PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 204311
7,3 28 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Zgadujemy jak zakończy się 5 seria.Na pewno wśród nas znajdzie się ktoś kto trafi. Do dzieła.

Uwaga spoiler:
Mało kto się spodziewał śmierci Rity w 4 sezonie.Czym zostaniemy zaskoczeni tym razem?

Ja uważam, że Dexter zostanie zdemaskowany/ujawni się Debrze. Wszystko na to wskazuje. Może dowie się o tym ktoś jeszcze. Może Quinn. Liddy prawdopodobnie zginie. Może zajmie się nim Quinn. 6 sezon to będzie o zdemaskowanym Dexie lub dalej będą ciągnąc jego tajemnice tyle,że Debra będzie w tym siedziała.

Reasumując:

-Jordan Chase, Stann Liddy stracą życie
-Quinn trafi do pudła
-Debra(może ktoś jeszcze) dowie się o Dexterze
-Lumen powróci w 6 sezonie
-wywalą Laguertę z pracy
-niania Harrisona jest tylko statystką

rhcp_20

Według mnie, ktoś sobie ot tak napisał, tak dla jaj i to nie jest prawda. Nigdzie nie mogę znaleźc informacji na ten temat. Dlaczego mięliby to ujawniac? W końcu sama Julia nie chciała odpowiedziec na to pytanie. Jeżeli jednak jest to prawda, to ... mam nadzieję, że nie jest to najważniejsza częśc ostatniego odcinka, że finał sezonu będzie bardziej złożony i zaskakujący, niż sama "zdrada" (jakkolwiek to nazwac) Lumen. Jeżeli jednak to jest najważniejsza częśc odcinka to ... wybaczcie wyrażenie ... należałoby zajebac skurwysyna! Amen

milosz18

Będzie tak - Quinn ma zaschniętą krew na bucie, więc może zostać oskarżony o zabójstwo Liddy'ego. I tu zwróci się (zgodnie z opisem fabuły odcinka 12-go) o pomoc do Dexa. Ten pomoże Quinn'owi, dzięki czemu między nimi będzie swoista więź - przestaną być wrogami.
To prawdopodobne chociażby z uwagi na fakt, że sam Desmond Harrington (Joey Quinn) powiedział w ostatnim wywiadzie, że choć dalsze losy Quinn'a nie są pewne, to zapewne nie miałaby problemów z tym, co robi Dexter.

Wg. mnie Sezon skończy się tak, że Debra zauważy Dextera, jak ten próbuje zabić (lub zabija) Jordan'a Chase'a.
Czy Lumen umrze? Ciężko powiedzieć, ale nie sądzę, byśmy uświadczyli jej obecności w Sezonie 6-tym. Z drugiej strony czy scenarzyści chcieliby powtórzyć schemat "miłość Dextera ginie" ?

Wraz ze śmiercią/zniknięciem Chase'a Miami Metro zamknie sprawę Dziewczyn z Beczek.
Wiadomo ze Sneak Peek'ów, że Cody i Astor będą się chcieli zatrzymać u Dextera na wakacje - jakoś nie chce mi się wierzyć by to ułatwiło naszemu mordercy wypełnianie swojego hobby.
Przypuszczam, że Deb i Quinn jednak się zejdą, Quinn być może dowie sie o sekrecie Dexa i będzie go trzymać w tajemnicy przed siostrą Morgana.

Zobaczymy...

milosz18

Ktoś chyba źle zrozumiał preview odcinka z wikipedii, albo go zmienili - "Lumen's been set up" znaczy "Lumen wrobiono" , czyli Chase najpewniej będzie chciał ją wrobić (czy, w sumie, udowodnić winę) za zabójstwa jego kolesi, za co i tak dostanie krzesło, a skoro jest psycholem to bardziej będzie się cieszyć z tego, że Dexter będzie musiał na to patrzeć.
Moja teoria - Quinn prosi Dextera o pomoc z Liddym, Dexter się zgadza pod warunkiem, że Quinn pomoże mu uratować Lumen. Quinn ginie próbując odwrócić uwagę Chase'a, Dexter go zabija (lub zamierza się na niego), i w tym momencie wchodzi Debra, która śledziła Quinna. Los Lumen trudno przewidzieć. Mam szczerą nadzieję na happy-end jeśli chodzi o Dextera i Lumen, bo nie zniosę słodko-kwaśnego zakończenia typu "Lumen nie żyje/jest w więzieniu w celi śmierci/wyjechała w cholerę, ale co tam, robię imprę z przyszywaną rodzinką". Rzygam taką perspektywą.

ocenił(a) serial na 8
Khasim

Ewidentnie było że Dexter zabija Lumen, ale jak ponownie spojrzałem na wiki to już zmieniono na obszerniejszy spoiler...

ocenił(a) serial na 10
Wojtek_dpo

ja mysle ze to bedzie tak:
Debra wkroczy w szamotanine miedzy chasem dexem i lumen. zalatwia chase. dowie sie kim jest jej brat, ale nie do konca - mysle ze dex jak zwykle bedzie bardzo powsciagliwyi wspomni tylko o sprawie kobiet z beczek, a nie o calym jego zyciu. deb to zrozumie, bo po pierwsze - to szok po stracie rity(jego zone tez cos podobnego spotkalo), a po za tym sama stwierdzila o mscicielach(niewiedzac ze to o nich konkretnie chodzi), ze to takie slodkie, romantyczne i odwazne.
a bedzie trzymalo sie kupy - dex straci zone, nie mogl sie z tym pogodzic, dostal przymusowy urlop, ale nie radzil sobie z myslami, poterzebowal zajecia, zeby nie myslec, no i przy przeprowadzce wpad na trop boyda..... nie bedzie musial nawet za bardzo klamac, pominie tylko fakt ze robi to od dawna. a ona sie wzruszy, no bo przeciez uratowal czlowieka - bedzie miala namacalny dowod jego dobroci - lumen cala i zdrowa! stwierdzi ze jest bohaterem. w koncu tworcy serialu przez cala serie nas na to przygotowuja - ze deb zrozumie(te rozmowy na temat mordercow - czy zasluguja na smierc i podniecenie mscicielami i glosne poparcie ich dzialania, debra jest pelna empati i po tych wszystkich przykrych sprawach ktore prowadzila jako detektyw zbliza sie do rodzinnej filozofi - po ojcu - ze niektorych trzeba zlikwiidowac, bo nie zasluguja na zycie)
watek quinna bedzie taki ze przez ta krople na bucie zostanie posadzony o smierc liddiego i to bedzie ten spoiler (quinn prosi dexa o pomoc)wszystko sie zgadza - zwroci sie do faceta od krwi. czy quinn sie dowie to juz sama nie wiem, ale na pewno odpusci juz dexowi

ocenił(a) serial na 6
Wojtek_dpo

prawda pewnie wyjdzie na jaw i rodzice Dextera wreszcie zorientują się, że ma on w swoim pokoju ogromne laboratorium...

ocenił(a) serial na 10
mysz_

rodzice Dexa?
Dex nie ma rodziców ani biologicznych ani przybranych

A co do tego jak skończy się sezon- obstawiam:

Zdaje mi się co mamy już w trailerze-że Deb zastaje Dexa i Lumene chcących zabić Jordana. Kiedy mówi rzuć broń, w zasadzie bez znaczenia jest czy mówi to do brata czy do Jordana, bo skoro wie że 13 stka i jej pomocnik zabijają ludzi, którzy z kolei zabijali kobiety w beczkach, to też te morderstwa w wykonaniu Dexa staną się jej wiadome. Ważniejsze pytania jak zareaguje i czy dowie się o całości- o rzeźniku z zatoki itd.
Mi się zdaje że TAK dlatego że: pod koniec 4 serii dowiedziała się że Rudy był bratem Dexa, aż sie prosi aby wszystko poskładała: Miquel Prado- zniknął zadając się z Dexem, Doaks zawsze go o coś podejrzewał, jego bratem był seryjny morderca, itd, itp...

I teraz co zrobi Deb- mam 2 opcje- wynikają one z takiego oto spoilera który znam:" Co byś zrobił gdybyś mógł zacząć życie od nowa?"

1- albo Deb pozwoli mu ( lub jemu i lumene jeśli jej nie uśmiercą) cieciec, ale raczej nie zatuszuje zbrodni dexa i ost sezon bedzie pościgiem za nim

2- albo Dex upozoruje samobójstwo i mimo że wyjdzie kim był, w 6 serii każdy będzie myślał że nie zyje....

Nie wiem czy Quinny pozna CAŁĄ prawde.
Ma potrzebować pomocy Dexa jak wynika ze spopilerów- na pewno będzie oskarżony za zabicie dziada robocopa, ale raczej mi się zdaje że nie pójdzie siedziec, że jeśli dex znajdzie czas w tym odcinku to mu pomoże i będzie miedzy nimi od tej pory jakieś porozumienie

ocenił(a) serial na 8
mysz_

XD LOL... Bo DeeDee go podkapuje XD

Wojtek_dpo

Wg. mnie.... Quinn poprosi o pomoć Dexa w oczyszczeniu go z dowodów w sprawie Liddiego, ten mu pomoże i Quinn już nie bedzie drązył więcej sprawy śledzenia Dexa
Chase zastrzeli Lumen
Dex w szale bedzie chciał go zabić... nie zauważy ze zbliża się policja bo Chase sam da im wskazówkę gdzie jest i Debra nakryje Dexa z nożem nad Chasem (nie wiem czy martwym czy jeszcze zywym:) i tak się skończy....

użytkownik usunięty
ciapeczka2

W trailerze następnego odcinka był epizod, jak Dexter wbija Chase'owi nóż w buta, po czym Debra mówi: "nie ruszaj się".

ocenił(a) serial na 7
ciapeczka2

Ale gdy Dex rzuca nóż to widać jeszcze rękę Lumen więc nie może zginąć przed wparowaniem Debry ;)

ocenił(a) serial na 10
Gersad

Lumen zabije Debre.

ocenił(a) serial na 6
jreddevilo

No, to już jest bardziej realistyczne (chociaż cały czas bardzo mało prawdopodobne), niż gdyby Dex miał ją zabić. Mogłaby spanikować czy coś...

ocenił(a) serial na 10
Flying_Dutchman

Mhmh.. napisałem to w sumie bez większego zastanowienia ale gdyby się tak zastanowić i gdyby zapowiedź ostatniego odcinka pokazywała wydarzenia chronologiczne to śmierć Debry jest prawdopodobna. Lumen może spróbować obezwładnić Debre, zabijając ją nawet przypadkiem.

ocenił(a) serial na 6
jreddevilo

Ale kombinujecie:>
Kilka rzeczy jest oczywistą oczywistością;) - taką na 99%

W kwestii ogólnej.Będzie happy end, może nie 100 % ale co najwyżej z Quinna zrobią kozła ofiarnego.
Dlaczego tak będzie?Dexter to już od dawna serial mejnstrimowy a te rządzą się własnymi prawami.Jako że pojechali totalnie depresyjnie z zakończeniem zeszłego sezonu, to tu muszą to jakoś wyrównać.Kolejny dół byłby dla gospodyń nie do zniesienia;)
Tak więc impreza urodzinowa odbędzie się i najpewniej w pełnym składzie.Dexter nie zostanie zdemaskowany(chyba że przez siostrę i to tylko w kwestii 'mściciela'), Lumen nie zginie.
Kwestia mścicielki...pewnie wrobią w to tą laskę co Czejs ubił w ostatnim odcinku.
Pozostaje Quinn i tu ciężko mi powiedzieć jak to się potoczy.

SPOJLERY

Trajler sugeruje że będzie podejrzany o morderstwo Liddiego.W miarę logiczne - sprzęt na niego + być może ślad krwi na butach.Jak to rozegrają, nie mam pojęcia, tak jak nie mam pojęcia jak będzie wyglądała w szczegółach ta ostateczna rozgrywka.Jak od dawna, będzie to zaskakujące i efekciarskie - szkoda czasu by próbować to rozkminić.
Ogólnie będzie happy end;)

ichi2004

Co do Quinna to uważam, że nie zostanie aresztowany za zabójstwo Liddiego. Dlaczego?

- proces Quinna byłby dla Dextera bardzo niewygodny!!! ( w 2 sezonie jak Dex zamierzał wrobić Doeksa to obawiał się przede wszystkim procesu i tego że Doekse nie przyznawałby się do winny i ciągle oskarżał Dextera.) Proces Quinna byłoby zbyt niebezpieczne dla Dextera gdyby teraz ktoś znów miał go zacząć podejrzewać i spekulować na jego temat zwłaszcza adwokat który chciałby udowodnić niewinność Quinna. Dexter pomoże Quinnowi oczyści się z zarzutów.
Takie są moje przypuszczenia.

ocenił(a) serial na 10
elex

Obejrzyjcie promo i zobaczcie tą mine Quina w 20 sekundzie. Myśle, że on wie tylko nie chce wydać Dextera ponieważ zależy mu na Deb

http://www.youtube.com/watch?v=cLLLJLLg7ms

michaelo1010

Tak, zależy mu na niej, ale nie aż tak bardzo by pójść siedzieć za jej brata.

ocenił(a) serial na 9
michaelo1010

buahahaha... czyli wg. ciebie Queenowi tak zależy na Deb, że żeby chronic jej brata pójdzie dobrowolnie na krzesło elektryczne ;)
michaelo, jesteś jeszcze lepszy niż ten troll planbe ;)

ocenił(a) serial na 10
delh

co

ocenił(a) serial na 10
10minut

wtf?
przecież 4 sezon już dawno był
usuncie ten temat trolla
teraz byl 7 sezon.. i co najwyzej zgadujcie co bedzie w 8