Gardzę patriarchatem, przemocą, zbokami- to oczywiste. Ale lewacka i niezdrowo feministyczna narracja tego serialu drażni. Małolaty- wszystkie piją, ćpają, są zaburzone, gadają i uprawiają seks jakby to robiły to od zawsze i miały doświadczenie pań lekkich obyczajów. One mogą traktować facetów przedmioto… sypać tekstami “tylko Cię wyru…am”, “masz mi służyć”, “poużywam ku…asa”…. I to oznacza wolność, wyzwolenie i normalność wśród kobiet. Faceci od a do z przedstawieni sa jako gwałciciele i przemocowcy. Chyba tylko 6-latków oszczędzili. Rodzice tych dzieciaków są głupi jak but. Matki albo pozwalają na wszystko i biernie się temu przyglądają, albo są tak samo puste jak ich córki. Ta propaganda robiąca z nastolatków doświadczonych i zepsutych dorosłych już nawet nie jest subtelnym przekazem podprogowym a natarczywym i bezpośrednim narzucaniem “Sodomy i gomory”. Ach ten zachód taki nowoczesny i wyzwolony. A potem płacz i lament, zaburzenia, samobójstwa, cpanie i płakanie. Rozumiem, że nastolatki popełniają błędy, hormony buzują, chcą doświadczać i szaleć. Ale czy życie tych nastolatek to powinna być norma? Nie. To powinno być zjawisko marginalne. I to nachalne promowanie pięknej miłości lesbijskiej i prymitywnej heteronormatywnej. Faceci… beeee. Kobiety z kobietami? To wyłącznie czułość, szczerość i eteryczność) Wszyscy to albo gwałciciele( nauczyciel, przyjaciel Almy)drapieżnicy seksualni (pół klasy Almy) dilerzy( brat przyjaciółki Almy i inni kręcący sie faceci) psychopaci (chłop rudej) przemocowcy (ojciec Almy) łącznie z najlepszym przyjacielem.
Gwałt nigdy nie jest winą ofiary. Ale źle pojmowany feminizm w tym serialu niszczy całą jego ideę. I weź tutaj się określ feministką. Za taki feminizm to ja podziękuję. Wyborcy lewicy będą zachwyceni ;)
nic nie zrozumialas, pustaku..w tym lewackim gównie milosc homo jest zawsze piękna i czula, a hetero - zła
Jesteś w błędzie. Absolutnie akceptuję czyjeś preferencje seksualne. Jesli nie dostrzegłaś propagowanej zależności pomiędzy „cudownością” bycia homo a patologią bycia hetero w tym serialu to cóż poradzić. Widocznie nie kojarzysz związków przyczynowo- skutkowych i nie potrafisz wychwycić oczywistej i natarczywej propagandy.
Nie, serial był ten sam. Ty po prostu oglądałaś go bezmyślnie. A być może masz podobne patologiczne doświadczenia i nie wiesz już kiedy jest wszystko w normie, a kiedy już nie.
Pięknie wyjaśnione.
Oglądam ten serial i ja k*** nie wierzę w to co widzę i słyszę. Ogólnie wszystko kręci się wokół seksu - narkotyków - imprez.
Biedna dziewczyna wymyka się z domu i idzie z przyjaciółką na grubą imprezę dla ludzi dorosłych (mają po 17 lat). Jej planem jest przelecieć przystojnego brata jej przyjaciółki, od którego mają wejściówki, więc przyjaciółka daje jej jakąś pigułę podczas pocałunku. Ta zaczyna próbować pocałować w końcu jej brata, ale ten jej odmawia, więc ta go wyzywa, bo odmówił księżniczce i wielce obrażona zaczyna chlać ile wlezie i z kim się da. Przyjaciółka idzie lizać się z CZYMŚ do kibla i zostawia ją samą.
Potem wychodzą przed klub i ta bardzo pijana zapłakana siedzi, ale mówi, że zapomniała kurtki. Więc jej przyjaciółka po nią idzie i tu UWAGA.
Nie widzimy kto, ale ktoś przychodzi i ją zabiera, a jej przyjaciółka nie wie gdzie ona jest i z kim poszła. Wielkie poszukiwania, bo dziewczynka na****a nie potrafi dać znać, wy***e na wszystko.
Przez kilka odcinków jest załamana, wielki sekret, flashbacki i sceny seksu, które wskazują na to, że została zgwałcona. Zaczynasz zastanawiać się kto i zaczynasz jej współczuć.
Tu najlepsze. W końcu wychodzi na to, że typ, który ją zabrał to jej przyjaciel i sama go o to poprosiła. Chce zostać u niego na noc. Jak przychodzą do niego, ta na***na chce się z nim pi***yć, no więc to robią. A potem jest wielka afera i wina jest oczywiście chłopa. JAK ON MÓGŁ, NO ONA CHCIAŁA I SIĘ ZGODZIŁĄ, ALE BYŁA N ****N A, WIĘC ON POWINIEN ZACHOWAĆ SIĘ JAK JEJ OJCIEC I JEJ PILNOWAĆ. TO, ŻE TO BYŁ JEJ POMYSŁ TO NIC, CHCIAŁA, ALE TO NIC. BYŁA PIJANA ROZUMIESZ? XD TO MOŻE JEŻELI NIE POTRAFISZ PIĆ, BO ZACZYNASZ SIĘ TAK ZACHOWYWAĆ, TO KU**A NIE PIJ? XD MĘŻCZYŹNI NIE SĄ OD TEGO, ŻEBY PODEJMOWAĆ ZA CIEBIE PIJANĄ DECYZJI, MÓWISZ, ŻE CHCESZ TO JAZDA. JAK JA SIĘ NAPIJĘ I SIĘ NA COŚ ZGODZĘ TO POTEM NIE MAM DO NIKOGO PRETENSJI. I oh jaka ona jest pokrzywdzona, trauma, wspomina, płacze, bierze udział w ruchu kobiet XD
Dożyliśmy czasów, gdzie kiedy kobieta mówi Ci, że chce się z Tobą ru**ać, to ty masz przejąć rolę jej ojca i mówić jej co jest dla niej najlepsze. Ona chce, ale nie wiesz czy jak wytrzeźwieje to nie oskarży Cię o gwałt. A tak o, bo ona była pijana i zmieniła zdanie XD Ona chce, ale to twoja wina i ty ją wykorzystałeś XD NO BRAK SŁÓW XD
Jeśli uważasz, że seks z ledwo przytomną kobietą jest w porządku tylko dlatego, że nie była w stanie powiedzieć "nie" to niestety - to z tobą jest coś mocno nie tak.
Oczywiście, że jest w porządku, ludzie po alkoholu także uprawiają seks. Jej pomysł, chciała, jasno dała do zrozumienia, że chce, więc nie ma żadnego problemu.
Nie, nie dała do zrozumienia. Powiedziała tylko, żeby ją zabrał, nic ponad to. Tyle, że nie powiedziała NIE. I on to wykorzystał, nie bacząc na to, ze to nie tylko nie powiedziała NIE, nic nie powiedziała, bo była naćpana. Ewidentnie ją wykorzystał.
Obejrzyj jeszcze raz serial, bo jak wspomina tę sytuację, mówi o tym, że chciała i się zgodziła.
Odcinek 4. Jest u niego w domu. Nie mowi nic. On tez. Nie spytał sie jak się czuje, czy tego chce. Widząc, w jakim jest stanie POWINIEN. Powinien. powinien, po stokroć powinien. Bo tego sienie robi kobiecie pijanej. Bo przecież w takim stanie jest nieświadoma tego co robi. Każdy sensowny mężczyzna to wiem. Ty nie? To żal mi kobiet, które spotkałes .... Widziałeś w tej scenie jej twarz?
Nie oczekuj dojrzałości i rozsądku od napalonego nastolatka, w dodatku spełniającego swoje marzenie.
Masakra. I pomyśleć, że takich facetów jak powyższy inteligent jest więcęj. I i jeszcze jak pięknie i logicznie wytłumaczył gwałt na koleżance 17-latce. Wow. Może jak kiedyś będziesz miał córkę to dorośniesz.
To nie był gwałt! Możemy tu mówić o nadużyciu zaufania w relacji - i to bardziej w sytuacji gdyby to była relacja między osobami dojrzałymi, a nie gówniarzami. Jeśli tego nie rozumiesz, to znaczy, że mentalnie bliżej ci do tej gównażerii z serialu niż do osoby dojrzałej.
Dlaczego obrażasz dziewczynę? Oczywiście, że to był gwałt. Przeczytaj sobie definicje gwałtu. I gdyby Alma to zgłosiła, chłopak miałby przesrane. Tak jak przesrane miał ten, co wysyłał Almie foto swojego penisa i jego kumple, co chcieli zgwałcić ( choć tego nie zrobili) Ate, jak to zgłosiła.
Ciebie za głupotę prędzej by wsadzili niż jego za to, że za jej ZGODĄ przespał się z nią. Musiałaby udowodnić jemu, że to był gwałt. Ale ciężko udowodnić coś, co nie miało miejsca, więc przestań się kompromitować, feministko od siedmiu boleści.
O, widze, że starasz, się zresztą bardzo nieudolnie mnie obrazić. A nie widzisz, że obrażasz sam siebie? Zapewne nie. ale czego oczekiwać po człowieku, który, gdy argumentów brak .... Inwektywy nie obrażaj osobę, do której sa kierowane, tylko tą, która ich używa.
Widać, że ci ten propagandowy przekaz przeżarł mózg albo ktoś ci płaci za pisanie tak odklejonych komentarzy
Wiezienia są pełne takich napalonych nastolatków, bo jako 17latek trafiłby juz do więzienia. I to ma być usprawiedliwienie? 60latek tez może być napalony. "napalenie" argument nie do obalenia. Już widzę w sądzie obronę mówiącą " proszę o uniewinnienie mojego klienta, był NAPALONY"
Sytuacja analogiczna - kobieta w określonej sytuacji ;) okradająca pijanego faceta, możę i nawet po pijaku dał jej swój PIN do karty. Usprawiedliwił byś ją? była NAPALONA na torebkę Chanel.
A tak na marginesie, ciekawa jestem, co ci wszyscy panowie obrzucający Almę błotem, by powiedzieli, jak na miejscu Almy znalazłby by się 17letni, naćpany chłopak. Już widze te wpisy, że zbok, pedał, że takiego to ....
No, ale tu była dziewczyna. Kobiete można, bo jest się NAPALONYM
Obrzydliwy z ciebie typ. Wiesz, że z grubsza tak samo działa pigułka gwałtu? Dajesz ją komuś, kto potem zgadza się na wszystko, bo jest półprzytomny. Ty jesteś trzeźwy, więc widzisz, że nie jest w stanie podjąć racjonalnej decyzji, ale masz to gdzieś, bo krew już odpłynęła ci z mózgu w inne rejony, dlatego wykorzystujesz sytuację. No bo przecież ten ktoś nie zaprotestował. Zero przyzwoitości, zero szacunku do drugiej osoby, nic. Tylko chuć. Absolutnie ohydne.
Dokladnie. Zreszta to są sytuacje z zycia wzięte. Pamietam jak ja kończyłem liceum i imprezowaliśmy wiadomo-młodsze laski zawsze sie kręciły zeby już być takie dojrzałe i sie bzykać. Jedna po jakiejś tam libacji z koleżankami wydzwaniala caly czas do mojego kumpla bo je kiedyś tam poznaliśmy na piwkowaniu i natarczywie chciała się wprosić no to my troche starsi ona 17 my po 21-22 chłopy siedzimy se na chacie i gramy w plejke ona przyszła nie nawalona w sztok normalnie jak to młoda laska 3 piwka i głupoty w głowie chciała sie rympolić z nim poszli do pokoju i ją wyrympolił ona pozniej okazało sie ma ojca z charakterkiem wiec boi sie wrocid do domu jeszcze pijana wiec powiedzial jej ze moze zostać i spać. Rano poszla do domu nastpnego dnia afera z policją i starym, ze rzekomo ją zgwałcił bo bała sie przyznać staremu ze sie upiła. Czaisz? Do tego laski są zdolne, masa swiadkow dziewczyna w końcu pękła, stary jej wyjebał liscia przy policji wychowawczego wszyscy sie rozeszli ale jak to w gronie mloych ludzi za kimplem ciagla sie latka, ze gwalciciel, ze pedofil, piate przez dziesiąte laski rozpowiadaly i tak to wyglądało.
To jest wina ojca, bo wychował córkę w lęku i przekonaniu, że lepiej kłamać a nawet fałszywie zeznawać niż się przyznać. Jeszcze zamiast normalnie to wyjaśnić to ją bije. To jest straszne. Pomyśl sobie, możesz się śmiać, myśleć, że zasłużyła, ale gdyby miała szanującego ojca to by tak nie zrobiła. Wiele spraw wychodzi z wychowania. Chciałabym po prostu, żeby niektórzy się bardziej szanowali, świat byłby o niebo lepszy. Żeby nie byli tak agresywni i mieli więcej empatii.
Chyba od kilku lat niczego nie skomentowałam na Filmwebie, ale no po prostu ten komentarz jest tak szokująco głupi i obleśny, że nie daje mi spokoju. Powiem tyle, chłopak uważał się za jej przyjaciela i zamiast ja zawieźć do domu bo była pijana i nieprzytomna i raczej nie podejmowała racjonalnych decyzji, to wykorzystał okazję bo mu się zachciało... A potem wielce zdziwiony, że to było nie w porządku??????
A najgorsze jest to, że jakby taka sytuacja się przydarzyła facetowi i ktoś by go obleśnie wykorzystał jakby był pijany i pod wpływem, to pewnie jeszcze inni kolesie by mu bili brawo, bo to takie "męskie".... paranoja.
Nie wiem co w tym normalnego. Ale czego się spodziewać po kimś, kto używa słowa REMPOLIĆ....
Nie zgadzam się że wszystkim w tym serialu, ale no panowie w tym poście pokazujecie swoją prawdziwą twarz....
Kogo to obchodzi jakie decyzje podejmowała, potrafi pić, to niech potrafi się zachować po alkoholu, czyj to jest problem, no chyba jej? XD Jak się pije alkohol, trzeba umieć się po nim zachować, a jak nie to trzeba sobie mamusię na imprezę zabierać, żeby pilnowała.
How to out yourself as potential rapist's... Serio, kodeks moralny mamy diametralnie odmienny więc nie widzę sensu się kłócić. Ale no panowie tutaj jadą po kobietach bo przecież laski nie mogą czuć pożądania czy gadać i seksie bo nie wypada. Ale czy skoro obejrzeliśmy ten sam serial, to gdzie krytyka powalonego faceta Naty, który wysyłał zdjęcia swojego przyrodzenia bo miał obsesję na punkcie Almy? Kolesie napadający na Almę i wyzywający ja dla zasady? Scena z kilkoma chłopakami próbującymi wymusić grupowy seks?? To wszystko było okej? Bo jak już macie krytykować to nie bądźcie hipokryta mi.
Pan sokolowski juz chyba na tym wątku sie nie pojawi ;) A tak na małym marginesie. Wysłanie foto swojego penisa dziewczynie, to przeciez takie normalne i powszechne. Tyle, że jak dziewczyna wyśle swojemu chłopakowi foto np. biustu, a ten jest tak odpowiedziany, że pochwali się kolegom.Albo co gorsza , dziewczyna z nim zerwie, i ten w zemście wrzuci do sieci, do juz normalne nie jest, a dziewczyna staje się suką, szmatą, dziwką, i taką co zapewne marzy zeby ja tak kilku ... Tak to pojmują "mężczyźni". Oglądałaś dokument " Najbardziej znienawidzony człowiek w internecie"? Polecam
Dziękuję za polecenie, poszukam ❤️ no cóż, tak jak pisałam wyżej, podwójny standard... Nawet jeśli była głupia i chciała zrobić na złość innemu kolesiów to ten jej przyjaciel powinien był ja zawieźć do rodziców i tyle.... Takie moje zdanie
Trafna uwaga, ja myślę, że chodzi w dalszym ciągu o takie podświadome przekonanie, że "ty dziewczyno możesz się zawsze obronić, jak tego nie zrobisz to twoja wina, że ty nie możesz czuć pożądania, że twoje ciało to świętość, a ty ją zaburzasz, a chłopaki to sobie mogą robić różne rzeczy, bo dla nich to jest normalne". Podwójne standardy. Powinniśmy patrzeć równo, nie bagatelizować przemocy seksualnej, i na kobietach, i na mężczyznach. Może facetom ciężko też się przyznać do przemocy, bo, to by pokazywało, że niby są mięczakami i jak to oni nie zawsze chcą iść do łóżka ?
Kodeks moralny każdy może mieć swój, ale kodeks karny w naszym kraju jest jeden, dla wszystkich bez względu na płeć, wyznanie czy też orientację. Może trzeba ‚pana’ odesłać do art. 198 kk, żeby kiedyś się nie zdziwił, bo nieznajomość prawa szkodzi. I dla tych, co mieli by wątpliwość- stan upojenia alkoholowego jest stanem bezradności, nawet jak ktoś nie krzyczy i nie drapie.
Dokładnie, nawet jak ktoś powiedział, że chce, to niekoniecznie jest to świadome. Ale ciekawi mnie też sytuacja w drugą stronę. Jeśli, np. dziewczyna jest pijana, chłopak trzeźwy i ta dziewczyna zaczyna działać, on odmawia, bo nie chce, żeby ona się potem źle czuła a ona dalej w to idzie, no to to już będzie inna sprawa i to ona robi krzywdę jemu. Zmiana w kodeksie karnym z 2012r. mówi, że jeśli jesteśmy pod wpływem alkoholu to podlegamy i tak jest samej karze.
Tak, kara nie podlega złagodzeniu jeśli sprawca czynu zabronionego wprowadził się w stan nietrzeźwości lub odurzenia powodujący ograniczenie lub wyłączenie poczytalności, które mógł przewidzieć
Jesteś po prostu idiotą i obyś się trzymał w ogóle od kobiet daleko. Ciekawa jestem co by na te komentarze powiedziała Twoja mama czy babcia czy siostra..... Szok.
W punkt. Mamy XXIw, #meetoo. Tyle sie mówi na te tematy, a dorośli chłopcy, bo jak czytam, to przecież nie mężczyźni, nadal uważają, że jak pijana, zamroczona kobieta nie jest w stanie powiedzieć nie, to znaczy, że jest chetna na co oni tam zechcą. Bo jak nie ma NIE, to w ich łepetynkach jest, tak. Wystarczy , że w ich głowach jest TAK, już w ustach kobiety byc nie musi. Żal ....
Zgadzam się, podwójne standardy nawet tu są widoczne ale to nie pierwszy raz kiedy widzę takie tępe posty na Filmweb i w ogóle w sieci. To że ktoś jest pijany to nie jest znak na przyzwolenie, dopóki nie powiem TAK.... Mogę być w łóżku naga z kimś i zmienić zdanie w trakcie. Jest mi niedobrze na myśl że według chłoptasia koment wyżej, w serialu laska dała jasne przyzwolenie. W którym momencie? Jak jej "przyjaciel" ściągal jej nieprzytomnej majtki czy jak na nią wlazł????? Bo ja tam nie widziałam świadomego: tak chcę.
Zgadzam się, podwójne standardy nawet tu są widoczne ale to nie pierwszy raz kiedy widzę takie tępe posty na Filmweb i w ogóle w sieci. To że ktoś jest pijany to nie jest znak na przyzwolenie, dopóki nie powiem TAK.... Mogę być w łóżku naga z kimś i zmienić zdanie w trakcie. Jest mi niedobrze na myśl że według chłoptasia koment wyżej, w serialu laska dała jasne przyzwolenie. W którym momencie? Jak jej "przyjaciel" ściągal jej nieprzytomnej majtki czy jak na nią wlazł????? Bo ja tam nie widziałam świadomego: tak chcę.
Nie oczekuj dojrzałości i rozsądku od napalonego nastolatka, w dodatku spełniającego swoje marzenie.
Ale On też był pijany - wracali taxi i siedział z nią z tyłu samochodu, podobała mu się i wyraźnie dała do zrozumienia że chce jechać do niego.
Nie róbcie z niego potwora. Ona sama była sobie winna ten sytuacji… Powiedziała też do przyjaciółki, że chciała z nim uprawić sex żeby odegrać się na jej bracie.
Lepiej bym tego nie opisała, wrażenia dokładnie takie same, miał być wielki gwałt a właściwie był zwykły seks po pijaku na złość temu bratu koleżanki, co ją nie chciał używając nomenklatury serialowej wyr...ać i chyba samej sobie.