PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=576962}

Dochodzenie

The Killing
2011 - 2014
8,0 37 tys. ocen
8,0 10 1 37359
7,6 16 krytyków
Dochodzenie
powrót do forum serialu Dochodzenie

Producentka serialu The Killing powiedziała w wywiadzie, że w ich wersji kto inny zabił,
tak więc Ci co oglądali pierwowzór mogą sobie darować chamskie spojlery :P

Jak myślicie, kto zabił?

JA mam 2 typy. W tego typu produkcjach mordercą okazuje się ktoś kogo nikt nie
podejrzewał, dlatego ja typuję:
Holdera - a co mi tam :P
Ktoś z biura poselskiego - ten wątek jest pokazany po coś, i cała ta intryga związana z
wyborami może okazać się istotna. Może ta mała coś wiedziała? A może miała
romans
nie tylko z nauczycielem?

Jakie są wasze typy?
Fajnie będzie to można zweryfikować po ostatnim odcinku serii :)

PS> kto zabił w wersji duńskiej? Jak ktoś wie to niech pisze :)

bartusezg

Ja typuję ojca albo tego jego pracownika :D no, albo może tego blondyna który pracuje z Richmondem.
Bo jakby to był nauczyciel albo Richmond, to by było trochę za jasne..
Chociaż ten nauczyciel jest coraz bardziej podejrzany z odcinka na odcinek.

użytkownik usunięty
youhaveamessage

Typuje jej koleżanke Sterling, bo miała motyw.

ocenił(a) serial na 10

Nauczyciel jest bardzo podejrzany, ale co w następnych 5 odcinkach (czy ile tam zostało), troszkę za bardzo oczywiste. Ten polityk nie jest w ogóle podejrzany więc to może być on. A ta cała Sterling to jest strasznie mało prawdopodobne, bo przecież jest za mała na takie ekscesy jak topienie koleżanki w bagażniku. Ale mogła być w to poważnie zamieszana. Zresztą w pierwszym odcinku sama jej szukała, więc albo nie wiedziała o zabójstwie co jest prawie pewne, albo dobrze udawała:)

użytkownik usunięty
bartusezg

Moim zdaniem ona jest podejrzana ale o współudział, bo dla mnie to mordestwo na zlecenie. Nikt nie ucieka w "takiej" panice przed kims kogo zna. Z resztą ostatni odcinek o tym amoniaku czy polimoczanach sugeruje, że morderca znał się na tym i pierwszy raz tego nie robił.

Natomiast Sterling potrafi mieć krwotok z nosa na zawołanie, co zauważył nauczyciel i dzieki temu unika odpowiedzi na pytania policji.
(raz się w wkopała mówiąc pani detektyw że czuła się okropnie kiedy zrozumiała, że jest tylko cieniem Rosie i nikt nie zwraca na nią uwagi)
Dodatkowo poszła na układ z ex-kolegami Rosie, by nagrać film i ją poniżyć. Uważam, że to ona była w tej różowej peruce nie Rosie. Przecież całe to nagranie było bardzo popularne a do tego zrobione jedynie w tym celu by ex-chłopak zemscił sie na Rosie za to,że go rzuciła. Za to Sterling miała inną korzysć -oszukała czas, dając nie zbity dowod na to jakby Rosie dalej w tym czasie nadal była w szkole.
Ok to tyle z moich spekulacji:)

użytkownik usunięty

A co do auta. Była mowa o tym, że przed feralnym weekendem w srode czy cos jakas wolontariuszka wypożyczyła samochod z kampanii. (tylko w jakim celu? na jazdę probną?) ...cóż myślę, że to była Sterling.
A pomijając dość skomplikowaną kampanie wyborczą jest jeszcze problem z tą dziurą w ścianie od "KLATKI"

ocenił(a) serial na 8

nathan albo pracownik ojca dziewczyny.

przemek_was

Jeśli chodzi o mnie, to mam nadzieję, że to nie będzie nauczyciel, chociaż po ostatnim odcinku wszystko na niego wskazuje. To by było zbyt proste. Póki co obstawiam Jamiego, czyli doradce tego polityka.

przemek_was

SPOILER DO WERSJI DUŃSKIEJ!!! masz zamiar oglądać nie czytaj!
.............
......
..
<w tej wersji zabił pracownik ojca dziewczyny, więc on odpada.>
>KONIEC<

jotbe007

własnie po najnowszym odcinku mysle ze to ten pracownik ojca mogł mieć cos z tym wspolnego ;))

użytkownik usunięty
anisxd

Aha a ja tego gościa zupelnie wykluczyłam już na początku:)

ocenił(a) serial na 10

obstawiałam właśnie tą osobę :) serial ciekawie się zapowiada póki co

użytkownik usunięty
jotbe007

Co do spojlera wersji duńskiej - zostało wyjaśnione dlaczego to zrobił?
Kiedy oglądam tego faceta w amerykańskiej wersji, owszem wydaje się podejrzany, ale zastanawia mnie jaki mógłby mieć motyw, więc skoro w oryginale on zabił to jak to wyjaśnili?

ocenił(a) serial na 8

SPOJLER DUŃSKI
Zabił bo dziewczyna planowała ucieczkę i małżeństwo z muzułmaninem.
A na końcu ojciec zabił go na oczach pani detektyw i swojej żony.

bartusezg

obstawiam Holdera, bo nikt się tego za bardzo nie spodziewa;) a koleś jest zakręcony, gdy ludzie się dowiedzą że to on przeżyją szok ;p lub facet Linden.

ocenił(a) serial na 8
jotbe007

tez mi sie wydaje ze to ten jej nowy partner. jest taki dziwny.

użytkownik usunięty
incia20

Jest dziwny z jednego wzgledu. Za to taką wypłate dostał?

ocenił(a) serial na 9
jotbe007

Podpinam się pod Was. Też obstawiam faceta Linden, albo Holdera. Co prawda, tego pierwszego póki co nie widać za często, trudno go połączyć ze sprawą, ale przed nami jeszcze kilka odcinków, kilka zwrotów akcji, nowych tropów i tak dalej, także wszystko może się wydarzyć. Natomiast jeśli chodzi o Holdera... Cóż, nie chciałabym, aby to był on, ponieważ jest moją ulubioną postacią w tym serialu, ale nie mogę go wykluczyć. Z jeden strony widać, że bardzo się angażuje w tę sprawę, pragnie jak najszybciej odnaleźć sprawcę, czyli robi wszystko to, co glina, któremu po raz pierwszy trafiła się gruba sprawa. Jest nowicjuszem, zatem nie dziwi, że jest w gorącej wodzie kąpany i chce działać zaraz, natychmiast. Ale ta nadgorliwość może świadczyć również o tym, że obarczenie kogoś winą za tę zbrodnię jest mu bardzo na rękę, ponieważ sam za tym stoi. I chce jak najszybciej znaleźć "winnego", zamknąć sprawę i mięć spokój... Jaki miałby mieć motyw? Trudno na tym etapie stwierdzić... Może mieć też jakieś powiązania z Richmondem, do którego pała żądzą zemsty, stąd skradziony samochód z kampanii, by rzucić na radnego cień podejrzeń i zniszczyć mu karierę.

bartusezg

w Duńskiej wersji był to jakiś bliski znajomy ojca Rosie. przynajmniej taki wniosek wysnułem z fragmentu który oglądnąłem na YT kiedy to ojciec go na końcu zestrzela :) Teraz nie wiem czy to był ten pracownik czy ktoś kto jeszcze się nie pojawił...

ocenił(a) serial na 9
kris_020

A mi się wydaje, że coś wspólnego ze śmiercią Rosie ma siostra jej matki, która jest blisko z rodzina i na bieżąco z postępami śledztwa. Tym bardziej, że dość dziwnie zachowywała się na stypie (zwłaszcza od momentu jak zignorował ja jeden z panów składających kondolencje). Poczekamy-zobaczymy.
A swoją drogą uwielbiam te klimaty, kiedy nie wiesz kto zabił... 10/10

użytkownik usunięty
Benia84

Ta siostra po prostu chciała wyjsc bogato za mąż dlatego tak zareagowała na ojca Jaspera. Nadal jednak jest dziwny Holder:)

Tez sklaniam sie powoli ku Holderowi, widac po nim ze ma cos do ukrycia xD Nie wiem co ale napewno, pozatym mysle ze motyw z kolega ojca Rosie byl juz ukzany w oryginale wiec bez sensu bylo by powtarzanie tego.

ocenił(a) serial na 8
paula12333

Holder to po prostu narkoman, na pewno nie dlugo wszyscy sie o ty przekonamy. W tym odcinku bylem juz pewien tego na . 100% gdy widzielismy go stojacego na ulicy kiedy dwojka mlodzincow przekazywalo cos sobie z reki do reki (TOWAR) To jest jego tajemnica. Jak dla mnie to wciaz podejzanym wydaje sie pracownik ojca dziewczyny. Wiem to od 3 odcinkow. Strasznie dziwnie sie zachowuje, chce byc jak najblizej rodziny, dzieci no i ojca.Beneth odpada - za proste. Moze to byc jeszcze ewentualnie donosicel radnego Nathan. Miał dostep do samochodu kampani, no i wydaje sie miec szczurowaty charakter. Absolutnie wykluczam tutaj narzeczonego Pani detektyw. Zbyt duzy zbieg okolicznosci.

ocenił(a) serial na 9
przemek_was

Nie wiem czemu - ale od początku obstawiam: narzeczonego głównej bohaterki, jej koleżankę, - nauczyciela - ale to by było za oczywiste po ostatnich odcinkach, być może jakiś kolega ojca Rose.

misiaczek37

gdzies wyczytalam ze to bedzie inny zabojca niz w oryginale. Ale ogolnie nie mam pojecia, tak naprawde wiele osob jest podejrzanych a tak naprawde nikt xD Serial super trzyma w napieciu, ale naprawde sie rozczaruje gdy to bd kolega ojca Rosie.

ocenił(a) serial na 8
Benia84

jesteś niesamowicie spostrzegawcza ! nie myliłaś się :) a ja zupełnie nie zwróciłam uwagi na ten moment. Gratuluję typu :)

ocenił(a) serial na 9
renata_

dziękuje:) no i nie myliłam się. W 2 sezonie też dobrze wytypowałam morderce i brat mnie za to nienawidzi:):):) pozdrawiam

bartusezg

Holder odpada nie miałby motywu jedyne co ukrywa to to że ma problemy z dragami, poza tym mieszka w samochodzie kobieta go rzuciła itp, narzeczony pani Dedektyw ? niiiieeeeee odpada, nauczyciela skreślam bo pewnie zostanie zabity przez ojca Rosie zresztą gdy serial się rozpoczyna widać urywek gdzie stoją radiowozy policyjne na miejscu jakiegoś zdarzenia sugerując po zakończeniu 6odc śmiem stwierdzić że tym zdarzeniem będzie zabójstwo Beneta :) Zaciekawiło mnie stwierdzenie tego sąsiada co przez teleskop widział 2 osoby (K i M) jak wkładały kogoś do czarnego wozu - hmmmmmm... Czyżby w te zabójstwo była wplątana kobieta ? Kurde coraz więcej zagadek z odcinka na odcinek :D

użytkownik usunięty
kris_020

Ta dziewczyna to na pewno Sterling tylko nie wiem kto wykonał wyrok.

bartusezg

kolega ojca odpada, ponieważ twórcy serialu ogłosili że maja innego zabójce
nauczyciel też odpada bo to by było za proste
Sterling też odpada w końcu nie wiedziała gdzie Rosie spędziła weekend była zaangażowana w jej szukanie a ponadto przyjaźniły się
facet Linden nie miał motywu, żadnych powiązań z Rosie ani kampanią
Holder ma jakieś podejrzane sprawki ale nie sądzę by to miało związek z Rosie, chociaż to na pewno okazałoby się zaskakujące
obstawiam żonę nauczyciela na pewno była zazdrosna o jego kontakty z uczennicą (przecież sama była jego uczennicą)
w odc 6 było wspomniane, że ojciec Rosie należał kiedyś do gangu może chcieli się na nim zemścić i zabili mu córkę (a swoją drogą to podobno jest gang dowodzony jakiegoś Polaka-Janka, czy nasz kraj kojarzy się amerykanom tylko ze złymi sprawkami czy może tak było w oryginale?)

użytkownik usunięty
mt2900

Sterling jest najbardziej winna. Jako jedyna ma motyw i trzeba wybitnie nie znać sie na kobiecych "przyjazniach" by je tak oceniac. Z reszta sama sie przyznała ze nie mogla zniesc juz Rosie. Dodatkowo poszła na układ z jej ex. Samochod z kampanii tez jej robota- sprawdzała go na jezdzie probnej w srode. Krwotok nosa na zawołanie. A tak własciwie jako jedynej jej nerwy puszczają.

Jako przyjaciólka wiedziała o związku Rosie z nauczycielem ( nawet nauczyciel wiedział ze była wtajemniczona) dlatego wiedziała ze jego dom bedzie pusty.
Radze uwazniej to ogladac

No właśnie te jej przyznanie się do tego że jej nie znosiła jak dla mnie to taka zagrywka ze strony reżysera by nakierować widza żeby po tym odcinku typować ją jako podejrzaną a najlepiej winna ;)
Może macała w tym palce może nie ale fakt faktem że w te zabójstwo są wplątane 2 osoby K i M ! Czyli nawet jak winna jest Sterling to pozostał jeszcze facet... a tutaj po "zlikwidowaniu" nauczyciela moje typy się skończyły.

użytkownik usunięty
kris_020

Jest już faktem po ostatnim odcinku ze w mordestwo są wplątane dwie osoby czyli facet i kobieta. Sterling tak powiedziala ze "nieznosila" Rosie jakby z siebie chciala zrobic ofiare i ciagle taka gra. Ale jak ktos wchodzi jej w droge to jakos umie nadzwyczjnie zywo zareagowac.

No ok to nr1 jest jak na razie Sterling :P a wśród mężczyzn ? Kogo typujecie :D bo ja szczerze nie mam pomysłu...Może to któryś z tych chłopków ?

kris_020

czyli jednak nie nauczyciel i jego żona??

baska7

Sądzę że nauczyciel jednak nie żyje bo został zabity przez ojca Rosie :) Taki wniosek z zakończenia 6odc. A gdy weźmie się scenke gdy serial się zaczyna gdzie widać radiowozy gdzieś na drodze sądzę że jednak to się sprawdzi.

użytkownik usunięty
kris_020

Nawet jak pani detektyw zdązy i uratuje nauczyciela. Nijak to sie ma do godziny..... bo nauczyciel był do 11:20 na imprezce, Rosie pod domem o 10:00 i nawet tasma Sterling czasu nie zmieni. Najwyzej tuszował slady ale raczej za sobą niz za morderstwem.

użytkownik usunięty

Ja podejrzewam holdera, bo nie wiem skad ma tyle kasy- jakby był własnie tym mordeca na zlecenie
a ta jego ostatnia rozmowa ze nie wie co sie z nim dzieje i ze zyja w nim dwie osobowosci....

tak dość niepokojąca rozmowa... stwierdził przecież że jest zazwyczaj osobą którą nie powinien być i nie może sobie z tym poradzić...

do tego ostatnio pochwalił się że nie uprawiał seksu od 6 miech ;) czy aby na pewno?? a no i ten jego niepokojący wąs ;p

użytkownik usunięty
jotbe007

I zjawia sie na policji akurat w dzien mordestwa jakby go ktos podstawil z tych polityków

ocenił(a) serial na 8

Ja mysle ze, a wlasciwie scenariusz na dzien dzisiejszy kaze nam myslec ze to zona nauczyciela a on pomogl jej zatuszowac morderstwo. Chociaz to ma sie nijak do pierwszego odcinka, kiedy Rosie ucieka w lesie. A nad Holderem juz wczesniej sie zastanawialam, ale chyba nieee.

akew

tez uważam że to byłoby zbyt proste gdyby to był Holder

bartusezg

A może to Richmond albo ten jego asystent był wtedy w domu Benneta z jego żoną, bo mieli romans, Rosie się dowiedziała i chciała powiedzieć Bennetowi, bo go kochała i asystent i żona zabili Rosie dlatego, żeby nie powiedziała Bennetowi? ;d

użytkownik usunięty
youhaveamessage

Po ostatnim odcinku tez mysle ze mordestwo mógł zlecić Richmond a wykonali je osobno Holder i Sterling. Ale z innego powodu. Mam wrazenie ze matka Rosie i Richmond się znali, przynajmniej z widzenia, może to ona w wypadku zamordowała jego żonę. Dlatego zlecił mordestwo Rosie z zemsty.

ocenił(a) serial na 9

Myśle, że gdyby Holder odbierał pod posterunkiem kasę "za zlecenie" to byloby to mega idiotyczne :) dlatego mam nadzieję, że rozwiąża tą kwestie inaczej. Co do Richmonda wydaje sie być tak "niewinny", że może własnie on okaże się sprawca. Myśle, że wątek nauczyciela i Jego żony znajdzie zupełnie inne rozwiązanie.

jeszcze inaczej...Może Richmond i matka Rosie mieli romans którego owocem była Rosie ?

kris_020

Jednak nauczyciel żyje :P Nie został zabity...

ocenił(a) serial na 9
kris_020

Mi tak troszkę jeszcze po głowie chodzi Rick, lub ojciec Jaspera, ale z uzasadnieniem gorzej będzie, ot taka luźna myśl :)

vutka

też brałem ojca Jaspera pod uwagę ale brak jakiegokolwiek związku :o
nadal nic nie wiemy kto kupował Rosie takie drogie prezenty (buty) za 2k :

ocenił(a) serial na 9
kris_020

Byłoby na to stać zarówno ojca, jak i wpływowego polityka ... :)

vutka

Ojciec odpada ! Na samym początku była mowa o tych prezentach i drogich butach...
Może nie sam polityk bardziej jego wspólnik :)
W tym wypadku wspólnik Richmonda chociaż nie widać po nim by kogoś zabił..
Kurde żalll nie lubię takich seriali bo za dużo nie wiadomych :D