba z Quinnem nie nakryli Dexa i Lumen.

ocenił(a) serial na 10
Wojtek_dpo

Odcinek 10 zmienia kilka rzeczy w naszych przewidywaniach. Śmierć Lumen byłaby teraz bez sensu. Powtórka 4 sezonu. Quinn też nie powinien zginąć. Faceci Debry za często padają. Co nas czeka?

Dexter vs Quinn-Quinn zabije Liddiego
Debra vs Chase-Debra zabije Chase`a
Dexter obejdzie sie smakiem :)

ocenił(a) serial na 10
Wojtek_dpo

Dexter ginie w tym sezonie. Debra dowiaduje się prawdy o Dexterze. Showtime kręci spin-off pod tytułem Harrison opowiadający o 16 letnim synu Dextera, który uczy się od ciotki Debry jak zabijać złych ludzi i zacierać ślady.

ocenił(a) serial na 10
SilentJay

Heheh. To bardziej na komiks pasuje. Dexter nie zginie w tym sezonie. Predzej skończy jak Hannibal Lecter.

ocenił(a) serial na 8
Wojtek_dpo

A ja wpadłem na taki koniec:

Jordan Chase pod koniec odcinka 11 przychodzi do wydziału - i wydaje informację iż podejrzewa, że śledza go... Lumen z Dexterem. Lumen w 12 odcinku popełnia samobójstwo aby chronić Dextera. Debra poznaje prawdziwe oblicze brata, akceptuje je, zaciera ślady w śledztwie, zamyka je i wypuszcza Chase'a. Liddy zabija Quinna i przesyła do wydziału zabójstw filmy Dextera i Lumen i zaczyna się wielka nagonka na Dex'a. Całkiem prawdopodobne wg mnie może być coś takiego, a zwłaszcza z Lumen i Jordan'em.

ocenił(a) serial na 6
Jurigag

A samobójstwo Lumen da Dexowi jakieś "+5% defence"?

Flying_Dutchman

Nieźle to wymyśliłeś z tym samobójstwem, rzeczwiście tak może byc, jednak nie podoba mi się to zakończenie więc oby się nie sprawdziło.

ocenił(a) serial na 6
Wojtek_dpo

ile masz lat kolezko, ze cie rajcuje, ze seryjny morderca ze skrzywiona psychika 'wyrwal' panne ze skrzywiona psychika i jeszcze masz czelnosc dac 10/10 za ten gniot ?

ocenił(a) serial na 7
Wojtek_dpo

Myślę, że po pierwszych 15 minutach części 10 wszystko staje się całkiem jasne. Debra i Quinn są przygotowywani na poznanie prawdy i dokonanie wyboru. . .

Richtie

Ja wyobrażam sobie to tak: Lumen porwana przez Chase'a, Liddy ginie z rąk Debry/Quinna. Quinn i Debra dowiadują się że Dexter 'tylko' pomagał Lumen, Quinn utrzymuje to w tajemnicy dla Debry (której Dexter mówi całą prawdę). Chase ginie w finale, ale policja dowiaduje się w jakiś sposób o Dexterze.

Lumen albo zginie ratując w pewnym momencie życie Dextera, albo jej drogi z Dexterem po zakończeniu ich misji po prostu się rozejdą i L wróci do domu, do rodziny.

użytkownik usunięty
Wojtky

Biorąc pod uwagę dialog Dexter/Debra na temat zabijania, to jak dla mnie prawie pewne jest, ze pod koniec tego sezonu Debra dowie się o Mrocznym Pasażerze i zaakceptuje postępowanie brata. Co do Lumen - na początku wydawała mi się niepotrzebna w tym serialu ale po paru odcinkach zrozumiałem że ona i Dexter stanowili by dobrą parę; i w życiu i podczas zabijania. Kompletną wpadką serialu byłoby odejście Lumen pod koniec sezonu do rodzinnych stron. Jeśli chodzi o Liddy'ego to wydaje mi sie to oczywiste że zginie. Z czyich rąk? Może Dexter coś na niego znajdzie, albo może Quinn go po prostu załatwi? Zobaczymy. Od początku wydawało mi się że Sonya [niania Harrisona] może mieć nieczyste konto, sam nie wiem dlaczego.. ;d Ale może? Jeśli okazałoby się że to ona stoi za jakimś zabójstwem? Zrobiłoby się jeszcze bardziej ciekawie.
To chyba jeden z najlepszych sezonów. :D

ocenił(a) serial na 6

"jeden z najlepszych sezonow" o boze, nielogiczny, pozbawiony akcji, z masa pourywanych lub banalnie rozwiazanych wątkow okazuje sie w opini niektorych jednym z najlepszych heh
wlasnie przez takich ludzi ten serial bedzie sie ciagnal w nieskonczonosc i jesli pomysl na nastepny sezon bedzie taki, ze bedzie para seryjnych zabojcow ktora miedzy poszczegolnymi morderstwami bedzie sie pukac to ja to napewno odstawie
nie wiem kto pisze im ten scenariusz, ale dawno stracil on dobry smak

ocenił(a) serial na 7
korejwajzer

Niestety scenarzystów "Dextera" jest kilkudziesięciu, niemal każdy epizod wychodzi spod reki kogo innego i to widać. W serialach, w których każdy odcinek stanowi jako taką zamkniętą całość (np. House) tego tak nie czuć, ale niestety w "Dexterze", którego każdy odcinek teoretycznie powinien posuwać akcję do przodu to wali po oczach. Co z tego że jeden odcinek ktoś napisze świetny, pomysłowo to zakończy, być może jakimś znakiem zapytania, kiedy następny scenarzysta z robi z pomysłu gó....o. Stąd miedzy innymi te wszystkie nielogiczności fabuły, rwane watki i robienie z widzów idiotów bez pamięci.

seban28

Według mnie ani Quinne ani Debra nie zabija Liddego. Debra nie byłaby zdolna zabić kogoś tylko po to by zatuszować postępowanie swojego brata. Zauważcie, że gdy pierwszy raz spotykanego tego gościa, od Santa Muerte to ma opory by do niego strzelić. Za drugim razem nie popełnia już tego błędu. Nie czuję się winna gdyż zabiła go, bo WIEDZIAŁA, że może zabić ta kobietę, którą wziął na zakładnika. Debra nie zabije nikogo by chronić swojego brata.

Co do Quinna to też nie widzę powodu, dlaczego miałby zabijać Liddiego po to by ochronić Dextera dla Debry. A co do sprawy morderstwa, w która będzie zaangażowany Quinne to na pewno nie on je popełni. (SPOILER ) Trupem w 11 odcinku będzie Emily zabita, przez Jordana . Co do Lumen to pójdzie się spotkać, z Emili w jej domu a tam spotka Jordana, który w przypływie złości zabije Emily i porwie Lumen tak myślę. Dexter odnajdzie zwłoki Emily i będzie szukał Jordana i Lumen. A Jordan będzie próbował uciec z kraju swoim prywatnym samolotem. Policja w końcu dowie się że Jordan też był zaangażowany w tortury, gwałt i morderstwo 12 kobiet.

Nie wiem jeszcze jak skończy lumen wątpię by została zabita przez Dextera. Po ostatnim odcinku jestem przekonana, że jeśli zginie to albo popełni samobójstwo albo umrze ratując Dextera przed Jordanem. Chociaż prawdopodobne jest też jej powrót do domu albo to że pójdzie do więzienia.

Debra pewnie dowie się prawdy o Dexterze ale nie całej. W poprzednich sezonach zawsze pod koniec dowiadywała się czegoś istotnego o swoim bracie teraz też tak będzie. Dowie się, że pomagał Lumen pozbyć się tych mężczyzn ale nie tego, że jest seryjnym mordercą i że to jej ojciec takiego go stworzył i że Dexter był odpowiedzialny za śmierć Rity i że to on był BHB. Na to jeszcze za wcześnie.
W 2 sezonie jest między Debra a Dexterem rozmowa dot. BHB i według Debry BHB zasługuje na aresztowanie i karę śmierci. Jest to po tym jak Miami Metro dowiaduję się, że ofiarami są tylko mordercy. Debra mówiła „ ON zabija ludzi” zasługuję na karę. Dlatego nie jestem przekonana do tego, że jeśli Debra pozna cała prawdę o Dexterze to łatwo ją zaakceptuję.

ocenił(a) serial na 10
seban28

Dexter ma kilkudziesięciu scenarzystów? Skąd to wziąłeś? Poniżej lista WSZYSTKICH scenarzystów Dextera:

Chip Johannessen
Scott Buck
Manny Coto
Jim Leonard
Tim Schlattman
Wendy West
Lauren Gussis
Scott Reynolds
Karen Campbell
Melissa Rosenberg
Charles H. Eglee
Clyde Phillips
Adam E. Fierro
Daniel Cerone
Drew Z. Greenberg
James Manos, Jr.

Jak widzisz, jest ich 16. 60 odcinków napisało 16 scenarzystów. Według mnie jest to bardzo dobry wynik. Dexter jest od początku tworzony przez prawie taką samą ekipę ludzi i to właśnie dlatego jest taki dobry.

Wojtek_dpo

1.38 minuty z poczatku 11stego odcinka:

http://www.youtube.com/watch?v=SdqH5QvRv4c&feature=player_embedded

killeratb

i jeszcze 2min gadki szmatki dex'a z lumen ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=GriKWDjx9Sg&feature=player_embedded

ocenił(a) serial na 6
killeratb

śliczna para, dyshka

korejwajzer

Jak by ktoś był miły to mógł by przetłumaczyć co mówi Masuda o tych dowodach bo tego nie zrozumiałem.
Z góry dzięki.

ocenił(a) serial na 10
Zbych13

Widać że twórcy przygotowują postać Debry do poznania prawdy o Mrocznym Pasażerze. To że zabiła jednego z braci Fuentes, to że nie czuła się z tego powodu winna, fakt, że jest do głębi wstrząśnięta tym co robił Chase i jego kumple - to wszystko zmierza w jednym kierunku, Debra pozna prawdę. Myślę jednak, że jednak sekrety Dextera w tym sezonie nie wyjdą na światło dzienne. Jedyną osobą która pozna część prawdy będzie pewnie Queen, który w jakiś sposób zneutralizuje Liddiego. Debra jest na tropie Lumen więc jeżeli dowie się że to ona była mścicielką puści ją wolno i zacznie podejrzewać że Dexter jest kimś innym niż do tej pory przypuszczała.

ocenił(a) serial na 10
killer83_2

Masuda mówi, że znalazł bliźniaczy odcisk buta przy domu obok domu Tildena. Pierwszy znaleźli Debra i Quinn. Masuda mówi, że "MŚCICIEL" zabił Tildena właśnie w tym domu obok, bo wszystko zostało tam wyczyszczone do perfekcji.

ocenił(a) serial na 10
Wojtek_dpo

A jeśli Debra zobaczy nagrania Dexa z Lumen? Będzie myślała, że Dex widzi w Lumen Ritę(ofiarę) i to on pomógł jej wykończyć bandę gwałcicieli. Nie dojdzie do wniosku jednak, że Dex robi to od zawsze. Łatwiej jej bedzie stanąć po stronie Dexa. O kolejnych ofiarach dowie się później 6 sezon ale będzie za późno.

ocenił(a) serial na 9
killer83_2

Jakoś zapomnieliśmy o wątku santa muerte... Czy drugi z braci Fuentes nie wróci czasem, by pomścić śmierć swego brata z rąk Debry? ...

Przyznam, że mam kilka pomysłów co do zakończenia serii. A każdy z nich jest wręcz absurdalny ;)
Np. Lumen zabija Dextera. Z ofiary staje się katem i mści się na Jordanie i jego ekipie. Później może być przerażona tym, kim się stała i zacznie obwiniać za to Dexa. Ponadto zobaczy w nim potwora, a nie wybawiciela. Sama Debra wspomniała, że tak brutalne tortury i gwałty odciskają niezmywalne piętno na psychice. Lumen nie nadaje się na wspólniczkę Dextera. On czuje zew krwi, potrzebę zabijania. Ona czuje potrzebę zemsty. Kiedy wszystkich z "take it!" pozabijają, co jej pozostanie?

Wojtek_dpo

To ja zapodam swoją teorię, którą obmyśliłem dzisiaj, i dodatkowo wsparłem paroma spoilerami, więc uwaga na mojego posta :]

Najsampierw parę spoilerów - na promo 11 odcinka widać, że Jordan uderza Lumen albo Emily w głowę (nie widać, którą), widać je obie w domu Emily razem z nim. Dylemat rozwiązuje ten obrazek http://images4.fanpop.com/image/photos/16900000/Episode-5-11-Hop-A-Freighter-Pro motional-Photos-dexter-16990597-266-400.jpg , na którym widać, że to Emily się oberwało. W razie wątpliwości tutaj inny obrazek http://www.fanpop.com/spots/dexter/images/16990595/title/episode-511-hop-freight er-promotional-photos-photo - koszulka się zgadza.
Dorzućmy do tego sneak peek z rozmowy Lumen z Dexterem. Nie ma innej opcji, Lumen musi zrobić z siebie przynętę, co zresztą widać na screenach i promo, jest w jednym pokoju z Emily i Jordanem, jak wspomniałem.

Moja teoria - Jordan ogłusza/zabija Emily (pytanie tylko,po co, skoro ona najwyraźniej ma fioła na jego punkcie?) i porywa Lumen, zgodnie (lub nie) z planem Dextera i Lumen. Gotów jestem się założyć, że ten plan nie pójdzie jak po maśle i być może Lumen zostanie zabita przez Chase'a. Osobiście bardzo bym się wkurzył, bo ile można patrzeć na to, jak Dexter ściąga śmierć na wszystkich, którzy się do niego zbliżą lub poznają jego sekret. Jordan wyląduje na stole, chociaż takiej pewności nie mam, twórcy mają dziwne pomysły ;]

Teraz tytuł odcinka 11 ("Wskocz na frachtowiec/samolot transportowy") - raczej chodzi o to drugie znaczenie słowa "freighter", zważywszy na obecność samolotu na promie, ale mi on wyglądał na prywatny odrzutowiec, a nie "transportowiec". Widać policyjną obławę na ten samolot, możliwe, że Lumen zabije Chase'a bez pomocy Dextera (który w tym czasie będzie zajmować się np. Liddym, którego IMO jednak zabije Quinn - z oficjalnej zapowidzi 11 odcinka wynika, że Quinn "będzie związany z zabójstwem bardziej, niż by chciał" - http://en.wikipedia.org/wiki/Dexter_%28season_5%29 . Możliwe też, że Dextera będzie szukał Chase'a i Lumen, ale mu się to nie uda, albo będzie zajęty zacieraniem śladów po sobie i Lumen.), po czym zostanie złapana przez policję i wsadzona do pierdla po tym, jak udowodnią jej zabójstwa pozostałych psycholi. Lumen nie wyda Dextera, w ostatnim odcinku pokazała, że go kocha. Chociaż, znów, nie ma pewności, może go wyda i Dex zmuszony będzie uciekać? Może Lumen nie jest aż tak idealna dla Dextera, jak nam się wydaje? Julia Stiles niedawno powiedziała, że była "zszokowana", gdy dowiedziała się, jak się skończy ten sezon. Kontrakt ma podpisany tylko do końca tego sezonu, ale IMO to nic nie znaczy, gdyby twórcy nagle ogłosili, że podpisała kontrakt na następne paręnaście odcinków to by było jasne, że przeżyje. Drugiego Harry'ego z niej nie zrobią.

Co do finału - zgubiłem niestety gdzieś linka, ale jestem pewien, że czytałem wypowiedź jednego z twórców serialu dotyczącą ostatniego odcinka, brzmiała ona mniej więcej tak "co byś zrobił, gdybyś mógł zostawić całe życie za sobą?".
IMO, z tego widzę takie opcje:
1) Lumen ginie, Dexter dochodzi do wniosku, że nigdy nie będzie szczęśliwy (Lumen to idealna hybryda między Ritą, Lilą i... Miguelem, idealny partner dla Deksia, miesza wszystkie najlepsze cechy tych postaci, nie biorąc jednocześnie najgorszych, jej utrata to byłby prawdziwy szok dla niego) i decyduje się zmienić otoczenie, może popełnić samobójstwo?
2) Lumen przeżyje, Dexter przeżyje, oboje zdecydują się rozpocząć nowe życie gdzie indziej. Może Harrison zginie? Teoria złej niani :P Chase może też go porwać, chociaż to mało prawdopodobne, skoro ma siedzieć u dziadków.

Co do Debry - też stawiam, że odkryje, że Dexter mordował, ale IMO prawdopodobne jest to, że dowie się tylko o tym, że Dexter poznał Lumen i pomógł jej zdjąć tę bandę gwałcicieli, co sama Deb pochwala. Wątpię, żeby Dexter przyznał się do tego, że to on jest Rzeźnikiem z Zatoki i do tego zabił dziesiątki innych ludzi.

Uff, trochę chaotycznie, ale czekam na opinie.

Wojtek_dpo

Mój pomysł na dwa ostatnie odcinki.

W odcinku 11 domyślą się że Chase nie jest święty i że to on stoi za wszystkim. Quinn pojedzie go dorwac w pojedynkę i Chase go ogłuszy i porwie. Będzie próbował poleciec samolotem razem z Quinem (w końcu Quinn w ostatnim odcinku ma byc w niebezpieczeństwie). W ostatnim odcinku wszyscy będą próbowali dorwac (Jordana). Dowie się o tym Dex i będzie chciał wykozystac szansę i zabic z Lumen Chase'a. I tera dwie opcje:

1. Dex zabije Jordana aby ratowac Quinna - w sensie że Jordan będzie mierzył do Quinna, a Dexter od tyłu załatwi Chase'a. Joseph zobaczy jakąś częśc potwora, ale nie całą, nie dowie się że on jest BHB. Quinn zobaczy Lumen i spyta się co ona tu robi. Powie, że jest nr.13, a Quinn zachowa to w tajemnicy
2.Quinn będzie więziony. Lumen zabije Chase'a i ucieknie.
a)Zostanie złapana, ale nie wykapuje Dexa
b)ucieknie do domu Dexa. Dex pójdzie z nią na lotnisko, bo będzie gotowa by wrócic do domu. Na lotnisku zostanie porwana przez grubasa ze zdjęcia (okaże się, że to nie Chase, że był ktoś jeszcze - wyższy statusem niż Chase, tzw. "szef paczki" - i ją zabije [aktorka grająca Lumen powiedziała, że nie może powiedziec czy umrze czy nie, bo w ten sposób popsułaby końcówkę. Według mnie dała tym do zrozumienia że umrze] Szósty sezon to będzie walka z tym ostatnim "Take it")
cd2. Dex uwolni Quinna przybiją piątkę i się pogodzą.

Szczegóły.
1-Ta blond od Chase'a to na pewno ofiara ich. Chase ją wykorzystał bo była w nim zakochana wtedy. Dalej go kocha. A ten ją zmanipulował, dzięki swoim zdolnościom. Prawdopodobnie zginie z ręki Jordana.
2-Liddy nie zostanie zabity. Nie ujawni tego co wie wszystkim. Zrobi sobie tylko zemstę na Quinnie i da/wyśle to Debrze z dopiskiem, że robił to na polecenie Quinna. Ona zobaczy co Dex robił z Lumen (przygotowanie do zabójstwa. Jak zareaguje Debra? Będzie w szoku i ... na tym skończy się sezon.

Co o tym myślicie? Wybaczcie chaos w wypowiedzi, ale chciałem zawrzec wszystko co chciałem, nie przeoczając niczego:)

ocenił(a) serial na 7
milosz18

Moim zdaniem
Lumen zabija Quinna/Lindiego aby chronić Dextera. Debra nakrywa Dexa podczas porcjowania ciała Jordana.
Albo :
Lumen wystawiona jako pułapka na Jordana zostaje ranna , ale Dex go dopada podczas, a rytuału zostaje nakryty przez Quina którego zabija Debra. Lindi szukając dowodów włamuje się do mieszkania Dextera gdzie zostaje zabity przez Lumen.
Lub :
Lumen zabija Lindiego, Quinn zabija Lumen za co Dexter kładzie go na łoże ;) a przyłapuje go na tym Debra.

Osobiście podoba mi się wątek Dexter-Lumen. Dex nareszcie znalazł to czego nigdy nie miał - szczęście(z Ritą wszystko było udawane) może i jest ono mało potrzebne dla seryjnego mordercy ale może szczęśliwszy będzie zabijał z większą gracją :D
Albo duet :
-Kochanie kogo dziś zabijemy ?
-Poszperam w aktach coś się znajdzie

Ale i tak scenarzyści przyszykowali na pewno coś WIELKIEGO na koniec tak genialnego sezonu.

ocenił(a) serial na 6
Gersad

"Ale i tak scenarzyści przyszykowali na pewno coś WIELKIEGO na koniec tak genialnego sezonu."

Napisz mi co jest genialnego w tym sezonie ?

ocenił(a) serial na 7
korejwajzer

Mi podoba się na pewno bardziej niż 3 o Miguelu i facecie od zdejmowania skór -.- kolejnym nie takim jak trzeba facecie Debry.
5 sezon jak dla Mnie ma swój klimat Dex "pomocnik/mściciel" a nie Dex zabijający opryszków których i tak zniknięcia nikt nie zauważa. Jednym się to podoba drugim nie. O gustach się nie dyskutuje, ale swoje zdanie trzeba wyrażać. :)

ocenił(a) serial na 2
Wojtek_dpo

moim zdaniem wszystko to zmierza do tego o czym myślałem od początku
DEXTER JEST DUCHEM

ocenił(a) serial na 7
runge

Z facebookowego profilu serialu :
“She keeps connecting the dots. Cole, Boyd, now Dr. Dan. It’s only a matter of time before she connects them to me. And to Lumen.” –Dexter

Więc to że Debra pozna prawdę jest jak dla Mnie niemalże pewne.

Wojtek_dpo

Khasim bardzo ciekawe wnioski wyciągasz (trochę ściągając od Ciebie przedstawiam moje 2 wersje):

wersja soft: Jordan porywa Lumen ale ta go zabija. Niestety wpada w łapy policji i musi kryć Dexa. Przyzna się że była 13 ofiarą, działała sama i chciała się zemścić. Oczywiście Debra poznaje Lumen i żąda wyjaśnień od brata- ten początkowo wykręca się mówiąc że nic nie wie ale Debra szybko połączy fakty (uszkodzenie płyty, udział brata w spotkaniach Jordana) i Dexter przyzna się do pomocy. Co do Lindiego to Dex szybko wykryje kto go podsłuchuje, zabierze wszystkie dowody obciążające jego i wrobi w coś Lindiego aby trafił do paki. Może to Quinn będzie musiał aresztować kolegę i wtedy dojdzie do wymiany strzałów i Lindi zgine.

wersja hard: Dexowi udaje się odnaleźć Lindiego ale jest za późno. Ten aby odzyskać robotę ujawnia wszystko o Dexie. Jordan porywa Lumen (nie wiem czemu b. podoba mi się ta opcja;-) i zaczyna opowiadać jej o tym jakie cięzkie miał dzieciństwo i okres dojrzewania (może problemy z łaknieniem;-)), wtedy wpada Dexter i go załatwia. Uciekając z ukochaną natrafią na Debrę i Quinna którzy wspaniałomyślnie ich puszczą. oczywiście po tekście Debry że jeżeli Quinn naprawdę ją kocha to ich uwolni.
SPOILER:
A tej 1 ofierze (blondynie) nie życzę źle ale ma przechlapane. Jordan gdy mówi że jest dla niego szczególna ma niezbyt przyjazny wyraz twarzy co sugeruje że nie zawaha się jej zabić aby zatrzeć ślady albo coś udowodnić.

Dziękuję za uwagę!

pionek16_80

Update mojej teorii - jeśli spoilery z innego tematu na filmwebie się zgadzają, to miałem rację co do Emily. Co dziwne jednak, wujcio Google znajduje tylko to forum, kiedy kopiuję do niego treść tamtego posta...

ocenił(a) serial na 9
Wojtek_dpo

a teraz na wesoło: Trójkowy zmartwychwstanie i zacznie spotykac się z wyznawcami świętego ufo, Debra zajdzie w ciążę z Masuką i będą mieli p....lone i wulgarne dziecko.Cody zostanie Emo a Astor okaże się córką Rity z piewszego małżeństwa(z czasow szkolnych) faceta który obecnie okaże się Lumen.Dex bedzie miał wszystkiego dosyć, spakuje bandżoł i przyleci do Polski na zlot ojca dr .I w tym miejscu dopiero zaczyna sie prawdziwa jatka... haha miłego wieczoru

ocenił(a) serial na 9
villblomster

Swoją drogą mam wrażenie, że niania wspólpracuje z Liddym ;)

ocenił(a) serial na 10
Betulka_83

Niania raczej współpracuje z kosmitami bo zielone ludziki chcą porwać Dexa i zrobić z niego międzygalaktyczną maszynę do zabijania. A tak na serio, to ciekawe skąd niektórzy ludzie biorą takie absurdalne pomysły.

Betulka_83 - Dexter wynajął niańkę jeszcze przed tym jak Liddy zaczął pracować dla Quinna.

ocenił(a) serial na 9
Eric_Theodore_Cartman

Rzeczywiście- przeoczyłam kolejność wydarzeń...

Ten wątek "zbiera" wszystkie pomysły na zakończenie serii, również te absurdalne ;)

ocenił(a) serial na 7
Wojtek_dpo

Moim zdaniem będzie tak:
1. Dexter NA PEWNO NIE zostanie zdemaskowany (a już na pewno nie przez Debre).
2. Jordan Chase NA PEWNO zginie.
3. Jakiś nieszczęśliwy wypadek przytrafi się Liddy'emu (Dex go nie zabije, bo to niezgodne z kodeksem).
4. Lumen NA PEWNO przeżyje.
5. Lumen zostanie z Dexem i będzie mu pomagać WE WSZYSTKIM.

krzysztof1186

Moim zdaniem wydarzy się to:
Dexter zabija Liddiego w samoobronie
Quinn sprząta bałagan po zabójstwie którego był świadkiem
Dexter i Lumen zabiją Jordana
Debra i Quinne zostaja parą
Lumen wyjeżdża z Miami
Dexter zostaje sam z Lumen ma tylko telefoniczny kontakt.
Debra zdemaskuję Dextera- ostatnia scena 5 sezonu!!!

ocenił(a) serial na 6
elex

"Debra zdemaskuję Dextera- ostatnia scena 5 sezonu!!!"
NIE! Takiego cliffhangera bym nie zniósł :P Niech się to wydarzy gdzieś w połowie finałowego odcinka...

ocenił(a) serial na 7
Flying_Dutchman

Dla mnie wydaje się oczywiste, że Lumen zostanie złapana, sama weźmie na siebie wszystkie morderstwa i dostanie krzesło, ale ochroni Dextera.

ocenił(a) serial na 8
Cothen

A co powiecie na najświeższy spoiler z Wikipedii....?!!!

Dexter uświadamia sobie, że jest zwabiony w pułapkę, i następnie zabija Lumen; Debry osobiste odczucia przerastają jej instynkty, Quinn potrzebuje pomocy Dextera....

Czemu Dexter miałby zabić Lumen ??? 0_o