PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=679417}

Dom grozy

Penny Dreadful
2014 - 2016
7,7 35 tys. ocen
7,7 10 1 34558
7,4 16 krytyków
Dom grozy
powrót do forum serialu Dom grozy

Serial traci na tym, ze niektore watki sa niedokonczone. Chocby pierwsza smierc matki i corki. Kto zabil? Cos ominalem? Lub taki Sembene? Kto to jest? Jaka jest jego Historia? Gdzie Historia Graya?

kumeekk

Być może coś mi umknęło, także nie mówię tego na pewno, ale wydaje mi się, że pierwszej śmierci matki i córki może być winny Ethan Chandler. Wskazywałoby na to kilka rzeczy- po pierwsze, nie jest normalnym człowiekiem, co okazało się w ostatnim odcinku i ma za sobą jakieś mroczne sprawki, po drugie, Sir Malcolm myślał, że mordercami matki i córki są te żywiące się krwią potworki, pytał się tego komendanta czy ciała były pozbawione krwi, ale właśnie wtedy on odpowiedział że ciała miały krew, co sugeruje że ofiary zostały zamordowane przez kogoś innego niż krwiopijcze bestie. Po trzecie, Ethan dość długo stał i przysłuchiwał się rozmowie dwóch kobiet pod 'miejscem zbrodni'. Ta scena moim zdaniem wyglądała dość podejrzanie.
Może to tylko błędne wnioski ale mam takie przypuszczenie. Być może dowiemy się odpowiedzi na Twoje pytania później

ocenił(a) serial na 7
Arya____

Myślę, że to bardzo dobry trop, Aryo :) na pewno druga seria rozwieje te wątpliwości. Poza tym w drugiej serii główne postacie będą miały swoje całe odcinki, jak Vanessa. Dowiemy się też więcej o Sembene. Cierpliwości, będzie też historia Graya ;)

ocenił(a) serial na 8
Arya____

Dobrze myslisz choc mogli by to pokazac tak by sie nie glowic nad tym. Jakby ogladac serial w tv tzn jeden odcinek co tydzien to mozna duzo stracic.

ocenił(a) serial na 8
kumeekk

No ok, ale z drugiej strony, po co traktować widza jak kretyna, któremu trzeba wszystko podsunąć pod nos? To część tej telewizyjnej magii, że fani wymyślają różne teorie, a sam serial zmusza do wysilenia jakichkolwiek zdolności dedukcyjnych.

ocenił(a) serial na 9
Arya____

Przez wilkołaka? Przecie to proste. Ofiary były rozszarpane. Obudził się kiedyś na nabrzeżu i miał poranione wnętrze dłoni od zaciskania ich mocno, pewnie pazurki mu się jeszcze nie schowały (?)
Wilkołak w powieściach i filmach zwykle był przedstawiany jako ktoś kto w ludzkiej postaci jest dobry, kłóci się i nie godzi na swoje drugie przy pełni księżyca oblicze :)
Chandler jest tak właśnie pokazany. No i tylko jego(wilkołaka) mi chyba brakuje jeszcze z postaci grozy tamtego czasu w tym serialu.
Także głowić? Może się mylę.

ocenił(a) serial na 9
kumeekk

To jest serial, nie mozna zamknąc wszystkich wątków po 1 sezonie. Wszystko się bedzie powoli wyjasniać.

UpTrinity

Za smierc matki i corki oczywiscie odpowiada Ethan. Wskazuje na to ujecie w jaki sposob patrza na niego kobiety oraz jego reakcja na miejscu zbrodni. O ile pamietam pokazano rowniez jego inne zbrodnie. Kobiete na lawce itd.

ocenił(a) serial na 9
BoleslawBGP

ale to chyba jednak pozostaje w sferze domysłów, nigdzie nie było to powiedziane wprost.

UpTrinity

Tuż przed pocałowaniem Doriana Ethan miał w głowie "helikopter" - dręczyły go obrazy z ostatnich ciężkich dni (i nocy), m. in. twarz krzyczącej prostytutki. Nie pamiętam, czy była tam matka i córka - odsyłam do końcówki czwartego odcinka.

ocenił(a) serial na 9
Eeyore88

Zgadza się, aczkolwiek nie jest to pokazane tak bezpośrednio jak np przemiana Ethana w wilkolaka. Ja bym jeszcze trochę podywagowała na ten tema ale zobaczymy co bedzie w 2 sezonie.

ocenił(a) serial na 9
kumeekk

Pewnikiem rozszarpał je Chandler bo przecie wilkołakiem jest. Tylko tej postaci jeszcze brakowało wśród wszelkich maszkar z tamtych powieści.
A historia Greya rozwinie się w 2 sezonie?

ocenił(a) serial na 9
Messalina

Tak, według zapewnień Twórców. Ma być większy nacisk położony na historię postaci Ethana i Doriana. Główną antagonistka ma być madame Khali (spirytystyka na pokazie której Vanessa dała czadu w 2 odcinku). Wiedzmy będą, nasłane przez wyżej wymienioną.